Uitverkoop op afstand

| AE 1343 | Ondernemingsvrijheid | 7 reacties

sale-afgeprijsd-uitverkoop.pngEen lezer mailde me:

Bij verschillende internetwinkels zie ik staan dat de retour-mogelijkheid niet geldt voor sales/uitverkoop, maar in jouw lijstje uitzonderingen zie ik dat niet staan. Is het dan terecht? Valleen uitverkoop-artikelen soms onder ‘bederfelijke waar’, ook als dat soms kleding of zo betreft?

De Wet Koop op Afstand zegt dat je gekochte producten binnen 7 werkdagen kunt ruilen, en kent geen uitzondering voor afgeprijsde producten. Ruilen is hier een wettelijk recht en geen coulance zoals bij fysieke winkels.

De uitzonderingen staan in art. 7:46d BW. ‘Uitverkoop’ staat daar niet bij. En nee, kleding is niet bederfelijk ook al gaat de mode soms behoorlijk snel.

Ik zie wel meer van dit soort rare constructies van winkeliers. Is dat nou opzet of onkunde?

Arnoud

Deel dit artikel

  1. Je kunt er natuurlijk over van mening verschillen, maar in de ogen van veel webwinkeliers is dit denk ik een geval van doorgeschoten wetgeving. Voor het rechtsgevoel van deze mensen is het apert onredelijk dat iemand die willens en wetens iets koopt, dat zonder noemenswaardige reden net zo makkelijk weer kan terugsturen, met alle overlast en kosten van dien. Sommigen zullen het daarom misschien bewust zoveel mogelijk ontkennen en negeren, anderen doen dat onbewust. Ik heb er wel enig begrip voor.

    Maar goed, zeg je dan. Dat is in de politiek bediscussieerd, wet geworden en die geldt voor iedereen. Zeker. Helaas is onze overheid nogal passief als het op naleving van dit soort regels aankomt. Je kunt als webwinkel de gekste dingen doen of laten, en er gebeurt niks. De individuele consument moet maar naar de rechter, en dat doet vrijwel niemand. En ?ls iemand dat doet, dan past de webwinkelier voor dat ene geval zijn gedrag aan.

    Waar blijven de massale boetes van een toezichthouder voor dit soort overtredingen?

    Of is het ontkennen van een recht geen overtreding, en is daar pas sprake van als een retourzending daadwerkelijk geweigerd wordt?

  2. Ik denk dat menig webshop de uitspraak neerzet, maar uiteindeijk niet moeilijk doet als een klant zich op het recht beroept. Maar ik ben dan persoonlijk ook zeer coulant met ruilen en retourneren, omdat ik met dat stukje service uiteindelijk een klant beter aan mij kan binden dan ik misschien met een lagere prijs kan. Het moeilijkste wat er is als webwinkel is het vertrouwen vasthouden.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS