TomTom aangeklaagd voor patentinbreuk, Linux ook?

tomtom-linux.pngNee, die kratjes vrij bier moeten nog even wachten. Microsoft heeft gisteren TomTom voor de rechter en de International Trade Commission gedaagd, omdat TomTom’s routeplanners inbreuk op vijf patenten van de marktleider zou maken. TomTom gebruikt Linux in die apparaten, dus dit is “het begin van de patentoorlog” aldus Slashdot. De rechtszaak is nieuws, maar het Linux-aspect niet.

Microsoft heeft maar liefst acht octrooien uit de kast getrokken. Drie daarvan hebben betrekking op de VFATtechnologie waarmee je lange bestandsnamen kunt opslaan op een ouderwetse FAT-gebaseerde schijf. En laat dat nu precies iets zijn dat door het Linux besturingssysteem aangeleverd wordt. In de klacht bij de ITC zegt Microsoft dat ook expliciet, hoewel de onderbouwing vooralsnog ontbreekt.

Twee van de octrooien (6,175,789 en 7,054,745) gaan specifiek over kastjes die navigatiefunctionaliteit bieden. Drie andere (6,704,032, 7,117,286 en 6,202,008) zijn meer algemene octrooien over portable kastjes met software aan boord. Een ander octrooi (6,256,642) gaat over het herprogrammeren van flashgeheugens. Het zijn de laatste twee octrooien (5,579,517 en 5,758,352) die bekend staan als de “VFAT patents”. Eind 2003 lanceerde Microsoft een licentieprogramma voor deze technologie (die u misschien kent van de LANGEB~1.DOC bestandsnamen), dus echt nieuws dat de VFAT-technologie in Linux een probleem kon hebben is dit niet.

De VFAT-octrooien hebben al aardig onder vuur gelegen, onder andere door acties van de Public Patent Foundation . Tot nu toe zijn ze steeds overeind gebleven, omdat Microsoft er vroeg bij was met het octrooi. Wie was er voor 1995 al zo gek om een techniek te gebruiken waarbij je lange bestandsnamen in een tabel gaat stoppen waar ze niet in passen, om ze dan in de kopie-tabel op te slaan als BLABLA~1.TXT?

Maar goed, de hamvraag (biervraag) is natuurlijk: is dit nu echt een “aanval op Linux”? Wat mij betreft niet. Het gaat om de kastjes van TomTom, en die claims waren net zo goed gelegd als er een ander besturingssysteem in zat dat de VFAT technologie implementeerde. Microsoft zet de patenten in tegen de apparaten van TomTom, en het zal ze worst wezen of het nu door Linux of een proprietary OS komt. Of nou ja, dat het Linux is zal vast een leuke bonus zijn maar ze gaan echt niet TomTom aanklagen enkel en alleen om Linux onder vuur te kunnen nemen.

Update: zie ook het artikel in Computable van maandag 2 maart.

Arnoud<br/> Afbeelding: OpenTom wiki.

10 reacties

 1. Ik ben het met je eens dat deze aanval op TomTom (vooralsnog) niet een aanval op Linux, in de zin van kernel of OS, lijkt te zijn. Verder denk ik dat Microsoft deze actie onderneemt in het vertrouwen dat TomTom snel zal schikken, mede omdat het op dit moment reeds in financieel zwaar weer verkeert.

  Het kan me ook niets verbazen als deze actie later door Microsoft gebruikt zal worden om hun patenten meer gewicht te geven, met name tegenover twijfelende potenti?le klanten. Iets in de trant van: “Kijk, TomTom, de Europese marktleider van Navigatiesystemen is het met ons eens dat deze patenten geldig zijn”.

  Ik heb de patenten zelf eens bekeken, en eerlijk gezegd hoop ik dat TomTom, of een externe geldschieter in naam van TomTom tot het uiterste zal procederen tegen deze patent claims van Microsoft. Voor leken lijken de patenten misschien innovatief, maar voor de mensen met een relevante technische achtergrond zijn ze stuk voor stuk voor de hand liggend (doorstaan de obviousness test niet) en rechtvaardigen op geen enkele manier het monopolie dat ze Microsoft geven t.a.v. de betreffende technieken. Dit staat overigens los van de vraag of software al dan niet patenteerbaar zou moeten zijn.

  Dat het zal komen tot een (her)beoordeling van de geldigheid van deze patenten, betwijfel ik zoals reeds gezegd. Ik vermoed dat het voor TomTom goedkoper zal zijn om te schikken. En daarmee is deze actie de zoveelste rechtszaak waarbij onder een dun laagje geloofwaardigheid de juridische terreur van het grote geld schuil gaat.

  Ik kan alleen maar hopen dat Microsoft zich met deze actie ernstig verslikt. Verwachten doe ik dat echter niet.

 2. Het heeft inderdaad weinig met Linux an sich te maken. Het collecteren van licentiegelden voor gebruik van FAT bestandssystemen in (embedded) devices zoals camera’s, MP3-spelers en nu dus navigatiesystemen gaat al een jaar of vijf mee.

  Ik heb vorig jaar een lezing over het gebruik van Flash geheugen bijgewoond. Ook daar werd al gewaarschuwd: als bestandsuitwisseling met Windows niet nodig is, gebruik dan geen FAT vanwege licentie-aspecten.

 3. Scenario: Microsoft klaagt Tomtom aan, het toch al zwakke aandeel zakt, en Microsoft takes over?

  In de afgelopen 12 maanden is tomtom is gedecimeerd. Tegelijkertijd is Microsoft gehalveerd in dollars, maar de dollar rond de 30% gestegen.

  En dan doet de juridische kant er weer niet toe, en worden patenten misbruikt om iemand in de houtgreep te nemen.

 4. Naar mijn mening is het doel van Microsoft om wat extra respect voor haar patenten af te dwingen. TomTom zit flink in de problemen door de economische crisis, en kan zich momenteel geen grote rechtzaken veroorloven. Waarschijnlijk zullen ze dus proberen het buiten de rechter om te regelen. Als dat gebeurd zal MS dat gebruiken als bewijs dat haar patenten steek houden, en proberen andere bedrijven hier voor te laten betalen.

  Waarom nou net TomTom? – ze gebruiken Linux en daar maken ze geen geheim van – ze maken een concurrerend product – het is geen Amerikaans bedrijf – ze schijnen een overname door MS te hebben geweigerd – TomTom kan zich momenteel maar moeilijk verdedigen – TomTom heeft wel eens een aanvaring gehad met de opensource wereld, en kan daarom niet rekenen op de onvoorwaardelijk steun die veel andere Linux gebruikende bedrijven wel krijgen. – ze hoeven TomTom niet uitsluitend op Linux gerelateerde software patenten aan te vallen. Zelfs als al die patenten afgekeurd worden door de rechter heeft MS nog kans om een deel van de rechtzaak te winnen en zo de overwinning op Linux te claimen.

 5. Let op het GPL-principe van “vrijheid of dood voor het programma”, als het VFAT-patent van Microsoft overeind blijft, verliest iedereen in het jurisdictiegebied van de betreffende rechtbank alle rechten die onder de GPL toegekend werden (GPLv2, artikel 7).

  Als Microsoft wint, deelt Microsoft een gevoelige tik aan Linux uit. Welliswaar kan de FAT-code uit Linux verwijderd worden, het veroorzaakt veel ellende in bestaande produkten en installaties. De Linux-gemeenschap moet dus wel vierkant achter TomTom staan, en je ziet dat ook direct gebeuren.

 6. @Dani?l: waarom nu pas? Dat VFAT licentieprogramma bestond al jaren (sinds eind 2003) en de Linux VFAT-code had dus altijd al dit conflict tussen GPLv2 artikel 7 en de Microsoft octrooien.

  Eerlijk gezegd verbaast de keuze voor juist deze octrooien me. Heeft MS niets beters tegen Linux?

 7. Er is in 2003 dan ook druk gespeculeerd over de gevolgen van het FAT-licentieprogramma, Google maar eens op “vfat patent site:lwn.net”, je zult menig oud artikel vinden over deze kwestie. Er wordt gezegd dat menig bedrijf de afgelopen jaren licenties heeft gekocht zonder dit toe te geven, het beruchte GPL-artikel kon daarom niet toegepast worden. TomTom zou het eerste bedrijf zijn dat weigert te tekenen, wat een antwoord kan zijn op de vraag waarom dit nu pas opspeelt.

  Behalve de FAT-patenten zijn de voornaamste bekende Microsoft-patenten op het gebied van netwerkprotocollen (Active Directory), bestandsformaten en .NET-technologie. Een fabrikant als TomTom, die geen “belasting” afdraagt per verkocht apparaat is Microsoft een doorn in het oog. Het FAT-patent lijkt me uit het bovenstaande lijstje het meest logisch om in te zetten.

  Overigens moet Microsoft erg oppassen met wat het doet, o.a. IBM en Novell hebben belangrijke patenten die Microsoft simpelweg moet hebben voor zijn bedrijfsvoering, het wil niet in een patentenoorlog met deze jongens komen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.