Een reis boeken en dan toch weer annuleren, hoe doe je dat?

| AE 1689 | Ondernemingsvrijheid | 87 reacties

busreis-touringcar.pngHet is vakantietijd, dus tijd om lekker op reis te gaan (lekker thuisblijven mag ook natuurlijk). Maar soms zijn er omstandigheden waaronder je de reis toch af wilt zeggen. En dan wordt het juridisch, want mag dat zomaar? Ik kreeg de afgelopen tijd veel vragen van mensen die via internet een reisje hadden geboekt en daar nu weer vanaf willen. Dat is lastig.

De meest genoemde optie is de Wet Koop op Afstand. Je mag op zich aankopen en diensten die je via internet bestelt, binnen zeven werkdagen weer opzeggen. Maar die wet geldt nou net niet (art. 7:46i BW) voor diensten die logies, vervoer, het restaurantbedrijf of vrijetijdsbesteding betreffen – tenminste als daarbij een datum is afgesproken wanneer de dienst geleverd zal worden. (Ik heb me al eens eerder afgevraagd waarom dat niet kan trouwens.) Bestel je dus een vliegticket of boek je een hotel via internet, dan kun je via deze regeling dus niet opzeggen of annuleren.

De algemene voorwaarden van de hotelier, vervoerder, vliegmaatschappij of andere dienstverlener biedt vaak wel een mogelijkheid voor annuleren, maar daar staat in het algemeen (haha) een boete tegenover. Die kan zelfs oplopen tot de volledige prijs van de dienst. Ik vraag me af of je dan nog van annuleren kunt spreken?

Wie bij een lid van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) een reis boekt, doet dat onder de standaard ANVR-voorwaarden. Deze voorwaarden hanteren een getrapte boete bij annuleren. Wie minstens 42 dagen vóóraf annuleert, is alleen de aanbetaling kwijt. Annuleer je korter vooraf dan dat, dan wordt de boete hoger. Maar de hele reissom ben je pas kwijt als je op de vertrekdag zelf annuleert.

Niet alle dienstverleners zijn bij de ANVR aangesloten. Zo is vrijwel geen enkele vliegmaatschappij dat. Een vliegticket kun je dus niet annuleren. Of nou ja, je kunt wel annuleren maar je geld krijg je niet terug.

Er is echter één bijzondere categorie reizen waarbij iets meer mogelijheden bestaan: de pakketreis. Daarvan is sprake als je een georganiseerde reis boekt die inclusief vervoer, verblijf (van minstens 24 uur) en een toeristische dienst die een significant deel van de reis uitmaakt is. Zeg maar een weekje Egypte inclusief bezoek aan de piramiden, of een geheel verzorgde cruise met bezoek aan diverse Caribische gebieden. Een boeking van alleen een reis of zelfs reis met verblijf valt er niet onder; het pakket moet ook een “toeristische dienst” omvatten. Wel mag die dienst gratis erbij zitten. Krijg je dus een voucher voor een gratis bezoek aan het Colosseum bij je vliegreis met hotel naar Rome, dan is sprake van een pakketdienst.

Op grond van art. 7:503 BW mag je als reiziger de pakketreis te allen tijde annuleren. Je moet dan als reiziger “de schade die de organisator daardoor lijdt” vergoeden. En dat schadebedrag is maximaal de totale reissom. Geen schadevergoeding mag worden geëist als de oorzaak van annuleren niet aan de reiziger toe te rekenen is.

Hoe bepaal je nu die schade? Als de reisorganisatie lid is van de ANVR, dan zijn de bedragen in die algemene voorwaarden bedoeld als schatting daarvan. Je mag als reiziger proberen aan te tonen dat de werkelijke schade lager is, en dan wordt het annuleringsbedrag verminderd (zie artikel 9 lid 4). In dit vonnis vond de kantonrechter het ook bij annulering binnen 3 minuten na boeking redelijk om de 40% annuleringskosten toe te kennen. Het reisbureau liep immers winst mis door de annulering, en “het in rekening gebracht percentage van 40% komt de kantonrechter niet onredelijk voor” om deze winst te compenseren. Dit lijkt me een ietwat eigenaardige redenering: het reisbureau loopt immers bij elke annulering winst mis. Het is toch niet de bedoeling dat je dat als reiziger altijd maar moet compenseren.

Mochten de algemene voorwaarden van je reisbureau strenger zijn (bv. door te bepalen dat je altijd de volledige reissom moet betalen bij annuleren), dan kun je ze ongeldig verklaren met een brief naar het reisbureau. Van artikel 7:503 mag niet in het nadeel van de reiziger worden afgeweken.

Mijn ervaring is echter wel dat reisbureaus een van de stugste soort clubs zijn om je recht te halen als consument. Zonder rechtsbijstandsverzekering kom je vrijwel nergens. En dat is jammer, want het zijn vaak toch flinke bedragen.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Ik zou woensdag naar Albufeira vliegen maar ik heb vrijdag kinkhoest opgelopen. Ik hoest de hele dag door en ik kan eigenlijk niks. Ik heb een annuleringsverzekering afgesloten, krijg ik mijn geld dan terug? Ik heb voor een week 500,- betaald. Ik vlieg met Corendon.

  • Dreig gewoon dat je alsnog mee gaat vliegen. Kinkhoest is besmettelijk en Corendon zal vast niet willen dat je alle andere passagiers besmet. 🙂

   Wat je precies terug krijgt is bepaald in de annuleringsverzekering. Daarvoor zul je de polisvoorwaarden moeten nalezen. Ook als je al op vakantie bent en je moet voortijdig terug naar huis dan kan de verzekering dat dekken. Hoe dan ook, neem contact op met de verzekeraar waar je de annuleringsverzekering hebt afgesloten.

  • Ik neem aan dat de diagnose kinkhoest door een huisarts gesteld is. Zo niet: meteen naar de dokter. Kinkhoest komt voor op de lijst van lijst van besmettelijke ziekten waarvoor een meldingsplicht (door huisarts aan GGD) bestaat. Ook geldt een verbod op beroepsuitoefening bij deze ziekte. Vliegmaatschappijen (en ook veerboten) willen u niet aan boord hebben met zo’n ziekte zolang er besmettingsgevaar is. Bij kinkhoest is dat drie tot vier weken na het begin van het hoesten. Uw vakantie één of twee weken opschuiven in overleg met de reisaanbieder is dus geen optie.

  • Informatie over Kinkhoest hier. Je hoeft niet naar de huisarts maar de verzekeraar zal een verklaring van de huisarts wel wenselijk vinden. Ga dus naar de huisarts. Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en je kan nog enkele maanden last houden van deze ziekte. Kinderen worden er vaak tegen ingeent maar het vaccin neemt na vele jaren weer af in sterkte. Licht wel iedereen in met wie je persoonlijk hebt gesproken omdat deze ziekte extreem besmettelijk kan zijn en zich door het hoesten snel verspreidt. En verder, beterschap!

 2. We hebben een cultuurrondreis geboekt bij SRC. 5 dagen na de boeking werd mij telefonisch door SRC aangeboden de transfer te regelen vanaf het laatste hotel naar het vliegveld voor € 210,00. Mijn reactie dat in de reissom deze transfer is inbegrepen. Op hun website staat nl. onder de link ‘Programma’ wat onder in de bijlage is gekopieerd. Vandaag na 6 dagen heb ik in een telefoongesprek dit vruchteloos proberen uit te leggen, waarna ik meedeelde te zullen annuleren. Hun reactie was dat er dan kosten moeten worden betaald. Ik zou dus accoord moeten gaan met een oneerlijke prijsverhoging. Daarna heb ik geannuleerd per email.

  Bijlage : dag 8: Málaga – Amsterdam Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht. (ca. 155 km)

 3. Opgeven is het laatste wat ik zou doen, Bert Ik kreeg per email (liever geen telefoongesprekken meer) een ‘mooi’ voorstel om ipv € 210 slechts € 100 bij te leggen. Hierop heb ik per email geannuleerd (voor de 2e maal). Zojuist van een invaller-reisboekenier een mail binnen met het bericht dat mijn boeking kosteloos is geannuleerd. Deze man weet hoe het hoort. Laat ik nou 27 minuten later een ‘Undelivered Mail Returned to Sender’ binnenkrijgen met ‘could not be delivered’ , wat dat ook moge zijn, plus onderaan : “<noreply@mijn.src-cultuurvakanties.nl" Dit betreft mijn eerste annulering van 5 dagen terug (!), waarvan ik al vermoedde dat deze genegeerd werd. Wie de procedure doorheeft van dit 'gedeliver' mag het zeggen. Sommige wegen van het reiswezen zijn ondoorgrondelijk. Eind goed al goed. Dank aan hen die hebben gereageerd.

  • Laat ik nou 27 minuten later een ‘Undelivered Mail Returned to Sender’ binnenkrijgen met ‘could not be delivered’ , wat dat ook moge zijn, plus onderaan : “noreply@mijn.src-cultuurvakanties.nl” Dit betreft mijn eerste annulering van 5 dagen terug (!), waarvan ik al vermoedde dat deze genegeerd werd. Wie de procedure doorheeft van dit ‘gedeliver’ mag het zeggen.
   Wanneer je naar een “noreply@” adres reageert, dan komt het antwoord daarop niet aan. Dat is de conventie achter e-mail adressen die met noreply@ beginnen.

   Een e-mail kan op een aantal manieren niet aankomen. In de regel zal een mail aan een noreply-adres onmiddellijk met een foutmelding worden beantwoord. Wanneer een bedrijf zijn mailroutering niet op orde heeft zal jouw mailserver de mail nog 5 dagen lang proberen te verzenden. Na 5 dagen krijg je dan alsnog een fout.

 4. Vandaag via internet reis geboekt met een snelle boekers voordeelprijs van 644 euro welke op de site van Arke stond vermeld. Om 14:25 kreeg ik de bevestigings mail + factuur voor deze reis. Om 16:01 kreeg ik echter een mail dat er een fout was gemaakt op de website met de voordeelkorting en de reis op 1344 euro kwam. Ik had de keus om te annuleren of akkoord te gaan met de nieuwe prijs. Diverse malen aangegeven dat ik met hun reeds een overeenkomst had voor 644 euro. Helaas beroepen zij zich op de ANVR artikel 5 lid 2. Is dit terecht??

 5. Beste Arnoud Ik heb getipt “We hopen voor een redelijke overeenkomst” een met een uw pagina gevonden! We hebben 5 dagen van te voren geanuleerd op een bnb in Amsterdam die aangesloten is aan Airbnb. Ze hebben toch meer dan de helft gehouden: “Een terugbetaling van €246 is uitgevoerd naar je PayPal account voor reservering xxx next to park (oorspronkelijk betaalde je €660).” Ik vind behoorlijk veel, zou uw denken of maken we kans voor een betere resultaat? Vriendelijke groeten Laura

 6. Beste, Ik heb een beenbreuk opgelopen maar reeds een skivakantie met de auto geboekt. Dit is uiteraard onmogelijk, door het laattijdig annuleren van die reis zal ik het volledige bedrag moeten betalen. Ik hoop dat de annulatie verzekering hierin tegemoet gaat komen – is dit dan enkel van toepassing op mijn deel van het bedrag, of de hele familie, kortom het ganse bedrag. Heb dit alles online geboekt. Vraag is, mag ik, indien de verzekering de annulering aanvaard en een tegemoetkoming uitbetaald gewoon een andere reis boeken, busreis dan… voor dezelfde periode… of zijn hieraan restricties met betrekking tot de annulatie verzekering. Dank

 7. Heb een vraag en was benieuwd of iemand het antwoord hierop weet: Wij hebben half december 2015 een huisje geboekt Bij Landal Green Parcs.We hebben geboekt voor juni maar omdat we heel graag een specifiek huisje wilde hebben we toen al geboekt met voorkeurstoeslag. Nu kregen wij gister het bericht dat door onderhoudswerkzaamheden ons huisje (en de hele rij daar) toch niet vrij was. Of we even een ander huisnummer wilde kiezen. Aangezien we specifiek dit huisnummer wilde zijn we er niet zo blij mee. Dit aangegeven zeiden ze dat we dan ons voorkeurstoeslag “uiteraard” terug kregen. Wij toch maar even gekeken welke huisjes er nog vrij waren in die periode. Zagen we dat de prijzen inmiddels 100 euro goedkoper zijn dan wij betaald hadden. We hebben gereageerd dat we niet gelukkig waren met deze situatie maar dat we wel wilde ruilen als we ook gewoon de voorwaarden van vandaag zouden krijgen. Hierop kregen we de reactie dat dat niet mogelijk was. Het leek ons vrij normaal, aangezien we ook nu pas een kunnen kiezen dan hadden we ook niet zo vroeg hoeven boeken tegen een dure prijs.

  Concrete vraag: kunnen we op basis van ineens niet meer beschikbare huisje (terwijl specifiek voor betaald is) annuleren? In dit geval staan we nl ook gewoon in ons recht de huidige prijs te moeten betalen.

  • Het lijkt mij dat je de overeenkomst gewoon kunt ontbinden. Je hebt een specifiek huis geboekt en deze is (neem ik aan?) ook bevestigd. Dat LGP nu besluit om onderhoud te plegen aan dat huis en het daardoor niet meer beschikbaar is, is niet jouw probleem. Ze moeten gewoon de overeenkomst nakomen.

   Indien ze dat niet kunnen (door het onderhoud) kan je de overeenkomst ontbinden, ze moeten dan al het geld terug geven. Vervolgens zou je opnieuw kunnen boeken.

 8. Beste, Wij hebben een vrij groot probleem. We hadden een vakantie geboekt via een Duitse site. Binnen 7 dagen zouden we een bevestigingsmail krijgen, die kregen we niet binnen die tijd. Omdat het zo kortdag was hebben we na die 7 dagen een andere vakantie geboekt. Nu beweert de Duitse maatschappij dat we toch vast zitten aan deze vakantie en daarom 800 euro moeten betalen voor een vakantie waar we niet naartoe kunnen, omdat de andere vakantie precies tegelijkertijd is. Wat kunnen we doen?

 9. Ik heb via de telefoon een reservering gedaan voor een huisje op een vakantiepark. Nu wil ik dit annuleren omdat we zulke slechte berichtgevingen erover gelezen hebben dat ik dit geen gezond vakantiepark vond. ik heb nog niets getekend alleen via de mail heb ik formulieren gehad. Maar ik moet dan wel 90% van de kosten betalen en daar bovenop nog eens 50 Euro administratie kosten. Kan dit zomaar?

  • Er is geen enkel verschil tussen een mondelinge en een schriftelijke overeenkomst.

   Wel is het zo dat annuleringskosten, indien annuleren is toegestaan, niet onredelijk bezwarend mogen zijn. Of 90% van de kosten betalen onredelijk is hangt van de omstandigheden af. Persoonlijk zou ik zeggen van niet als je gisteren geboekt hebt vooreen vakantie die pas over een paar weken aanvangt en nu al wil annuleren.

   Maar als je die boeking weken terug hebt gemaakt dan is er een hele tijd voorbij gegaan waarin verhuurder nee heeft moeten verkopen. Hetzelfde als de vakantie binnen korte tijd aanvangt, de verhuurderheeft dan nauwelijks nog tijd om een andere huurder te vinden. In die gevallen lijkt mij dit een redelijke vergoeding.

   Uiteindelijk als de verhuurder niet mee wil werken beslist een rechter, mits je natuurlijk de kosten van een rechtsgang wil maken met het risico dat je verliest.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS