Tele2′s bedrijfsbeleid versus de wettelijke informatieplichten

tele2-gold-contract-afstand-informatieplicht.png“Sorry, dat is niet ons beleid”. Krijgt u ook al jeuk bij deze zin? De Eindhovense kantonrechter kennelijk wel, want vanwege dat argument kon een consument van zijn televisiecontract met Tele2 af. Het telecombedrijf had namelijk niet de verplichte informatie over opzeggen van op afstand gesloten contracten meegestuurd. Volgens de wet heb je in dat geval maximaal drie maanden om op te zeggen, maar die grens vond de kantonrechter onredelijk omdat Tele2 structureel niet aan die informatieplichten voldeed.

Tele2 had de rechtszaak aangespannen omdat een consument-klant de rekeningen voor geleverde digitale televisie niet had voldaan. De klant verweerde zich echter met het argument dat hij nooit had gekregen wat hij had besteld. Hij had namelijk bij het sluiten van de overeenkomst uitdrukkelijk gevraagd om een tweede decoder, omdat zijn zoon rolstoelgebonden was en graag op zijn kamer digitale televisie wilde kunnen kijken.

Alleen: het bleek technisch niet mogelijk om twee decoders op één abonnement te hangen (meelezende tweakers: welk alternatief is er wel voor vader en zoon?). Tele2 leverde dus gewoon één decoder, en stelde verder dat ze niet wist van een bestelling met twee decoders. Vervolgens eiste ze natuurlijk de abonnementskosten op.

Maar hoe had vader dat moeten weten, overweegt de rechter: er was geen bevestigingsbrief gestuurd waarin stond dat er één decoder geleverd was en dat Tele2 daarmee meende aan de overeenkomst te hebben voldaan. En die bevestigingsbrief is nu juist bedoeld om de consument voor te lichten over wat er afgesproken is – en hoe hij daar weer vanaf kan als hem dat niet bevalt. Dat blijkt uit het Martin Martin-arrest (C-227/08) van het Europese Hof.

Op grond van dit arrest is de rechter streng voor Tele2. Het bedrijfsbeleid om nooit een bevestigingsbrief te sturen doorkruist de bedoeling van de Europese wetgever, en dat kan echt niet door de beugel. Daarom mag de consument-klant toch gewoon (én kosteloos) van de overeenkomst af, zelfs nu er meer dan drie maanden verstreken zijn tussen bestellen en opzeggen. De wet (art. 7:46d lid 2 BW) zegt weliswaar dat als het bedrijf de informatieplicht schendt, de consument geen zeven werkdagen maar drie maanden krijgt om op te zeggen, maar in dit geval is een langere termijn redelijk.

Zo ook trouwens de Zwolse kantonrechter in een andere zaak.

Mooie vonnissen, maar ik slaak toch een cynische zucht: zou Tele2 nu haar beleid gaan aanpassen? Ik betwijfel het. Acceptgiro’s kosten ook nog steeds geld, en de kleine lettertjes van Canal+ vereisen nog steeds een vergrootglas.

Arnoud

8 reacties

 1. We kunnen in ieder geval hopen dat (goed vindbare) artikelen als deze gebruikers zullen helpen met hun opzegging en dat het Tele2 motiveert hun “beleid” wel aan te passen. Tot die tijd is het in het voordeel van de consument, die heeft maximale vrijheid (maar weet dat mogelijk niet)

  Overigens heb ik in het verleden bij m’n moeder gewoon 2 decoders aan dezelfde adsl verbinding gehangen, dus dat is ook onzin.

 2. (meelezende tweakers: welk alternatief is er wel voor vader en zoon?)

  Dat kunnen we natuurlijk niet over onze kant laten gaan. Aangezien ik het antwoord zelf niet wist heb ik even wat in een besloten onderdeel van het forum (sorry voor de mensen zonder toegang) gevraagd.

  Verder vind ik op de website van tele2 de volgende info:

  Kan ik ook een tweede decoder bestellen en wat kost dit? Per huishouden kunnen er maximaal twee decoders worden aangesloten. Hiervan kan er slechts ??n decoder een Harddisk Recorder zijn.

  Een tweede Digitale Decoder kost ??? 4,- extra per maand. Een extra Harddisk Recorder kost ??? 9,- per maand. Beide decoders hebben een contractsduur van 12 maanden en blijven in bruikleen van Tele2.

  Volgens de site zelf zou het dus wel degelijk mogelijk moeten zijn, hoewel dit een combinatie is van tv en internet. Dit betekent dat een deel van de bandbreedte wordt gereserveerd voor het tv signaal en is technisch niet de meest interessante optie. Andere opties voor een 2e aansluiting zijn digitenne (kwalitatief niet best, maximale grootte van de tv 32 inch), een normale CAI aansluiting (het digitale signaal wordt gewoon over de coax meegezonden en je kunt dat gewoon splitten en een 2e decoder neerzetten) of gebruik maken van een schotel (hierbij heb je wel 2 ontvangers nodig en een 2e ontvanger (weet de technische term niet) op de schotel zelf).

  Concluderend snap ik eigenlijk niet zo goed waarom het niet zou werken met tele2 en heb ik meer info nodig over de aansluiting om hierop antwoord te kunnen geven. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven 🙂

 3. Tele2 werkt niet met coaxkabels Arnoud, ze leveren de genoemde producten via de telefoonlijn.

  Een eerste decoder wordt via het modem /de router aangesloten op een lanpoort, voor een tweede decoder geldt dat die ook op de modem/ de router kan worden aangesloten, althans fysiek, maar er moet dan wel voldoende bandbreedte zijn om telefonie, internet en beide decoders te kunnen laten werken.

 4. Bij de introductie van Tele2 via ADSL2, was het de bedoeling om de 2e decoder ‘later’ te gaan uitleveren. Toen kwam men erachter dat van de beloofde 20Mb meestal maar 15, soms 12 Mb gehaald werd. De VoIP nam 0.5 Mb, iedere decoder 4Mb. Ook als de decoders ‘standby’ staan, vreten ze wel bandbreedte, dus bleef er maar 4 tot 6 Mb over voor internet. Niet handig. Daarom werd besloten om dat 2e decoder plan maar in de ijskast te zetten.

  Dit was in het eerste jaar, toen Tele2 echt nog snel was. Op enig moment is blijkbaar besloten om toch de 2e decoder te leveren, wat dus meer geld kost, en waarschijnlijk ook bandbreedte, maarja, de Tele2 klant van nu is niet de hard-core voetballiefhebber of de hardcore tweaker die perse een heel snelle verbinding wil hebben, dus ze komen er wel mee weg.

 5. Een Alternatief voor Tele2? Gewoon Ziggo natuurlijk! Bij Ziggo kun je tot 5 decoders per huishouden aansluiten zonder problemen. Digitale TV is gratis, je hebt alleen 1 standaard TV abbo nodig (a 16 euro per maand). De 1e decoder krijg je er vaak gratis bij en daarna koop je gewoon een nieuwe in de winkel erbij of via marktplaats. Je hebt dan nog wel een extra chipkaartje van Ziggo nodig voor in die 2e decoder, die koop je voor ???30 euro in de winkel of online. Dat heet een Digitaal Startpakket.

  Aangezien de dienst digitale TV gratis is, is dat ook zo voor de 2e en 3e etc. decoder.

  Ik heb er zelf 3 draaien thuis (op elke etage 1..) 🙂

  Je moet natuurlijk wel even je coax doortrekken naar die andere ruimtes.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.