Welk merkenrecht is van toepassing?

Een lezer vroeg me:

Ik wil een webwinkel beginnen met een mooie .com domeinnaam die ik onlangs heb gekocht. Maar nu kwam ik erachter dat in de VS die naam al als merk is vastgelegd. Kan ik nu wel mijn Nederlandse webwinkel opzetten? Een .com valt toch onder Amerikaans recht?

Nee, een .com valt niet automatisch onder Amerikaans merkenrecht. Merken en domeinnamen zijn niet op die manier gekoppeld.

Je maakt inbreuk op een merk als je in het land waar het merk geldt, economische diensten ontplooit. Een webwinkel die zich op Nederland richt, heeft dus te maken met het Benelux-merkenrecht (BVIE) en het Europees merkenrecht (“gemeenschapsmerken”). Niet met het Amerikaans merkenrecht. Het maakt echt niet uit of de domeinnaam van je webwinkel eindigt op .com, .info, .nl of .tv of welke extensie dan ook.

Wat nu als de Amerikaanse merkhouder op zeker moment ook een Europees merk gaat aanvragen? In principe heb je daar geen last van. Artikel 2.23 lid 2 BVIE zegt dat een merkhouder niet kan optreden tegen “een ouder recht van slechts plaatselijke betekenis”, oftewel een handelsnaam. Hij kan dus niet eisen dat je je bedrijfsnaam aanpast nadat hij een merk heeft gekregen.

Het kan echter slim zijn om je webwinkel-naam als merk vast te leggen. Met een ouder merk sta je sterker tegen zo’n Amerikaan dan met ‘alleen’ een handelsnaam. Maar het is wel duurder.

Arnoud

7 reacties

  1. De extensie .com staat voor commercieel, en als jij als eerste die naam claimt, gefeliciteerd! Maar zoals Arnoud al aangeeft, wel even snel in Nederland registreren als merknaam. Je loopt namelijk het risico dat het Amerikaanse bedrijf besluit om aktie te ondernemen om jouw domeinnaam in handen te krijgen, ook al is hun kans op succes miniem.

    Ik denk dat je dus goed moet overwegen of de mogelijke risico’s acceptabel zijn, zelfs al sta je in je recht. Een .com domein kan internationaal wordeg geregistreerd maar ze worden nog steeds in de US of A beheerd, door een bedrijf genaamd Verisign. En dit bedrijf heeft in het verleden wel vaker blunders gemaakt met de toekenning van domeinnamen.

    Het grootste risico worden de kosten, als er ooit gerechtelijke procedures om de domeinnaam worden gestart. Ook al win je de zaak uiteindelijk en heb je het recht op een forse schadevergoeding, een dergelijke procedure kan vele jaren duren, zoniet langer. En of je uiteindelijk gecompenseerd wordt is maar de vraag, maar tot die tijd maak je veel onkosten. (Denk bijvoorbeeld aan de zaak om de sex.com (SFW) zaak.

  2. Ja maar mijn domein naam is wel opgeeist en moest het wel afstaan aan een concern die niks heeft betaald.dat domein was 10 jaar in mijn bezit to als een .nl extensie ze claimen het merken rect terwijl amadeus geen merk kan zijn immers het was een persoon,dus moest ik afstaan want ik ben ggen industrieel. zo zie je maar de wet van de sterkste !

  3. @Arnoud, “moest” zou ook zonder proces kunnen. Als het namelijk tot een proces komt, krijg je namelijk te maken met proceskosten en voor sommigen zijn die te kostbaar om lang vol te kunnen houden. Het klinkt onrechtvaardig maar sommige mensen kunnen het nu eenmaal niet veroorloven om het tot een proces aan te laten komen.

    @Rob, heb je je domeinnaam al moeten afstaan en is er een proces over geweest? Ik zie dat amadeus.nl en amadeus.com al in handen zijn van dezelfde maatschappij dus wat is er gebeurd?

  4. Nee ik heb het niet tot en process laten komen.ik had ook telfonisch contakt met Arnoud,en het advies was dan ook 50-50 % ja kosten 5.500 euro als ik het tot een proces laat komen.

    Ik ben een hard werkend man 2 kids kan het niet veroorloven dat ik verlies.Zelfs de kosten die ik had gemaakt voor het hebben van het domein gedurende 10 jaar wilde “het concern”niet betalen.

    Ik kon niet weigeren het overtedragen anders zouden ze een process starten en hun kosten zou ik dan ook moeten betalen als ik verlies.De kleine tegen de groote ,nee liever brood op de plank dan geld lenen.Enkel het feit dat ze claimen dat het is geregistreed als merkenrecht in benelux geeft ze de macht mij de kleineren hoe is dat mogelijk Immers amadeus is bekend geworden niet door deze concern maar door mozart amadeus.

    in wat voor een land leven we het doet me nog steeds pijn dat ik het moest afstaan.

    Robbert

  5. Ja, dat kan. Er is geen eis dat een merknaam nieuw bedacht moet zijn. Die eis geldt alleen voor uitvindingen: octrooien kun je alleen krijgen op iets dat nog niet gepubliceerd is. Er is dus niets dat je verbiedt om eerst een naam “uit te proberen” en pas daarna deze vast te leggen.

    Je neemt wel een risico dat een concurrent eerder zijn merknaam vastlegt, en dat jouw productnaam daar te veel op blijkt te lijken. Dan heb je een probleem, want de datum van eerste registratie bepaalt wie het merkrecht krijgt.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.