Juridische zucht: de gebruiksvoorwaarden Coca-Cola Regular®

coca-cola-tractor-fail.jpgHet blijft lachen met gebruiksvoorwaarden van websites. Een lezer wees me op de gebruiksvoorwaarden Coca-Cola Regular® (inderdaad met ®), met deze prachtige opmerking:

coca-cola-licentieren-geen-nederlands.png

Volgens mij is licentiëren prima Nederlands, hoewel het niet in de Van Dale of het Groene Boekje staat. Maar eh, lézen voordat je zo’n tekst online zet is toch niet zo veel gevraagd?

Van de rest van de gebruiksvoorwaarden krijg ik ook kromme tenen, bijvoorbeeld van zinnen als:

De gebruiker weze gewaarschuwd dat The Coca-Cola Company zijn intellectuele eigendomsrechten op agressieve wijze en met inzet van alle rechtsmiddelen zal doen naleven, met inbegrip van strafrechtelijke vervolging.

of de regeling rond hergebruik, die neerkomt op “u mag niets gebruiken behalve wat onder ‘Pers’ staat, en dat mag u niet gebruiken”:

met uitzondering van de afbeeldingen van mensen of plaatsen die niet zijn opgenomen in de rubriek “Pers” van de site mag u de inhoud alleen downloaden voor niet-commercieel, persoonlijk gebruik en op voorwaarde dat u ook alle copyright- en andere eigendomsvermeldingen overneemt; <br/> de inhoud van de rubriek “Pers” van de site mag niet worden gereproduceerd;

Wie kan me uitleggen wat hier staat en wat ik mag met de inhoud van deze site?

Ik zou ze graag aansprakelijk stellen voor mijn hoofdpijn op dit moment, maar helaas:

Aanvullend en onder verwijzing naar de aanwezigheid van discussies, chatsessies, berichten, verzendingen, bulletin-boards en dergelijke op de site wijst de onderneming alle aansprakelijkheid af voor, of voortvloeiend uit, verboden, dreigend, bedrieglijk, misleidend, grof, intimiderend, lasterlijk, schandelijk, vulgair, obsceen, schandaliserend, opruiend, pornografisch of profaan materiaal of ander materiaal dat kan worden beschouwd als strafrechtelijk of aansporend tot strafrechtelijk vergrijp, aanleiding kan geven tot het inroepen van de burgerlijke aansprakelijkheid of op een andere manier een inbreuk op enige wet kan vormen op een van de rubrieken van de site.

Ik begin me nu wel af te vragen wat voor rare content ik op die site ga aantreffen als het nodig is om zó expliciet alle vormen van viezigheid op te sommen. Zucht.

Arnoud<br/> Foto: Coca-Cola’s Funniest Fails.

11 reacties

 1. Maar in hoeverre zijn dit soort voorwaarden nou bindend?

  Ik maak een site waarbij in de voorwaarden staat dat de gebruiker moet betalen voor gebruik (ik dacht aan iets van ??? 10 per klik) en ook wanneer hij met de muis over mijn site beweegt (??? 1,- per aangewezen pixel). Ik ben wel zo aardig om ‘Gebruik van deze site kost veel geld’ bovenaan elke pagina te zetten. De persoonsgegevens van de gebruiker achterhaal ik op slinkse wijze, hij hoeft ze niet zelf in te vullen.

 2. Hihi. Maakt mn avond weer goed… Ook maar even neuzen:

  “Door deze site te bezoeken en te gebruiken verklaart u zich volledig en zonder voorbehoud akkoord met deze gebruiksvoorwaarden en erkent u dat zij alle andere overeenkomsten ter zake tussen u en Coca-Cola Nederland BV (de “onderneming”) vervangen.

  Ik denk dat ik maar een een giga order doe. En dat ik ergens tussen levering en betaling in de site eens bezoek 😉

  En over correct Nederlands gesproken. Ikke niet begrijp:

  “Door het aanvaarden van de huidige voorwarden[sic] gaat U ermee akkoord dat de onderneming willekeurig uw gebruik van de site onmiddellijk mag be?indigen of opschorten bij gelijk welke inbreuk op deze gebruiksvoorwaarden en alle andere specifieke voorwaarden. Bij een opschorting of be?indiging in die zin moet u onmiddellijk (a) het gebruik van de site stopzetten, en (b) alle kopie?n vernietigen die u eventueel van bepaalde delen van de inhoud hebt gemaakt.”

  Wat staat er!? En staat dat er echt?

 3. Zoals ik het lees hebben zij het recht om jouw bezoek aan hun site op een willekeurig moment te stoppen (ben ik toch benieuwd hoe ze dat ? la minute willen gaan doen), waarna jij geacht wordt dat gebruik ook daadwerkelijk te stoppen en je cache/downloads-directory te ontdoen van bestanden die van Coca-Cola’s website komen.

  Lijkt mij een gevalletje “lost in translation”, aangewakkerd door een panische angst voor onbenullige rechtszaken.

 4. Welke “Pers” sectie wordt er eigenlijk bedoeld?

  Ik zie er geen, en als ik erop zoek krijg ik:

  Server Error in ‘/’ Application. Cannot use a CONTAINS or FREETEXT predicate on table or indexed view ’tblContents’ because it is not full-text indexed.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.