Berispt vanwege een MSN-chat, mag dat?

Een lezer vroeg me:

Recent kreeg ik een berisping op het werk. Dit was naar aanleiding van een MSN-chat die ik met een collega had gehad. Deze stond toevallig leesbaar op haar computerscherm op het werk, maar de chat zelf was tijdens de lunchpauze vanaf priveadressen gevoerd. Mag mijn werkgever me dan toch aanspreken op zulke privegesprekken? Ze mogen toch ook niet onze gesprekken in de kantine afluisteren?

Nee, afluisteren mag niet, maar de werkgever mag natuurlijk wel meeluisteren als hij toevallig ook in de kantine zit. En om diezelfde reden mag hij ook lezen wat er op openstaande beeldschermen vertoond wordt. Ik zie dan ook werkelijk niet hoe je dit als privacyschending zou kunnen opvatten.

Een werkgever mag zulke gesprekken niet met technische middelen aftappen (bv. via de server alle chats opnemen of een remote desktop tool installeren om stiekem mee te kijken) maar als jij je schermpje open laat staan, dan zijn de negatieve gevolgen voor eigen risico.

Een grensgeval lijkt me als je het MSN-schermpje geminimaliseerd had of achter een ander scherm had staan. Dan moet de langslopende manager actief gaan rondzoeken voor hij het ziet, en dat lijkt me niet echt de bedoeling. Maar is het met één oogopslag te zien, dan kan men dat gewoon gebruiken.

Arnoud

6 reacties

 1. Zoals hierboven ook al een beetje aangestipt : gaat die berisping om het enkele feit dat er met MSN gechat werd of om de inhoud van die chat ? Als het gebruik van MSN niet toegestaan is binnen een bedrijf dan is een openstaand MSN-venster voldoende duidelijk voor een berisping, zonder dat er gelezen hoeft te zijn wat er nou eigenlijk gechat is.

 2. Gelukkig heb ik een werkgever die begrijpt dat het voor mij een manier is om contact te hebben met mensen die mij op veel flanken kunnen helpen met allerlei dingen. Stukje code, best practice, informatie over hoe andere bedrijven iets aanpakken etc.

  Het is natuurlijk wel zaak dat het geen webcamsessie wordt met je buitenechtelijke kinderen en je vrouw…

 3. @Dennis, voor mij is het nog beter! Mijn werkgever steunt het dat het personeel ook tijdens werktijd gewoon aktief is op het Internet. Vooral als het dan gaat om het opdoen van extra kennis. Waar men op let zijn niet zozeer de werktijden, hoewel die erg strict nageleefd worden, maar de prestaties van het personeel.

  Daarnaast ben ikzelf tijdens mijn werk vaak aan het wachten op bepaalde delen van mijn werk. Dan moet er weer een stuk code of database opnieuw gebouwd worden, gegevens opnieuw importeren, rapporten opnieuw genereren… Computers zijn snel maar lang niet altijd snel genoeg om een werknemer steeds bezig te houden. En soms moet je gewoon even een adempause hebben tijdens het werk en is het Internet handig om je gedachten te verzetten. Zeker voor mensen die creatief werk doen zoals ik (software engineer) is het niet meer dan logisch dat er veel gebruik gemaakt wordt van het Internet.

  Maar als werkmener moet je sowieso opletten op wat er op je scherm zichtbaar is. Het is meestal geen probleem als je tijdens je pause even het nieuws gaat lezen. Maar als de nieuws-site die je bezoekt een advertentie bevat van mooie dames in sexy lingerie en je baas komt langs dan heb je wel het een en ander om uit te leggen. (Ik had een dergelijke advertentie laatst toen ik NeoPets bezocht tijdens mijn pause. Gelukkig werkte ik toen thuis, maar die advertentie… WOW! 🙂

  Wat verder nog op gelet moet worden, ook al mag een werkgever niet het communicatie-verkeer naar een specifieke werknemer afluisteren, ze mogen wel al het verkeer in de gaten houden om “verdacht dataverkeer” te detecteren. Bijvoorbeeld voor het geval een virus ergens binnen is gekomen en zo van alles probeert door te sturen. Als dan blijkt dat een bepaalde, vreemde site enorm vaak wordt bezocht dan zou dat een intern onderzoek kunnen rechtvaardigen. Als de werkgever bijvoorbeeld merkt dat er enorm veel MP3 bestanden worden gedownload via het bedrijfs-netwerk dan zou dat aanleiding kunnen zijn om de betreffende werknemer op te sporen die het netwerk zo zwaar aan het belasten is om deze om tekst en uitleg te vragen. Maar men moet dan eerst opmerken dat er iets gaande is wat niet klopt voordat men kan onderzoeken. Toch?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.