Mag mijn school Windows eisen?

windows-mac-linux.jpgEen lezer vroeg me:

De opleiding die ik momenteel volg maakt gebruik van een Flash applicatie voor de wiskundelessen. Ik gebruik Linux, en daar werkt die applicatie eigenlijk niet goed op. Ik heb verschillende distributies, van Gentoo tot Ubuntu, geprobeerd maar het probleem blijft. Mijn docent geeft echter aan dat ik dat maar te accepteren heb: “Moet je maar gewoon Windows gebruiken”. Dus nu vroeg ik me af, kan ik van de school eisen dat ze hun applicatie crossplatform maken, of kunnen ze mij verplichten een dure Windowslicentie aan te schaffen?

Ik ken geen regels die zeggen dat opleidingen OS-agnostisch moeten zijn. Heel misschien als je indirect benadeeld wordt in een handicap of zo (screenreader die het alleen doet onder MacOS, of braille-apparaat met Linux).

In het algemeen geldt voor zover ik weet dat een onderwijsinstelling zelf mag bepalen welke eisen zij willen stellen aan deelnemers, zolang het maar geen verboden discriminatie oplevert. Als zij eisen dat je een roze sweater draagt, dan zal dat moeten. Willen ze geen leren tassen, dan zul je een geweven rugzak moeten kopen.

Voor software geldt denk ik hetzelfde. Zij hebben bepaalde software, en als jij die vakken wilt volgen dan moet je hun software gebruiken. Dat is denk ik niet anders dan wanneer ze je boeken voorschrijven of een rekenmethode die jou misschien niet ligt (de moderne staartdeling, wtf?). Dat jij liever een ander boek hebt, of dat jouw boeken goedkoper zijn, is geen argument om af te mogen wijken van de verplichte literatuur. En daarom denk ik dat Windows ook voorgeschreven kan worden.

Arnoud

51 reacties

 1. Jammer, maar logisch. Ik neem aan dat die flash-applicatie niet werkt op een schrift van de Hema, noch op een casio zakrekenmachine, dus ze stellen eisen de ‘randapparatuur’ die je nodig hebt. Windows kan best onderdeel van die eis zijn.

  Tegelijkertijd zou het geen gek idee zijn als de overheid op zijn minst zou stimuleren dat software gebruikt in het onderwijs platform-onafhankelijk is.

 2. Ik denk dat de meeste scholen een computer ?berhaupt niet verplichten, of dat nu zou mogen of niet. Als om wat voor redenen de ouders van een leerling geen geschikte computer aanschaffen, dan kan de leerling op de computers op school werken. Zijn er scholen die echt ‘een computer met windows X’ voorschrijven?

  De redenen van die ouders lijken vaker filosofisch dan financieel: slecht voor de ontwikkeling van kind, past niet binnen religie/levensovertuiging, etc. Ook in dit geval zal het niet om het geld gaan, maar om het principe. En er is natuurlijk niks mis mee om je kinderen dat te leren.

 3. OT: Het ‘nieuwe rekenen’ blijkt beter te zijn als het geven wordt door een goede leerkracht. Bij minder goede leerkrachten werkt de traditionele methode beter. http://nos.nl/artikel/98061-rekenkwaliteit-daalt-door-leerkrachten.html

  De oplossing lijkt me om energie te steken in het opleiden van leerkrachten, ipv het bedenken van nieuwe lesmethoden.

  Gerelateerd, nog meer OT: Wiskunde leraren zijn niet zo goed als ze zouden kunnen zijn, omdat het geen wiskundigen zijn. Zoals een muziekleraar die geen muziekinstrument speelt. http://www.maa.org/devlin/LockhartsLament.pdf

 4. Ik ga gewoon door met zijpaden: De enige reden die ik kan bedenken waarom de flash app niet werkt onder linux, is dat het op een of andere manier van internet explorer afhankelijk is. Dat is misschien op te lossen door IEs4linux (of winetricks?) te gebruiken om IE met flash onder linux te draaien.

  Meer on-topic: Als je de windows licentie alleen aanschaft om schoolwerk te doen, kan dat dan goedkoper? Via de school bijvoorbeeld, of misschien met belastingvoordeel?

 5. Ik denk dat de vergelijking met schoolboeken niet zo eenvoudig te maken is als hier lijkt. De kosten tussen schoolboeken en een “Windows-(waarschijnlijk 1 van de nieuwste versies als het om specifieke software gaat)-compatible-computer & een licentie zijn namelijk erg groot. Hiernaast worden de schoolboeken niet priv? gebruikt, en de computer (mede door de hoge kosten, een tweede computer wordt niet ‘zomaar’ aangeschaft) w?l.

 6. Ik vind het gebruik van Flash an sich al erg cross-platform. Op een rotte appel na (denk foon en pad), kunnen vrijwel alle systemen met Flash omgaan.

  Als het systeem op die school bugs vertoont, is het wel een erg matige houding van de school om hun bugs niet op te (laten) lossen. Vaak is het probleem simpelweg een verkeerde wmode implementatie in de html, is zit het probleem niet in Flash zelf.

 7. @6 Bart van K: Flash werkt prima op de Mac. Alleen waar ze dominant zijn (iPhone en iPad) probeert Apple zijn arrogante macht te misbruiken, door mensen geen keus voor Flash te geven. Als ze Flash zouden verbieden op de Mac zou dat ze helemaal underdog maken.

 8. Er is naar een Windows versie ook voor Apple’s OS X en ook voor Linux een Flash 10.x player beschikbaar. http://get.adobe.com/nl/flashplayer/otherversions/ In die zin is dus juist een flash applicatie een goede als multiplatform applicatie.

  Het is wel zo dat de linux versie misschien niet voor alle linux distributies beschikbaar is of niet op alle linux versies even goed functioneert. De linux versies zijn bovendien pas recent ontwikkeld en bevatten daarom mogelijk meer bugs.

  Het is overigens voor elke linux gebruiker bekend dat veel software niet op dat platform beschikbaar is omdat er maar 1% gebruikers van zijn (en het marktaandeel is dalende). Dat is een onderdeel van de keuze voor linux. Als een school dus daadwerkelijk software inzet die alleen op Windows en Apple OS X werkt dan is dat voor deze gebruikers ook niet verrassend.

  Verder is het zo dat een OEM versie van bijvoorbeeld Windows 7 al voor onder de 90 euro te krijgen en vaak is windows voor scholieren nog goedkoper door speciale regelingen voor scholen en scholieren.

 9. Bij de TU Delft hanteren ze ook eisen aan de randapparatuur, met de kanttekening dat de student haar werk ook altijd op de universiteit moet kunnen maken. Dus, de eisen zijn gelimiteerd aan de mogelijkheden van de computers op de TU Delft. Nu vraag ik me dus af of de opleiding van de vrager niet hetzelfde doet.

  In elk geval zijn eisen best mogelijk en toegestaan. Zeker als het de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt (lees: de docent kan ermee werken en dus fatsoenlijker doceren dan wanneer hij een nieuw systeem moet aanleren.)

 10. Voor mijn gevoel klopt het niet dat de school eist wat voor OS een leerling gebruikt, maar ik kan zo gauw geen tegenargument tegen Arnouds redenering bedenken. Je zou het misschien op morele bezwaren tegen gesloten software kunnen gooien? En als de school zijn poot stijf houdt misschien proberen via leerlingenraad (of hoe heet zoiets) proberen echt beleidsverandering erdoor te krijgen en bijvoorbeeld te stellen dat de school zelf vrije software zou moeten gebruiken? Ik geef toe dat dit veel gedoe zou zijn, en ik je niet heel veel kans geef, maar ja.

 11. BertBert: ja, er is een website voor (ik moest even zoeken, zelf nooit gebruikt) genaamd surfspot. Jildou: boeken zijn toch wel een flink stuk duurder dan een windows licentie hoor. Howel, het hangt een beetje van het niveau af (middelbaar of hoge school/uni).

  semi-ontopic: een redelijke tussenoplossing kan zijn een VM of zals iemand hierboven al zei, wine. Vaak wordt door de school ook computergebruik aangeboden.

 12. Ik dacht dat het gebruikelijk was (maar in hoeverre het verplicht is weet ik niet, en technisch zitten er ook nog wel eens haken en ogen aan) dat scholen ook computers ter beschikking stellen (bijvoorbeeld in een mediatheek) waarop leerlingen/studenten hun werk kunnen doen. Als dat zo is, dan eist de school daarmee niet dat de leerling/student op zijn/haar eigen computer Windows draait – wanneer Windows nodig is is er ook de optie om van een schoolcomputer gebruik te maken.

  Dit zal qua uitvoering wel behoorlijk per school verschillen…

 13. Dit geldt toch ook voor werkgevers? Als je ergens wilt werken, dan heb je maar het besturings-systeem te gebruiken die je werkgever oplegt. Toch vraag ik mij af of er niet meer geprotesteerd zou worden indien een school juist Linux verplicht stelt, en dus lesmateriaal voor alleen Linux-systemen beschikbaar stelt. En dan vooral nog een bepaalde versie van Linux. Ubuntu, bijvoorbeeld. Niet slecht, maar sommige mensen hebben liever een andere distributie. Ik ben verder van mening dat scholen de ouders hier ruim van tevoren over moeten inlichten zodat het kind niet op school komt en opeens merkt dat zijn Windows-XP laptop niet werkt met de school-software die minimaal Windows 7 nodig hebben. En natuurlijk: wat als de software van school bepaalde feautures bevat die jij als ouder onveilig vindt? Flash-applicaties zijn aardig, maar Flash heeft de nodige beveiligings-problemen gehad. En als de software bijvoorbeeld bepaalde poorten openzet op de firewall dan hoef je daar ook niet blij mee te zijn. En was als de software SQL Server Express probeert te installeren? Of andere systeem-software die mogelijk conflicteert met de geinstalleerde software? Wat als de software het systeem van het kind laat crashed? Wat ik het meest vrees is wat er in de USA was gebeurt: een school had leerlingen van laptops voorzien met webcams, en kon vervolgens op afstand al die leerlingen bespioneren doordat ze op afstand konden inbreken op die camera’s! Ze werden bij toeval betrapt omdat de school zo nodig een van de leerlingen op zijn donder gaf omdat ze het vermoeden hadden dat hij bezig was met drugs. Toen pas werd ontdekt hoe “Big Brother” deze school bezig was… Scholen en hun software zijn lang niet altijd even betrouwbaar. Het is logisch dat scholen bepaalde voorwaarden mogen stellen, maar wees wel bewust van mogelijke risico’s en laat je kind dus niet op je eigen computer werken. Geef ze een eigen laptop of computer om op te werken.

 14. In het geval van de werknemers neem ik aan dat je dan een computer van je baas krijgt, en de computer in bezit blijft van het bedrijf – jij hebt hem in bruikleen. Natuurlijk is het dan logisch dat het bedrijf bepaald wat er op deze computer staat. De computer voor school moet je zelf kopen, is dus priv? bezit. Zou het niet logisch zijn al je dan ook mag bepalen wat je op deze computer installeert? Hoewel ik in zie dat dit ook weer niet zo eenvoudig te stellen is, want ondanks dat de boeken die je koopt priv?bezit zijn kun je alsnog niet bepalen welke boeken je koopt (als je 100% wilt meedoen aan de lessen)

 15. Tip voor de vraagsteller: installeer een VirtualBox (via Synaptic) en installeer daar een Windows XP in. Hoef je niet aan de slag met een dualboot, maar je kan met een paar muisklikken je Windows aanzwengelen. Dat heb ik ook en werkt super, want je hebt altijd wel eens een programma wat net niet onder Linux werkt.

  Verder zou het mooi zijn als scholen wat meer richting open standaarden zouden gaan, maar je moet wel realistisch blijven. Een school bereidt je ??k voor op een baan in bv het bedrijfsleven, en feit is dat bij veruit de meeste werkgevers er een computer met Windows op je staat te wachten.

 16. Kun je het niet gooien op een beginsel van rechtszekerheid? Even kijken, het gaat om een overeenkomst (boek 6 BW). Een middelbare school zal in ruil voor een betaling een kind opleiden om uiteindelijk het examen te halen. Hierbij hebben ze geen absolute plicht (anders zouden zij wanprestatie plegen wanneer een kind voor zijn examen faalt), maar toch wel een zorgplicht tot zekere hoogte: als een school niet aan de wettelijke eisen betreffende leerstof voldoet en uitermate nalatig zijn, zijn ze toch wel aansprakelijk voor schade vergoeding?

  In ieder geval in dit kader worden een aantal randvoorwaarden geplaatst. Een computer wordt dan wel aangenomen verplicht te zijn wegens verkeersopvattingen. Maar een school laat nooit weten dat ze per se willen dat het een Windows computer is.

  Aangenomen dat de schoolleiding het met de docent eens is, en dat deze student dus een licentie voor windows aanschaffen, is de school dan niet aansprakelijk voor schadevergoeding wegens het verschaffen van onvoldoende of onjuiste informatie? Onder hetzelfde principe dat ze aansprakelijk zouden zijn bij het verschaffen van een verkeerde boekenlijst waarna honderden euro’s aan foute boeken worden besteedt?

  Of zit ik helemaal in een verkeerde hoek te denken :p

 17. Als je het over de boeg van overeenkomsten gooit, dan moet je kijken naar redelijkheid en billijkheid en naar de redelijke contractsluitleg (Haviltex). Oftewel, toen werd afgesproken dat die leerling naar school mocht, was daarbij duidelijk dat er met software gewerkt zou worden en wat mocht je dan over en weer van elkaar verwachten over systeemeisen?

  Je komt dan al heel snel bij het punt: als de gemiddelde Nederlander zegt “computer met besturingssysteem”, om welk besturingssyteem gaat het dan? Want die interpretatie zal de rechter dan toekennen aan de contractuele afspraak dat de leerling een computer moet inzetten. En ik heb altijd begrepen dat Nederland een zeer hoge Windowspenetratie heeft, zodat het al heel snel redelijk is voor de school om Windows voor te schrijven.

  Bij mijn vergelijkbare post bij Security.nl hierover kwam Mathieu Paapst nog met de interessante insteek van misbruik van machtspositie. Door Windows voor te schrijven, bevordert de school de machtspositie van Microsoft. Als er dan ook maar ?ets van een aanwijzing is dat Microsoft de school daarvoor betaalt, dan heb je heel snel een claim tegen het softwarebedrijf.

  Maar als een gewoon bedrijf uit zichzelf zegt “ik doe alleen Windows, stelletje nerds” dan heb je toch echt pech.

 18. @Jildou Met het Nieuwe Werken van tegenwoordig kan het ook gaan om thuiswerkers, die hun eigen computer gebruiken om hun werk te kunnen doen. Die computer kan dus prive-bezit zijn. Ik werk zelf regelmatig thuis en omdat mijn werkgever eigenlijk alleen met Windows-systemen werkt heeft het voor mij weinig zin om thuis veel te experimenteren met Linux. Wil ik wel, maar het is niet handig. Maar zoals Ferdi-T aangeef6t kun je op Linux wel weer een virtuele machine aanmaken met daarin Windows. Moet je weer wel een Windows-licentie kopen. Ik heb thuis sowieso meerdere computers staan. Twee mini-computers die ik als webservers gebruik. Eentje met Windows 2003 en de ander met 2008. Heb een MSDN licentie en daardoor ook de mogelijkheid om meerdere besturings-systemen te gebruiken voor test-doeleinden. Ik heb daarnaast een monster-PC staan met Windows 7 die ik vooral gebruik voor het renderen van plaatjes. Heb verder nog twee laptops met Windows 7 erop, waarvan de een al een beetje oud is. (En groot: het heeft een 20 inch scherm!) En voor mijn werk had ik tot kort geleden een Windows XP machine staan die ik nodig had om een VPN verbinding met mijn werk op te zetten, want de VPN client software die ik nodig had werkte niet op Windows 7… Maar goed, da’s opgelost nadat mijn werkgever de server heeft vervangen waardoor ik modernere software kon gebruiken. Maar goed, ik ben dus enige tijd voor mijn werkgever thuis een Windows XP machine moeten gebruiken… En nu is het een leuk, antiek apparaat waar ik nog een goed doel voor moet bedenken. Zonder XP op mijn machine thuis, had ik niet thuis kunnen werken. Simpel, toch?

 19. Sorry hoor, maar de school biedt zelf Windows laptops aan. Dat de persoon die de vraag stelt dan de keuze maakt om Linux te draaien moet dan zelf maar op de hete kolen zitten.

  Windows is de markstandaard, men klaagt toch ook niet als er geen LPG aan een tankstation te vinden is waardoor ge het op een andere manier moet oplossen?

 20. Kristof:

  Windows is de markstandaard
  Dat is geen goed argument. Sowieso is het maar de vraag hoe lang dat blijft duren, nu Apple met de iPad een alternatieve computer aanbiedt. En wat als Google met Chrome OS op de markt komt om al die NetBooks in snelle Linux-achtige systemen te veranderen, dan verandert dit vast vrij snel. Netbooks werden een tijdje geleden zelfs met een Linux-variant geleverd, voordat Windows 7 Starter beschikbaar kwam. Ik heb zelf nog een aparte laptop die een speciaal knopje heeft om deze versneld op te starten met een Unix-schil zodat ik niet hoef te wachten tot Windows is opgestart. En verder, hoewel het aantal redelijk klein is, zijn er nog genoeg mensen die een Apple Mac gebruiken met OS-X. Zeker in bepaalde beroepsgroepen die veel grafisch werk doen zul je snel op iemand stuiten die OS-X gebruikt i.p.v. Windows. Deze mensen zullen dus voor hun kind een Windows computer moeten verzorgen en het is maar de vraag of ze genoeg kennis hebben om dat systeem veilig te houden. (Want onder OS-X ben je relatief een stuk veiliger.) In de vraag gaat het om Linux, maar vergeet OS-X niet. En volgend jaar misschien ook Google Chrome OS…

 21. Ik zit met het punt van de leerplicht wanneer je zegt “Een opleiding mag eisen stellen”. (Ik weet niet in hoeverre dat van toepassing is in het beschreven geval.) Ik weet dat de overheid financi?le belemmeringen voor het reguliere onderwijstraject wegneemt, betekent dat ook dat de gemeente een bijstandsuitkering voor een computer moet verstrekken?

  Een vraag van een andere orde: mag een (openbare) onderwijsinstelling eisen dat je een overeenkomst met een specifieke derde partij sluit als conditie voor haar onderwijs?

 22. @mathfox, dat laatste is in elk geval wel zo. Bijvoorbeeld voor het lenen(/kopen) van boeken (ik geloof dat dit allemaal door iddink gedaan wordt op middelbare scholen). Wij moesten vroeger (tot 4 jaar geleden) in elk geval via daar de boeken halen.

 23. Je hebt ongeveer hetzelfde met middelbare scholen die voor grafische rekenmachines ?f de Texas Instrument ?f de Casio voorschrijven. Een andere mag dan niet, omdat de methode die niet ondersteund of de docent het (terecht) niet ziet zitten om alles lost te moeten uitzoeken voor een merk wat hij niet kent.

  @Arnoud: Ik denk zelf dat Rens bedoelde of je mag verplichten dat een student zijn boeken haalt via een bepaalde distributeur, ipv. zelf ergens anders de boeken aan te schaffen. “Bosatlas bij SchoolBoekX, 80 euro. Op marktplaats (zelfde editie) 20 euro.” Mag de school dan verplichten dat de leerling het boek nog steeds bij SchoolBoekX haalt?

 24. Niet echt. Dat gaat over werkplekken voor medewerkers, en mijn vraag was een scholier. Voor UvA-studenten (was er zelf ooit eentje) is het helemaal eigen keus wat voor hardware je draait en je krijgt geen ondersteuning afgezien van bij hun eigen applicaties. En Blackboard is zo oud, dat ondersteunt nog Netscape 3.

 25. De vraagsteller zou eens creatief kunnen zijn en kijken naar het reclame materiaal van de school. Ik kan me herinneren van jaren geleden dat een nederlandse bank een keer had geadverteerd met online bankieren en het reclame bureau voor de beelden daarvan een mac en safari had gebruikt. (dus een afbeelding van een mac die in safari de website liet zien)

  Zoals ik het me herinner hebben er toen mensen geklaagd dat de website helemaal niet werkte in safari wat er uiteindelijk in resulteerde dat de bank hun online bankieren ook bruikbaar maakte voor andere browsers.

  Nu lijkt het me sterk dat dit ook zou werken voor een school, gezien je een opleiding ongetwijfeld bijna volledig kunt volgen zonder windows. (op die paar lessen na dan), Maar als je een foldertje van de school kan vinden van vrolijke kinderen die interessant bezig zijn met hun mac computers, kun je ze toch eens de vraag stellen waarom ze dan adverteren met computers waar je in je opleiding niks mee kan.

  p.s. Ik kan niks vinden over het incident met die bank, dus misschien was het een broodje aap verhaal.

 26. Zou het niet beter zijn als publieke instanties (waaronder de meeste scholen) minimaal wereldwijde open standaarden respecteren? Dan kan iedereen namelijk zelf bepalen wat voor OS + applicaties hij daarvoor kiest. Als mijn kinderen op hun basisschool met een presentatie in ODP komen (=standaard voor presentatie), dan kunnen ze daar niets mee. Alleen ppt of pptx werkt. De scholen hoeven echter alleen maar een plugin te installeren, waarmee Microsoft Office ‘odt’,’odp’,etc kan openen.

  Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/OpenDocument:

  Nederlandse overheid In de Motie Vendrik[1] wordt de regering verzocht ervoor te zorgen dat in 2006 alle door de publieke sector gebruikte software aan open standaarden voldoet. Op 17 september 2007 lanceerde staatssecretaris Heemskerk een actieplan [2] rondom open standaarden waarin alle Rijksdiensten vanaf april 2008 het Open Document Format (ODF) moeten ondersteunen. Sinds 1 januari 2009 moeten alle overheden, zoals gemeenten, provincies en waterschappen, hun documenten ook in .odf aanbieden. Zo kunnen ambtenaren van de gemeente Amsterdam nu via hun intranet gebruikmaken van een odf-converter.

 27. @Arnoud: Die Bosatlas werd nauwelijks in de les gebruikt, en was een stuk duurder dan zijn concurrenten. Het was een van mijn eerste confrontaties met oneerlijke handelspraktijken en de rare interacties tussen uitgevers met scholen (En ik zal ook nooit meer een Bosatlas kopen, hoe goed het product ook is). Het is niet voor niets dat ik al jaren pleit voor “open source” lesmaterialen, omdat deze uiteindelijk voor iedereen veel goedkoper zullen uitvallen dan de huidige praktijk.

  Ook de zogenaamde “gratis” schoolboeken zijn niets anders dan een truc van de uitgevers om de prijzen van schoolboeken nog verder op te kunnen drijven: ze ontdekten dat ze het pijnpunt van veel ouders hadden bereikt, en hebben het nu dus voor elkaar dat ze vanuit het collectief worden betaald, waar nog minder terugkoppeling op de prijzen zit, en de prijzen dus nog wel vier keer over de kop kunnen.

  In mijn optiek dient de overheid eerst een aanbesteding doen voor het ontwikkelen van een X aantal methoden, die daarna onder een CC licentie op een overheidssite komen te staan. Daarna kunnen scholen de boeken naar behoefte bij een lokale drukker laten vermenigvuldigen, of het zelf afdrukken. Omdat de overheid de enige klant is van dit soort producten, moet er door zo’n aanpak natuurlijk eerst vol betaald worden voor de ontwikkeling van de methode, maar kun je daarna veel goedkoper aan vervolgmateriaal komen. Ook hoeft een methode die niet helemaal meer voldoet op die manier niet geheel opnieuw ontwikkeld en betaald te worden, en kunnen onderwijzers op die manier gemakkelijk hun gewenste aanpassingen maken. Goed voor het budget, en goed voor het onderwijs.

 28. @Erik, van die bank met Mac en Safari weet ik ook niets, maar als een dergelijke brochure door een reclame-maatschappij is gemaakt dan verbaast mij dat niets. Veel reclame-bureaus gebruiken namelijk Mac’s voor beeldbewerking en desktop publishing. Je ziet de Mac ook regelmatig in televisie-series opduiken, omdat men een prop nodig had en men ook in de film-industrie eerder met Macs werken dan met Windows computers. Om die reden kun je niet vertrouwen op wat er in reclame-materiaal getoont wordt, want vaak is dat dan dommigheid van het reclame-bureau.

 29. @Jan, het grootste nadeel van dergelijke open standaarden is dat software dan op meerdere platforms getest moet worden, in diverse configuraties. Het kan wel, maar kost veel meer om te ontwikkelen!

  Zelf werk ik voor mijn baas aan een intern project waarmee we data kunnen verwerken die vervolgens naar klanten wordt ge-exporteerd als XML. Die applicatie mag alleen niet veel kosten du sis er gekozen voor diverse RAD technieken zoals het gebruik van Visual Studio 2008 in combinatie met het Entity Framework en de Dynamic Data Site framework. Daarmee was binnen een week al een kant-en-klaar systeem (dus goedkoop) alleen zorgte de beperkingen van ASP.NET dat de site niet (goed) werkte onder Google Chrome, Firefox, Safari en andere browsers. Dat is wel te fixen, maar die fix kost extra onderzoek en meer programmeerwerk. Het is dan handiger om gewoon de gebruikers te beperken tot alleen Internet Explorer.

  Dit geldt ook voor scholen! Als het lesmateriaal aangepast moet worden voor meerdere platforms dan kost dat veel meer tijd, simpelweg omdat er meer uitgezocht en getest moet worden. Iets wat in een week onder IE kan draaien heeft dan nog 3 extra weken nodig om onder alle andere configuraties te werken. Als je dan EUR 50 per uur moet betalen voor zo’n project (en dat is nog laag!) dan is dat het verschil tussen 5x8x50 = EUR 2000 of het viervoudige daarvan!

  En dan heb ik het alleen nog over web applicaties! Het wordt nog kostbaarder indien het om client applicaties gaat! Dat komt gewoon omdat de algemene standaarden nog lang niet algemeen genoeg zijn en omdat er nog steeds geen goede, platform-onafhankelijke ontwikkel-omgeving bestaat. Java komt een behoorlijk eind, maar sneuvelt vaak bij de laatste loodjes. En .NET/Mono is langzaam aan het afsterven. Silverlight staat ondertussen ook weer op een laag pitje. En Wine voor Linux heeft ook nog veel gebreken.

  Kortom, het is goedkoper om een specifiek platform te kiezen dan om een alleskunner-oplossing aan te bieden. Ook open source zal niet kunnen garanderen dat er betaalbaar lesmateriaal komt dat iedereen kan gebruiken. Want ook de open-source gemeenschap heeft problemen om een project onder alle configuraties te testen…

 30. @wim, beetje off-topic … Jouw voorbeeld is een maatwerk oplossing die met name binnen het bedrijf wordt gebruikt. Voor meer gangbare oplossingen is het helemaal niet lastig of duur om open standaarden ten minste te respecteren, het geeft zelfs IT-innovatie (flexibility, connectivity) een impuls. Op termijn verdwijnen dan de problemen die je beschrijft. Bovendien drukt marktwerking dan de licentie kosten van software sterk naar beneden.

  Om mee te beginnen zou iedereen bijvoorbeeld de volgende open source policy kunnen hanteren (quote van Mr Rangaswami, CIO BT in 2006):

  “The way we look at open source is simple: if the problem is truly generic, then we use open source to be able to solve it because that???s where the market tends to persist at the highest quality. If the problem is contained to a limited marketplace, we use closed source because the economics of finding such solutions work best for a firm that has N customers, N being a relatively small number. And if the problem is unique to us as BT, that is the place where we put all the focus of our best resources our internal guys, those are scarce, rare resources and we???d like to apply them on to scarce rare problems.”

 31. Wat zeggen de Europese aanbestedingsregels over dit soort situaties? Hadden scholen niet juist m.b.t. schoolboeken ook te maken met die aanbestedingsregels? Kunnen ze dan voor besturingssystemen wel als eis stellen dat het ??n specifiek besturingssysteem is, waardoor slechts ??n aanbieder aan de eisen kan voldoen?

  Daarnaast: windows is geen standaard, het is een product. Een nauwelijks gestandaardiseerd product. De enige andere producten waar windows echt API(*)-compatiblel mee is, zijn andere windows-versies. Die API is wel min of meer gedocumenteerd in de MSDN-documentatie, maar als je op de winehq.org leest waarom veel windows-programma’s niet goed in Linux werken, dan weet je dat de MSDN-documentatie onvolledig is, op sommige punten onjuist, en dat de windows API duidelijk niet is ontworpen om meerdere keren onafhankelijk ge?mplementeerd te worden.

  Praktischere overweging: De ontwikkelaar van die Flash-toepassing kan waarschijnlijk met een paar kleine veranderingen er voor zorgen dat de toepassing ook in de Flash-speler voor Linux werkt. Ik weet niet wie die ontwikkelaar is (een leraar? een uitgever van lesmateriaal?), maar je zou contact met hem/haar op kunnen nemen. Als je zelf een beetje nerdy technisch begaafd bent, dan zou je kunnen aanbieden dat je zelf naar een oplossing gaat zoeken, en anders kan je op het internet op zoek naar een vrijwilliger(**). Als je het probleem hebt gevonden: ook ff een bugreport naar de makers van de flashplayer sturen, zodat de volgende Linux-versie wel compatibel wordt met de Windows-versie.

  (*) API = Application Programming Interface. Een set van afspraken over hoe twee stukken software met elkaar communiceren, in dit geval een besturingssysteem (windows) en de toepassingen voor dat besturingssysteem.

  (**) Helaas voor jou, ik heb geen ervaring met Flash. Heb je misschien een link naar een website waar ik deze flash-dingen kan vinden? Een beetje ‘spelen’ wil ik in ieder geval wel doen.

 32. @Wim, 37; ik heb ervaring met het maken van applicaties die cross-platform werken. Met het juiste gereedschap kost dat nauwelijks meer tijd dan het schrijven van een applicatie voor een specifiek platform; het vereist wel meer kennis van de programmeur (welke elementen onderdeel van een standaard zijn en waar specifieke leveranciers “uitbreidingen” op de standaard aangebracht hebben.)

  Er zit een stuk extra kosten in het testen op meerdere platforms, maar dat zit met name in het aanschaffen en draaiend houden van de testsystemen, je hoeft niet je volledige testplan op ieder platform uit te voeren. Wanneer je de zaken vooraf goed opzet denk ik dat je onder de 10% extra kosten voor een extra platform kunt komen. P.S. Ik programmeer met C++, Python en wxWidgets, zowel onder Linux als Windows

 33. @MathFox #40, hoewel cross-platform applicaties schrijven op zich geen probleem is, ontbreekt het vaak aan deskundige programmeurs die dit ook goed aankunnen. Ik heb veel programmeurs gezien die programmeren volgens de “Monkey see, monkey do” methode: ze leren een bepaalde techniek tot ze die goed beheersen maar kunnen dan moeilijk overstappen naar een ander systeem. Dit kan een programmeertaal of framework zijn, maar ook gewoon een verschil in database kan al zorgen dat ze het truukje opeens niet meer kunnen. Ik programmeer al ruim 25 jaar op diverse platvormen, varierend van de ouderwetse “home computers” tot de grotere IBM mainframes maar ben de laatste 10 jaar vooral met Windows bezig. Zo’n 5 jaar geleden was ik ook nog wel met Linux bezig maar mijn huidige werkgever is 100% Windows-gebaseerd en dus focus ik mijzelf daar ook op. Ik kijk regelmatig uit naar opties om met andere platforms te experimenteren waaronder de iPhone/iPad en Google Android maar mijn huidige specialisme is vooral Windows met Embarcadero’s RAD Studio, Visual Studio en veel XML/XSLT-werk. En dan grotendeels desktop applicaties in Delphi en af en toe web services en web applicaties in C#/ASP.NET. Ik heb dan ook best veel ervaring. Maar als je bedrijfsmatig software maakt, moet niet alleen de programmeur met meerdere platforms om kunnen gaan. De testers moeten er ook wat van af weten. En bij voorkeur ook de functionele mensen, de managers en anderen binnen het bedrijf die zich met het project bezig houden. En school-software is vaak teamwork. Het is best lastig om een team samen te stellen dat meerdere platforms weet te gebruiken. Niet dat het onmogelijk is, maar het aantal experts op cross-platform applicaties is een beetje gelimiteerd. Heb je eenmaal zo’n team dan is het ook goud waard! Maar de meeste IT professionals hebben zich vooral gespecialiseerd op een enkel platform, waarbij ze dan wel vaak weer diepere kennis hebben dan een cross-platform professional. Het is een bekend probleem: of je hebt veel kennis van een klein beetje, of je hebt een beetje kennis over een heleboel dingen. Of iets ertussenin. En dat geldt natuurlijk ook voor een school en de leraren. Als de leraren zich kunnen beperken tot een enkel platform en browser, dan kunnen ze daar ook veel kennis en ervaring over opdoen en delen. Als ze echter diverse browsers en platforms moeten leren te gebruiken, dan lukt hen dat ook maar is de hoeveelheid kennis per onderdeel een stuk lager.

 34. @ #40: Dat is ook mijn ervaring. “Minder dan 10%” is wel een aardige schatting. En ik heb ook cross-platform ervaring met C++, wxWidgets en Python (en OpenGL en libXML en SDL).

  Je telt dan niet mee dat je als programmeur eerst moet leren werken met zulke cross platform tools. Maar goed, het zou ook niet eerlijk zijn om dat mee te tellen: de eigenlijke extra kosten zijn de kosten die de programmeur heeft gemaakt bij het aanleren van de single-platform tools waar hij in eerste instantie mee werkte. En die kosten zijn gerelateerd aan een (verkeerde) keuze die die programmeur in het verleden had gemaakt. Hij had ook meteen kunnen beginnen met cross platform vaardigheden.

  Ik denk trouwens dat de extra effort bij Flash veel kleiner is, omdat dat in theorie (en in mijn ervaring) behoorlijk cross platform is. Waarschijnlijk heeft die flash player voor Linux 1 of 2 bugs waar je tegenaan loopt. Je hoeft dan alleen voor een paar gevallen een workaround te maken, en de rest van de toepassing kan het zelfde blijven.

 35. @Corn?, ik denk dat die kosten voor een cross-platform programmeur wel meevallen. Maar het is wat ik zeg: die programmeur zal veel generieke kennis hebben, maar weinig diepgang. Een programmeur die zich specialiseert op 1 platform gaat veel dieper met zijn kennis.

  Flash is inderdaad een aardig alternatief voor cross-platform applicaties maar Flash staat ook bekend als een potentieel veiligheidslek. Flash heeft verder ook een aantal beperkingen betreffende wat het mag uitvoeren op een computer en vaak is het bestands-systeem onder Flash niet of nauwelijks te benaderen. Het alternatief is eigenlijk Silverlight, maar Silverlight slaat nog niet erg aan, zeker niet onder Linux. Verder moet je naast Windows, Linux en Mac OS-X eigenlijk ook rekening houden met mobiele devices zoals de iPhone en iPod, Android en binnenkort misschien ook Google Chrome OS. Verder kunnen er ook versie-problemen ontstaan. Bijvoorbeeld als de nieuwste Flash-player een bepaalde mogelijkheid uitschakelt waardoor je Flash-App niet meer werkt. Of het omgekeerde, dat een gebruiker nog een oude player heeft die de nieuwe functies niet ondersteunt. Ook Flash applicaties zul je dan ook goed moeten testen onder diverse omstandigheden, als je te aller tijde een goede kwaliteit wilt garanderen.

 36. @wim veel van de ‘diepgang’, ‘rekening houden met’, cross-platform problemen etc die je beschrijft zijn uiteindelijk een gevolg van het feit dat open standaarden niet worden gerespecteerd. Een ideaal modulaire software wereld kan echter alleen gerealiseerd worden met standaarden voor alle partijen. Dus de filosofische discussie blijft: streven we dat na of niet? En zo ja, willen we dan concurrentie of niet?

 37. @Jan, Dat klopt! Er is vaak weinig respect voor open standaarden. Sterker nog, er zijn zat bedrijven en programmeurs die een open standaard nog even verder uitbreiden met hun eigen standaarden. Dit zie je vooral bij HTML waarbij zowel NetScape als Microsoft de standaard gewoon naar eigen smaak hebben aangepast en hun eigen elementen hebben toegevoegd. Eigenlijk is HTML best een mooi voorbeeld van hoe verziekt sommige open standaarden na verloop van tijd worden, waarna mensen op zoek gaan naar betere standaarden. Het verschil zit hem hierbij ook in de generieke oplossingen, die prima dienen als open standaard maar vaak niet altijd genoeg diepgang hebben om iedereen in hun wensen te voorzien, en de eigen standaarden die iedereen verzint en die voor de betreffende persoon meer dan genoeg diepgang biedt maar voor de rest van de wereld niet open genoeg is. Iedere standaard kent twee parameters: de breedte en de diepgang. Een brede standaard dekt een groot aantal mogelijkheden maar biedt weinig diepgang. Een diepe standaard biedt veel mogelijkheden binnen een bepaald gebied maar kan verder niets daarbuiten. Vermenigvuldig diepte met breedte en je komt op een redelijk constante waarde uit, relatief gezien aan de hoeveelheid werk die eraan is gespendeerd. Wil je meer breedte of diepte, dan kost dat meer werk, meer kennis. Software voor opleidingen vragen best veel diepgang in de materie zelf, het lesmateriaal. Er zijn daarnaast ook best veel wensen betreffende de eenvoud en de gebruikers-interface. Dat betekent dat dit soort software vaak veel diepte heeft en daardoor een relatief smal bereik aan platforms en browser-ondersteuning. Om dat bereik te vergroten zonder diepgang te verliezen dient er dus flink meer geinvesteerd te worden. Het heeft verder weinig te maken met respect voor open standaarden. Eerder met een gebrek aan alles-dekkende open standaarden met veel diepgang.

 38. Flash is inderdaad een aardig alternatief voor cross-platform applicaties maar Flash staat ook bekend als een potentieel veiligheidslek. Flash heeft verder ook een aantal beperkingen betreffende wat het mag uitvoeren op een computer en vaak is het bestands-systeem onder Flash niet of nauwelijks te benaderen.

  Het gaat misschien wat off-topic, maar volgens mij zeg je nu twee dingen die min of meer tegenstrijdig zijn. In ieder geval zie ik de beperkingen aan wat Flash mag doen op het bestandssysteem juist als een goede beveiligings-feature.

  Ik ben ook sterk voorstander voor open standaarden. Alleen zijn ‘open standaarden’ soms een beetje een theoretisch verhaal. Stel, er wordt met open standaarden gewerkt, en ‘het doet het niet’. Wat doe je dan? Uiteraard houdt ??n van de partijen zich dan niet helemaal aan de standaard, maar welke partij? Als leek kan je dat niet uitzoeken, en zelfs voor een expert kan het veel werk zijn.

 39. De TCO van een Windows-PC voor een Linux-thuisgebruiker zijn potentieel hoog. En wat als de brave huisvader niet opeens een bron van virussen in huis wil hebben, of erger nog, een zombie (die kan leiden tot afsluiting van zijn internetverbinding)? Dan gaat hij dagen kwijt zijn aan het inlezen van voor hem volstrekt ontransparante materie, het uitzoeken van welke virusscanners het beste zijn, en welke firewall?

  En uiteraard gooit hij als eerste Internet Explorer van zijn vers gekochte Windows-PC af, want dat programma staat bekend als een poort waar elke ochtend opnieuw de wereld van malware met paukenslag en luide roep wordt uitgenodigd tot een bezoek aan luilekkerland. Dat weet zelfs de verstokte, bebaarde, besandaalde Unix-gebruiker. Maar doet die wiskundeapplicatie het nog wel zonder toegang tot al die handige ActiveX-bibliotheekjes?

  Ik vind dat de school inderdaad eisen aan lesmaterialen mag stellen, maar in hoe verre hebben ze een plicht te zorgen dat ze niet teveel vragen? Het gaat hier om ??n applicatie voor ??n les, en die applicatie neemt vermoedelijk ook nog eens fractie van de leermomenten in beslag.

 40. @Corn?, inderdaad, dat Flash niet rechtstreeks toegang heeft is ter bevordering van de beveiliging. Alleen voor programmeurs is het wel lastig dat je in een afgeschermd deel zit van de computer en dus niet zomaar b.v. een locaal tekst-document kunt openen in je Flash-applicatie zodat de gebruiker hier via Flash wijzigingen in kan maken. Maar het beveiligings-probleem bij Flash zit hem meer in de diverse bugs die de afgelopen jaren steeds weer ervoor zorgden dat hackers op systemen dingen konden doen die ze normaal niet zouden mogen doen. Dat, in combinatie met de redelijk trage updates (in het verleden) en het feit dat mensen ook nog wel eens vergeten te updaten maakt Flash niet erg veilig. Wat het dus vervelend maakt voor gebruikers die bewust zijn van beveiliging en dus de Flash-player blokkeren. Kan je kind de software niet eens gebruiken…

  @Branko Collin, wat is “teveel vragen”? Gezien de populariteit van Windows bij de doorsnee Nederlander denk ik dat je dit rustig kunt vragen. Zoveel Linux/OS-X gebruikers met schoolgaande kinderen zijn er ook weer niet en een Windows-PC (netbook/laptop) is al voor een paar honderd Euro te koop, inclusief geldige Windows-licentie. De armste gezinnen kunnen daarbij mogelijk subsidie krijgen wat dit soort systemen algemeen beschikbaar maken. Ook Internet is tegenwoordig vrijwel net zo standaard als de telefoon. Mag je als school eigenlijk vereisen dat je een internet-verbinding nodig hebt voor het lesmateriaal? Lijkt mij best redelijk. Het zou pas veranderen indien Linux, Windows en OS-X ieder een derde van de OS-markt in handen hebben, zodat er geeneen meer een absolute meerderheid heeft. Maar de komende 10 jaar zie ik dat niet gebeuren…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.