Omzeilen van de tegoedbon bij retouren door te bestellen in de webwinkel

| AE 2606 | Ondernemingsvrijheid | 13 reacties

reserveren.pngEen lezer vroeg me:

Als ik een boek koop bij een Selexyz-vestiging, en het wil ruilen, kan ik alleen een tegoedbon krijgen. Als ik onder deze regeling uit wil, zou ik een boek in hun webwinkel) kunnen bestellen, waarbij ik zeg dat ik hem in de winkel wil afhalen. Daarvoor kom ik langs schermpjes zoals “bestelling bevestigen” en “bestelling afgerond”, zodat ik aanneem dat van het hele aanbod en aanvaarding sprake is. Dat betekent dat ik door het laatste knopje in te drukken een overeenkomst heb gesloten. Klopt dat? Dat lijkt me dan een mooie manier om de regels van deze boekhandel te omzeilen.

Ja, dat klopt. Als je een boek koopt via internet, dan geldt de wettelijke regeling van koop op afstand die zegt dat je binnen zeven werkdagen na ontvangst van het boek dit mag retourneren en je geld terug mag eisen. En er is sprake van een koop wanneer je het aanbod aanvaardt, ongeacht het moment van betaling en het moment van levering van het bestelde.

Het enige verweer van Selexyz kan zijn dat je op de site slechts een reservering maakt, maar termen als “bestelling afgerond” lijken me daar onvoldoende voor. Zeker als je ook hebt betaald. De term ‘bestelling’ betekent normaliter “koop” en niet “reservering”.

Wel kan de winkel verlangen dat je de kosten van het terugsturen (de postzegel dus) zelf betaalt. Ik ken geen wettelijke regel of rechtspraak over accepteren van een retour in een baksteenwinkel wanneer je het in een webwinkel hebt gekocht. Het lijkt me dus dat een winkel mag voorschrijven dat je het boek per post moet terugsturen naar de centrale retourafdeling. Zeker wanneer (zoals bij Selexyz) de webwinkel door een andere entiteit wordt gerund dan de baksteenwinkels.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Het enige verweer van Selexyz kan zijn dat je op de site slechts een reservering maakt, maar termen als ???bestelling afgerond??? lijken me daar onvoldoende voor. Zeker als je ook hebt betaald.

  Volgens de FAQ op de selexyz-website hoef je als je de bestelling afhaalt in de winkel ook pas bij het afhalen in de winkel te betalen. Ik zou dan denken dat er geen sprake is van koop op afstand. Je kan het product immers inspecteren voordat je het betaalt en kan op basis daarvan altijd nog besluiten af te zien van de koop (hetzelfde als wanneer je het boek bij een balie in de winkel besteld had).

  Selexyz zelf daarentegen lijkt het eens te zijn met Arnoud. Het retourformulier op de website vraagt expliciet om de winkel waar het boek afgehaald is (indien van toepassing): retourformulier.

 2. Ik vind het verschil tussen reserveren en bestellen overigens wel interessant. Er zijn diverse sites die aanbieden dat je alvast producten kunt reserveren voordat ze in de verkoop gaan. Vooral bij nieuwe boeken, films en computer hardware komt dat vaak voor. Als je bij die reservering ook alvast kunt afrekenen ontstaat er dus een andere situatie dan wanneer je het direct besteld, toch? En wat als een webwinkel besluit dat ze niet zozeer verkopen maar reserveren? Betaal je dus reserverings-kosten ter hoogte van het verkoopbedrag en dan is de koop pas afgerond zodra de postbode het pakketje over je drempel heeft bezorgd. Kan zo’n webwinkel dan extra reserverings-kosten in rekening brengen als je de koop alsnog ongedaan wilt maken, of zo? (Dus voor je het ontvangen hebt.) Dat zou een wenwinkel waar je alleen reserveert en niet koopt nog best lucratief kunnen maken… Of niet?

 3. Of webshops zetten gewoon dit in hun algemene voorwaarden:

  Alle geplaatste bestellingen zullen worden behandeld als een aanbod de goederen of diensten van ons te kopen en wij behouden het recht voor om dit aanbod op elk moment af te slaan. U erkent dat elke automatische ontvangstbevestiging van uw bestelling die u van ons zou kunnen ontvangen, niet daadwerkelijk hoeft te leiden tot aanvaarding van uw aanbod om de aangeboden goederen en diensten op de Website te kopen. Het koopcontract tussen u en ons wordt afgesloten op het moment dat we (i) uw betaalkaart afschrijven en (ii) de artikelen naar je verzenden of de diensten beginnen, afhankelijk van wat later plaatsvindt.

  Dus de webshop zet niets te koop, nee ik doe ze blijkbaar een aanbod om iets van ze te kopen als ik op “bestel” druk. Mocht er een verkeerde prijs op de webshop staan dan zegt de webshop gewoon: “Nee ik aanvaard uw aanbod niet, geen koop”. De koop is pas gesloten als er betaald is. Ik denk dat dit helemaal niet mag, maar wat doe je eraan?

 4. @immetjes: Het lijkt mij dat je er als bezoeker van een website toch vanuit mag gaan dat als deze zich voordoet als een webwinkel met producten en prijzen, dat je dat kan opvatten als een aanbod, zeker als deze zich gedraagt zoals elke andere webwinkel met een catalogus, een winkelmandje en een checkoutflow.

 5. Recht hebben en recht krijgen zijn twee heel verschilllende dingen. Als je ’t boek terugstuurt/brengt en zegt dat je daar recht op hebt, heb je nog maar af te wachten wat selexyz doet. En jij gaat echt geen rechtzaak aanspannen om je zin te krijgen voor een boek van 30 euro. Ik zou ’t boek gewoon elders halen, waar je standaard al geen gezeik hebt met bonnetjes en zo.

 6. @immetjes: Een winkel kan niet eenzijdig artikel 3:35 buiten toepassing verklaren. Een algemene voorwaarden van die strekking lijkt me onredelijk bezwarend omdat ze ingaat tegen de gewekte verwachtingen. De enige reden om die voorwaarde te hebben, is om als winkel onder je verplichtingen uit te kunnen komen zonder opgaaf van reden.

  @Ikke: Ik ken een jurist die in die situatie een even duur product uitzocht, aankondigde dat hij dit kocht en de prijs bij deze verrekende met de prijs van het geretourneerde product, en toen de winkel uitliep.

 7. @Arnoud, moet je wel het geluk hebben dat je een even duur product vindt dat je ook daadwerkelijk wilt hebben! 🙂 Ik vraag mij verder af… Je koopt iets en je krijgt er spaarzegels bij. Vervolgens breng je het terug en koop je een ander product met het geld dat je terug krijgt. Heb je dan recht op nog meer spaarzegels?

 8. is het niet zo dat die consument sinds kort 14 dagen bedenktijd heeft ipv 7 dagen?

  De Europese Commissie heeft zeer recent een nieuwe Europese Richtlijn uitgevaardigd, waarin de bedenktijd van zeven dagen wordt verlengd tot veertien dagen. Verzuimt de verkoper om deze termijn en ontbindingsmogelijkheid bij levering te vermelden, dan bedraagt de ontbindingstermijn voortaan maar liefst een jaar na ontvangst..

  mvg een aankomend webwinkelier

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS