Instagram eist fotogebruiksrecht, gebruikers maken ophef (goh)

privacy-terms-instagramOphef om Instagram, las ik bij Tweakers. De gratis fotodienst heeft haar voorwaarden aangepast en claimt nu het recht om foto’s van gebruikers door adverteerders te laten gebruiken. En zoals gebruikelijk bij aangepaste voorwaarden van internetdienstverleners geeft dat heisa. Want gratis is leuk maar er moeten niet ineens dingen tegenover staan, ho ho.

Het lijkt zo’n onschuldig zinnetje in de nieuwe voorwaarden van Instagram (16 januari in werking):

To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.

Maar ja, dit betekent inderdaad dat men je zelfgemaakte foto’s, je portret en alles dat er verder op je profiel staat, in advertenties mag belanden. Je blijft formeel eigenaar van de auteursrechten (die kunnen AV immers niet opeisen) maar hiermee krijgt Instagram een gratis licentie onder die rechten.

Mag dat? Ja, dat mag. Er is geen wet die dit eisen als tegenprestatie verbiedt. Heel misschien kun je nog iets privacyrechtstechnisch beargumenteren over je naam en portret, omdat daar eigenlijk een uitdrukkelijke toestemming voor nodig is en die kan niet in algemene voorwaarden worden opgeëist. Maar in de VS doen ze niet aan privacy (behalve in het geval “thuis met de gordijnen dicht”) dus daar zal Instagram niet echt wakker van liggen. Hoewel – er zijn staten die commercieel profiteren van naam of foto gereguleerd hebben.

Zou het moeten mogen? Tsja. Vorige zomer hebben we het hier al eens over gehad: wat mogen diensten opeisen in de voorwaarden? Daar kwam niet direct een consensus uit. Het lijkt me ondertussen wel verdedigbaar dat een dienst alles mag, zolang dat maar vooraf duidelijk is én je bij wijzigingen ruim de gelegenheid hebt om weg te gaan. De uitzondering zou voor mij zijn als een dienst van het kaliber Facebook ineens hele rare dingen eist – bij Facebook kun je praktisch gezien niet weg.

Ondertussen blogt Instagram dat de vertaalslag naar de juristen niet helemaal goed gegaan is en dat het niet hun bedoeling is om foto’s te gaan verkopen. Het ging alleen maar om “innovative advertising that feels appropriate on Instagram”, wat ontdaan van het geronk volgens mij neer komt op “we willen je gezicht in advertenties stoppen omdat dat de verkoop aan je vrienden verhoogt”.

Verder denk ik: wat had je dán gedacht? Instagram moet toch ergens de schoorsteen mee laten roken?

Arnoud

14 reacties

  1. Er was ook een tweet viral van iemand die er op wees dat veel van dezelfde mensen die nu uit hun dak gaan dat Instagram hun kiekjes zomaar zou mogen gebruiken, dezelfden zijn die vinden dat filesharing van professionele muziek en software moet mogen.

 1. Het is niet teruggedraaid, ze hebben het even op hold gezet om het nog een keer uit te kunnen leggen als de storm weer wat geluwd is.

  Wat ik interessant vind is dat in hun terms het woord ‘display’ wordt gebruikt, en niet ‘publish’. Dat is natuurlijk anders, alleen kan ik niet zo goed duiden hoe precies. Geen nieuw publiek? Oorspronkelijke URL ? Alleen online?

  1. Ik lees toch echt:

   Because of the feedback we have heard from you, we are reverting this advertising section to the original version that has been in effect since we launched the service in October 2010.

   Dat kan ik niet anders vertalen dan terugdraaien.

   1. En daaronder staat

    Going forward, rather than obtain permission from you to introduce possible advertising products we have not yet developed, we are going to take the time to complete our plans, and then come back to our users and explain how we would like for our advertising business to work

    Dit kan je zelfs negatief lezen: “rather than obtain permission from you”. We gaan niks meer vragen. We gaan een plan maken en daarna gaan we vertellen wat wij gewoon gaan doen.

    1. Dat is een verkeerde interpretatie. Het komt er op neer dat men in plaats van toestemming te vragen voor een nog onbekend advertentiemodel, eerst zo’n model wil ontwikkelen. Pas als dat klaar is gaat men het uitleggen aan de gebruikers. Uit de ‘would like’ maak ik op dat men een slag om de arm houdt, met andere woorden, dat reacties worden meegewogen. En zolang men niets concreets heeft, gelden gewoon de oude voorwaarden.

 2. “bij Facebook kun je praktisch gezien niet weg”… Ik zou niet weten waarom niet, of het moet zo zijn dat ze het opzeggen van het account vrijwel onvindbaar maken? Ik heb geen facebook maar er kom tnog steeds water uit de kraan, het energiebedrijf levert stroom en gas en mijn salaris wordt ook nog iedere maand overgemaakt. En als ik mijn vrienden wil spreken dan bel ik ze gewoon.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.