Wat betekent ‘Dell raadt Windows aan’?

windows-recommendedEen lezer vroeg me:

Laatst heb ik een Dell Alienware laptop gekocht. Op de site staat “Alienware raadt Windows aan.”. “Ok dat mag” dacht ik. Aanraden kan altijd. Dus ik zet er Linux op en werkte tot volle tevredenheid. Na enige tijd merkte ik problemen op die waarschijnlijk met het bios te maken hebben. Gelukkig was er een bios update. Alleen: deze is als een microsoft .exe-bestand gepubliceerd. Daar kun je onder Linux niks mee. En bij navraag meldt Dell me letterlijk: “Omdat Windows wordt meegeleverd op deze systemen leveren wij ook alleen support hiervoor. De update voor het Bios wordt alleen maar uitgebracht voor Windows hierdoor.” Heb ik nu inderdaad pech?

De term “raadt Windows aan” zou ik niet opvatten als “wij leveren alleen support als u Windows afneemt”. Dat is gewoon een reclamekreet op gesponsord verzoek van Microsoft. Dat mag, en betekent niet dat als je de PC met Linux afneemt je dús nergens recht op hebt.

Wél relevant lijkt me of de laptop met Windows geléverd is. In die situatie mag Dell concluderen dat je een Windowsgebruiker bent, en als ze dan de bios update alleen als Windows-programma beschikbaar hebben dan staan ze volgens mij wel in hun recht. Ik denk niet dat zij rekening moeten houden met de mogelijkheid dat jij zelf Windows gewist hebt en daarna Linux installeerde.

Als ze zelf (ook) Linux-varianten van de laptop leveren, dan moet natuurlijk ook de bios update in een Linux-installeerbaar formaat beschikbaar zijn. En die varianten zijn er, zoals deze XPS 13 Developer Edition, hoewel ik bij het lezen van de productbeschrijvingen wel steeds het gevoel krijg van een moetje: de klant vraagt erom, wat een rare mensen maar goed dan maken we wel iets dat Linux draait. De tekst is lang niet zo’n feestje als bij de Windows 8 laptops.

Bij de Alienware laptops heb ik alleen de keuze uit diverse Windowsvarianten. Zelfs de optie “geen OS” is afwezig. Dan denk ik dat Dell wel mag zeggen, deze producten zijn per definitie Windows dus hoeven wij de updates alleen vanuit Windows te ondersteunen.

Heeft iemand een tip hoe toch zo’n .exe update toe te passen vanuit Linux?

Arnoud

44 reacties

 1. Ik vind het prima (nou ja, het is een keuze) dat ‘de lezer’ vanuit een politiek standpunt bezig is, maar hij gebruikt iets teveel technische ‘argumenten’ in de discussie. Het verschil tussen dat het moeilijk is en dat je moeilijk doet, zeg maar.

  Allereerst is EXE geen bestandsformaat maar bedoelt de lezer waarschijnlijk dat het bestand in een ‘portable executable’ formaat staat. Dat bestandsformaat is inderdaad een Microsoft-bestandsformaat en het ‘portable’ is maar vrij beperkt. Maar er zijn zat operating systems die dit soort bestanden gewoon kunnen uitvoeren (ook Linux, met Wine of indien van toepassing: Mono). Dat is juist voor BIOS updates geen optie maar dat wil niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn. Zo kan je dit klusje simpel klaren met FreeDOS en unetbootin, en de gemiddelde Linux-gebruiker is tech-savvy genoeg om dit zelf te kunnen uitvinden.

  Om de politieke discussie nog wat aan te wakkeren, de (U)EFI specificatie heeft het PE bestandsformaat aangewezen als het standaardformaat. Dus wat had je verwacht? Ik heb maar één boodschap voor de Linux-op-de-desktop (BTW #fail) gebruiker: get used to it.

  [om de flamewar voor te zijn, ik ben zowel privé als zakelijk een enthousiast Linux én Windows-gebruiker]

  1. Ja en nee… Normaal gesproken zijn dat eenvoudige DOS-mode executables, maar tegenwoordig zie ik steeds vaker Windows-only executables langskomen, waar de update dan in verwerkt zit. Dat is fijn voor de Windows gebruikers, maar maakt het wel heel erg moeilijk om zonder Windows de BIOS te updaten. Gelukkig hebben steeds meer BIOS’en een ingebouwde self-updater waar je alleen maar de “raw” update zelf aan hoeft te geven vanaf bijvoorbeeld een FAT32 USB stick, waardoor het updaten volledig OS-onafhankelijk is of kan. Ik heb wel eens de update met een PE editor moeten extracten uit zo een windows-only updater om die vervolgens doodleuk met de ingebouwde updater alsnog te flashen. Beetje omslachtig, maar het werkt prima.

   Tsja – vrijwel iedereen gebruikt Windows (hoewel dat eindelijk begint een beetje te veranderen de laatste tijd!) dus ik vind het vrij normaal dat een verkoper/producent alleen Windows support levert. Maar wie heeft die support uberhaupt nodig? Ik gebruik die eigenlijk alleen als er iets aan de hardware stuk is of later stuk gaat. Het zou veel fijner zijn als hardware makers zich focusden op wat ze het beste doen: hardware maken. Laat die drivers en zo lekker over aan de makers van de specifieke onderdelen. Wie zit er bijv. te wachten op een van de vele Dell laptops met een NVIDIA kaart die de officiele NVIDIA drivers niet accepteert maar perse de speciale Dell drivers wil hebben? En de verminderde ontwikkeltijd die dan gebruikt wordt om software die niemand wil hebben te ontwikkelen, kan mooi worden gestopt in nog betere hardware maken 😉

 2. Is het echt een windows executable? Van oudsher zijn dit vaak executables die je prima middels FreeDos kan uitvoeren.

  Overigens, als ik een auto koop en daar zitten banden onder van merk A, en ik vervang die door merk B, dan hoef ik daarvoor toch niet benadeeld te worden bij een recall-action vanwege een gebrek aan de motor?

  1. Nee, maar als je custom made spinvelgen op je auto hebt laten zetten, waardoor het standaard gereedschap om bij de remschijven te komen niet meer op je auto werkt, heb je wel pech bij een recall actie voor de remschijven. Altijd leuk, vergelijken met auto’s, maar je weet nooit welke vergelijking het meest recht doet aan de situatie.

 3. Toch interessant, om verder te gaan op Richard’s post: wat als de update aan een proprietair sub-systeem hangt (bijvoorbeeld .NET 4.0, waar mono vzviw nog niet compatiebel mee is), waarvoor een specifieke/extra licentieovereenkomst vereisd is (al dan niet met daaraan verbonden kosten). We gaan er even vanuit dat dit systeem niet meegeleverd is. Valt dit onder de categorie “geleverd met Windows of met niets”, of onder de categorie “geleverd met Windows of Linux”?

  1. Indien de PC geleverd is met Windows, is door de leverancier een geldige licentie verstrekt inclusief rechten op die .NET runtime.

   Dat jij Windows eraf gooit mag niet het probleem van de leverancier worden. Je moet dan zelf de consequenties nemen voor je acties.

 4. Iedere bios ondersteunt inmiddels opstarten van USB en de goedkoopste en kleinste USB stick is al voldoende voor een bios update.

  Er is geen enkele reden dat een BIOS update niet als bootable image voor een USB stick aangeboden kan worden. Dan maakt het niet meer uit wat je met windows/Linux/geen OS hebt gedaan bij bestellen.

  Bij gebruik van bijv. freedos in de image kost dat niets extra, het is dan ook voornamelijk kortzichtigheid en gemakzucht van de verkopers/fabrikanten.

  Als de bios file echt een Windows file is dan vind ik dat persoonlijk wel een kwalijke zaak. Je dwingt zo de mensen een zeker besturingssysteem te gebruiken dat al een soort van monopolie heeft op de consumenten markt. Helaas moet ik concluderen dat ik het met die blog van Miguel de Icaza eens ben wat betreft Linux. Het is gewoon te versplinterd om een serieuse concurrent te zijn.

  Ik ben dan ook benieuwd wat de ‘steam-box’ voor invloed gaat hebben. Als Valve die echt op een debian variant laat draaien en drivers daarvoor geoptimaliseerd gaan worden, dan zullen linux spellen op debian worden toegespitst. Wellicht krijgt dan een distibutie eindelijk genoeg massa om door te zetten.

    1. Goh, normaal is mijn cynisme toch wel zo vet aanwezig dat je het herkent 🙂

     Ik trok ‘ik haal Windows van mijn PC af, ik gebruik Linux, en ik ga dus niet akkoord met een leverancier die mij nu toch weer “dwingt” Windows te gebruiken voor een update’ verder door. Zo probeerde ik aan te geven dat als je deze discussie eenmaal aangaat, je hem als leverancier nooit kan winnen. Ik kan namelijk elke vorm van technologie die de leverancier gebruikt eenzijdig verwerpen en vervolgens roepen dat ze een andere oplossing moeten verzinnen vanweze een keuze die ik heb gemaakt.

     Met het bizarre ‘er af slopen’ voorbeeld probeerde ik tevens aan te geven dat je natuurlijk ook Linux in een dual boot scenario zou kunnen installeren. Dan heb je nog Windows achter de hand voor dingetjes als BIOS updates.

     1. Het verschil is natuurlijk dat hardware uit een pc slopen, zeker als die op het moederbord is geïntegreerd, sowieso alle support en garantie doet vervallen. Dell kan gezien de geleverde hardware er veilig vanuit gaan dat het moederbord waarvoor de BIOS update bedoeld is een USB poort heeft en daarvan kan booten, ongeacht wat de gebruiker doet (behoudens zagen). Ze hoeven dan geen enkele aanname meer te doen over wat de gebruiker voor keuzes heeft gemaakt.

      Het zou de fabrikanten sieren als ze dat doen.

      1. Even als advocaat van de duivel, waarom vervalt bij het verwijderen van hardware de garantie wel, en bij het verwijderen van het operating system niet? Als klant koop je namelijk een bundel.

       “Dell kan gezien de geleverde combinatie van hard- en software er veilig vanuit gaan dat de laptop waarvoor de BIOS update bedoeld is in staat is om PE executables uit te voeren, ongeacht wat de gebruiker doet (behoudens het OS verwijderen). “

       1. Deels wel denk ik. Als jij de helpdesk belt wegens een defect willen ze meestal dat je wat specifieke tests doet. Jij kan nu wel roepen dat die HD spontaan defect is geraakt maar zij willen de output van program xyz zien waarmee geconstateerd kan worden aan welke G-krachten de disk ins onderworpen (met andere worden: heb je hem laten vallen). Als jij er voor zorgt dat je dat programma niet kan gebruiken is dat jouw probleem.

        Tip: maak altijd een image van de pc’s zoals hij was bij binnenkomst, dan heb je altijd wat om op terug te vallen bij troubleshooten.

        1. De vraag is of dat reëel is. Als ik het goed heb was er jarten geleden een uitspraak het ook zo dat de garantie op een PC niet eindigde als je hem openmaakte om er een uitbreidingskaart in te stoppen. Ondanks dat de garantievoorwaarden van de leverancier dat wel zo stelden. Het idee was dat een PC bedoeld was om uit te breiden, gezien de slots, en het gebruik van die functie dus niet tot een einde van de garantie kon leiden. (Arnoud help, weet jij wanneer/wie dat was?) In dezelfde lijn is een PC bedoeld om willekeurige software te draaien. Het vervangen van Windows door Linux kan dus niet tot een einde van de garantie leiden. Dat jij die test niet kan runnen zou niet uit moeten maken. Wel kunnen zij de kosten op jou verhalen als ze er bij reparatie achterkomen dat de HD aan grote G krachten is blootgesteld en weigeren onder garantie te repareren/vervangen.

         Of om een praktijkvoorbeeld te gebruiken. Samsung claimt dat de garantie vervalt als je een custom ROM installeerd. Echter het USB printplaatje met een fout soldeer punt vervangen ondanks een custom ROM. Ze kunnen namelijk nooit hard maken dat een soldeerfout veroorzaakt is door gebruik van de custom ROM, die zat er vanaf productie al in.

         Een door oververhitting overleden CPU is echter een wat grijzer gebied, dat kan door overklokken zijn gekomen. Alleen vraag ik mij wel af wat er in de eerste periode van de garantie gebeurt, daarin ligt namelijk de bewijslast bij de verkoper dat jij niet oneigenlijk gebruik hebt gemaakt. En aangezien Samsung zelf de tool levert om custom roms te gebruiken, kan je niet zeggen dat dit niet de bedoeling is. Dan kunnen ze hoogstens onderzoeken of de rom nog leesbaar is en wat daar voor CPU waarde staat ingesteld.

 5. Dell heeft naar eigen zeggen een afspraak/contract/gentlemen’s agreement met Microsoft (net als Acer) dat er in Nederland alleen PC’s met Windows worden geleverd, niet zonder OS. Dat maakt een koper echter geen Windows gebruiker, dat ben je pas als je de licentie ervan accepteert. In elke Windows licentie staat iets van Indien u niet akkoord gaat met de voorwaarden, mag u de software niet gebruiken. U dient in dat geval contact op te nemen met de fabrikant of installateur om te informeren naar het gehanteerde retourenbeleid. Je kan Windows dus afwijzen en dan krijg je geld terug.

  Waarom je daarvoor niet bij de winkel terecht kan is raar, maar goed de fabrikant heeft dus een retourenbeleid, dan vegen ze Windows eraf en krijg je een kale PC en iets van 15-40 euro terug. Begrijp nooit waarom winkels de klant hierover niet voorlichten, lijk me toch vorm van misleiding. Je betaalt bij aankoop voor iets, wat je als Linux gebruiker niet gebruikt / niet wilt , en je betaalt vooruit, en je moet verdomde moeite doen omdat vooruit betaalde geld terug te krijgen.

  Het misbruik van marktmacht van Microsoft op de browsermarkt is meermalen beboet, het gedrag op de OS markt merkwaardigerwijs niet, terwijl die markt natuurlijk nog belangrijker is, en het gedrag van Microsoft IMHO de concurrentie nog sterker benadeelt. Maar goed als Ineke van Gent koppelverkoop als enige vorm van marktmisbruik (Mededingingswet Art 24) ziet, dan houdt het op.

  Je vraagt je af waarom winkels niet gewoon hardware verkopen, en de keuze voor een OS overlaten aan de gebruiker. Voor Windows betaal je 100 euro, voor Linux niets. Je moet in economische zin koop en huur niet willen verwarren in één transactie, vooral niet als het verschillende partijen betreffen: Koop (hardware) van de winkel, huur (software) van de fabrikant/leverancier.

  En met wie heb je eigenlijk een overeenkomst bij Windows de fabrikant (Dell) of softwareleverancier (Microsoft). Dit zegt de licentie:

  Deze licentiebepalingen zijn een overeenkomst tussen u en · de computerfabrikant die de software bij de computer levert, of · de installateur van de software die de software bij de computer levert. … Als u updates of supplementen direct van Microsoft ontvangt, is niet de fabrikant of installateur, maar Microsoft de licentiegever.
  Let op de woordjes of en als.

  1. Maanziek beweert:

   Dell heeft naar eigen zeggen een afspraak/contract/gentlemen’s agreement met Microsoft (net als Acer) dat er in Nederland alleen PC’s met Windows worden geleverd, niet zonder OS.
   En waar zeggen ze dat dan?

   1. Aan de telefoon. Als je bestelt en vraagt om een desktop zonder Windows, zeggen ze dat kan niet. Als je dan zegt, maar in andere landen kon/kan het wel, krijg je als antwoord: in Nederland niet, we hebben een afspraak met Microsoft dat we alles met Windows leveren in Nederland. Voor wat het waard is. Servers kan je wel zonder Windows of OS krijgen, dat lijkt me ook wenselijk voor desktops, eigenlijk voor alle hardware. Ik zou best een iPhone of Apple willen, als ik er maar Android of Ubuntu op kan draaien.

 6. Ik heb recentelijk ook een Alienware laptop besteld (en erover geblogd op mijn blog) maar moet nog even wachten tot ik deze binnen heb. Duurt best lang. 🙂

  Maar inderdaad, bij de Alienware laptops heb je geen optie om deze zonder OS te bestellen. Eigenlijk is Windows als OS het enige dat beschikbaar is. En dus ook het enige dat ze ondersteunen. Alienware was oorspronkelijk een apart bedrijf dat door Dell werd overgenomen. Naar mijn weten heeft Alienware dan ook nooit Linux of een ander besturingssysteem behalve Windows ondersteund.

  Maar nu het probleem: hoe deze executable uit te voeren op een Linux systeem? Het eerste waar ik dan aan denk is het gebruik van Wine onder Linux. Met een beetje geluk is dat voldoende. Wat natuurlijk ook zou kunnen is om een extra partitie aan te maken en daarop een kleine Windows-versie te installeren, en wel zo kaal mogelijk. Door middel van een dual-boot zou je dan in dit soort situaties in Windows kunnen starten om de BIOS te updaten. Maar ja, doe het fout en POEF! Weg data. Sinds Windows 8 schijnt het verder mogelijk te zijn om Windows vanaf een USB stick genaamd Windows To Go. Met een dergelijke USB stick zou je vervolgens “even” Windows opstarten, de BIOS updaten en dan weer terugkeren naar Linux.

 7. Iedereen kent hier wel de argumenten voor/tegen FOSS/Propriëtaire software, enzovoort. Maar laten we niet vergeten dat er een heleboel bereikt is in het voordeel van burgers en consumenten doordat mensen eindeloos op de bres en in de pen zijn geklommen om te protesteren tegen machtsmisbruik, en te staan op open standaarden. Heel veel van die discussies leken zinloos, en te gaan over technische details en kleinigheden, en veel mensen begrepen ze niet, maar uiteindelijk zijn ze heel belangrijk gebleken, en hebben ook Windowsgebruikers er voordeel van. Wat als zo’n bios-update alleen onder een bepaalde Windows-versie werkt? Kan ik de computer dan ook niet upgraden naar een nieuwe Windows als ik daarvoor betaald heb?

 8. Mensen,

  Ik ben de originele vraagsteller. Even voor alle technische suggesties: freedos op een usb dongle heb ik uiteraard al geprobeerd (geeft bij uitvoeren van de exe de raadselachtige melding “Test.” waarna de commandprompt weer terugkomt). Ook een live cd van windows xp (bartpe) geprobeerd maar dat gaat niet omdat xp geen sata doet. Vanavond ga ik een live windows 7 cd proberen. En ik ga ook kijken of het niet stiekum een zip is met een executable headertje.

  MAAR: dat is niet mijn punt 🙂 Mijn punt is dat dell zegt “stik er maar in, windows of geen support”. Het is niet also linux alleen door mij en 10 anderen gebruikt wordt. Ik zal niet de 1e zijn die linux op z’n alienware zet. En eigenlijk vind ik gezien de prijs van die dingen dat je ook wel wat “ongebruikelijke” support mag verwachten (2300 euro!).

  Is het onredelijk om te verwachten dat een fabrikant expliciet op z’n site moet zetten “wij geven alleen support als je windows 7 gebruikt” en als die dat niet doet, dat-ie me dan MOET helpen?

  1. Maar 2300 Euro? 🙂 Mijn Alienware heb ik op 23 februari besteld en was bijna 3800 Euro! Maar ja, heb net na mijn vorige post mijn bestelstatus nagekeken en nu blijkt dat Dell mijn bestelling heeft geannuleerd. Maar goed, heb gebeld met Dell en het gaat verder uitgezocht worden. In ieder geval begin ik nu wel een beetje spijt te krijgen van mijn bestelling… Maar goed, feit is dat je een Alienware systeem niet zonder Windows kunt bestellen. Vandaar ook dat ze alleen support voor Windows proberen af te dwingen en in hoeverre ze dit kunnen volhouden? Zoals Arnoud in het artikel al aangeeft, omdat Alienware altijd standaard Windows meelevert kunnen ze de support dus ook Windows-only houden. Als je bij Dell een ander model laptop had besteld zou je dit probleem niet hebben gehad.

   Alienware is een dochtermaatschappij van Dell en Dell dient eigenlijk alleen als een verkooppunt voor Alienware. Alienware is ook volledig zelfstandig als het gaat om marketing en design en levert eigenlijk alleen “Gaming computers” waarbij “Gaming” vooral op Windows spelletjes van toepassing is.

   Mocht Alienware in haar recht staan als het gaat om support dan is dat voor ons consumenten misschien een optie om Alienware dan maar te boycotten. Wel jammer, want het zijn mooie, stevige laptops. En een boycot van twee ontevreden klanten zal Dell niet veel kunnen schelen… Maar had Alienware moeten aangeven dat ze alleen Microsoft Windows ondersteunen? Misschien wel. Maar misschien dat je als klant hier beter eerst navraag over kunt doen. De standaard Dell systemen lijken wel Linux te ondersteunen maar volgens mij is dan ook de support beperkt tot de Linux systemen die ze bij Dell kennen. Dit is gewoon een probleem met Linux, want er zijn teveel varianten. En zoals gezegd, Alienware is een dochter van Dell en op dit punt erg autonoom. Ze kunnen zich dus tot Windows beperken, ook al ondersteunt Dell wel Linux,

  2. Waarom heb je Windows niet gewoon erop gelaten en Linux ernaast geinstalleerd ?

   Op welk moment moet een bedrijf support voor een bepaald OS leveren? Als er 10 gebruikers zijn? 100 ? 1000? een miljoen? Tien miljoen? Of wanneer je de laptop met dat OS erop kan kopen?

   1. Dat dat technisch kan is niet relevant voor deze discussie.

    Wat de grens voor support is: me dunkt dat Linux wel zodanig veel gebruikt wordt dat support wel gewenst is. Op m’n ibm/lenevo laptops had ik wel altijd support voor Linux en dat was 5 jaar geleden; het aantal linux gebruikers is alleen maar toegenomen in die tijd.

    1. Dell gaat mijn bestelde systeem alsnog leveren, maar met een beetje vertraging. Da’s toch weer positief maar ik ga er geen Linux op zetten. 🙂

     Waar ligt de grens voor Linux ondersteuning? Tja, op dezelfde plek voor FreeDOS ondersteuning en FreeBDS ondersteuning. Of ondersteuning voor al die andere alternatieve besturings-systemen. Je zou ook Chrome OS of Android kunnen installeren op je laptop en daar dus ondersteuning voor verwachten. Maar Dell heeft gewoon de middelen niet om al die varianten te kunnen ondersteunen! Sowieso gaat het de laatste tijd minder goed met Dell. Hun aandelen zijn vorig jaar fors gekelderd en gaan nu langzaam weer omhoog. Ze hebben volgens mij enkele bezuinigingen moeten doorvoeren en dat is wel te merken aan hun helpdesk. Op zich geen klachten over de manier waarop hun helpdesk mij zojuist heeft geholpen maar wel opvallend dat het hen veel moeite kost om te onderzoeken wat er mis ging en om een gepaste oplossing te vinden. In mijn geval ging het (kennelijk) om een software fout of zo, waardoor mijn bestelling per ongeluk werd geannuleerd. Maar Linux ondersteunen op Alienware hardware is kennelijk nog te moeilijk voor Dell. (Wel irritant: ik had mijn systeem op 18 maart verwacht en nu wordt het mogelijk 8 April.)

    2. Dat dat technisch kan is niet relevant voor deze discussie.

     Dat is mijn punt. Als ik zeg dat het technisch kan, dan is het niet relevant voor de discussie, als jij zegt dat het technisch niet kan, dan is dat aanleiding voor discussie. In mijn optiek ben je dan bezig om technische argumenten te ‘misbruiken’ voor een politieke discussie. Dat is niet erg, maar dan hebben we dat in ieder geval helder.

     1. Richard,

      Wat ik bedoel is: het kan door windows op m’n laptop te zetten. Dat is echter nou precies niet wat ik wil. Mijn punt is dat ik niet afhankelijk wil zijn van windows voor support.

      1. Wat ik bedoel is: het kan door windows op m’n laptop te zetten. Dat is echter nou precies niet wat ik wil. Mijn punt is dat ik niet afhankelijk wil zijn van windows voor support.

       En mijn punt is dat “wil niet” nooit zo’n geweldig argument is wanneer je ouder bent dan 10 jaar.

       Het is toch een kleine moeite om die Windows installatie te behouden zodat je zonder gedoe die firmware updates kan uitvoeren, en verder heb je er helemaal geen last van. Dat scheelt een hoop gedoe.

       Kijk, ik begrijp je punt wel, maar ik begrijp niet waarom je van een leverancier verwacht dat zij 100% van de effort doen om jou tevreden te stellen, terwijl als jou iets wordt voorgelegd, je dat meteen verwerpt.

        1. Laat ik het dan anders brengen, als mijn manier van zeggen je in het verkeerde keelgat schiet. Je draagt geen inhoudelijke argumenten aan in deze zogenaamde discussie. Elke oplossing wordt bovendien door jou verworpen. Volgens mij wil jij helemaal geen oplossing. Jij wilt Dell bevechten voor de keuzes die zij hebben gemaakt.

         Dus dan ga ik terug naar de blogpost van Arnoud:

         Dan denk ik dat Dell wel mag zeggen, deze producten zijn per definitie Windows dus hoeven wij de updates alleen vanuit Windows te ondersteunen.
         Ok, dat is duidelijk. Er valt niks te bevechten. En dan voor het technische stukje:
         Heeft iemand een tip hoe toch zo’n .exe update toe te passen vanuit Linux?
         Laat maar, daar ging het dus helemaal niet om. Dat het een EXE was, is evil van Dell. En of die nou toch te draaien is vanuit Linux, laten we daar maar liever niet op ingaan, want dan is het minder evil van Dell en dat past niet in het verhaal. Allemaal best joh, maar zég dat dan.

         1. Dat begrijp ik niet, als de licentie spreekt over een retourenbeleid, en er is een retourenbeleid van de fabrikant, dan is het toch niet meer dan redelijk dat dat gebruikt kan worden, en dat betekent dat de koper van de hardware niet automatisch een Windows gebruiker wordt, en zeker niet al is bij aankoop.

      2. Windows PE cdtje maken (desnoods BartsPE disc), daarvanaf booten, usb stick met biosupdate er op aansluiten en rammelen maar. Na uitvoeren van de BIOS update de CD en usb stick verwijderen en rebooten. cdtje goed bewaren, kun je in je 100% linux machine volgende keer weer gebruiken als je windows nodig hebt! Is volgens mij sneller als dell dwingen hun biosupdates aan te bieden in de vorm die voor jou het prettigste is…. dit gaat namelijk wel lukken!

   2. Het lijkt me dat als Dell een laptop met Windows levert, je niet kan verwachten dat ze support verwachten voor een Linux-specifieke oplossing. Het argument “maar Linux wordt zoveel gebruikt” lijkt me onzinnig. Stel je koopt een Dell laptop met FreeBSD er op (stel dat het bestaat), en je gooit dat er af, en Windows er op. Dan kan je ook niet verwachten dat Windows ondersteund wordt voor de installer.

    Waar we over kunnen discusseren is of -zeker gezien het Windows-retourbeleid- je mag verwachten dat Dell een oplossing levert die niet afhankelijk is van een bepaald OS. Dus bijvoorbeeld een disk image die je op een USB stick moet zetten en waar de Firmware updater op staat.

  3. Folkert, kijk even naar mijn reactie ergens bovenaan, in die link staat een stap voor stap omschrijving. Er staat inderdaad ook bij dat Dos en aanverwanten niet werken, maar dat je minimaal een Windows 7 omgeving nodig hebt…

 9. Je kunt niet van Dell verwachten dat ze elk OS ondersteunen. Ik vind het wel redelijk om het volgende te verwachten: * Als er een OS is meegeleverd, moet dat ondersteund worden. * Voor niet-ondersteunde OS-en moet Dell ondersteuning op hardware-niveau geven. Voor een BIOS-upgrade kan dat betekenen dat ze de ruwe BIOS image geven, plus een specificatie van de hardware-interface die voor de BIOS-upgrade gebruikt moet worden. De Linux(*)-community kan dan zelf software maken voor het upgraden van een BIOS op een Dell-laptop.

  (*) Even aannemende dat Linux het niet-ondersteunde OS is. Het zelfde geldt natuurlijk ook voor elk willekeurig ander OS.

  1. Voor niet-ondersteunde OS-en moet Dell ondersteuning op hardware-niveau geven.
   Ik heb het al eerder gezegd: Alienware is een dochter-onderneming van Dell en Dell is alleen maar een doorverkoop-punt. (En okay, ze leveren service en onderhoud, maar Alienware is verder autonoom in de beslissingen over design en ondersteuning.) Alienware heeft in hun geschiedenis nimmer een ander besturings-systeem ondersteund. Ze zijn immers gespecialiseerd in de productie van Gaming PC’s voor Windows spellen. Ze hebben dan ook totaal niemand beschikbaar die voor hen de Linux-ondersteuning kan afhandelen. Dell heeft daarnaast wel Linux in de aanbieding voor hun laptops, maar de originele post ging om Alienware. En daar zit dan ook het probleem: Alienware ondersteunt alleen Windows en laat Dell dan ook alleen Windows ondersteunen…

 10. Ik denk niet dat zij rekening moeten houden met de mogelijkheid dat jij zelf Windows gewist hebt en daarna Linux installeerde

  Dat denk ik wel, hoe kan je anders Linux gebruiker zijn. Er zijn namelijk (helaaas) geen computers te koop van gerenommeerde merken zonder Windows. En er zijn wel Linuxgebruikers. 1+1 =2

  1. He, he… Eindelijk steunen ze ook een Linux-smaakje. Even geduld en ze hebben ook een BIOS update voor Linux. 🙂 (Ander goed nieuws: mijn bestelde Alienware laptop is eindelijk verstuurd…)

   Maar goed, zoals ik al zei, Alienware was voorheen een los bedrijf en is nu een erg autonoom onderdeel binnen Dell. Dell ondersteunt al enige tijd Linux en andere operating systems dus Alienware moest ook over. Denk alleen dat het nog geen hoge prioriteit had.

   Overigens, die gefrustreerde slimme koppen uit “The Big Bang theory”, die hebben toch allemaal een Alienware laptop? (Facebook link) Is dat iemand wel eens opgevallen? In ieder geval Sheldon.

 11. Ik heb Dell gevraagd geen windows te leveren, omdat ik principieel niet wilde dat geld naar Microsoft ging. Ze zeiden tegen mij dat afname van Windows verplicht was en niet verwijderd mocht worden. Indien dit toch gebeurde dan zou de garantie verlopen zijn.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.