Mag je onder water filmen of fotograferen in het zwembad?

onderwatercameraDiverse lezers vroegen me recent hoe het zit met onderwatercamera’s in het zwembad. Nu onderwatercamera’s steeds goedkoper worden, duiken (haha) ze op veel meer plaatsen op. En wat is er nou leuker dan ook in het zwembad eens foto’s van jezelf, je familie of vrienden of willekeurige zwemmers te maken? Eh, wacht even.

Op zich is fotograferen legaal, en loop je pas bij het publiceren mogelijk tegen portretrecht of privacyproblemen aan. Maar heimelijk fotograferen in een besloten ruimte is strafbaar – art. 139f Strafrecht verbiedt het “heimelijk, opzettelijk en wederrechtelijk” fotograferen van personen in een woning of andere niet voor het publiek toegankelijke plaats”. Dat ‘wederrechtelijk’ staat er om een gaatje voor verborgencamerajournalistiek open te laten.

Maar wacht even, een zwembad is toch voor het publiek toegankelijk? Iedereen mag erin, mits hij de toegang betaalt (en zwemkleding draagt). En dan wordt het even anders, want dan is het enige strafrechtartikel nog dat van de aangebrachte camera’s – filmen met een vaste camera in de openbare ruimte mag niet als dat niet duidelijk is aangekondigd (art. 441b Strafrecht). En zo’n onderwatercamera zit nergens aan vast, in tegenstelling tot deze zwembadtoezichtcamera bijvoorbeeld. Dus dan zou het wel mogen.

Uiteraard kan het zwembad zelf hier regels over stellen, en zulke huisregels moeten dan worden opgevolgd. Wie dat niet doet, kan worden verwijderd uit het zwembad en zelfs een toegangsverbod krijgen (als dat in de regels erbij staat). De camera opeisen en de beelden even proactief wissen is heel wat dubieuzer en raad ik dus af.

Het voelt buitengewoon onprettig en ik kan me goed voorstellen dat mensen hier wat tegen willen doen, maar een wetsartikel hiertegen weet ik zo even niet.

Arnoud<br/> Foto: Nutech.nl

11 reacties

 1. De camera opeisen en de beelden even proactief wissen is heel wat dubieuzer en raad ik dus af.

  Het is misschien wel wat dubieuzer maar effectief kan je weinig gebeuren en je voorkomt mogelijk wel veel problemen. Als de beelden op het internet komen krijgt het zwembad een lading kritiek over zich heen. Ik zie de mannetjes met bijvoorbeeld zo’n waterdichte sony telefoon die tegen de regels in onderwater andere zwemmers aan het fotograferen zijn nog niet naar de politie stappen en zelfs als ze dat al doen dan zal de polite hoogstens even komen zeggen dat je dat eigenlijk niet zou moeten doen.

 2. Als in je huisregels staat: “Het is verboden te fotograferen of filmen in het zwembad. Wij behouden ons het recht voor om bij overtreding deze beelden te wissen.” mag je dan wel de camera opeisen en de beelden wissen?

  1. Een leuke! Het valt te proberen. Je hebt dan in ieder geval een expliciete basis, dus “je had het kunnen weten”. Maar via AV bepalen dat jij iemands eigendom mag vernielen, hm. Daar moet ergens een grens in zitten.

   “In dit café zijn wij op onze rust gesteld. Als uw telefoon rinkelt, behouden wij ons het recht voor deze kapot te maken.” Ik denk niet dat dat werkt. Maar misschien wel met “de batterij/simkaart in te nemen tot sluitingstijd”?

   1. Enigzins offtopic: Hoe realistisch is het wissen van een device tegenwoordig nog. Het kan binnen seconden in de cloud staan, en van daar kan het geheel automatisch gerepliceerd worden naar andere locaties. Misschien zelf naar locaties waar de fotograaf en de autoriteiten geen controle over hebben zodat maatschappelijke mistanden niet in de doofpot gestopt kunnen worden.

    1. Vraag is alleen of de fotograaf gebruik maakt van Wifi en daarbij een upload-snelheid heeft die goed genoeg is om ze snel veilig te zetten. Daarnaast zal hij sowieso een hotspot nodig hebben en in geval van een publieke hotspot loopt hij het risico getraceerd te worden, zodat men niet alleen weet dat er een fotograaf aanwezig is, maar ook waar hij de foto’s naartoe stuurt.

      1. Volgens dit filmpje is 6 inches water geen probleem. Maar dit filmpje toont aan dat dieper water wel wat problematischer is. Omdat hij automatisch kan verbinden kun je dus onderwater foto’s nemen en deze dicht onder het oppervlak versturen zodat de camera het water niet uit hoeft. Het probleem is overigens gerelateerd aan de golflengte van het Wifi signaal. Het is een korte golflengte. De marine en andere beroepsduikers gebruiken lange golflengtes om onder water apparatuur op afstand aan te sturen. Wat verder meetelt is hoe krachtig de zender is. Maar een krachtige zender heeft weer meer stroom nodig en dus grotere batterijen.

     1. Nee, water verzwakt dit radiosignaal veel meer, dat zal helemaal niet gaan of een veel lagere snelheid geven. Bijvoorbeeld antenneschotels ontvangen ook veel slechter als er sneeuw op ligt. Maar je telefoon boven water houden lukt natuurlijk wel…

 3. Toch ben ik blij dat er geen algemeenverbod is. In de (semi-)topsport worden met regelmaat camera-analyses uitgevoerd, veelal ook onder water (in ieder geval bij wedstrijdzwemmen). In veel zwembaden is het eveneens niet ongebruikelijk dat de er een aantal banen woor de wedstrijdzwemmers gereserveerd worden, terwijl de recreanten de rest van het bad in beslag nemen. Ook dan komt het een enkele keer voor dat een recreant even in beeld is.

  Uiteindelijk stellen mensen zich toch al snel aan. Er zullen ook heus wel ‘oude vieze mannetjes’ zijn die filmen in een speeltuin (waar kinderen na bijvoorbeeld een waterpistool gevecht ook maar wat graag natte t-shirts uittrekken). Lijkt me onder de streep weinig anders dan in een zwembad.

 4. Ik vraag mij af of er sprake is van heimelijke fotografie indien iemand onder water foto’s maakt. Hoe onopvallend moet de camera dan zijn? Iedere mobiele telefoon heeft wel een ingebouwde camera, waardoor op straat heimelijk gefilmd en gefotografeerd kan worden. Maar volgens mij vallen onderwater-camera’s best goed op. Even bekeken op Camerashop en dan zie ik al diverse camera’s die tot enkele meters waterdicht zijn. Goed genoeg voor een zwembad, lijkt mij. Wifi, 3D en GPS erbij ingebouwd dus je partner kan op de wal meekijken naar de foto’s. (In totaal 8 camera’s, allen minimaal tot 13 meter waterdicht!) En dat voor minder dan 300 euro geeft al aan dat onderwater-camera’s behoorlijk populair kunnen worden en eigenlijk klein genoeg zijn om b.v. in je zwembroek het water in te smokkelen, hoewel sommige dames dan misschien vragen of je blij bent om hen te zoen of dat er een camera in je broek zit… Maar moet het verboden worden? Welk belang heeft de fotograaf dat opweegt tegen dat van de overige zwemmers in het zwembad? En om wat voor soort zwembad gaat het? Zwemmen er veel kinderen? Is het een naakt-zwembad? Sportbad? Of een speciale warmwater-bron om in te relaxen? Ik denk dat een verbod niet algemeen gesteld kan worden maar dat zwembad-eigenaren dat zelf moeten beoordelen. Een zwembad bij een hotel zou het b.v. kunnen toestaan omdat toeristen graag alles op camera willen vastleggen. Een kinderbad zou het echter weer kunnen verbieden om de kinderen te beschermen tegen “vieze mannetjes”.

 5. Ik vind dit een hoog ‘Het is nieuw, dus laten we het maar verbieden’ gehalte hebben. “Stoomtreinen zijn ook gevaarlijk, die rijden wel 30 kilometers per uur, bij die snelheid wordt je adem afgesneden! Verbieden die hap!” Vieze oude mannetjes zijn niet een verschijnsel, wat nu opeens belangrijk is omdat er onderwater camera’s zijn, en de oplossing voor vieze oude mannetjes is zeker geen cameraverbod, onder of boven water.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.