Ontslag wegens negatief Facebooken over je werkgever

| AE 6040 | Ondernemingsvrijheid, Uitingsvrijheid | 9 reacties

facebook-dislike-like.pngBelgen die op Facebook negatief praten over hun werkgever mogen worden ontslagen, las ik bij Pownews. Een kaderlid dat bij herhaling zich negatief uitliet over zijn bedrijf, werd om die reden ontslagen. En dat bleef in stand bij het Arbeidshof in Brussel. Op zich weinig nieuws: wie openlijk kankert over zijn bedrijf, kan daarop aangesproken worden. Maar ja, het gebeurt op de sosjale media en dan is dat nieuws. Sorry, even een kop koffie pakken.

Ook in Nederland geldt dat je als werknemer niet zomaar van alles kunt zeggen over je werk. Je moet je als “goed werknemer” gedragen, en bij herhaling openlijk negatief doen over je werk is niet ‘goed’. Daar mag de werkgever dus sancties aan verbinden, met ontslag als uiterste middel. Dat ondervond een man die na op de werkvloer berispt te zijn wegens schelden, dat op Facebook nog eens dunnetjes over deed.

Maar is Facebook dan niet privé? Nou ja, in beginsel wel. Maar zodra je collega’s in je vriendenlijst hebt, of je berichten openbaar laat verschijnen, dan is dat privékarakter betrekkelijk (“net als het begrip ‘vrienden'”, zoals in dat vonnis stond).

Wel moet het bedrijf duidelijk beleid (een socialemediareglement) hanteren. Zonder zo’n reglement maak je het jezelf als werkgever een stuk lastiger, zoals in deze zaak bleek. Een werknemer liet zich op Facebook behoorlijk negatief uit over een collega, wat samen met een aantal andere incidenten reden was om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Omdat er geen duidelijke waarschuwing vooraf was gegeven, kon dat ontslag niet zomaar: de werknemer kreeg een ontslagvergoeding (C=1, voor de arbeidsrechtdeskundigen; in gewone taal € 1.239,09).

Heel gek vind ik het Belgische vonnis dus niet. De relatie met het werk was duidelijk, de publicaties waren openbaar en behoorlijk negatief. Maar hieruit volgt niet dat dús ieder twitteren of bloggen over je werk automatisch verboden is en tot ontslag kan leiden. Allereerst moet het gaan om iets dat behoorlijk negatief is, en ten tweede moet het ook nog zodanig openbaar zijn dat de werkgever er last van krijgt. Heb je je Facebook goed afgeschermd (ook voor collega’s) dan zie ik niet meteen een risico.

Arnoud

Deel dit artikel

  1. ten tweede moet het ook nog zodanig openbaar zijn dat de werkgever er last van krijgt. Heb je je Facebook goed afgeschermd (ook voor collega’s) dan zie ik niet meteen een risico.

    Als je je nou negatief uitlaat tegenover vrienden/familie/kennissen, in een afgeschermde omgeving, en die anderen vertellen het vervolgens door, waardoor het uiteindelijk toch in de openbaarheid komt en de werkgever er last van krijgt?

  2. Maar hoe zit het eigenlijk als een ander over jouw werkgever negatieve posts plaatst in jouw timeline? Stel, ik werk voor Example B.v. met example.com als domeinnaam. Ik heb daarnaast een facebook account waar ik foto’s van katten deel met mijn vrienden. (Oh, zo cliche allemaal.) Ik heb echter wel mijn werkgever in mijn profiel genoemd. Vervolgens komt Boris B., een vriend van mij, met enkele klachten aanzetten binnen mijn tijdslijn. En in zijn eigen tijdslijn komt hij met zware beschuldigingen tegen mijn werkgever, die zowat smadelijk zijn. (Maar net niet helemaal, want mijn werkgever valt wel iets te verwijten.) Ben ik dan schuldig wegens associatie met Boris? Zou mijn werkgever mij kunnen dwingen om hem te ontvrienden en te blokkeren?

    • Ik denk dat de werkgever je kan vragen de negatieve berichten van Boris te verwijderen van ” jouw” pagina (als Facebook je daarvoor de middelen geeft.) Aan de andere kant Boris’s uitspraken op zijn eigen pagina vallen onder zijn vrijheid van meningsuiting. (Blokkeren van Boris’s posts alleen als blijkt dat een goed gesprek niet helpt.) Voor “ontvrienden” moet er een volgens mij aanzienlijk dat liggen tussen het belang van je werkgever en de meningen die je vriend uitdraagt. Denk aan een fanatieke actievoerder van “bont voor dieren” en een medewerker van een nertsenkwekerij. (Onwaarschijnlijk dat de twee ooit vrienden zullen worden…)

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS