Mag een school een leerling schorsen wegens installeren van illegale iPadsoftware?

schoolbord-overstekende-minderjarigen.pngEen lezer vroeg me:

De vwo-school van mijn zoon heeft iedereen een iPad in bruikleen gegeven. Handig als mijn zoon is, heeft hij er allerlei eigen software op gezet en daarbij kennelijk ‘gehackt’. Hij gebruikt een Chinese appstore en dat mag niet volgens de school. Hij moet nu de iPad binnen 24 uur in originele staat terugbrengen anders wordt hij geschorst! Kunnen ze dat zomaar eisen?

Het is me niet helemaal duidelijk wat er illegaal zou zijn aan die apps. Als het om gekraakte versies van betaalde software gaat, dan kan ik me hier wat bij voorstellen. Enkel dat men de iPad geroot heeft en zo alternatieve bronnen kan gebruiken voor apps lijkt mij wat magertjes om van “illegale apps” te spreken.

Daar staat tegenover dat het hier gaat om een bruikleen-iPad. Daarmee mag je minder dan met een apparaat dat je eigendom is. Een leen-iPad mag je niet zomaar rooten, net zo min als je een huurhuis zomaar zou mogen verbouwen. En men kan bij verstrekking van de iPad hier regels aan stellen en daarmee expliciet verbieden dat men toegang zoekt tot alternatieve appstores, hoewel ik persoonlijk vind dat als iemand dat voor elkaar krijgt je dat moet toejuichen. En wie het probeert en het verprutst, krijgt een extragratis fabrieksreset. Zo moeilijk moet dat toch niet zijn?

Een leerling met schorsing dreigen wegens eigenlijk iets creatiefs stuit me zeer tegen de borst. Volgens de wet mag een school een leerling voor maximaal één week schorsen met opgave van redenen. Oftewel gemotiveerd waarom dit nodig is, en dat mag niet zomaar een ter plekke verzonnen motivatie zijn. Zo’n besluit moet zorgvuldig gemotiveerd zijn en ergens op gebaseerd, en natuurlijk moet de schorsing gerechtvaardigd zijn door wat er is gebeurd. Iemand schorsen wegens een kauwgumpje laten vallen kan bijvoorbeeld niet.

In deze zaak bij de geschillencommissie werd geschorst na een serie waarschuwingen (en een serie wangedragingen). Dat vind ik niet meer dan logisch. Terwijl in deze rechtszaak een schorsingsbesluit van tafel ging wegens onzorgvuldig voorafgaand onderzoek naar wat er nu precies was gebeurd.

Schorsen wegens aantoonbaar wangedrag of wetsovertredingen binnen de school, ja logisch. Maar een verder goed functionerende leerling meteen met schorsing dreigen na één (kennelijke) wetsovertreding, dat gaat me wel erg ver. Doen ze dat ook bij één keer een andere overtreding begaan? Of is dit weer een voorbeeld van: hacken is eng dus keihard aanpakken dat langharig brildragend nerdtuig?

Arnoud

34 reacties

  1. hoewel ik persoonlijk vind dat als iemand dat voor elkaar krijgt je dat moet toejuichen.

    Dit is zeker niet iets om toe te juichen. Geroote smartphones en iPad zijn een belangrijk doelwit van malware verspreiders. Het is alleen al daarom totaal ongewenst om een bruikleen product te rooten of het nou in bruikleen van een school of van je bedrijf is.

    Dat nog afgezien van het feit dat in vrijwel alle gevallen het rooten als voornaamste doel heeft om betaal apps gratis te downloaden (met name games) wat ook uitermate ongewenst is voor een school of bedrijf.

    Als je een bedrijfauto in bruikleen krijgt en je zet er zelf illegaal een ongecertificeerde LPG installatie in zou je bedrijf dat dan waarderen of de leasemaatschappij?

    1. Als je netwerksecurity afhangt van de aanname dat alle clientdevices zich netjes gedragen, dan doe je iets verkeerd. Het netwerk moet bestand zijn tegen malware van gehackte/geroote apparaten, ook als bedrijfsbeleid is dat apparaten niet geroot mogen zijn. Dit vind ik dus geen reden om rooten te verbieden.

      Wat heeft een school ermee te maken dat een leerling illegaal betaalde apps downloadt? Moet een school ook leerlingen schorsen die in de lunchpauze stelen bij de Albert Heijn?

      1. Is de school niet verantwoordelijk voor illegale software die op school-eigendommen geinstalleerd is? En ik herinner me een klasgenoot die 25 jaar geleden inderdaad werd geschorst voor winkeldiefstal tijdens schooltijd.

      2. Ik herinner me uit mijn eigen schooltijd (alweer een poos geleden) dat de school verantwoordelijk is voor wat leerlingen onder schooltijd doen en overkomt, zelfs inclusief een half uur daarvoor en daarna (‘reistijd’). Dus een disciplinaire maatregel voor iets dat in de pauze gebeurt zou volgens mij moeten kunnen.

        Voor wat betreft de iPad sluit ik me aan bij een aantal van de anderen: als de leerling geen illegale apps installeert, geen verbod tot rooten of andere beperking in de voorwaarden heeft onderschreven, en niet het primaire doel van de iPad (gebruik voor school, mogelijk met specifieke apps) onmogelijk heeft gemaakt, dan kan hem verder weinig verweten worden.

  2. Arnoud stelt: ‘Een leen-iPad mag je niet zomaar rooten, net zo min als je een huurhuis zomaar zou mogen verbouwen.’

    Dit is een verkeerde vergelijking: Het is een stuk hardware. De fabrikant heeft maatregelen getroffen zodat je de hardware niet ten volle kunt gebruiken, als je dat wel wilt, moet je hem rooten.

    Dat rooten is echter gemakkelijk repareerbaar (als ik het goed begrepen heb): De Ipad kan altijd weer gemakkelijk in de originele staat worden teruggebracht. De wens van de scholier om de volledige technische beschikbaarheid van de hardware te hebben is begrijpbaar en legitiem. Dat de school dat liever niet heeft is niet relevant.

    Ik zou het niet als het verbouwen van een huurhuis zien. Eerder als het plaatsen van (je eigen) winterbanden op een huurauto omdat je er mee op skivakantie wilt: De hardware is er kapabel voor, en de verandering is reversibel, what’s the problem?

    Wat heeft die scholier nu foutgedaan? Hij heeft een schoolschroevendraaier gebruikt om een priveschroefje in te schroeven. Waar hebben we het over?

    Als het contractueel anders is afgesproken mag het natuurlijk niet.

    1. De wet zegt over veranderingen door de huurder (art. 7:215 BW):

      De huurder is niet bevoegd de inrichting of gedaante van het gehuurde geheel of gedeeltelijk te veranderen dan na schriftelijke toestemming van de verhuurder, tenzij het gaat om veranderingen en toevoegingen die bij het einde van de huur zonder noemenswaardige kosten kunnen worden ongedaan gemaakt en verwijderd.
      Bij winterbanden gaat dat op, maar bv. je gehuurde brommer opvoeren mag dus niet. Bij een iPad die geroot wordt, is het dus de vraag of dit zonder noemenswaardige kosten/moeite ongedaan gemaakt kan worden. Is dat echt een kwestie van een knopje indrukken of moet je ervoor naar Apple?

      (Specifiek bij woonhuizen is er nog de regel dat toestemming nit geweigerd mag worden als de aanpassing niet nadelig is, lid 2.)

      1. Kwestie van knopje indrukken. iPad hoeft daarvoor niet eens aan een computer te hangen, in de instellingen kun je dat ding helemaal laten terugflashen naar zoals Hij Het Ooit Bedoeld Heeft. De vergelijking met een opgevoerde brommer gaat een beetje mank, want bij het opvoeren van een brommer kun je verwachten dat bepaalde onderdelen harder slijten en dat er harder mee gereden wordt dan toegestaan, dus de kans op ongevallen aan het gehuurde voertuig toeneemt. Iets wat bij een iPad-jailbreak absoluut niet zo is. De gevallen dat mensen hun iPad onherstelbaar ‘bricken’ zijn met de huidige jailbreakmethodes zo goed als nul. Bovendien gebeurt dat bricken dan niet meer nadat een iPad is gejailbreakt, dus het feit dat het gelukt is lijkt me een 100% garantie dat er niets aan de hand is en dat apparaat gewoon teruggezet kan worden naar de fabrieksinstellingen.

        Ben wel benieuwd hoe dat met iOS 8 in zijn werk gaat, want daar zijn nog geen werkende jailbreaks voor uitgebracht.

        Misschien dat het overigens gaat om een overijverig schoolbestuur dat angstig werd van Chinese tekens, want zodra je een Chinese app store op je device hebt, dan ben je natuurlijk meteen gehackt en kijkt Beijing mee met alles wat er gebeurd op je school via de ingebouwde camera. Ofzo.

      2. Ik weet niet of je veel brommers hebt opgevoerd Arnoud, maar als je de originele onderdelen bewaart is deze zo weer originele staat gebracht. Theoretisch kan je de brommer opvoeren en voor inleveren terugbouwen. Je loopt alleen het risico dat hij in de tussentijd in beslag genomen wordt; dan draai je uiteraard op voor de kosten omdat je hem niet terug kan geven.

        Het rooten van een iPad is weer heel iets anders, op basis van welke wet zou het rooten illegaal zijn? De redenatie was altijd dat rooten het omzeilen van een kopieerbeveiliging was en dus niet mocht, gebasserd op alle nationale wetten op basis van het EUCD.

        Alleen is er nu net een uitspraak geweest die aangeeft dat de maatregel die wordt omzeilt dan wel echt een kopieerbeveiliging moet zijn en niet een veel ingrijpendere maatregel die naast de kopieerbeveiliging ook nog allerlei andere beperkingen oplegt die niet op het auteursrecht gestoeld zijn.

        Met andere woorden als niet in de leenovereenkomst stond dat niet geroot mag worden, dan heeft de leerling daarmee niets verkeerd gedaan. De volgende stap is dan beoordelen of de scholier iets heeft gedaan met illegale downloads die voldoende grond zijn voor schorsing. Aangezien wat hij gedaan heeft de goede gang van zaken en de goede orde op school niet verstoort zou er naar mijn mening nooit grond voor schorsing zijn! Hoogstens kunnen ze hem de iPad afnemen en weigeren een nieuwe te verstrekken. Dan zal hij naar een andere school moeten of de school moet toestaan dat je een eigen iPad gebruikt.

        (Overigens: een school die je verplicht een bepaald merk /type tablet te gebruiken? Alleen als het inderdaad in bruikleen gaat, ik heb al gehoord van scholen die willen dat de ouders een iPad kopen. Ronduit belachelijk. Als je dat wil doen, dan gebruik je maar WebApps, zodat de ouders ook een niet overgeprijsde android tablet kunnen aanschaffen.)

        1. (Een school kan toch ook aankoop van een specifiek boek verplichten? Als leerlingen met een ander aardrijkskundeboek kunnen komen aanzetten wordt het een zooitje. En schoolboeken vind ik ook vaak idioot duur. Dan is de stap naar iPad niet zo vreemd meer. Alleen is een iPad nog duurder. Als je op de android tablet alles kan wat op een iPad kan dan zou een specifiek merk vragen onzin zijn, maar er zijn toch nog altijd apps die slechts onder 1 van 2 systemen draaien?)

          1. Geen idee, wij huurden de boeken tegen een laag bedrag van de school. Geen enkel probleem mee, ook niet als het om het huren van iPads gaat. Bij koop wordt het een ander verhaal en ik ben er principeel op tegen dat je iemand een vendor lock-in oplegt. Want die gaat verder dan de schoolboeken die je daarna nooit meer bekijkt.

            Of mag ik er vanuit gaan dat als je die iPad hebt gekocht alle schoolboeken daarna gratis zijn? Lijkt mij sterkt, de uitgevers willen ook nog wat.

      3. Late reactie, maar het hangt ervanaf wat de woningcoporatie vindt. Mijn woningcorporatie laat me meer eigen dingen aan mijn huurwoning doen zonder schriftelijke toestemming dan de wet voorschrijft. Het staat zelfs op hun website dat veel dingen gewoon mogen zonder toestemming.

    2. Dit vind ik een rare.

      De fabrikant heeft maatregelen getroffen zodat je de hardware niet ten volle kunt gebruiken, als je dat wel wilt, moet je hem rooten.

      Misschien had de school voor minder gesloten hardware moeten kiezen? Ik vind het sowieso schandalig dat scholen maximaal hun budget gebruiken aan iets wat gesloten is, en zelfs voor de helft kan. Net zoals ik het schandalig vind dat er docenten zijn die niets anders accepteren dan XLS of DOC documenten. Maar dat is een andere discussie.

      Een Ipad, of andere tablet, is een stuk studiegereedschap. Als je leenboeken krijgt of huurt van de school, zoals vaak gebruikelijk, ga je ook geen pagina’s zelf tovoegen, of delen er uit halen. Dat die je dus bij een Ipad ook niet. Als je wilt spelen met je Ipad prima, maar koop er dan zelf één.

      1. Ik denk dat de vergelijking met het leenboek anders moet: Een leenboek met 15 hoofdstukken waar er door de fabrikant / leverancier paperclips geplaatst zijn zodat er 5 hoofdstukken niet open te slaan zijn. Deze slimme jongen wil meer weten en heeft de 5 paperclips weggehaald waardoor het boek in z’n volledigheid te gebruiken is, maar bij inleveren kunnen de paperclips weer teruggeplaatst worden. Omdat de school niet weet wat er precies in die hoofdstukken staan (weten zij veel, de leverancier zij dat de hoofdstukken niet te lezen waren dus was dat niet belangrijk) wordt er moord en brand geschreeuwd.

  3. Als de school een risico loopt door gebruik van illegale software op devices kan ik me vinden in een berisping of waarschuwing van de leerling. Het zelfde geldt voor het feit dat als men een huis verhuurt en de huurder er een wietplantage in exploiteert de verhuurder dan ook risico loopt op bijvoorbeeld het intrekken van zijn hypotheek. Een schorsing vind ik wel heel ver gaan. Blijkbaar heeft de school haar MDM niet onder controle.

    1. Ik heb zo’n vermoeden dat er hier een project aan de school is verkocht met als argument: Wij hebben de pads zo ingericht dat de leerlingen alleen gecontroleerde applicaties op hun pad kunnen downloaden en draaien. En nu komt er een snotneus die verkoper en schoolbestuurders in hun hemd zet.

  4. Mensen die technologie niet begrijpen en de frustratie die dat oproept uitleven op degene die hetgeen doet dat ze niet begrijpen zijn zeer vervelend. Eh, punt? Het is vooral dom om apparaten uit te delen zonder vooraf duidelijke regels op te stellen. Regels die je kunt toetsen. Je kunt niet achteraf bepalen dat iets wat je niet leuk vond bij dezen niet mocht. Net zomin als dat je iemand kunt vervolgen voor iets wat ten tijde van de daad niet strafbaar was.

  5. In de vergelijkingen hierboven over brommers, auto’s en huurwoningen wordt (mi) volledig voorbij gegaan aan het educatieve karakter van deze overeenkomst. Dit apparaat is mede gegeven om leerlingen bekend te laten worden met de huidige techniek. Het is daarom juist toe te juichen als de leerlingen het randje opzoeken. Zo lang er niets illegaals gebeurt, is het alleen maar mooi als leerlingen een stapje verder gaan.

  6. Volgens Het Internet is het herstellen van een jailbrake/rooted iPad niet moeilijk. Gewoon koppelen met iTunes op je PC en een ‘Restore’ commando uitvoeren. De andere methode is via een IPSW bestand, dat bij Apple te downloaden is en van de iPad een “nieuw” apparaat maakt. Maar daarmee is het probleem niet opgelost! Eerst en vooral, het is de iPad zelf die uiteindelijk de ‘restore’ uitvoert. Maar in theorie kan vrij hardnekkige malware dit proces verstoren en voorkomen dat ook de malware verdwijnt. Na de reset zit de malware er dan nog steeds op. In theorie dan. Ook kan het gebeuren dat het rooten of de malware een ‘restore’ gewoon helemaal blokkeert zodat je de fabrieksinstellingen al helemaal niet meer kunt herstellen. Je zit dan met een hardnekkig besmette iPad die dan niet meer waard is dan een dure baksteen… Een ander probleem is dat de bruikleen-iPad vast al voorzien was van practische apps om te gebruiken, die nu opnieuw geinstalleerd worden. De kans is echter groot dat iTunes het apparaat na de reset als een nieuw apparaat ziet terwijl de apps waren gekocht voor een oud apparaat. Het installeren van de app op de iPad kost dan gewoon een extra licentie, hoewel de meeste apps daar niet moeilijk om doen en redelijk onbeperkt op nieuwe apparaten geinstalleerd kunnen worden. Maar het hangt van de app zelf af hoe wordt omgegaan met dit soort meerdere installaties.

    In ieder geval zal er iemand op de school nu tijd moeten besteden om de boel te herstellen met de school-account zodat het apparaat weer in bruikleen kan. Ik denk niet dat scholen daarvoor experts in huis hebben dus dat wordt uren knoeien of het inhuren van een Apple-specialist en beide opties kosten geld. (Loon, bijvoorbeeld.) Kosteloos is het herstel dus niet. Misschien 50 tot 100 euro, maar desondanks kost het geld.

    Besef ook dat er bij bruikleen vast ook een contract gekoppeld was met daarop de voorwaarden van de bruikleen. Als die voorwaarden door de leerling zijn geschonden dan zou dat terecht een reden van schorsing kunnen zijn. De school is daarbij akkoord gegaan met de voorwaarden van Apple in Nederland en de leerling kan deze voorwaarden dus niet negeren want het is niet zijn apparaat. Dat heeft hij wel gedaan door het rooten en de koppeling met een Chinese appstore. Nog een belangrijk punt: het betreft een VWO-leerling dus je mag dan wel aannemen dat hij best intelligent is en weet wat de regels zijn. Toch al snel iemand van 14, 15 jaar oud en dus zelfstandig genoeg om te weten dat hij dit eigenlijk niet had mogen doen. Idem met schoolboeken die je van een school in bruikleen krijgt. Kliederen in die boeken, pagina’s eruit scheuren en dat soort geintjes betekende in mijn tijd dat je dan het boek helemaal moest vergoeden. (Tweedehands prijs, gelukkig.) Ik denk niet dat dit 35 jaar later anders is. 🙂 Ik denk dan ook dat de handigste oplossing is dat deze knul de iPad gewoon zelf houdt en ervoor zorgt dat de school een nieuw, vervangend exemplaar krijgt die hij vervolgens in bruikleen kan krijgen. Dan kan hij deze verknoeide iPad gewoon zelf blijven gebruiken. (Jammer alleen dat iPads zo enorm duur zijn…)

    1. Besef ook dat er bij bruikleen vast ook een contract gekoppeld was met daarop de voorwaarden van de bruikleen. Als die voorwaarden door de leerling zijn geschonden dan zou dat terecht een reden van schorsing kunnen zijn.

      Dat zijn nogal wat aannames die je daar maakt zonder ze echt te onderbouwen. Als scholen devices aanschaffen zonder daarvoor de benodigde expertise in huis te hebben, dan is dat hun eigen (onverstandige) keuze en zullen ze de gevolgen van die keuze zelf moeten dragen. Het gaat nu om 1 leerling, wacht maar tot de rest er ook achter komt…

      1. Best veel aannames, inderdaad. Maar ik ga er van uit dat scholen geen budget hebben om een iPad-specialist in dienst te hebben. Of sowieso een goede technische dienst. Voor scholen is ICT toch grotendeels een bijzaak. Een hulpmiddel tijdens de les. Wat logischer is, is dat scholen dergelijke kennis gewoon inkopen. Er zijn genoeg bedrijven die iPads naar behoefte aanpassen voor scholen en bedrijven en daarbij ook het onderhoud en beveiliging regelen en instellen. Een bedrijf zoals Wicaf doet dit, bijvoorbeeld. Ze leveren de hardware, de software en de extra services die een school nodig heeft voor een prijs die goedkoper is dan het inhuren van een extra vaste kracht. En verder denk ik dat je van 14-jarige studenten (en ouder) wel mag verwachten dat ze netjes omgaan met apparatuur die ze in bruikleen hebben. Als de rest ook gaat rooten dan staat hen gewoon dezelfde straf te wachten, lijkt mij…

      2. Dat zijn nogal wat aannames die je daar maakt zonder ze echt te onderbouwen

        Ik weet van ten minste 1 zogenaamde ‘steve jobs’ school dat ze huurcontracten hanteren (ongeveer 5 euro per maand) en er dus wel degelijk een contractuele overeenkomst is en de kans is vrij reeel dat daarin zaken als het rooten van apparaten en/of het installeren van illegale content op het gehuurde apparaat zijn opgenomen.

        Gezien de lage huurprijs tov de werkelijke waarde van de iPad is het overigens een zwaar gesubsidieerd hulpmiddel

    2. Wim,

      er lijkt een aanname onder je betoog te zitten dat de Ipad nu niet meer geschikt is voor de doeleinden van de school. Dat lees ik niet in de originele blogpost, alleen maar dat het ding nu meer kan dan oorspronkelijk door de school bedoeld.

      En aan het eind van het jaar is het te verwachten dat de scholier de Ipad inlevert zoals hij hem gekregen heeft. Maar wat hij er tussendoor mee doet…. zolang het niet verboden is, en zolang hij nog steeds voor school gebruikt kan worden, is er niets gebeurd dat straf verdient.

      En al was dat wel, dan nog is een schorsing zwaar overdreven.

      1. De school kan dit echter niet negeren omdat de andere leerlingen zijn voorbeeld mogelijk zullen volgen. Als daarbij iets met het rooten mis gaat dan is het herstellen van de iPad best lastig als op de iPad de restore functie niet meer werkt. Voor de school vervolgens een forse schadepost om alles hersteld te krijgen. Daarnaast is, zoals je al aangeeft, de iPad mogelijk niet meer geschikt voor de schoolprojecten. Erger, de iPad kan besmet zijn met malware die het school-netwerk probeert binnen te dringen. De beveiliging zal dat wel voorkomen maar het is gewoon een extra risico. De iPad is in bruikleen dus dat geeft al aan dat deze voor schoolopdrachten noodzakelijk zal zijn. Mogelijk dat de school daar zelfs speciale apps voor heeft afkomstig van een derde partij die nu klaagt dat deze software ook draait op een geroot apparaat. Ik zie het een beetje met een werknemer die op zijn werkplek een Windows-computer moet gebruiken en bij zichzelf denkt dat Linux beter werkt en dus Linux installeert en Windows er dus af gooit. Daarmee kan hij best door blijven werken, maar toch zal de werkgever daar niet blij van worden…

        1. Ah, maar de werknemer moet doen wat de werkgever vraagt.

          Bij een school en een leerling is dat, bij mijn weten, niet zo.

          De leerling (of ouders) is klant; schrijft zich in voor een onderwijstraject, en heeft daardoor de kans om onderwijs te volgen, maar heeft verder geen plicht naar de school toe.

          De school biedt onderwijs aan, door de leerling te te consumeren naar believen (binnen de leerplichtwet natuurlijk), met veel of weinig aandacht, naar believen.

          De school mag natuurlijk regels stellen mbt tot de orde etc, maar kan een leerling verder moeilijk dwingen. Het is de leerling (of ouders) zijn verantwoordelijkheid om aan het einde voldoende punten voor een diploma te krijgen.

          Dat gaat over het algemeen het beste door mee te lopen in het systeem dat de school aanbiedt, en daar niet tegen te vechten door boeken of ipads niet te gebruiken, maar dat is niet verplicht.

          Als de leerling op een andere manier de vereiste kennis opdoet om zijn diploma te halen, bijvoorbeeld avondstudie met een andere onderwijsmethode, kan de school weinig doen, zolang die leerling de orde niet verstoort tijdens de reguliere lessen.

          1. Wat ik van mijn school weet is dat leerlingen zich ook gewoon aan de opdrachten van de leraren moesten houden. Dus gewoon je huiswerk doen, tentamens en examens behalen en goed opletten in de klas. Geen idee of dat de laatste 35 is veranderd en als ik sommige jeugdige tieners zo rond zie lopen heb ik soms wel dat idee, maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk. Het gaat in deze kwestie om een specifiek type onderwijs, te weten het VWO. Als een leerling zich op dat niveau niet meewerkt krijgt hij zeer waarschijnlijk een schop onder zijn hol, mede omdat scholen ook op hun prestaties worden beoordeeld. De onwillige leerling er gewoon uit en het slagingspercentage gaat omhoog. De leerling gaat dan maar naar een lager niveau. Als het nou een VMBO-leerling betrof had ik mij nog kunnen voorstellen dat de school minder streng was. Het niveau ligt dan lager en er zijn minder eisen aan de leerlingen. Maar VWO? Kom op, zeg! Da’s de opleiding ter voorbereiding van onze toekomstige docters en advocaten! Daar kun je hoge verwachtingen van verwachten maar dan moet je wel hoge eisen stellen. En deze “knul” had gewoon beter moeten weten.

            1. Maar VWO? Kom op, zeg! Da’s de opleiding ter voorbereiding van onze toekomstige docters en advocaten! VWO=Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Dat zijn onze toekomstige wetenschappers! Daarvan mag je hopen dat die grenzen gaan verleggen en onderzoeken wat er allemaal mogelijk is met de middelen die ze hebben. Helaas is het juist zo dat (zoals ook al blijkt uit je 1e zin) dat je je vooral moet houden aan de letterlijke opdrachten en je veel meer leert om in het rijtje te blijven lopen dan om uit te blinken.

            2. Wim,

              ik zit niet meer op school, en heb ook nog geen kinderenop middelbare school leeftijd.

              Ik had ook niet de indruk dat ik 30 jr geleden veel vrijheid had om schooltaken naast me neer te leggen. Maar ten eerste is de tijdsgeest veranderd, en ten tweede is mijn ‘awareness’ over wat de rechten van de school en die van de leerling zijn door mijn juridische training en levenservaring veranderd. Ik neem aan dat bij jou ook zo is.

              Hoe ik het dertig jaar geleden ervaren heb is dus om twee redenen niet relevant voor hoe het nu is.

              Natuurlijk mag de school maatregelen nemen dat het onderwijs efficient verloopt, en redelijke medewerking van de leerlingen vragen. De leerling heeft echter geen plicht naar de school om een bepaalde prestatie te leveren, net zoals je het vliegtuig niet hoeft te nemen hoewel je een ticket gekocht hebt. Wel een plicht om anderen niet te storen, maar niet om zijn stinkende best te doen.

              Ja, de school kan een onwillige leerling er natuurlijk uitsmijten, maar zal dan ook argumenten moeten hebben. ‘Hij haalt slechte punten op tussenevaluaties is dan wat magertjes’ De enige echte sanctie is: te slechte punten voor een diploma, of voor de overgang naar de volgende klas.

              Als ze hem eruit smijten gaat het gemiddelde omhoog, maar het aantal leerlingen omlaag = minder geld voor de school.

              1. Hij haalt slechte punten op tussenevaluaties is dan wat magertjes
                Maar: ‘Hij haalt slechte punten op tussenevaluaties en dus plaatsen we hem een niveau lager’ is wel een goed argument. En dat gebeurt zo af en toe. Maar als de school alleen VWO aanbiedt dan moet de leerling dus naar een andere school. Een onwillige leerling er even uit gooien geeft echter ook de ouders de kans om de situatie van hun kind te evalueren. Het geeft de ernst aan van de kwestie en een schorsing betekent niet dat de leerling even niet leert. Hij leert alleen even niet op school maar hij heeft nu wel mooi thuis de tijd om zijn huiswerk te doen en even door te studeren. Het doel van een schorsing is om een leerling te laten bezinnen op zijn fouten.

    3. “Volgens Het Internet is het herstellen van een jailbrake/rooted iPad niet moeilijk.” Absoluut niet moeilijk, maar afhankelijk van hoe hij ingesteld is slechts een beperkt aantal (3) keren uit te voeren. Als het om bruikleen gaat, heeft de leerling er hoermee voor gezorgd dat ze de iPad na hem aan minder mensen uit kunnen lenen. Je zou dus kunnen zeggen dat hij een deel van de waarde van het apparaat heeft vernietigd. Maar de ict afdeling van de school zou wel wat meekwaardige keuzes moeten hebben gemaakt bij het instellen van de iPads…

      1. Absoluut niet moeilijk, maar afhankelijk van hoe hij ingesteld is slechts een beperkt aantal (3) keren uit te voeren.

        Ik zie een nieuwe blog aankomen. Mag Apple een limiet stellen aan het aantal keer dat je een iPad mag herstellen 😉

        1. Ik snap echt niet dat mensen nog van die firma kopen. Apple is bijna synoniem aan ‘ Wij hebben schijt aan klanten, we willen alleen je geld en het liefst te veel voor de hardware die we leveren’

          Interessante observatie: Alle enigzins technisch geschoolde mensen die ik ken hebben android of windows phones. Alle management en HR etc… figuren een iPhone.

          1. Ja, en? Het andere alternatief is Google met Android. Die verzamelen alle gegevens die over jou ergens worden opgeslagen. Met Google kun je je privacy zowat vaarwel zwaaien.

            Microsoft dan, met Windows en zo? Een bedrijf dat al jaren probeert een monopolie te verkrijgen op de totale ICT-macht en daarbij dwars werd gezeten door een klein, open-source project genaamd Linux. Nou ja, dat is natuurlijk wel verder gegroeid en Linux is nu een stevige tegenstander maar als het aan Microsoft ligt gaan al die concurrenten hun faillisement vieren.

            Als software ontwikkelaar heb ik alle drie de systemen. En dan zowel op een mobiele telefoon alsmede in tablet-vorm. Microsoft maakt goede producten maar de app-markt voor Microsoft is nog veel te klein. Apple heeft een veel grotere app-markt maar blokkeert ook veel apps waarvan sommigen denken dat dit onterecht is. (Bijvoorbeeld antivirus software.) Android heeft ook veel goede producten maar hun app-markt bevat soms risicovolle apps die nog niet zijn herkend als zijnde malware. Dus de keuzes zijn een kleine app-markt, totalitaire controle of onveilige apps. Gek genoeg zijn veel mensen al snel te porren om totalitaire controle te accepteren. Daarom blijven dictators ook zo makkelijk aan de macht. Zolang het merendeel van de bevolking/gebruikers tevreden is, zal er weinig veranderen. Het recente fappening-schandaal zou via de iCloud van Apple zijn gebeurt en kan mogelijk heel wat beroemde gebruikers afschrikken. Maar helaas is ook in Hollywood en de rest van de filmwereld Apple juist extreem populair. Je ziet namelijk best vaak Apple-producten (en Apple-achtige producten) voorbij komen in tv-series en films. (Denk b.v. aan de iPear en de PearPad uit de tienerseries iCarly en Victorious.) Apple is duur maar maakt kwalitatief gezien best goede producten.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.