Hoe grappig is dat: auteursrecht op een tweet?

| AE 7888 | Intellectuele rechten | 16 reacties

copyright-symbol-printed.pngTwitter lijkt berichten die inbreuk maken op andermans copyright te verwijderen van zijn website. Onder andere grappen die gebruikers van anderen kopiëren lijken doelwit te zijn, las ik bij Tweakers. Wanneer iemand klaagt dat een ander zijn tweet heeft gecopypaste, wordt die copypastetweet vervangen door “withheld in response to a report from a copyright holder”. Maar eh, zit er wel copyright op tweets dan, zo vroegen een hoop mensen me.

Een tweet is maar 140 tekens, en veel mensen denken daarom dat je geen auteursrecht zou kunnen claimen. Dat is onjuist. Auteursrecht vereist een creatieve inspanning, maar die wordt niet vastgesteld enkel door de omvang van het werk te bepalen. Het Hof van Justitie bepaalde in 2009 dat elf woorden in principe niet te kort is om van auteursrecht te spreken.

Het gaat erom hoe, eh, creatief het is. En ik denk dat je best iets creatiefs kunt doen in 140 tekens. Er zijn in ieder geval cursussen te volgen over hoe je je boodschap in die beperkte ruimte kunt proppen.

De discussie lijkt zich vooral toe te spitsen op komieken, die grappen en ander lollig materiaal op Twitter testen en dan zien hoe mensen dat copypasten alsof het van henzelf is. Het lijkt mij dat een goede grap creatief is, en derhalve auteursrechtelijk beschermd. Natuurlijk, er is een hele traditie dat grappen worden overgenomen en herverpakt door collega-komieken, maar juridisch was dat altijd wel een grijs gebied. En met Twitter kun je nu concreet aanwijzen welke grap van jou was en wie hem overnam. Dus ja, ik denk dat de claimers hier een punt hebben.

Oh, maar natuurlijk mag je wel tweets retweeten ondanks eventueel auteursrecht. De rechthebbende geeft immers Twitter toestemming voor gebruik in het kader van die dienst, en retweeten is een standaardfeature van de dienst. Nog los van het feit dat retweeten onder het citaatrecht valt – bronvermelding, klein werk mag integraal, legitiem doel namelijk aankondigen wat iemand zojuist tweette.

Arnoud

Deel dit artikel

  1. er is een hele traditie dat grappen worden overgenomen en herverpakt door collega-komieken, maar juridisch was dat altijd wel een grijs gebied.

    We moeten grappen auteursrechtelijk beschermen!!! Als iedereen zomaar elkaars grappen kopieert, dan worden de oorspronkelijke makers niet beloond voor hun grappen, en dan krijg je een situatie waarin niemand nog meer nieuwe grappen bedenkt!!! Dat zou desastreus zijn voor de grappen-industrie!!!

    (ik geef hierbij toestemming om deze comment te kopiëren, onder de voorwaarde dat duidelijk blijft dat deze ideeën niet serieus genomen dienen te worden.)

  2. Kan ik auteursrecht krijgen op computer-gegenereerde muziek? Bijvoorbeeld iets als: https://www.youtube.com/watch?v=SxvV5zn7e9s

    Ik snap dat ik de algoritmes erachter kan copyrighten, maar kan ik dat ook met de output van het programma? Het lijkt mij niet creatief of erg veel directe inzet, maar de creatieve code erachter vergt veel werk. Generator vs. gegegeneerde.

    En als 140 tekens een creatief werk kan zijn, mag ik dan wel 140 tonen licht aanpassen en het werk “eigen” noemen (of een filtertje eroverheen)? Mag ik de generator überhaupt trainen op auteursrechtelijk beschermd werk? Moet je een referentie geven naar de oorspronkelijke drummer die het algoritme een bepaald tempo heeft aangeleerd?

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS