Welk retourrecht heb je bij een bakstenen winkel eigenlijk?

Een lezer vroeg me:

Laatst was ik voor de verandering eens bij een ‘echte’ winkel (hoe noem je dat, een bakstenen winkel) en daar viel me op dat het retourrecht werd uitgesloten voor spullen in de aanbieding. Is dat legaal?

Het is een misverstand dat je bij een aankoop in een ‘echte’ winkel een recht hebt om deze ongedaan te maken. Dat recht geldt alleen bij online aankopen en bij telefonische verkoop. Wat je gewoon in de winkel koopt, is dus definitief en niet terug te draaien onder de wet. (Behalve natuurlijk als het bedorven, kapot of iets dergelijks blijkt na aankoop. Dat heet dan wanprestatie of nonconformiteit en dat geldt altijd als grond voor retour.)

Heel veel winkels accepteren natuurlijk een retour, en geven dan geld terug, een tegoedbon of een omruiling voor bijvoorbeeld een andere maat of kleur. Dat mag, maar is dus een vrije keuze van die winkels. Ze mogen dus ook zelf de regels bepalen voor die retour, bijvoorbeeld dat het ongeopend moet zijn, de kaartjes er nog aan, binnen 8 dagen en alleen met originele bon.

Vaak noemen die het dan ook een coulanceregeling, maar dat is weer net iets te makkelijk geformuleerd. Wanneer ergens vastgelegd is hoe die regeling werkt, is die regeling gewoon een algemene voorwaarde die dan deel is van je aankoop en daarmee bindend voor de winkel. Een retour conform die regeling mag dus niet worden geweigerd.

Heel misschien kun je nog met een beroep op het gewoonterecht bij een winkel een retourregeling afdwingen. De wet (art. 6:248 BW) bepaalt namelijk dat de gewoonte deel is van de overeenkomst. Het moet dan gaan om een bestendige regel die in die branche normaal gehanteerd wordt. Die regel geldt dan gewoon, ook als hij niet in een expliciete regeling is vastgelegd.

Ik zou de stelling wel aandurven dat het in de kledingbranche gewoonte is dat je kleding mag omruilen naar een grotere of kleinere maat, maar bij andere branches zou ik niet zo stellig willen zijn. Overigens mag een winkel die regel uitsluiten als ze dat heel expliciet doen, “Geen retour of omruilen bij kleding in de uitverkoop!”

Bij winkels die zowel fysieke als webwinkels voeren, zie je vaak dat één set algemene voorwaarden wordt gehanteerd voor beiden. Daarin staat dan de bij webwinkels verplichte retourregeling, en die zal dan ook gelden voor een fysieke aankoop. Tenzij men zo slim is om er expliciet bij te zetten “Indien de aankoop in onze webwinkel wordt gedaan” natuurlijk.

(Overigens noem je het een stoepwinkel denk ik, een webwinkel zit op het web en een stoepwinkel op de stoep.)

Arnoud

11 reacties

  1. En niet alle winkels hebben een stoep voor hun deur. Er zijn er ook die asfalt voor hun deur hebben of in een winkelcentrum zitten waar er gewoon algemene gangpaden in de hallen zijn.

   Overigens is ‘aardewinkel’ ook niet altijd van toepassing. Als jij een winkel hebt die boven een andere gevestigd zit, dan zit je dus niet boven de aarde (tenzij je ‘aarde’ bedoelt als in ‘de planeet aarde’, maar het web bevindt zich ook op aarde, denk maar aan de server waarop de webwinkels gehost worden).

   Een winkel hoeft ook niet van steen te zijn, dus ‘bakstenen winkel’ is ook geen goede term. Ik zou gewoon zeggen ‘fysieke winkel’.

   1. In het Engels, en vooral op internetkringen waar vaak dat onderscheid wordt gemaakt, is de algemeen geaccepteerde term “Brick & Mortar Store” dus dan is “Bakstenen Winkel” juist wel een goede term omdat iedereen die daarmee bekend is, meteen weet wat er wordt bedoeld.

 1. 6:248 geldt dan weer niet voor de particulier die (al dan niet onwetend daarvan) een aankoop doet aangezien verkoop (branches, ondernemers) dikwijls slinkse types zijn met malafide bedoelingen en verkopen om te verkopen, hetgeen winst betekent; watgewoonte is kan ook hardop worden gezegd en op papier worden vastgelegd en tentoongesteld nabij het betaalpunt. Dat geleuter van algemene voorwaarden gedeopeerd en inzichtbaar bij de plaatselijke rechtbank moet ook maar eens aan flarden worden geschoten als ouderwets hypocriet romeins recht.

  1. Ik zou zeggen dat de overeenkomst online wordt gesloten en dan ook geldt als een aankoop in de webwinkel. Het afhalen is slechts de wijze van levering die online is afgesproken. Ik zou denken dat de plaats waar je de overeenkomst sluit bindend is voor het recht dat van toepassing is. Spreek je online af dat je achteraf betaald en ophaalt in de fysieke winkel dan is de overeenkomst online gesloten.

  2. Voor de vraag of het retourrecht geldt, is alleen van belang of je de koop definitief sloot via internet (“op afstand”). Waar, wanneer en hoe je betaalt en hoe het product in jouw bezit komt, doet volstrekt niet ter zake.

   Het is mogelijk dat je op internet iets reserveert en pas in de winkel het definitief koopt. Dan is het geen koop op afstand en dan geldt dus geen retourrecht. Maar dat is een uitzondering. Normaal is kopen in de webwinkel definitief, ook als je de optie “afhalen in winkel” kiest en ook als je voor achterafbetaling (of betalen bij afhalen) kiest.

   1. Iets wat ik mij bij de aanschaf in een Suitsupply nog afvroeg is de situatie waar ze een product voor je bestellen en naar keuze thuis laten afleveren of je kan het in de winkel ophalen. Bijvoorbeeld als ze je maat niet hebben of de kleur die je wil. Technisch koop je het product in de Bakstenen winkel, kan het dan toch vallen onder de regels van koop op afstand conform de gedachte achter die wet?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.