Vanaf vandaag mag je geen telefoon meer vasthouden op de fiets

| AE 11359 | Regulering | 51 reacties

De Nederlandse overheid waarschuwt dat het vanaf maandag 1 juli verboden is om tijdens het fietsen een smartphone, tablet, muziekspeler of camera vast te houden. Dat meldde Tweakers vrijdag. Wie dat toch doet riskeert een boete van 95 euro. Vanaf vandaag mogen ‘bestuurders van een voertuig tijdens het rijden’ niet langer een ‘mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking’ in de hand houden. Stilstaan en appen of anderszins vasthouden mag nog wel, en de knopjes op je je Bluetooth-oortje mag je ook nog bedienen tijdens het fietsen. Het geldt ook voor paardrijders, maar ik weet niet zeker over steppende appers onder het verbod vallen.

Driekwart van de Nederlanders is voorstander van een verbod op het gebruik van smartphones op de fiets, bleek in 2017 uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Niet heel raar: het is een zeer ergerlijke praktijk, en het leidt ontzettend af van het deelnemen aan het verkeer. Omdat het onschuldiger voelt, en er geen boete op staat, doen meer fietsers het dan automobilisten.

Maar er komen ongelukken van, en dan wreekt zich dat fietsers desondanks niet aansprakelijk voor de schade uit het ongeval zijn. Fietsers zijn zwakke verkeersdeelnemers, en daarom is in de Wegenverkeerswet (art. 185) opgenomen dat de eigenaar (of bestuurder) van een motorvoertuig in principe altijd aansprakelijk is voor schade aan de fiets of fietser. De uitzondering is bij overmacht, oftewel wanneer de bestuurder helemaal niets kon doen om het ongeluk te vermijden. Deze uitzondering is zéér beperkt: je kunt immers altijd remmen en je kunt altijd alle plotselinge bewegingen anticiperen, is de lijn in de rechtspraak. Er moet jou geen enkel verwijt te maken zijn.

Vandaar dus deze wetgeving. De tekst is breed opgesteld, dus het gaat niet alleen om appen op de smartphone maar ook om zeg schaken op je tablet, zelfs als die laatste niet aan internet verbonden is. Het apparaat verwerkt dan informatie, het doel waarvoor een tablet is gemaakt. De wet voegt aan de tekst nog toe:

Onder een mobiel elektronisch apparaat wordt in elk geval verstaan een mobiele telefoon, een tabletcomputer of een mediaspeler.

Daarmee kan er dus geen discussie meer ontstaan of bijvoorbeeld een MP3-speler onder het verbod valt.

Als je de telefoon vastmaakt in een houder (bestaan die eigenlijk, fietstelefoonhouders?) dan wordt het een ander verhaal. Het verhaal van onveiligheid op de fiets wordt een stuk zwakker met apparaten die vast aan je fiets zitten. Of aan je lijf, want een smartwatch heb je ook niet in de hand. Die mag je dus blijven bedienen tijdens het fietsen.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Ja, fietshouders bestaan al jaren. Veelal zijn de houders wel anders dan hun auto tegenhangers, want binnen in een auto is binnen (geen regen en dergelijk), maar op de stuur van een fiets is buiten (wel regen en dergelijk). En buiten wil je toch je soms wel 1000+ euro apparatuur beter beschermen.

  Ik hoop dat er ook goede handhaving komt, want ander denk ik dat dit net zo goed of slechter werkt dan het verbod op mobiel gebruik in de auto. Dat mag ook al jaren net, maar ik kom je regelmatig tegen.

 2. Houders voor mobiele apparatuur op de fiets bestaan zeker. Voor ieder gangbaar model telefoon is er wel een houder en anders is er wel een generiek model. Veel fervente fietsers gebruiken de telefoon als routeplanner en hebben de telefoon dus in een houder. Maar zodra je die optie gaat gebruiken om onderweg te appen etc. dan is dat natuurlijk net zo afleidend als wanneer je hem in de hand houdt.

  https://www.google.com/search?q=telefoonhouder+fites&rlz=1C1GCEA_enNL782NL782&oq=telefoonhouder+fites&aqs=chrome..69i57j0l5.3191j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 3. Ik heb geen elektronica die ik onderweg meeneem. Gewoon omdat ik niet gestoord wil worden. Maar ik zie ook mensen op de fiets een appeltje eten of een blikje redbull opentrekken. Kan ook niet goed zijn qua opletten. Het malle is dat de fietsslachtoffers voor 75% 50plus zijn. Vooral fietsende mannen boven de 70 drijven die aantallen op. En zo ver ik weet zie ik die veel minder appen dan 50minners.

  Aan de andere kant zal handhaving niet verder komen dan de sporadische handhaving op snorfietsgebruik in onze snorfietsvrije binnenstad (Alkmaar). 1x per jaar doen ze daar iets aan en binnen 10 minuten weet iederen snorscootermalloot die plek te mijden.

 4. Ik vind dit echt stupide, de meeste ongelukken gebeuren onder oude mensen, ik bel al mijn hele leven op de fiets en ik heb nog nooit een ongeluk of zelfs last ervan ervaren, het is op geen manier anders dan samen fietsen met iemand en met die praten. Het is niet alsof ik zit te appen op de snelweg. Maar nu als ik ff bel op de fiets kan ik dus al een boete verwachten… Ik vind het oprecht onnodig, een wet tegen appen of iets doen op je telefoon oke, maar hem bij je oor houden dan kijk je er toch niet eens op?

 5. Er zal, zo vermoed ik, ook snel een conflict ontstaan met andere wetgeving. In een auto mag een agent zijn portofoon gewoon gebruiken, en een 27mc bakkie mag ook worden gebruikt. Dit ondanks het verbod op gebruik van de telefoon in die voertuigen. ( Art. 61a RVV en de toelichting daarop, 04-02-2002, in staatsblad 2002 67 , p.4 ) Het verschil wordt hem gemaakt in gesloten of openbare telecommunicatiediensten, de portofoon, 27mc bakkies, taxi mobilofoons etc. vallen hierbuiten, deze vallen dus niet onder de beperking van art. 61a RVV.

  Nu zijn er ook agenten op fietsen, deze zullen ook een portofoon mogen/moeten kunnen gebruiken. Mag ik dan ook een bakkie gebruiken, of een portofoon, op de fiets? Deze uitzondering is, bij mijn weten, niet aangepast/toegevoegd voor deze nieuwste aanpassing in de wet.

 6. Het geldt ook voor paardrijders, maar ik weet niet zeker over steppende appers onder het verbod vallen.

  @Arnoud, hoe is het verbod uit artikel 61a RVV van toepassing op ruiters? Ruiters vallen wel onder weggebruikers, maar in het artikel wordt een subset daarvan genoemd:

  Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Onder een mobiele telefoon wordt verstaan een apparaat dat bestemd is voor het gebruik van mobiele openbare telecommunicatiediensten.
  Een step valt hier volgens mij alleen onder als die gemotoriseerd is.

  • De tweede quote is de oude tekst van het artikel, er staat nu:

   Het is degene die een voertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat dat gebruikt kan worden voor communicatie of informatieverwerking vast te houden.
   Het verbod geldt voor bestuurders van voertuigen en derhalve niet voor ruiters. Een paard is geen voertuig. Om die reden denk ik dat zowel de ruiter als het paard tijdens de draf een mobiel apparaat zouden mogen gebruiken.

  • Er zijn aparte regels waar een elektronisch apparaat zoals een walkman, en een auto (zoals een volledig elektrische auto) aan moet voldoen. Zo mag er in een walkman geen loodhoudende soldeer gebruikt worden, terwijl voor de auto een maximale hoeveelheid lood voor de gehele auto geld, ongeacht hoe het gebruikt wordt. (En tellen lood-accu’s niet mee want weer aparte productcategorie).

   Als je elektronische apparaat definieert als alles wat onder de laagspanningsrichtlijn valt neemt denk ik dat je weinig gaten meer overhoud. Hooguit dat je ook apparaten zoals een afzuigkap, krultang en wafelijzer niet meer mag bedienen op de fiets, terwijl die eigenlijk geen doel waren van deze regels. Maar auto’s vallen niet onder de laagspanningsrichlijn.

   • Moderne auto’s zijn op zichzelf al geautomatiseerde werken in de zin van artikel 80sexies. Bijvoorbeeld, als de politie gegevens uit een auto wil uitlezen dan wordt via 126nba geleund op dit artikel. Ook de gegevensverwerking waar een bestuurder iets van merkt (lane assist, filewaarschuwingen, haptische feedback in stuur en pedalen) wijst hier op. Dus lijkt het verboden om als Tsl-rijder enzovoorts je wagen vast te houden.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS