‘Belgische providers moeten fup verhogen als 1 op 10 klanten deze overschrijdt’

| AE 12795 | Ondernemingsvrijheid | 8 reacties

De Belgische toezichthouder BIPT heeft een nieuw richtsnoer geïntroduceerd over hoe mobiele en vaste providers om moeten gaan met onbeperkt internet. Dat meldde Tweakers onlangs. Een van de maatregelen is dat providers gebruikers niet mogen blokkeren als zij over de fair use policy oftewel FUP gaan. De BIPT noemt dit een “beleid van redelijk gebruik” en doet een goede poging deze misstand aan banden te leggen.

De FUP is een bekende truc om “onbeperkt” te kunnen zeggen zonder onbeperkt aan te bieden. Al heel lang maak ik me druk over deze benadering, die vaak immers neerkomt op een harde datalimiet. Alleen dan niet uitgedrukt in een keihard getal (2GB/maand) maar als een relatief getal: u verbruikt meer dan 10x het gemiddelde deze maand, bijvoorbeeld. Dat klinkt redelijk, maar is natuurlijk ontzettend onduidelijk, én variabel bovendien. En hoezo 10?

Er zijn ook varianten die andere criteria gebruiken, zoals T-Mobile dat in 2016 het tetheren oftewel via je mobiel internetten met je laptop als ‘onredelijk’ aanmerkte. Maar in België heeft de BIPT het onderzocht en komen eigenlijk alleen problemen voor met FUPs die getalsmatige limieten hebben, en vaak ook bij overschrijding leiden tot afsluiting.

Dat laatste is natuurlijk gewoon niet wat ‘onbeperkt’ betekent, geen internet als je 500GB verbruikt hebt is met geen mogelijkheid “onbeperkt internet” maar gewoon een databundel van 500GB.

Wat ik het mooiste vind, is de basislijn die men trekt:

Het beleid van “redelijk gebruik” moet een aanzienlijke proportie van de eindgebruikers de mogelijkheid geven om zonder beperkingen toegang te hebben tot het Internet.
Er zijn dus in België kennelijk situaties waarin de meerderheid van de abonnees allemaal over de FUP heengegaan is en dan afgesloten werd. Nou is de redelijkheid heel redelijk maar, eh, hoe zeg je dat juridisch: kóm nou toch.

De remedie die men dus aangeeft in dit richtsnoer, is dan ook dat de FUP limieten moeten worden opgehoogd wanneer 10% van de klanten de FUP aantikt. Dat kan inderdaad een congestieprobleem zijn (want die limieten zijn er natuurlijk niet voor niets) maar dat is dan jouw probleem omdat je onbeperkt internet aanbiedt.

Verder is het essentieel dat je als provider duidelijk communiceert over wat je limieten zijn. Ik denk dat je daarmee niet ontkomt aan getalsmatige limieten, want je moet ze vóóraf aangeven en ook nog eens uitdrukken in bijvoorbeeld “dat komt overeen met 24 uur per week video streamen vanaf Netflix”.

Het BIPT “verwacht dat aanbieders van internettoegangsdiensten op de Belgische markt de eerste aanpassingen die voortvloeien uit deze Richtsnoeren uiterlijk 6 maanden na de publicatie ervan doorvoeren”, aldus de laatste zin van de richtsnoeren. Ik ben benieuwd wat de Nederlandse concullega’s gaan doen. Vooral omdat dit allemaal geen verrassing zou moeten zijn: we praten er nog net geen twintig jaar over volgens mij.

Arnoud

Deel dit artikel

 1. Wanneer FUP inderdaad gaat over 10x het gemiddelde gebruik, dan zou de hoeveelheid data vanzelf omhoog moeten gaan. Steeds meer mensen gebruiken steeds meer apps, kijken of luisteren naar streams, spelen spelletjes. Dat vreet allemaal data, dus dat heeft effect. Dat je geen laptop op een telefoon mag tetheren, snap ik. Op dat moment gebruik je de telefoon als router en voor dat soort gebruik wil men aparte SIMs met een eigen nummerrange. Dit hoort dan een data-only abonnement te zijn en dus met een ander kostenpatroon.

  • Een laptop tetheren over telefoon is gewoon normaal gebruik, en, gezien de regels voor netneutraliteit, mag dat ook gewoon. Als iedereen dat gaat doen zal dat inderdaad impact hebben op het gemiddelde gebruik, maar daar kun je als ISP gewoon rekening mee houden als je “unlimited” aanbiedt. Pas als je 24×365 heel het internet gaat zitten leegtrekken, wordt dat onredelijk op een consumentenlijntje — maar 8 uur per dag per persoon series in 4k streaming kijken met een gezin van 6 personen is misschien ongezond, maar niet onredelijk.

   • Nee dus Fair use is wat je redelijkerwijs kunt verwachten wat een klant gebruikt als hij zich redelijk gedraagt

    Bij ‘redelijk gedragen’ hoort de realisatie dat bandbreedte een schaars goed is. Dat is de essentie van ‘redelijk’

    4K (zeker op een klein scherm, zeker als de bron of het weergavescherm geen 4K is) is overdreven.

    Streaming (als je met een redelijke effort van te voren kunt downloaden) is ook overdreven (als het nodig is, prima, maar als je het doet uit luiheid of profilatiedrang naar vrienden omdat je provider niet meteen klaagt, dan heb je niet meer de moral high ground).

    Dus die 8 uur per dag is gewoon het opzoeken/oprekken van grenzen: een normaal persoon doet dat niet. Zelfs als bandbreedte gratis zou zijn doet een normaal persoon dat niet (je haalt ook geen 20 glaasjes gratis water bij een cafe), en zeker niet als je redelijk bent en je realiseert dat bandbreedte niet gratis is.

    En met 6 personen tegelijkertijd, 8 uur elk? Je hoeft als provider geen rekening te houden met dergelijke disfunctional families.

    • Tijdens de zomervakantie op een regenachtige dag is dat echt nog niet zo gek.

     Op een klein scherm zal een 4K stream (bij gebruik van een zinnige streaming technologie) echt niet meer bandbreedte gebruiken dan dat scherm kan weergeven.

     In veel gevallen is streaming afgedwongen door een “rechthebbende” die vooraf downloaden niet wenst toe te staan, dus staat buiten de controle van de klant (en de ISP moet het minder legale alternatief waar je wel kan downloaden ook al verplicht blokkeren).

    • Per persoon 8 uur per dag beetje streamen is gek, maar dat er op 1 of 2 apparaten een groot deel van de dag streaming content gedraaid wordt is zeker op een regenachtige dag niet gek. Beetje series bingen op Netflix terwijl elders ook nog even gekeken wordt wat je lievelings vloggers op Youtube uitspoken. Terwijl op de achtergrond een Spotify stream aan staat.

     Dat is tegenwoordig net zo standaard als ‘gewoon’ tv kijken, je denkt dan echt niet na over wat voor resolutie je streamt, je het beter even had kunnen downloaden (op je tv vaak niet mogelijk) en de schaarsheid van de bandbreedte.

     • Er is verschil in de hoeveelheid bandbreedte die je voor streaming nodig hebt. Een muziekstream van goede kwaliteit vraagt zo’n 128-256 kbit/s. Video vraagt meer:van ~2Mbit/s voor klassieke TV-kwaliteit tot (meer dan) 8 Mbit/s voor 4K. Het is helemaal niet gek als een klein gezin op een regenachtige dag zo’n 50 GB aan dataverkeer genereert. Vergelijk dat eens met de (fair-use) caps van de ISP.

 2. Stel iemand maakt een klein programma dat zo rond het eind van de maand bij de ISP opvraagt hoe veel je die maand hebt gedownload en wat de limiet is. Vervolgens gaat dat programma tijdens de laatste paar nachten continue Linux ISO’s downloaden naar dev/null. Als meer dan 10 procent van de klanten dat programma installeert zou de limiet iedere maand omhoog moeten gaan totdat de FUP gelijk is aan het maximum wat de verbinding aankan.

Laat een reactie achter

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren en <em> en <strong> voor italics en vet.

(verplicht)

Volg de reacties per RSS