Mag de EU voor een bedrijf bepalen dat ze USB-C laders moeten gebruiken?

tomekwalecki / Pixabay

Een lezer vroeg me:

De EU heeft recent een plan aangekondigd dat consumentenelektronica verplicht een USB-C stekker moet hebben om het ding mee op te laden. Nou snap ik dat zij de markt mogen reguleren, maar gaat dit niet een beetje érg ver? Je vernietigt zo toch de markt voor opladers, en je geeft innovatieve laders zoals die van Apple geen kans meer. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Als iemand met een mand met drieëndertig laders en zevenenveertig verschillende stekkertjes zeg ik: dat werd de hoogste tijd, dat plan.  Nog los van de vervuiling van al die laders bij ieder apparaat, al die verschillende manieren om een paar volt gelijkstroom in een apparaatje te krijgen was natuurlijk hoe dan ook idioot.

De telefoonindustrie blijkt de grootste boosdoener hier. Jarenlange druk op telefoonmakers bracht het aantal laders omlaag van dertig naar drie, maar standaardiseren op ééntje wilde niet echt lukken. Daarom hakt de EC zelf nu maar de knoop door en kiest ze voor het USB Power Delivery-protocol, zeg maar opladen via een USB-C stekker zoals hierboven getoond. Andere laadmogelijkheden mogen er best bij, maar er moet en er zal een USB-C stopcontact in je apparaat (tenzij je draadloos laden toestaat). Oh ja, en het wordt dan verboden om een eigen USB-C lader mee te leveren.

En ja, dan krijg je dus het argument van innovatie tegenhouden. Iets dat met name van Apple lijkt te komen, maar toegegeven hun laadprotocol is op diverse technische punten ook superieur aan USB Power Delivery. Wel is dat natuurlijk geen open standaard, zodat andere fabrikanten het niet zomaar over kunnen nemen, en dat is dan natuurlijk lastig om als overheid goed te keuren. Ik denk dat het onderliggende gevoel van de Commissie was dat het laden van apparaten niet echt een belangwekkend onderwerp is waar je je mee onderscheidt als leverancier, zodat “wij willen innoveren van de massa met onze stekkers” niet heel geloofwaardig klinkt.

Het is overigens niet zo dat we nu tot in lengte van dagen aan USB-C vast zitten. De concept-Richtlijn voorziet in het periodiek herzien van de technische keuze, dus als er straks een USB-D komt die superieur kan laden, dan kan die prima worden voorgeschreven.

Natuurlijk kun je met zo’n kabel nog veel meer, maar in de praktijk gebruiken de meeste mensen USB-kabels om dingen op te laden. (Ja, ook ik verstuur bestanden via een cloudserver van mijn telefoon naar mijn laptop terwijl ze 30 centimeter naast elkaar liggen en op hetzelfde wifi netwerk zitten en een van die zevenenveertig stekkers een usb-C-usb-C stekker is. Gewoon, minder gedoe.) En ik zie dan ook zeer zeker het argument van de Commissie.

Arnoud

19 reacties

 1. Hoog tijd, en bravo EU, eindelijk! De smoesjes van Apple om gewoon veel te dure randapparatuur te kunnen blijven verkopen, en mensen gevangen te houden in hun eco-systeem moeten we gewoon doorheen prikken. Nu opletten dat ze ook inderdaad compatible opladers gaan laten werken zoals bedoeld, en anders zeer forse boetes. De ouderen onder ons kennen nog de tijd van de “connector conspiracy” die juist innovatie in de computerwereld heel erg heeft tegen gehouden. De revolutie in de computerwereld kwam juist pas goed op gang met de IBM PC, die verassend open en interoperabel was (wat je ook verder mocht denken van het gedrag van IBM en Microsoft).

 2. Echt helemaal mee eens, ik ben systeembeheerder en kan echt een hangmat vlechten van alle snoertjes van de verschillende opladers. Als ik door de school loop liggen die snoertjes van de diverse merken en aansluitingen ook bij bosjes door de school omdat niemand er ook om maalt, thuis hebben ze er toch nog minstens 10 liggen.

 3. Soms, als marktpartijen het zelf niet blijken te kunnen, moet de overheid een zet geven. Beperken van wattage van stofzuigers, verbieden gloeilampen en nu het voorstel voor uniforme opladers dragen bij aan minder verspilling. Goed voor de samenleving.

 4. Grappig dat ca. een maand geleden een telefoontoestel-aanbieder in Brazilië werd beboet, omdat het geen oplader meeleverde (wel het kabeltje). Redenering: iedereen heeft meerdere USB-opladers in de keukenla liggen. Maar de rechter vond dat geen goed argument (althans: binnen de Braziliaanse wet).

  1. Ik heb geen back-upladers, dus hulde voor Brazilië! En ja, je kunt ze ook los kopen, maar dan moeten ze wéér vervoerd worden in dieselbusjes van pakketbezorgers in vaak niet-gerecycelde dozen. Dus een extra doos die ook nog eens vervuilt. Bovendien kunnen ze dan de hoofdprijs vragen voor zo’n ding. Dus je telefoon blijft even duur, maar je kunt mensen die geen back-uplader hebben lekker €25 laten betalen voor zo’n ding.

   Maar ja, helaas denkt niemand aan al díe punten, ook Arnoud niet.

   1. Dan mag jij in de krant als de enige persoon die nergens een extra USB lader bij heeft gekregen. Rare actie van Brazilië, mag je geen aanames doen over wat iemand thuis heeft liggen, of moet je ook nog een electricien meeleveren om een stopcontact aan te leggen? Moet je een gesproken handleiding meeleveren of mag je aannemen dat de koper kan lezen? Je doet toch altijd aannames over wat iemand heeft…

    1. Er zijn veel “rare” laders op de markt. Zo zijn er laders die vanuit de adapter een draad hebben die met een USB-plug eindigt dus zo’n lader met micro-USB past dan niet in mijn mini-USB poort. En mijn Apple MacBook heeft een adapter aan een stroomkabel met een USB-C output poort erop en dat stroomsnoer is belachelijk lang en de adapter is nog best zwaar. En dan zijn er nog van die laders met meerdere USB-A poorten die rechtstreeks in het stopcontact gaan, maar weer zo groot zijn dat het stopcontact eronder niet meer bruikbaar is. Ik heb wel ooit van die kleine, platte stekkers gebonden bij Conrad met 1 USB-A poort die wel handig zijn om te gebruiken, maar weer enigszins beperkt in hoeveel amperes ze kunnen leveren. Da’s soms net niet genoeg voor sommige mobiele telefoons…

     Nu heb ik natuurlijk het dilemma dat ik software voor mobiele telefoons ontwikkel en dus 5 mobieltjes thuis heb liggen. (En nog veel meer op kantoor.) Die allemaal opgeladen houden is nog best een uitdaging. Maar heeft er ook voor gezorgd dat ik een aparte USB lader heb aangeschaft zodat alle telefoons gewoon in 1 adapter zitten. En tegenwoordig zijn er steeds meer contactdozen met extra USB poorten. USB-A, natuurlijk. 🙂

 5. Sja maar hoeveel hoeveel van die 47 stekkers passen nog op nieuwe apparatuur? Ik zou gokken hooguit twee usb connectors en een lightning. Op zich juich ik het definitieve einde van micro-usb wel toe hoor, en lightning zal me verder een zorg zijn, maar 47 stekkers is wel wat overdreven als je puur kijkt naar dingen die nu op de markt verschijnen.

  Persoonlijk vind ik het veel storender dat alle andere apparaten nog eigen stekkers hebben. Waarom kan mn scheerapparaat niet gewoon op usb? De wildgroei aan dc adapters met een bepaalde maat jack plug en iedereen net een ander voltage… daar zou ik enthousiaster van worden als dat weg gaat.

 6. Ik heb voor USB nog wel een iets andere toepassing, daar mijn USB poort op de computer ook prima werk doet om een LED lampje bij mijn PC te doen branden. Handig, zo’n extra lichtje. Maar ook voor simpele elektronica-prutswerk zoals Arduino en de ESP-01 is de USB gewoon een handige stroomvoorziening. Verder heb ik nog twee USB UV lampen die ik gebruik met UV-hars voor eenvoudig knutselwerk. En ja, dat is computer-gerelateerd want ik ontwerp 3D modellen op de computer, print deze dan uit op de 3D printer en werk deze dan weer verder af bij de computer met nog een klein beetje UV hars dat de printer ook gebruikt.

  Maar de overstap naar USB-C is dan wel weer vervelend omdat heel veel van die meuk die ik gebruik daar geen ondersteuning voor heeft. Ja, wel een mini-USB of micro-USB dus ik blijf met verschillende kabels zitten. Dus die nieuwe standaard is leuk, maar de oude standaarden zijn nog niet weg…

  1. Klopt, maar door het vaststellen vaneen nieuwe standaard kan worden gewerkt naar het universeel overstappen. Bij al bestaande spullen houd je altijd het probleem dat ze af kunnen wijken. Maar zit je met een computer met USB-C en kabels met USB-A, dan kan dat opgelost worden met een verloopstuk of -hub. Dit afhankelijk van je behoefte. Voor nieuwe spullen heb je dat dan weer niet meer nodig…

   1. Ja, maar voorlopig blijf ik nog met mijn oude kabels zitten en ik vraag mij af hoe lang dergelijke verlengstukken nog te verkrijgen zijn. Zo heb ik nog steeds apparaten van type B voor USB. (Jeweetwel, van die vierkante.) Ik heb daarnaast in mijn voorraad elektronica-onderdelen nog enkele van die plugs liggen om aan mijn eigen projecten te solderen en die kunnen dus de vuilnis in. Tussen mijn onderdelen liggen ook micro- en Mini- connectors en het wordt steeds lastiger om daar kabels voor te vinden. En als je dan beseft dat USB4 as een jaar bestaat dan ben ik blij dat ze in ieder geval nog aan de USB-C connector hebben vastgehouden. Maar hoe lang nog voordat er een nieuw type connector op de markt komt?

    Kijk, dat alles over gaat naar USB-C met zijn 24 pinnen is leuk, maar als je alleen een simpel projectje wilt voeden vanaf de PC dan is dat overkill. Voorheen was het gewoon eenvoudiger want je had maar 4 of 5 pinnen. Twee om stroom te leveren en twee voor seriële communicatie. Oh, en een vijfde pin om aan te geven wie de host is. Maar USB-C heeft dus 8 pinnen voor de stroom, 8 pinnen voor seriële communicatie en 8 pinnen voor weer andere toepassingen om zo een plug te maken die je op twee manieren in kunt steken… Maar de simpele USB kabel die je dan wilt gebruiken om je project van stroom te voorzien wordt dan wel 24 kabels dik…

    En weet je wat grappig is? Als je de specificaties strict naleest dan kun je niet zomaar de stekker er willekeurig insteken maar is er wel degelijk een bovenkant en onderkant. Maar uiteindelijk zal het meestal wel goed gaan…

    Blijft natuurlijk wel het probleem dat verloopstukjes met USB-C aan 1 einde lastig te vinden zijn. Zo kun je niet van Mini-A of Micro-A naar USB-C, maar wel van de normale USB-A. Van USB-B (die vierkante) naar USB-C schijnt wel te bestaan maar heb deze nog niet gevonden in de winkel. Idem voor de Mini-B en Micro-B. Maar goed, dit is een probleem voor maar een hele kleine groep mensen, waaronder ikzelf… Ik kan in ieder geval een stapel oude connectors alvast wegdoen. Nou ja, gebruikte ze toch al niet. 🙂 Maar het was leuk geweest als ik ze over 5 of 10 jaar nog steeds kon gebruiken. Maar als USB-C alles overneemt dan krijg ik een probleem…

    1. Deze regels gelden in principe (nog) niet voor computers. Verder gelden ze voor de tijdelijke stroomvoorziening aansluiting en dus ook niet voor voor aansluitpoorten voor randapparatuur. Computers mogen gewoon allerlei poorten blijven houden. Natuurlijk zullen steeds meer computers vaker USB-C poorten krijgen omdat er steed meer apparatuur komt die straks alleen nog maar op USB-C past.

     1. Nee, het geldt nog niet voor computers, maar veel computers zullen al snel overstappen van USB-A, wat nog steeds standaard is, naar USB-C omdat dit voor mobieltjes de standaard wordt. Op mijn Werk-Macbook is USB-C de enige aansluiting die mogelijk is en heb ik een verzameling verlengstukjes om USB-C naar USB-A om te zetten. Alleen zitten die USB-C poorten zo dicht naast elkaar dat er geen twee verlengstukken naast elkaar in kunnen.

      Mijn nieuwe MSI-desktop die ik begin dit jaar kocht heeft gelukkig nog 4 USB-A poorten aan de achterkant en twee aan de zijkant, maar heeft aan de zijkant ook een USB-C poort. Handig, dat wel. Vier van de vijf mobieltjes die ik heb willen ook USB-C dus da’s vechten om wie er op de USB-C mag zitten. 🙂 Gelukkig heb ik er steeds maar 1 nodig voor werk dus de rest gaat gewoon aan de USB-hub in mijn stekkerdoos. Wat weer kan omdat de kabels bij die mobieltjes allemaal C-to-B-kabels waren, behalve dan de iPhone. Die is C-to-C.

      Maar juist omdat ik ook graag met elektronica pruts begin ik hier steeds meer problemen mee te krijgen. Het probleem is vooral dat USB-C juist zoveel pinnen heeft wat voor de meeste toepassingen overkill is. Immers, voor seriële communicatie zijn 2 pinnen genoeg. En voeg daar 2 dragen voor de stroom aan toe en met 4 pinnen ben je klaar. En dus ook vier draden in de USB kabel. Maar USB-C heeft er dus 24 nodig! Da’s vergelijkbaar met de vroegere parallel (printer) poorten die tot wel 25 pinnen hadden. En daarmee is de USB-C plug voor veel hardware-fabrikanten een stuk complexer dan de oudere USB standaards. We weten al dat beveiliging van IoT apparatuur al best een ramp te noemen is maar als iedereen naar USB-C over moet, ook al gaat het om een simpel Arduino-bordje, dan vrees ik het ergste.

 7. Ik besef opeens nog een ander probleem als de Overheid USB-C als standaard gaat forceren! USB-C is namelijk een proprietary product en om USB in je randapparaat te hebben moet je betalen aan de USB Implementers Forum om dit te mogen doen. Dan krijg je ook een Vendor ID waar je jaarlijks $5,000 voor mag betalen. En nog eens $3,500 per twee jaar voor de licentie voor het gebruik van het USB logo.

  Nu is dit voor grote bedrijven natuurlijk makkelijk te betalen maar het gaat hier om alle consumentenelektronica en niet alleen mobiele telefoons. En dat geldt dan dus ook voor eenvoudige toepassingen zoals een desktop-ventilator of een bureaulampje. Of zelfs een oplaadbare zaklantaarn.

  Ik zie dan ook vooral een uitdaging voor de vele “open-source hardware” projecten die er bestaan. Als je dan een leuk project voor weinig kosten wilt bouwen en opleveren aan een paar klanten dan is het knap vervelend als je die USB-licentie moet gaan betalen.

  Het initiatief is natuurlijk wel goed, maar het jaagt sommige kleine bedrijfjes op kosten. Willen wij dat?

   1. Er zijn wel meet vendor-id’s die gratis gebruikt kunnen worden maar dat vind ik eigenlijk ongewenst. En ja, Openmoko biedt dit wel aan maar onder de voorwaarde dat je project een FOSS licentie gebruikt. Dat is dan de “prijs”. Dus het project wat ik bouw en wil opleveren aan enkele klanten is dan FOSS dus mijn klanten kunnen het dan nabouwen en aan anderen doorleveren.

    USB is een handelsnaam dus als je een USB aansluiting in je project hebt en dat woord gebruikt bij het opleveren ervan, dan heb je toch echt een licentie (vendor ID) nodig om die USB poort in je project te hebben.

  1. Op Wikipedia is een mooi overzicht te vinden. Alleen al bij type A en B heb je al te maken met 3 varianten voor ieder, voor een totaal van 6 varianten. Type A gaat in de host, type B in je apparaat dat je wilt aansluiten. USB-C is gewoon het 7e formaat. En dan vergeet ik nog even de Superspeed plug. Er zijn 10 soorten plugs in totaal…

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.