Berichten verwijderen op forumsites

Een nieuwe lezersvraag: mag een forumbeheerder berichten verwijderen van een deelnemer?

Wie zijn website openstelt voor anderen, doet er verstandig aan om meteen duidelijke regels in te voeren. Forums en andere discussiesites lopen, net als bloggers, het risico aangesproken te worden voor wat deelnemers doen.

Een moderator of beheerder mag berichten alleen inhoudelijk wijzigen (of weghalen) wanneer daar duidelijke regels over gesteld zijn. Het wijzigen van de strekking van iemands betoog mag niet zomaar.

Soms komt het voor dat een deelnemer zelf vraagt om een bericht te laten verwijderen. Ook dat kan niet zomaar. Een deelnemer moet weten dat alle andere lezers het bericht onder ogen zullen krijgen. Formeel is dat een impliciete toestemming tot publicatie van het bericht. Zo’n toestemming kan ingetrokken worden, maar niet zomaar. Er moet wel een bijzondere reden voor zijn. Bijvoorbeeld dat er iets in stond dat nooit gepubliceerd had mogen worden.

De deelnemer moet namelijk rekening houden met de andere deelnemers. Door het weghalen van een bericht kan de inhoud of strekking van berichten van anderen onbegrijpelijk worden, en dat is niet de bedoeling.

Een beheerder moet dus heel terughoudend zijn met het verwijderen van berichten. Ook als de deelnemer er zelf om vraagt.

Arnoud

18 reacties

  1. Wat je schrijft ben ik het volledig mee eens. Zelf heb ik als uitgever van een aantal websites waar klanten ervaringen met bedrijven kunnen achterlaten veelvuldig te maken met conflicten tussen klanten en bedrijven.

    Een van de belangrijkste dingen om er voor te zorgen dat alles zowel praktisch als juridisch ordentelijk verloopt, is dat er naast het formulier waar klanten hun ervaring achter kunnen laten, in voor iedereen begrijpelijk Nederlands staat aangegeven hoe het proces tot publicatie in zijn werk gaat, hoe er met de privacy van de klant wordt omgesprongen en ook dat ik als uitgever het recht voorbehoud om (wanneer daar in redelijkheid aanleiding toe is) tot wijziging of verwijdering van de ervaring over te gaan.

  2. Arnoud, het gebeurt inderdaad weleens dat klanten na publicatie vragen om een ervaring te verwijderen. Mijn beleid op dat gebied is heel simpel, op verzoek van de klant worden geen ervaringen aangepast of verwijderd. Tenzij het vaststaat dat er een fout is gemaakt door de klant. Mocht een bedrijf het niet met een ervaring eens zijn, dan kan het bedrijf “oppositie” aantekenen tegen de ervaring. Daarna neem ik, indien nodig op basis van hoor en wederhoor, een beslissing over het al dan niet verwijderen van de ervaring.

  3. Als de plaatser het bericht weg wil, dan zou ik als forumbeheerder daar gehoor aan geven. Zeker als een ander hem dreigt met juridische stappen. Tenzij daardoor een hele discussie onbegrijpelijk zou worden.

    Als iemand u als beheerder dreigt met juridische maatregelen, dan zou ik niet meteen verwijderen. Dreigen is makkelijk, zeker per e-mail. Maar even een advocaat laten kijken naar de berichten en de dreigementen is dan wel verstandig.

    Arnoud

  4. Beste Arnoud,

    ok bij ons op het forum is er de nodige commotie ontstaan omtrent de eis van twee van onze leden. Zij eisen dat al hun berichten op het forum verwijderd worden.

    Ons Forum is een specialistisch forum. De bijdrage van de twee personen in kwestie zijn van inhoudelijke aard en door hun expertise gaat het meestal om de belangrijkste posts in een thread. Wanneer we deze berichten allemaal zouden verwijderen zou een groot deel van het forum naar de knoppen zijn. Dit omdat de meest vitale informatie met deze berichten zou verdwijnen. Staan zij in hun recht om dit te eisen. Of kunnen wij als beheerders van het forum, zonder risico de berichten van de twee leden laten staan.

    Zij dreigen namelijk juridische stappen te ondernemen.

    Citaat: “ik namelijk van morgen een bevriende advocaat om info gevraagt en zijn advies luidt als volg,alles wat ik geplaats heb blijft mijn eigendom en kan indien ik dat wil verwijderen laten,als hier geen gehoor aan wordt gegeven zal er een dwangsom opgelegd worden voor elken dag dat mijn berichte er staan en twevens zullen de mij gemaakte kosten door de beheerder betaald dienen te worden.”

    Klopt zijn bewering??

    Moeten wij ons zorgen maken?

    Groeten Alex

    edit: geanonimiseerd

  5. Beste Alex,

    In principe ben je inderdaad verplicht om berichten te verwijderen als de plaatser daarom vraagt. De uitzondering is het geval dat jullie beschrijven: dat de discussie onbegrijpelijk wordt door het verwijderen van die berichten. Ik kan niet inschatten hoe dat bij jullie geval zou uitvallen.

    Is het mogelijk om te volstaan met het anonimiseren van de namen van de personen in kwestie? Dan blijft de discussie begrijpelijk en worden deze mensen toch niet meer genoemd op jullie forum. Dit is het compromis dat het College Bescherming Persoonsgegevens in haar Richtsnoeren aanbeveelt.

    (Verder heb ik de naam van je forum verwijderd om de discussie hier algemeen en openbaar te houden.)

    Arnoud

  6. Beste Arnoud, dank voor je reactie. Op het moment dat de leden zich uitschrijven verdwijnt hun naam bij de posting. Zij vinden dit echter niet genoeg en eisen dat alles wat zij ooit getypt hebben verdwijnt. Zo claimen zij hier recht op te hebben omdat de afbeeldingen uit hun boeken komen. Volgens mij hebben ze in pinciepe het copyright van het boek al geschonden toen ze de afbeelding daaruit op het forum zette en hebben ze wenig om op te staan. Maar ik ben dan ook geen jurist.

    In elk geval bedankt voor je bericht.

    Groeten Alex

  7. Beste Alex, als de afbeeldingen uit hun eigen boeken komen, dan hebben ze jullie forum toestemming gegeven om die afbeeldingen te laten zien. Tenzij ze het copyright op het boek hebben afgestaan aan b.v. de uitgever, dan mogen ze die afbeeldingen helemaal niet meer elders publiceren.

    Wat je zou kunnen doen als compromis is de foto’s verwijderen en vervangen door een verwijzing naar het boek waar ze uit komen. Maar voor tekst die zij zelf geplaatst hebben, zou ik zo snel niet weten waarom die weggehaald moet worden.

    Arnoud

  8. Arnoud,

    sorry dat ik je blif lasstig vallen. Het gaat niet om boeken waarvan de indiener auteur is maar simpel om boeken die hij in zijn boekenkast heeft staan. net zoals ik een boekenkast vol heb met boeken over deze onderwerpen. In dat geval gaat de opmerking over copyright over de postings van de indiener toch niet op omdat hij in principe met het plaatsen van een afbeelding het copyright van de auteur van het boek al schendt?

    De indiener is van menig dat hij alle rechten heeft op zijn postings omdat de info die erin staat, tekst en afbeeldingen , afkomstig zijn uit boeken waar hij geld aan heeft uitgegeven.

    Ik dank je in elk geval hartelijk voor je antwoorden, het is niet altijd makkelijk om over deze relatief nieuqwe materie wat te vinden.

    Met vriendelijke groet,

    Alex

  9. Geen probleem, Alex. Een plaatje uit een boek mag je overnemen als onderdeel van je eigen uitleg, mits je een bronvermelding doet en niet meer overneemt dan nodig is. Dat valt onder het citaatrecht en is legaal. Je site schendt dan geen auteursrecht, tenzij je driekwart van het boek online zet of gewoon plaatjes plaatst omdat ze zo mooi zijn.

    De indiener heeft op zich gelijk dat hij auteursrecht heeft op zijn bericht. Maar niet omdat hij stukjes uit een boek kopieert dat zijn eigendom is. Hij heeft auteursrecht omdat hij het werk geschreven heeft. Net zoals ik auteursrecht op mijn blogberichten heb en jij op jouw reacties.

    Door het werk op jullie forum te plaatsen, geeft hij jullie juridisch gezien een licentie, toestemming om het werk te laten zien aan andere lezers. Het is niet zo dat je die licentie zomaar kunt intrekken. Het forum rekende op die licentie, en dan moet er een zwaarwegende reden zijn op grond waarvan de plaatser die in mag trekken. Dat zal dus heel erg afhangen van de reden waarom deze mensen weg willen.

    Arnoud

  10. Ik open na 6,5 jaar dit draadje maar weer eens 😉

    De beheerder van http://hypoforum.com/ heeft begin november (2014) een heel topic verwijderd. Dit is niet aangekondigd of naderhand door hem/haar bekendgemaakt. Het is gewoon gebeurd en een gebruiker kwam er toevallig achter. Het staat ook niet in de forumregelementen dat de beheerder dit mag doen; forumregelementen zijn er namelijk niet (ze staan althans nergens vermeld).

    Dit is op zichzelf al saillant vind ik, maar nog veel saillanter is de reden van het weghalen van dat topic. Dat topic gaat grotendeels over het opheffen van de vereniging Hypo maar niet Happy (een vereniging van schildklierpatiënten) en het opgaan ervan in Schildklier Organisatie Nederland (SON), een stichting. In dat draadje wordt aan de orde gesteld dat dat hele proces niet zo kies is verlopen. Je zou kunnen zeggen dat het topic belastend is voor SON. En SON is ook de nieuwe beheerder van dat forum. Dus het lijkt er haast op dat SON door het weghalen van dat topic, belastende informatie over zichzelf heeft verwijderd.

    Hier, op dit alternatieve schildklierforum, komt het geval aan de orde: http://www.schildklierforum.eu/viewtopic.php?f=22&t=590&start=20#p2536.

    Arnoud, mocht je dit bericht nog zien, ik ben zeer benieuwd wat je hiervan vindt.

    Hartelijke groet, Hans (‘Eekhoorn’ op http://www.schildklierforum.eu en zelf forumbeheerder van http://www.vitamineD-forum.nl)

    1. Het weghalen van een topic vind ik al heel uitzonderlijk, helemaal als daar geen reden in de reglementen voor lijkt te zijn. Er moet dan wel een heel zware reden zijn om dit te doen. Ik sluit het niet uit maar het zou uitzonderlijk moeten zijn. Maar zonder input van SON kan ik niet zeggen wat er juridisch zit.

      1. Dank Arnoud. Ik snap dat er op basis van de beschikbare info niet zo heel veel meer over te zeggen valt. Mochten zich opvallende ontwikkelingen voordoen bij deze case, dan meld ik die t.z.t. wel even in dit topic.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.