Van Geel’s verklikkersactie oogst storm van kritiek

Vanochtend in het Algemeen Dagblad een artikel over de verklikkersactie van Agent Van Geel. Maandagavond werd ik door deze belcomputer gebeld, en ik irriteerde me daar zo aan dat ik er een blogpost aan wijdde. Leuk item voor Geenstijl, zo bleek, maar vervolgens ging Webwereld er serieus op in: ook de OPTA zei dat dit niet mocht. Ook Ouders Online was boos: was dit nou het goede voorbeeld als het gaat om het beschermen van de persoonlijke levenssfeer van kinderen?

In het AD nu een uitgebreide reactie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, verantwoordelijk voor deze actie en overigens ook voor de Telecommunicatiewet uit 1998 waarin deze actie verboden werd.

,,Het is geen pest- of kliklijn,’’ reageert het ministerie van Verkeer. Het systeem is deze week aangepast. Daarmee zou het belangrijkste bezwaar zijn ondervangen. Nu moet in het mailtje dat via Fietslichtaan.nl wordt ontvangen, eerst ergens op worden geklikt. Daarmee zou de persoon toestemming geven om op zijn mobiel te worden gebeld. ,,We voldoen ook aan de privacywetgeving,’’ vindt het ministerie. ,,Alle gegevens worden verwijderd nadat er is gebeld en iemand kan maar één keer worden gebeld.’’

Het probleem is alleen dat die aanpassing niet werkt. Het mailtje met link zat er maandagavond ook al in namelijk, en toch werd ik gebeld zonder eerst een mailtje te krijgen. Want hoe werkt dit: je moet het e-mailadres en telefoonnummer van je slachtoffer opgeven, en dan wordt naar dat adres een mail gestuurd. Wordt daarin op een link geklikt, dan wordt dat telefoonnummer gebeld.

Is het nou echt zo moeilijk om te bedenken dat als ik mijn EIGEN e-mailadres en het telefoonnummer van iemand anders invul, die persoon gebeld wordt nadat ik het mailtje met de link heb gekregen?

Bovendien is het nog steeds een aardig misleidend mailtje (“check deze link ff, bespaar je 20 euro mee”). Dat er nu in kleine letters onder staat “Als je op de knop drukt, krijg je een telefoontje van agent van Geel”, maakt dat niet anders. De “besparing” van 20 euro gaat namelijk over het feit dat de boete op fietsen zonder licht 20 euro is.

Besluit van de OPTABon van agent Van Geel

Een beschikking van de OPTA ziet er lang niet zo gelikt uit als de schoolposter van deze actie, maar de OPTA mag tot 450.000 euro gaan. Wat toch echt iets meer is dan de 20 euro voor fietsen zonder licht.

UPDATE (19 november): Agent Van Geel is met pensioen.

Arnoud

2 reacties

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.