Hoe kom je onder een opzegtermijn uit?

Er is veel klein leed bij internetgebruikers in hun relatie met de provider, zo blijkt uit de vele reacties over mijn artikel over contracten met internetproviders. Eén van de gemailde vragen ging over de opzegtermijn: deze lezer had een jaarabonnement met een opzegtermijn van drie maanden. Die had hij met een week gemist. Zit hij nu werkelijk voor weer een jaar vast aan het contract?

Als je snel bent, en je provider een beetje coulant, zou een weekje te laat opzeggen geen probleem moeten zijn. Maar dat is een gunst en geen recht: als de voorwaarde drie maanden zegt, moet je voor die tijd opzeggen. Meestal.

Want drie maanden opzegtermijn is wel erg lang voor een jaarabonnement, zeker omdat een provider meestal vrij weinig hoeft te doen om een abonnement te beëindigen. Hooguit moet er een ADSL- of kabelmodem terug, en daar is echt geen drie maanden voor nodig.

De wet stelt dan ook regels over lange opzegtermijnen. Op de zogeheten grijze lijst van “vermoedelijk onredelijk bezwarende” algemene voorwaarden staat dit:

Vermoedelijk onredelijk bezwarend is een beding dat de wederpartij aan een opzegtermijn bindt die langer is dan drie maanden of langer dan de termijn waarop de gebruiker de overeenkomst kan opzeggen.

Inderdaad, meer dan drie maanden. De provider zit hier dus precies op de grens, zo lijkt het. Maar nee. Het feit dat meer dan drie maanden in principe verboden is, betekent niet dat een opzegtermijn van drie maanden dus toegestaan is. Je mag de grijze lijst niet a contrario toepassen, zoals juristen dat noemen.

Wel is het zo dat nu de bewijslast bij de klant ligt. Die moet aantonen dat drie maanden onredelijk bezwarend is. Als de termijn meer dan drie maanden was, dan werd de bewijslast omgekeerd en moest de provider aantonen dat de termijn juist wel redelijk was. Wat meestal niet lukt; zie bijvoorbeeld LJN AU0617 waar een opzegtermijn van maar liefst negen maanden ongeldig werd verklaard.

Als het de klant lukt om aan te tonen dat de opzegtermijn onredelijk lang is, dan zal de rechter de bepaling over opzegtermijn in zijn geheel schrappen (“vernietigen”). Je mag dan zelfs 1 dag voor het einde van het contract nog opzeggen. Maar omdat voor elkaar te krijgen, moet je vrees ik wel naar de rechter, want het bedrijf zal zich niet snel laten overtuigen door zo’n argumentatie.

Misschien aardig om gelijk een mini-poll te houden: ik heb dertig dagen opzegtermijn bij mijn provider, en jullie?

Arnoud

12 reacties

 1. Denk ook aan de volgende mogelijkheden:

  • onjuiste terhandstelling van de algemene voorwaarden (gevolg: mogelijkheid om bedingen te vernietigen);
  • het niet voldoen aan de informatieplichten tijdens de totstandkoming van de overeenkomst (gevolg: mogelijkheid tot vernietiging of ontbinding van de overeenkomst).
 2. De rechter lijkt in dit vonnis veel waarde te hechten aan het feit dat David Lloyd een pasjessysteem heeft waarmee geregistreerd is dat de abonnee reeds lange tijd geen gebruik meer heeft gemaakt van het fitnessabonnement en, zo vervolgt de rechter: “[red. het langere tijd geen gebruik meer maken van de fitnessvoorzieningen] is voor David Lloyd geen aanleiding geweest [gedaagde] te attenderen op de verlenging.”

  Dit is een wezenlijk verschil ten opzichte van de situatie waar internetproviders in verkeren. M.i. is dit vonnis dan ook niet direct toepasbaar/van toepassing op gelijksoortige situaties met internetproviders.

 3. Waarom is dat wezenlijk anders? Ook internetproviders registreren wanneer je online komt. Men zou dus moeten kunnen zien dat het kabel/ADSL-modem met het door jou geregistreerde MAC-adres al een hele tijd niet meer online is gekomen, en dan eens een herinneringsbrief kunnen sturen als de drie maanden naderen.

  Ik zou persoonlijk wel wat zien in een verplichting om de consument tijdig voor de opzegtermijn te informeren over verlenging dan wel opzegging, op straffe van automatische vernietiging van de opzegtermijn. T-Mobile stuurde mij vorig jaar een keurige brief dat mijn abonnementsperiode afliep en bood me gelijk een overzicht van nieuwe abonnementsvormen. Waarom zou een internetprovider dat niet kunnen dan?

  Arnoud

 4. Toch leuk om te zien dat mensen met dezelfde gerechtelijke uitspraken op de proppen komen. 😀

  Ik geloof trouwens dat het bij Planet een maand is, maar volgens mij hoef ik mij niet aan hun algemene voorwaarden te houden omdat deze niet op te slaan waren. 😀 Bij Tiscali is het een maand en bij DDS is het ook een maand. Dat zijn mijn providers op een rijtje. (twee locaties)

 5. Wij zijn in conflict met Telfort (voorheen Tiscali). Wij hebben een jaarcontract uitgezeten en nu, na vele problemen die niet opgelost worden en brieven waarop niet gereageerd wordt enz, willen we dus opzeggen. Blijkt dat de termijn daarvoor net is verstreken en in de voorwaarde staat dat er dan weer een jaar aan wordt vastgeplakt. Na wederom een duur telefoontje lijken we hier niet onderuit te komen. Nu heb ik onlangs gehoord dat jaarcontracten na het verstrijken van het eerste jaar, per maand opzegbaar zijn. Het punt is alleen dat ik dat op internet niet terug kan vinden. Iemand enig idee? Anders ga ik het maar eens via de rechtsbijstand proberen….

 6. Dat maandelijks opzegbaar zijn is een voorstel van het kabinet, maar geen wet. In principe mag het bedrijf na een jaar weer verlengen met een jaar, en daar kun je niet zomaar onderuit. Maar als men nog steeds geen oplossing heeft voor de problemen, mag je het contract opzeggen wegens die wanprestatie. Als zij niet doen wat ze moeten doen, hoef jij niet een jaar te blijven betalen. Schrijf ze dus aan dat ze in gebreke zijn gebleven ondanks alle pogingen, en dat je over een maand het contract ontbindt wegens wanprestatie tenzij ze nu ECHT met een oplossing komen.

  De rechtsbijstand inschakelen is zeker een goed idee!

 7. We hebben ze zelfs al twee keer in gebreke gesteld maar de enige reactie daarop is een maand kwijtschelding en een heleboel ambtelijke taal wat erop neer komt dat een storing wel eens voor kan komen en dat ze dat allemaal hebben onderbouwd in hun algemene voorwaarden. Dat klopt natuurlijk wel maar 44 dagen storing is wel wat lang…

  Net 2 keer een half uur in de wacht gehangen voor de rechtsbijstandverzekering maar daar kom je ook niet doorheen dus nu maar aan een brief begonnen voor de verzekering (misschien maar gelijk met een kopie aan Telfort?). Na 44 dagen storing, diverse telefoontjes, mails en brieven en uiteindelijk zelf het probleem opgelost te hebben, vinden wij 1 termijn nogal weinig tegemoetkoming (dat is nog niet de helft van de kosten die we hebben gemaakt aan de helpdesk plus dat we langer dan 1 termijn niet/nauwelijks gebruik hebben kunnen maken van internet en telefoon). Daarbij komen er nu nog geregeld storingen voor aan de telefoon (weliswaar van andere aard maar toch). Wanprestatie is dus inderdaad wel de juiste term, denk ik. Zelfs het dreigement om ons af te sluiten op 11 juni, omdat we de termijn van januari (waarin we dus die storing hadden) nog niet betaald hebben in afwachting van hun reactie, wordt niet nagekomen. Over wanprestatie gesproken! Wat ik zo jammer vind is al die tijd die je ermee kwijt bent! Nu weer een uur aan de telefoon zonder resultaat. Weer een brief schrijven en alle brieven en mails die we al hebben geschreven en noem maar op. Erg vervelend allemaal.

  Bedankt in ieder geval voor jullie reactie!

 8. wij hebben een probleem met orange oftewel online we hebben 27 dagen geen internet en telefoon gehad en ondanks vele telefoontjes hebben ze er niets aan gedaan . nu is me te oren gekomen dat als ze 21 dagen of langer in gebreken zijn gebleven dat je dan zonder problemen moet kunnen opzeggen bij de provider , maar dit is nergens terug te vinden . ik heb nu advies gevraagd bij de rechts bijstand of dit klopt zo niet hoe ik het dan anders kan oplossen want de kosten zijn de pan uitgevlogen

 9. Beste Margaret, 27 dagen geen internet lijkt me een goede reden om wegens wanprestatie het contract op te zeggen. Wel moet je ze eerst in gebreke hebben gesteld, zodat zij weten dat jij dit probleem hebt. Vraag aan je rechtsbijstand hoe dat in jouw geval het beste gedaan kan worden.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.