Twitterkaping (plus: moet ik Twitteren?)

Twittersquatting, het klinkt enigszins apart maar het kan wel eens een serieus probleem gaan worden. Nu Twitter langzaam maar zeker steeds populairder begint te worden, beginnen mensen te merken dat namen opraken. Of dat hun (bedrijfs)naam al gebruikt wordt door een ander. Met een beetje pech doet die ander zich ook nog eens voor als jou. Kun je daar wat aan doen?

Het idee dat iemand je bedrijfsnaam of merknaam als Twitter-gebruikersnaam registreert, doet natuurlijk sterk denken aan het fenomeen domeinkaping dat vooral eind jaren negentig en begin jaren nul populair was. In reactie op de steeds brutalere kapers kwam er toen een speciale arbitrageregeling, waarmee merkhouders snel en efficiΓ«nt elke domeinnaam konden opeisen die leek op hun merknaam.

Twitter heeft zelf een name squatting policy:

Name squatting and “user name for sale” accounts will be permanently suspended. Attempts to sell or extort other forms of payment in exchange for user names will result in account suspension. Accounts that are inactive for more than 6 months may be removed without further notice.

Voor accounts die merknamen of eigennamen bevatten, zijn aparte policies opgesteld. Men kijkt eigenlijk alleen naar misleiding: een merknaam registreren mag niet als men zich valselijk voordoet als onderdeel of affiliate van de merkhouder. Andermans naam registreren is op zichzelf geen probleem, tenzij het gebeurt met het doel om deze andere persoon te hinderen of lastig te vallen. Het is me niet helemaal duidelijk hoe Twitter verifieert dat iemand echt de merkhouder is, laat staan hoe men het conflict oplost waarbij twee Jan Jansens allebei janjansen als gebruikersnaam willen hebben.

Wie het formeel wil doen, kan altijd nog naar de (kanton)rechter wegens merkinbreuk. Omdat op Twitter niets verkocht wordt onder de gebruikersnaam in kwestie, zul je het in principe moeten gooien op afbreuk doen aan de reputatie of het onderscheidend vermogen van het merk. En daarvan is sprake als de gebruiker doet of hij de merkhouder is.

En een gerelateerde vraag waar ik al een tijd mee zit: moet ik gaan Twitteren?

Arnoud

18 reacties

  1. Je weet pas of twitteren wat voor je is als je het een tijdje gedaan hebt. Probeer het een week of twee. Als je het leuk vindt om -instant- reacties te krijgen zou is het ’t proberen waard.

    Groeten

    Biz Stone

  2. Twitteren. Tsja. Ik ben heel nieuwschierig waar Arnoud nu zoal de hele dag mee bezig is maar ik vrees dat hij daarover weer niet zo heel veel kan vertellen. Aan de andere kant komt hij voortdurend langs allemaal interessante artikelen die het niet redden tot een blogposting. Een pointer via Twitter is dan best leuk πŸ™‚

  3. Niets moet, maar je zou iig je feed van je blog naar twitter door kunnen sturen. Er zijn mensen die bijna niet meer naar hun feedreader omkijken omdat ze zich via twitter op blogs abonneren en omdat ze via twittervrienden op interessante blogposts gewezen worden. Mijn eigen blogs hebben op twitter redelijk wat abonnees.

  4. Het mooie van twitter is dat je ook met een nickname kunt werken. Niet iedereen hoeft direct te weten dat achter de naam die jij kiest Arnoud Egelfriet schuilgaat. Zo kun je onbevangen een begin maken zonder dat je direct bestookt wordt met allerlei juridische vragen voor de antwoorden waarvan anderen zich dik zouden laten betalen. Kies degenen die je volgt met zorg zodat andersom jij gevolgd wordt door mensen van wie je dat ook wilt. Zorg wel voor een beetje massa als je gaat twitteren. Dus niet 10 mensen gaan volgen en na 2 weken zeggen dat het niet zoveel voorstelt. Ik volg zelf meer dan 500 mensen en wordt door meer dan 1000 mensen gevolgd. Daarmee ontstaat er een zeer interessante informatiestroom kan ik je verzekeren! Uiteindelijk vind ik dat je gewoon onder eigen naam moet twitteren of een die ruim bekend is. Dan nog kun je de keuze maken om wel of juist niet te reageren op vragen die je krijgt. Denk je dat @maximeverhagen op alle vragen die hij krijgt antwoord geeft? Zelf zou ik niet meer zonder Twitter willen! @trendmatcher

  5. Ik vind Biz Stone zijn antwoord het beste: Probeer het twee weken, dan merk je het. Het moet je namelijk wel een beetje liggen.

    Wees je wel bewust dat je Twitter voor heel veel verschillende doelen kunt gebruiken. Ik noem er een paar: 1. Voor de lol. Dat is waar ?k het sinds 5 maanden voor gebruik, en ik ben er helemaal verslaafd aan (misschien is dat een reden om er juist niet aan te beginnen). Ik heb zelfs een twee accounts: op mijn ‘hoofdaccount’ schrijf ik Engels en op de andere Nederlands. 2. Om nieuwtjes en tips en trends op te pikken. Daarvoor kun je om te beginnen zoeken op trefwoorden. Als je een RSS-lezer gebruikt, dan zou ik als ik jou was me vandaag al abonneren op http://search.twitter.com/search.atom?lang=nl&q=auteursrecht Dan zie je alle berichtjes waarin het woord ‘auteursrecht’ voorkomt. Vervolgens identificeer je de personen die het vaakst (voor jou) interessante dingen te melden hebben, en die ga je ‘volgen’. (lang=nl betekent: taal=Nederlands. Ik doe meestal taal=all. Als je geen taal specificeert in de zoekopdracht, krijg je alleen Engelse tweets) 3. Om bekendheid voor je eigen werk te genereren. Dat is goed te doen, maar kost wel veel tijd en aandacht. Dus dat moet je eigenlijk alleen willen als je het leuk vindt. Het plaatsen van berichtjes op twitter is daarvoor namelijk niet voldoende. Zolang niemand je volgt, worden die nauwelijks opgemerkt. Volgers krijg je door 1) Je te mengen in conversaties, zodat mensen je leren kennen; 2) Regelmatig iets belangwekkends te melden, al is het maar d.m.v. een link naar een interessant artikel; 3) Bij andere interessante twitteraars op de Follow knop te klikken om ze te ‘volgen’. Die krijgen daar een berichtje van, en de meeste zullen dan even kijken wie je bent, en als ze je de moeite waard vinden, jou ook weer gaan volgen. Als je helemaal niets doet, krijg je ook volgers, maar dat zijn mensen die proberen aandacht voor h?n werk te vragen door zoveel mogelijk anderen te volgen, in de hoop dat die hun terugvolgen.

  6. Okay, ik spel het even voor je uit. Als je zoekt op het zoekwoord ‘auteursrecht’, zie je bijvoorbeeld iemand die vorige week schreef “Heb een boek over Auteursrecht dat spreekt over guldens… Jeezs” (http://twitter.com/legallove/statuses/1155317580). Had je dat meteen gezien, dan had je kunnen schrijven @legallove Nou, ben je ook ge?nteresseerd in auteursrecht op Internet? Ik weet nog een boek dat net is uitgekomen. En daarachter past nog net een tinyurl.com link.

    Ik bedoel maar.

  7. Hmmja, moeilijke vraag… Twitter is op zich leuk, als je er mensen kent met wie je het leuk vindt om snelle (bijna-)niemendalletjes uit te wisselen.

    Maar als ieder??n die ik op Twitter volg (en dat zijn er niet eens zo heel veel) zijn blog-feed aan Twitter ging koppelen, dan zou Twitter voor mij dichtlopen. Met tekst die ik al via een andere weg lees. Als ik alle sociale netwerken aan elkaar koppelde, dan zou voor mij het waardevolle contact ten ondergaan in Ruis. Zo gooi ik af en toe een twitter-contact weg, als iemand mijn twitterleesbaarheid verruist met een vloed aan links, artikel-tips of kijkmijnou’s ;-} Helaas soms. Of ik kijk er soms 25 dagen niet naar omdat ik het ECHT te druk heb.

    Dus wat anderen ook al zeiden: probeer het eens en kijk wat jij eruit kan halen, dat is voor iedereen verschillend.

  8. Stel je naam is Jan Smit en Jantje uit Volendam (die van de verdwenen citruspers, etagiere, kandelaars, servetten, kerstballen, placemates, etc.) eist die naam op. Hij heeft een commercieel belang zou je zeggen. Maar jij gebruikt Twitter al maanden en hebt er een grote online vriendenkring mee opgebouwd.

    Wie stelt de rechter dan in het gelijk?

    Ik kan me herinneren dat in het verleden de rechter de domeinnaam afpakte van een man die dezelfde naam als de zanger van een populaire rockband had (ik geloof The Eagles). Ook al gebruikte hij die domeinnaam al jaren voor een persoonlijke website, het commercieel belang van die artiest woog zwaarder.

    En in Schotland werd een restaurant dat de naam McDonald’s droeg aangeklaagd. Alleen was de eigenaar het hoofd van de Clan McDonald en onder Schots recht stond hij niet alleen in z’n recht maar had hij ook de mogelijkheid om alle McDonalds restaurants in Schotland te dwingen om een andere naam te kiezen. McDonalds krabbelde toen heel snel terug. πŸ˜›

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.