Usenet-gemeenschap sleept stichting Brein voor de rechter

you-wouldnt-download-a-car-torrent-mininova.pngEen tijdje geleden was Usenet-community FTD in het nieuws omdat zij “onder druk van Brein” haar systeem had aangepast. Ik heb FTD destijds geholpen om te bepalen welke aanpassingen het handigste zouden zijn, maar voor Brein was dat allemaal niet genoeg. Vandaar dat FTD nu naar de rechter stapt om in een bodemprocedure bevestigd te krijgen dat zij inderdaad legaal opereert. Samen met internet-advocaat Gijsbert Brunt heb ik dan ook een dagvaarding uitgebracht tegen de anti”piraterij”club.

FTD vraagt diverse “verklaringen voor recht”, uitspraken van de rechter dat bepaalde dingen juridisch gezien juist zijn. Kort samengevat wil FTD van de rechtbank horen:

 1. dat downloaden in Nederland legaal is, zelfs als de uploader/aanbieder inbreuk zou plegen op auteursrechten bij dat uploaden
 2. dat je via FTD anderen mag tippen over “gespot” materiaal, zoals films en muziek die op Usenet staan, zelfs als dat materiaal daar zonder toestemming van de rechthebbende geplaatst zou zijn
 3. dat FTD niets verkeerd doet door mensen elkaar te laten tippen over gespot materiaal
 4. dat FTD zulke tips of spots niet vooraf hoeft te screenen
 5. dat FTD ook achteraf geen spots hoeft te verwijderen, tenzij ze over specifieke spots een klacht krijgt van Brein en die klacht onmiskenbaar juist is

Verder wil FTD van Brein een rectificatie voor haar opmerking dat “wat FTD doet zonder meer strafbaar is” in het beruchte Volkskrant-interview uit januari. Die rectificatie moet gedurende drie maanden op de homepage van Brein komen te staan.

Voor meer informatie zie de dagvaarding (PDF) of de berichtgeving bij Webwereld en Nu.nl.

Ik ben blij dat FTD deze stap heeft genomen, want persoonlijk ben ik de propaganda van Brein over wat allemaal verboden zou zijn meer dan zat.

Arnoud

71 reacties

 1. Wauw, mooie ontwikkeling. Ik begrijp de bovengemiddelde interesse voor de mininova zaak nu ook beter.

  Wat mij enorm tegenstaat is dat stichting Brein zich weet te presenteren als expert. Iets dat in veel uitspraken langzaamaan overgenomen lijkt te gaan worden. Brein is g??n expert maar belangenbehartiger met een overduidelijk doel voor ogen. Hun mening mag op geen enkele wijze zonder bewijs aangenomen worden.

  Zoals ik al bij het topic over de mininova procedure schreef schrijf ik mijn scriptie over de problematiek tussen indexeringssites en de civielrechtelijke handhaving door, voornamelijk, brein. Hierbij behandel ik indexeringsites op het eDonkey- Bittorrent en Usenet netwerk. Als je interesse hebt mag je een kopie hebben.

 2. Spannend dit! Ben uit eigen zakelijke belang ook erg ge?nteresseerd in het verloop van dit proces en de motivering van de rechter straks bij de uitspraak.

  Al is het wel hopen op een rechter die niet geheel digibeet is!

 3. Waarom hebben jullie je beperkt to spots terwijl FTD ook duidelijk een plaats is waar uploaders zelf hun geuploade spullen presenteren en FTD ook de tools biedt om uploaders daarin te ondersteunen. FTD is niet slecht een plaats waar willekeurige tip over spot staan dus ook door uploader zelf aangekondigd materiaal en biedt ook features om deze spots/eigneuploads te klassificeren naar rubrieken en met tags en bied ook een soort kwaliteits kwalificatie (kudos) waarmee informatie over de spots/eigenuploads wordt vastgelegd en ook een reactiemogelijkheid op de spots/eigenuploads.

  Verder wordt via FTD ook informatie uitgewisseld over te downloaden software dat binnen de wetgeving een speciale status heeft ver geleken met bijvoorbeeld muziek en film.

  Wil je bovenstaande 5 punten ook bevestigd krijgen voor software ?

 4. Het paal en perk willen stellen aan de opzettelijk onjuiste inhoud van de persberichten, overige schriftelijke communicatie en openbare uitlatingen is imho een zeer nuttig streven.

  De gekozen weg lijkt mij voor deze materie ook de enige juiste.

 5. Het zou kunnen dat mensen hun eigen uploads spotten, maar dat kan FTD niet nagaan. Juist om die discussie te vermijden, is destijds het label “aankondiging” verdwenen. Ik zie dus niet hoe FTD “duidelijk” een plaats voor uploaders is. FTD is een community voor downloaders, mensen spotten materiaal dat gedownload kan worden.

 6. Arnoud,

  Als je de advocaat van FTP spreekt, wijs ‘m dan even op de folders en campagnes van BREIN over downloaden en de fouten en tegenspraak daarin. Geeft mooi aan hoe helder Brein communiceert, zelfs over de PDF’s die ze zelf ter download aanbieden.

 7. In de usenetwereld zijn wij absoluut anti FTD, maar we vinden deze actie het steunen waard, ondertussen is er een mail naar Arnoud om te zien hoe en of wat. Met zijn allen moeten we tegenwicht kunnen brengen.Hopelijk wil FTD dan ook gaan meewerken aan verspreiding van info over de nieuw op te richten politieke bewegingen die een dezer dagen officieel, lees, via websites, bekend gaan worden.

 8. Los van deze goede actie tegen Brein, wordt het niet eens tijd dat er een “algemene” actie tegen Brein wordt georganiseerd om alle onrechtmatigheden boven tafel te krijgen?

  Persoonlijk ben ik de activiteiten en smaad campagnes van Brein meer dan zat!

 9. Ik ben zeer verblijd door de gemaakte stap van FTD en zie het vervolg graag tegemoet! Hopen dat we dan nu (onder andere) eindelijk eens een keer duidelijkheid krijgen of downloaden nu wel of niet illegaal is.

 10. Dit gaat ongetwijfeld heel belangrijke jurisprudentie opleveren. Het wordt hoog tijd dat er duidelijkheid wordt geschapen. Een beetje humor in een dagvaarding kom je niet zo vaak tegen maar ov. 47 wil ik toch even aanhalen: “Kort en goed, FTD beperkt zich tot het geven van gelegenheid tot het plaatsen van berichten waarin wordt gemeld dat bv. de film Slum Dog Millionaire te vinden is in de nieuwsgroep alt.binaries.boneless. Als dat onrechtmatig is, is deze dagvaarding dat ook.” heerlijk 🙂 Ik ben erg benieuwd naar de afloop van deze procedure. Succes!

 11. Mooi om dit te horen. Wordt eens tijd dat de ‘Angst, Onzekerheid en Twijfel’-aanpak van Brein wordt aangepakt. Wat meer jurisprudentie op dit gebied is ook niet verkeerd. Veel succes met de zaak.

 12. @roodbaard, het doet niet terzake maar een opmerking plaatsen met daarin de woorden “anti FTD” is natuurlijk vragen om een reactie. Zou het anti gevoel niet komen omdat je er niet welkom bent?

  Blackie

 13. Deze actie van FTD steun ik van harte. Ik heb in het verleden via een reactie op een door het Algemeen Dagblad gepubliceerd artikel de AD-redactie zover gekregen dat ze het artikel hebben aangepast. Ze spraken hierin ook over “illegaal downloaden” terwijl het over onbetaald, maar wel legaal, downloaden ging. Eigenlijk zouden we op alle publicaties van de door Brein ge?nfecteerde media waarin gesproken wordt over illegaal downloaden massaal moeten reageren om ze te corrigeren.

 14. Vooral de laatste zin is meesterlijk

  ”want persoonlijk ben ik de propaganda van Brein over wat allemaal verboden zou zijn meer dan zat.”

  Arnoud is boos 🙂 succes en we blijven het volgen, nu weet ik tenminste waar je aan werkt 😉

 15. @Lodewijk nr 12. Omdat (de voor mij onbekende) Roodbaard niet reageert, zal ik een poging doen om te antwoorden.

  Usenet is ouder dan FTD. Usenet is internationaal. FTD’ers zijn voornamelijk Nederlanders. Iedere nieuwsgroep op Usenet kent een eigen charter (handvest) waar de gebruikers van die nieuwsgroep zich aan moeten houden.

  FTD’ers hebben maling aan de charters. Ze weten niet eens wat een/de charter is, omdat ze feitelijk Usenet niet kennen. FTD’ers zien enkel FTD en gebruiken Usenet puur als dump- en ophaalplaats voor bestanden. Het merendeel van de FTD’ers weet waarschijnlijk niet dat Usenet zelf al een heuse gemeenschap is waar ontzettend veel mensen aanwezig zijn die op elkaar reageren – veelal in het Engels. Want de meeste FTD’ers gebruiken geen Usenet-newsreader.

  Het is op Usenet gebruikelijk dat als je een bestand plaatst, je in een NFO of TXT de inhoud van dat bestand vermeldt – in de voertaal van de betreffende nieuwsgroep. FTD’ers vermelden enkel bij FTD (in het Nederlands) wat hun bestand is; op Usenet zie je enkel een nummer staan. Een nummer dat d??r dus geen enkele betekenis heeft. Alleen gebruikers van FTD weten waar het nummer voor staat.

  De vele mensen die uitsluitend Usenet kennen en gebruiken zitten tegenwoordig opgescheept met betekenisloos bestand na betekenisloos bestand.

  Natuurlijk probeerden vele Usenetters in den beginne zowel vriendelijk als nors die rare posters van bestanden met nummers erop te wijzen dat ze zich niet hielden aan de charter, en dat ze o.a. moesten aangeven wat ze aan het posten waren. Maar helaas, niets van wat ze zeiden werd ooit gelezen want, zoals gezegd, de meeste FTD’ers gebruiken geen newsreader, ze lezen niets van wat op Usenet buiten FTD gepost wordt. De Usenetters waren dus roependen in de woestijn. Hedentendage zijn vele binary-groepen verpest door posters die zich totaal niet aan de (Usenet)regels houden.

  Ach ja, er is een link waar je kan lezen wat het FTD-nummer inhoudt – in het Nederlands. Dus de Amerikaan, de Canadees, de Australier, de Fransman, de Duitser, de Koreaan, de Japanner – noem maar op – kan daar niets mee beginnen.

  Inmiddels wordt op Usenet iedere Nederlander in elke internationale nieuwsgroep met de nek aangekeken, ja, vaak grondig gehaat, vanwege het misbruik van Usenet door de FTD’ers. De Nederlanders die zich dus wel op Usenet vertonen, die dus wel de berichten van Usenetters lezen, mogen de ‘honneurs’ voor de FTD’ers waarnemen en worden aan alle kanten de huid vol gescholden. Je wordt er bij voorbaat beschouwd als een paria, die zich moet schamen.

  Ik verzoek, zoals velen voor mij al hebben gedaan, de mensen achter FTD te zorgen dat FTD’ers zich houden aan de opgestelde charters van de nieuwsgroepen. Want met deze handelwijze zal ik persoonlijk er beslist niet rouwig om zijn als FTD verdwijnt.

 16. @Sylvia nummer 24. Je hebt wel een punt, maar of de groep van Roodbaard zich nou 100% aan de charters betwijfel ik ook sterk. En dat is denk ik ook niet de reden waarom hij anti FTD is.

  Maar goed, je zou ook niet kunnen zeggen dat ze alle 45000 niet aan de regels houden er zijn ook FTD’ers die wel een NFO bestand uploaden en zich wel aan de regels houden. (iest van scheren en kam)

  Hoeveel uploads zijn niet voorzien van een NFO en zullen dat allemaal FTD’ers/Nederlanders zijn?

 17. @24 [FTD???ers hebben maling aan de charters. Ze weten niet eens wat een/de charter is, omdat ze feitelijk Usenet niet kennen. FTD???ers zien enkel FTD en gebruiken Usenet puur als dump- en ophaalplaats voor bestanden.]

  En bepaalde groeperingen zoals Pliek die duidelijk aangegeven hebben niets met FTD te maken te willen hebben, mogen van jouw schijnbaar wel doodleuk met een wachtwoord beveiligde bestanden uploaden?

 18. Voor zover ik weet bemoeit FTD zich niet met de inhoud die op het usenet staat. Iemand ziet iets op het usenet staan en deelt dat mede, of zie ik dat verkeerd ?

  Dus hoe kan je het programma, de maker en moderators van FTD aanrekenen dat de gebruikers van dit programma dit niet doen volgens de charters van de betreffende groep ? Die doen hier in mijn ogen terecht niets mee, dit is niet de doelstelling van het programma. Dit is denk ik iets wat op het usenet zelf geregeld dient te worden en is ook hier volgens mij totaal niet aan de orde en niet de juiste plaats om dit proberen te bediscussi?ren.

  Het gene wat hier telt is dat er eindelijk wat jurisprudentie komt over wat wel en niet mag zodat de firma BREIN niet constant door middel van populistische uitlatingen een kort geding aan kan gaan en hiermee vaak op voorhand al een zaak ‘gewonnen’ heeft omdat de tegenpartij de kosten niet meer kan dragen om de zaak voort te zetten. En dat ze niet meer straffeloos allerlei beschuldigingen kan uiten die geen wettelijke grondslag hebben.

  Hulde aan deze groep/persoon die deze stap heeft gezet en ik zal dit op de voet blijven volgen, wat hier uitvloeit kan grote gevolgen hebben.

 19. @ sylvia reactie 24 “FTD???ers zien enkel FTD en gebruiken Usenet puur als dump- en ophaalplaats voor bestanden.”

  Laten we wel wezen: de laatste 5 jaar heeft Usenet juist vanwege deze eigenschap aan populariteit zo enorm gewonnen. De n00bs, kneuzen, misbruikers etc etc. hoe je ze ook wilt noemen of omschrijven maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden die Usenet biedt als uitwisselplatform. Dat het daar niet voor is ontwikkeld is een ander verhaal. Je verhaal is duidelijk maar ik zie het verband tussen FTD en de onmin naar FTD-ers door andere gebruikers niet. Dan laten die anderen de indexeringen met een FTD nummer toch gewoon links liggen?

 20. @blackie

  Ik heb er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, dus ik kan slechts spreken uit eigen ervaring.

  Slechts enkelen van de 45.000, ik schat zeker minder dan 100, lezen zowel de reacties bij FTD als die op Usenet. Zelf gebruik ik geen FTD overigens.

  Het punt is dat je er niet bent met enkel het plaatsen van een Engelstalig NFO (als zou dat al zeer veel helpen en zouden al zeer velen daarvoor dankbaar zijn). De (geschreven en ongeschreven) regels zijn per groep anders.

  Beginnende posters in een groep maken vaak (structurele) fouten en worden daarom door de mensen die al lang(er) in een groep aanwezig zijn gecorrigeerd zodat e.e.a. conform de regels geschiedt. Als je niet zelf op Usenet aanwezig bent, als je enkel FTD gebruikt, lees je die broodnodige correcties niet. Daarnaast lees je eenmalige Usenet-reacties op jouw posting niet. Je weet dus niet of iemand in bijvoorbeeld China nog extra PARs nodig heeft. Of iemand in Brazili? bleek niet in staat om de door jouw geplaatste foto’s te bekijken, om maar iets te noemen. De follow-up na een posting is erg belangrijk.

  Ik heb begrepen dat ze bij FTD gebruik maken van Kudos – ook daar onderkennen ze blijkbaar het belang van follow-up. Jammer dat de inbreng van de internationale gemeenschap genegeerd wordt.

  Wat je laatste vraag betreft: FTD is een Nederlands programma dat (met name) Nederlanders in staat stelt om buiten Usenet om gebruik te maken van Usenet. Niet-Nederlanders moeten gebruik maken van een newsreader, zij communiceren dus via Usenet. Het ontbreken van een NFO is dan minder bezwaarlijk omdat in een message eenvoudig gemeld kan worden wat de post precies inhoudt.

 21. @Fuzzwood met een wachtwoord beveiligd bestand uploaden gaat tegen de geest van Usenet in. Usenet is een openbare gemeenschap en niet bedoeld als P2P.

  @roodkapje. “Iemand ziet iets op het usenet staan en deelt dat mede, of zie ik dat verkeerd ?” Ja, dat zie je verkeerd. Usenet wordt gebruikt buiten Usenet om; FTD’ers plaatsen ergens iets, ze melden bij FTD dat ze ergens iets geplaatst hebben – zonder dat ze zelf ooit maar een blik op usenet hebben geworpen. Zagen ze inderdaad maar iets op Usenet staan, dan zouden ze ook de andere reacties -veelal de reacties van de internationale gemeenschap – zien staan.

  “Dit is denk ik iets wat op het usenet zelf geregeld dient te worden”. Usenetters willen graag in contact met FTD’ers om e.e.a. beter te stroomlijnen. Het punt is dat de FTD’ers afwezig zijn op het podium en er dus niets geregeld kan worden. Je kunt het zien als een markt en een veilinghuisje. Op de markt staan de producten, alle producten. maar op sommige (verpakte!) producten staan enkel nummers. Die nummers zijn uitsluitend bekend in het veilinghuis. In het veilinghuisje kan helaas niet iedereen komen – al was het maar fysiek: de markt is stukken groter dan het veilinghuisje. Op Usenet zitten meer mensen dan op FTD.

  @Maarten “Dan laten die anderen de indexeringen met een FTD nummer toch gewoon links liggen?” Dat gebeurt ook, je kunt weinig anders; reageren heeft geen zin. Maar het lezen van een nieuwsgroep wordt er niet makkelijker op. Je moet door meer en meer (onbekende) headers heen worstelen om bij zaken te kunnen komen waar je wel weet waar het overgaat. Wat vooral Nederlanders nogal eens vergeten: Niet overal in de wereld heeft men een snelle kabelverbinding. Sommigen zitten nog steeds met een (trage) telefoonverbinding waarvoor betaald moet worden.

  Je kunt pas headers lezen als je alle headers van een groep hebt binnengehaald. Hoe meer headers, hoe langer het duurt eer je klaar bent met het binnenhalen ervan, dus hoe langer het duurt eer je daadwerkelijk kan gaan lezen wat er nou eigenlijk aangeboden wordt. (na het lezen van de headers kun je evt. besluiten of je de body wilt binnenhalen, dus zeg maar het bestand). Als je een half uur of zelfs langer moet bellen om vervolgens te constateren dat een groot deel van de headers voor jou geheimzinnig is, of niet voldoet aan de gestelde regels, dan zet dat kwaad bloed.

  Bovendien is er maar een beperkte capaciteit op Usenet. De servers raken op een gegeven moment natuurlijk wel vol. Als ze vol zijn worden er zaken afgegooid om ruimte te maken voor nieuwe postings. Hoe meer bestanden er gepost worden, hoe minder lang bestanden op de server staan. Hoe meer bestanden die voor een groot deel van de gebruikers (internationale gemeenschap) niet te begrijpen zijn op de servers staan, hoe minder lang bestanden die w?l geschikt zijn voor een groot deel van de gebruikers op de servers staan. Vroeger was dat nog een stuk erger, toen was de capaciteit van de servers een stuk minder.

 22. @Arnoud Engelfriet “Ik zou graag bij deze de discussie over FTD-gebruikers versus de mores op Usenet willen afsluiten. Het gaat hier over de dagvaarding van FTD tegen Brein.”

  Ik denk dat aan de hand van het geschrevene over Usenet een vraagteken gezet kan worden bij: “3. dat FTD niets verkeerd doet door mensen elkaar te laten tippen over gespot materiaal”

  Zonder FTD is niet altijd bekend te bepalen wat elders geplaatst is (en anderen kunnen het, vanwege onbekende nummering, zonder FTD ook niet). Zonder FTD is niet iedereen in staat om elders materiaal te spotten (FTD’ers die geen Usenet lezen, die geen newsreader hebben, zijn niet in staat om zonder FTD zaken te spotten op Usenet).

  Begrijp me goed, ik zie graag dat Brein moet inbinden, maar mogelijk heeft ook FTD nog wel wat aan te passen…

 23. Dat item 3 is een samenvatting van de volzin uit de dagvaarding. Bij twijfel prevaleert de laatste 🙂

  Bedoeld wordt het middels berichten op FTD andere FTD-gebruikers tippen over gespot materiaal op Usenet. FTD heeft natuurlijk geen idee over wat mensen elders spotten of wat niemand op FTD komt melden.

 24. @Arnoud Engelfriet “Bedoeld wordt het middels berichten op FTD andere FTD-gebruikers tippen over gespot materiaal op Usenet. FTD heeft natuurlijk geen idee over wat mensen elders spotten of wat niemand op FTD komt melden.”

  Ik heb me wat onhelder uitgedrukt. Expliciet gesteld: Brein zou kunnen concluderen dat hun rol wat verder gaat dan mensen elkaar te laten tippen over gespot materiaal: 1. Je hebt FTD nodig als vertaling: wat betekenen die nummers? Alleen op FTD wordt de betekenis van een bepaald nummer gegeven. Wie verstrekt het nummer? 2. Sommigen gebruiken niets anders dan FTD. M.a.w. sommigen spotten niet; zij uploaden en melden hun upload aan FTD zonder ooit op Usenet te hebben gekeken.

  Tuurlijk, als je de nummers van Usenet met een newsreader downloadt en bekijkt, dan kom je ook te weten wat voor een bestand is. Tuurlijk, iemand kan de eigen upload spotten. Tuurlijk, het is moeilijk te bewijzen dat mensen enkel FTD gebruiken.

  Afijn, dit was, Arnoud (jij blij 🙂 ) mijn laatste reactie op dit onderwerp. Ik wacht – met interesse – de uitspraak af.

 25. @ Sylvia : Ik ben netjes opgevoed door Arnoud Engelfriet en zijn boek : ”De wet op internet” en vragen kan geen kwaad, het is jouw reactie al liggen misschien de rechten nu bij Arnoud als ik het niet mis heb 😉 maar het item staat.

  (Arnoud je mag ook deze reactie verwijderen na het lezen van Sylvia)

 26. @Sylvia

  Hetgeen je zegt ivm met FTD’ers die charters aan hun laars lappen ed klopt. Echt sympathiek is dat niet,veel groepen hebben echter geen charter en een charter is ook niet bindend. En er is (gelukkig) ook geen centrale organisatie die usenet beheert.

  “Het aan de regels lappen” geldt echter niet alleen voor FTD. Usenet heeft de jongste 5jaar door oa hogere retenties van de meeste usp’s, nzb’s, enz. een grote ontwikkeling doorgemaakt. De boel is gewoon veel groter en onoverzichtelijker geworden.

  Waar vroeger nog gerequest werd in groepen voor pars, reposts, enz. wordt dit nu niet meer gedaan, simpelweg omdat bijna niemand nog headert door oa indexeringssites en te grote volumes. De tijd dat je groepen moest headeren en daar de netjes (met nfo) groepspecifieke posts kon zien, is al lang gedaan.

  ivm met die nummers: een FTDnummer kan je altijd hier opzoeken http://nfo.ftd.nu/. Dikwijls wordt dit adres ook in de header meegepost. Op die manier heb ik FTD trouwens leren kennen. De info is idd nederlandstalig. Maar zelfs een engelstalige kan hier de voornaamste info uithalen.

 27. Leuke discussie, vooral dus over FTD, wil ik best verklaren waarom wij Anti FTD als usenetforum zijn, maar doen we alleen op ons eigen forum, dus kom gerust daar heen. Wat betreft de acties richting Brein daar gaan we wat anders voor en tegen doen, en daarin kunnen we best samen MET de leden van FTD, maar ook FTN, U2D en al die andere fora.

 28. Nog even en de hele FTD community zit hier 😀

  Ik ben in ieder geval benieuwd naar de rechter die deze zaak krijgt toegewezen. Als je even pech hebt is het een rechter die z’n muis 180 graden draait om de cursor naar beneden te krijgen….

 29. @Roodbaard (44), wat heeft jou, jullie FTD standpunt te maken met dit onderwerp? Ik zie de berichten in deze blog van jou alleen maar als Spam! Aandachttrekkerij naar je eigen site.

  Ik ben positief verrast dat een site deze stap heeft gezet. Indien FTD de B-procedure, zoals ik als leek kan inschatten wint wordt eindelijk voor een groot publiek duidelijk wat wel c.q niet is toegestaan in dit land.

 30. Albert, op zich heel goed gezien, ware dat je het waarom dus totaal niet begrepen hebt. Via de site/forum waar ik onder andere lid van ben is er een opzet gemaakt naar een serieuze partij of beweging. Het is allemaal heel leuk en aardig wat FTD (terecht en met volledige steun van ons) wil gaan doen en zal doen maar daarna zul je verder moeten.Een gerechtelijke uitspraak zal waarschijnlijk niet bindend zijn in wettelijke bepalingen, maar dat kan Arnoud beter verwoorden en uitleggen denk ik zo.

  Vanaf maandag wordt e.e.a losgekoppeld en gaat die nieuwe beweging (voor alle internetters, ongeacht nu lid van welk forum ook) met volle vaart van start. Iemand die dan lid wil worden zal niet gevraagd worden van welk forum diegene komt of lid is, is namelijk niet belangrijk, die beweging of partij is een organisatie voor alle internetters, downloaders,etc. etc.

 31. @roodbaard

  Misschien is het handig als je je eerst verdiept in Nederlandse wetgeving voordat je een eigen partij begint. Een gerechtelijke uitspraak IS bindend. Dat is zeg maar de kern van het wetsysteem in Nederland.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.