Vergelijkingssites en vergelijkende reclame

balans-vergelijken.jpgHet bedrijf van een lezer bleek op een vergelijkingssite te staan. Dat was op zichzelf geen probleem: als je een goede deal aanbiedt, dan mogen mensen die best vergelijken met de concurrent nietwaar? Maar wat wel vervelend was, was dat er op zijn bedrijfspagina advertenties stonden van concurrenten. Is daar juridisch iets aan te doen?

Als je “wij zijn de goedkoopste” zet bij een pagina over een concurrent, dan lijkt me dat vergelijkende reclame. Je wekt immers de suggestie dat je goedkoper bent dan die concurrent. Op zich mag dat sinds een aantal jaar, mits je je maar houdt aan de voorwaarden uit art. 6:194a BW. Zo moet de vergelijking objectief juist zijn. Een pure prijsvergelijking is dus rechtmatig, mits natuurlijk de juiste prijzen met elkaar vergeleken worden. (Iets waar KPN, Tele2 en andere telecomoperators regelmatig met elkaar over in de clinch liggen).

De vergelijkingssite zelf maakt echter geen vergelijkende reclame. Het is namelijk geen vergelijkende reclame om bedrijven op een rijtje te zetten en onderling te vergelijken. Dat blijkt uit de Memorie van Toelichting bij de wet die vergelijkende reclame legaliseerde:

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd door bijvoorbeeld een consumentenorganisatie waarin verschillende bedrijven of producten onderling worden vergeleken en met name de publicatie van een dergelijk onderzoek valt evenwel niet onder de definitie van vergelijkende reclame. Weliswaar is sprake van een vergelijking waarin merken, namen of andere onderscheidingsmiddelen worden genoemd, maar bij de publicatie van een dergelijk onderzoek door een consumentenorganisatie ontbreekt het element van reclame voor eigen waren of diensten en is geen sprake van mededelingen over (de producten of diensten van) een concurrent (van de consumentenorganisatie).

Een site als bijvoorbeeld ISPGids.com of de onderzoeken van de Consumentenbond zijn dus geen vergelijkende reclame. Maar citeer je als bedrijf uit hun bevindingen, dan is jouw reclameuiting weer wél vergelijkende reclame. Je profileert je dan immers met informatie over je concurrent.

De reclames die op zulke sites worden getoond, zijn vaak algemene reclames met hooguit de bekende algemene overdrijvingen als “Wij zijn de goedkoopste” of “Supersnel internetten”. Zulke ‘vergelijkingen’ zijn zelden tot nooit onrechtmatig. Maar als je nu specifiek advertenties laat zien waarin je zegt dat je goedkoper bent dan het bedrijf waar de advertentie bij verschijnt, dan kan dat wel eens anders worden.

Is iemand toevallig bekend met adverteren op zulke sites? Kun je uitkiezen waar je advertenties zullen verschijnen?

Arnoud

7 reacties

 1. Wat ik me meer afvraag is hoe een vergelijkingssite zich moet presenteren aan de personen die de site bezoeken.

  Zo biedt Tweakers pricewatch sinds kort alleen nog prijzen van bedrijven die een contract hebben met Tweakers.net

  Is Tweakers.net verplicht dit te melden op hun vergelijkingssite start pagina. http://tweakers.net/pricewatch Die pagina wekt nu trouwens de suggestie dat bezoekers van Tweakers informatie over shops en/of prijzen kunnen toevoegen maar dat is dus niet zo.

  Vergelijkingssites worden steeds vaker gebruikt maar de associates van de betreffende sites en de financiele verbanden van de sites met de verkopende partijen zijn volstrekt ondoorzichtig voor de klant. Kan dat zo maar ?

 2. Dat van de Pricewatch wist ik niet. Maar om je vraag te beantwoorden: ja, ik denk dat je dat verplicht bent. Je suggereert een compleet overzicht te bieden, dan moet je ?f dat waarmaken ?f een expliciete disclaimer opnemen.

  Dit valt onder de oneerlijke handelspraktijken, je laat informatie weg die essentieel is voor de consument om tot een beslissing te komen. Die denkt immers dat hij de laagste prijs uit een compleet overzicht krijgt, maar dat is niet zo.

 3. Adverteren op een vergelijksite gaat meestal op channel-niveau, bijvoorbeeld op alle electronicapagina’s, of meer specifiek, alle wasmachinepagina’s. Theoretisch is het mogelijk om op een specifieke pagina(met informatie over een concurrent) een campagne te draaien, maar dit is geen gewoonte. Je kan dus tot op zekere hoogte aangeven waar je je advertenties wilt laten verschijnen.

 4. Arnoud; dat contract legt voornamelijk vast dat shops hun API’s niet all of a sudden veranderen (afaik), ik zie niet in hoe dat hier invloed op heeft. Daarnaast weet ik niet hoe vaak je de pricewatch gebruikt, maar deze is zodanig breed (as in: huge!) dat je er in het algemeen vrij zeker van kan zijn dat je heel dicht tegen de goedkoopste prijs zit. Daarnaast – maar het kan zijn dat ik hierin iets mis – als bezoekers van T.net artikelen toevoegen heb je ook niet alle artikelen in je database? (niet per definitie in ieder geval)

 5. @Freeaqingme Dat contract betekent wel iets meer. Namelijk dat een bedrijf minimaal 900 euro per jaar betaalt aan Tweakers.net voor prijsvermeldingen in de pricewatch en zelfs aanzienlijk meer naar mate via de Tweakers pricewatch meer traffic wordt gegenereerd richting de betreffende bedrijven. Dat beperkt de toegang tot de markt van webwinkels omdat kleine bedrijven eigenlijk moeilijk die markt kunnen binnenkomen doordat de vergelijkingssites en Google die markttoegang grotendeel beheersen/controleren.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.