Dell doet een solid state OTTO

dell-prijs-besparing.pngGaan we weer een keer: nu is het Dell dat een hele strakke aanbieding doet en vervolgens annuleert omdat de prijs een fout lijkt te zijn geweest. Bij Tweakers hadden ze een aanbieding bij Dell ontdekt voor een XPS laptop met twee 512 GB SSD schijven voor 1099 totaal. Dat is wel héél mooi; die schijven op zich kosten al zo’n 1000 euro. De draad begint dan ook met “zal wel een foutje zijn” maar Dell verwerkt de bestellingen gewoon – en bevestigt desgevraagd dat de prijzen echt kloppen.

We stoffen het OTTO-arrest maar weer eens af. Bij prijsfouten, zeker naar consumenten, is de winkel verplicht te leveren tenzij de fout zo evident is dat je daar niet op mocht vertrouwen. Disclaimers en voorbehouden in de voorwaarden zijn irrelevant. Als de prijs ongeloofwaardig is, dan moet je navraag doen. In de OTTO-zaak was dat niet gebeurd, en daar ging men dus op onderuit.

Een beetje Tweaker weet dat het eigenlijk niet kan, 1000 euro aan SSD opslag als de laptop 1099 euro kost. Maar een échte Tweaker weet ook wel een verklaring waarom het wél kan: men kocht dit net wat oudere type groot in, en moet nu van de voorraad af.

En er stond wél bij dat het een speciale aanbieding was:

dell-speciale-aanbieding.png

Maar goed, dat kan een geautomatiseerde feature van de site zijn: is de prijs X eurolager dan de normale prijs, zet dan het plaatje “speciale aanbieding” erbij.

Kortom, navraag doen dus. En dan krijg je dus dit te horen:

dell-chat-bevestiging.png

En ja ik geloof onmiddellijk dat deze helpdeskdrone ook alleen maar op de site keek en niet zelf nadacht of navraag deed. Maar dát is echt het probleem van Dell. Je mag verwachten dat een helpdeskmedewerker bevoegd is om namens het bedrijf dingen te bevestigen of te ontkennen over producten bestellingen. (Niet natuurlijk als het een chatscript was.) Dus als die medewerker zegt “ja dat klopt wat op de site staat” dan heb je de verplichte navraag gedaan en mag je afgaan op de mededeling van de medewerker.

Een tijd geleden hadden we ook zoiets met Nokia, dat een aanbieding deed die ze niet wilden leveren. Ook daar werd bevestigd dat de site klopte, en ook daar werden de bestellingen vervolgens geannuleerd met “foutje, bedankt”. En ook toen wilden mensen graag naar de rechter om hun gelijk te halen. Alleen ging dat toen (zoals eigenlijk elke keer) als een nachtkaars uit.

Voor 1099 euro lijkt het me toch wel de moeite waard om eens een OTTO II arrest te gaan halen. Dus nogmaals, en nu écht: wie wil er naar de rechter, en welke jurist helpt (net als ik) mee met de dagvaarding en dergelijke?

Arnoud

104 reacties

 1. Nergens wordt mij duidelijk dat Dell inmiddels heeft aangegeven dat dit een fout betreft en dat er niet geleverd gaat worden… Of is het nog echt vroeg en kijk ik niet goed?

  Oh herstel, het staat in het forumdraadje van Tweakers. Maar dus niet in dit artikel 🙂

 2. Dus als die medewerker zegt ???ja dat klopt wat op de site staat??? dan heb je de verplichte navraag gedaan en mag je afgaan op de mededeling van de medewerker.

  Moet je die navraag persoonlijk gedaan hebben of kan je afgaan wat anderen daarover berichten (al dan niet met een chat-log)?

 3. Wat ik nergens kan terug vinden is wat de normale prijs is voor die laptop. Als dat 1638 euro is (zoals in het plaatje staat) of zelf 2198 euro (2x 1099), is dat toch geen evident foute prijs? Kortingen van 35%-50% zijn niet heel abnormaal in de technologie en zeker niet voor een Speciale Aanbieding. In het geval van Otto ging het om een korting van zo’n 85%-95% en daarbij stond ook nog NIEUW zodat je kon weten dat het om een nieuw product ging (en dus niet oude voorraad).

  Het navraag doen versterkt de zaak uiteraard wel, maar is volgens mij niet nodig omdat de andere argumenten in deze zaak sterk genoeg zijn.

 4. De laptop staat nu nog steeds op de site, met ongeveer dezelfde van/voor prijs (nu 1500-nogwat voor 1099 ipv 1600-nogwat voor 1099), maar met een 750 GB harde schijf, ipv met gratis 2x512GB SSD. Die SSDs zijn nu nog steeds een optie, meerprijs 1980 euro.

  Echter dat kon je toen niet zien op de site, dat die dingen normaal 2 mille kosten (overigens: Dell vraagt er 2 rooitjes voor maar ze kosten retail los (met volledige garantie dus) ongeveer 550 euro. Dell maakt op die optie dus ruwweg 50% marge).

  Mijn vermoeden: Iemand heeft de 1TB SSD aangezien voor 1TB HDD en die als gratis upgrade erin gezet. Dat klopt ook ongeveer met de 1500-nogwat versus 1600-nogwat — een 750 versus 1000 GB HDD scheelt (in Dell retail-prijs termen) inderdaad ongeveer een euro of 100.

 5. Ik heb het laten navragen door mijn collega, wij waren op het werk met zijn allen ernaar aan het kijken en het leek ons niet nodig om ieder voor zich hetzelfde verhaal te verifieren. In de draad op tweakers staan minstens 4 zo niet meer vergelijkbare chatlogs als heirboven.

 6. Naar de rechter? Dell heeft in hun schriftelijke communicatie nergens aangegeven dat het een prijsfout betreft, alleen dat er leveringsproblemen zijn met onderdelen. En dat hebben ze inderdaad wat verwarrend gedaan: door eerst een mail te sturen dat er niet geleverd kan worden en je als klant de keuze te laten tussen annuleren en 2x750GB “gewone” schijven en in een tweede mail aan te kondigen dat het apparaat gewoon geleverd gaat worden, maar dan een weekje later.

  Bij contacten met de klantenservice krijgen verschillende mensen, verschillende reacties te horen: Die lopen uiteen van “hij komt over een weekje” tot “binnen 5 dagen reageren, anders wordt bestelling geannuleerd”.

  Dus de communicatie over de bestelling is niet helemaal helder, maar naar mijn mening is er objectief gezien nog geen reden om aan te nemen dat Dell zich eruit wil wurmen. En al helemaal geen reden om nu al een collectief te vormen om gezamenlijk naar de rechter te stappen. Dat lijkt me ook kansloos, aangezien Dell volgens mijn informatie gewoon voornemens is te gaan leveren.

  Ik heb zelf ook contact gehad met Dell en te horen gekregen dat er geleverd gaat worden, dat er een 3D bril niet op voorraad is en dat dat de reden is van de vertraging. Dit is mij ook nog eens via mail bevestigd.

  Het gaat een ander verhaal worden wanneer er bestellingen daadwerkelijk geannuleerd gaan worden. Dan wordt het inderdaad tijd om andere middelen te gaan inzetten, maar ik ben van mening dat het nu nog veel te vroeg is voor dat soort acties. Richting Dell vind ik dat ook ongepast.

 7. Tja, foutje. Of een mooie reclamestunt! Dell krijgt nu wel mooi de aandacht op Tweakers en hier. 🙂 Misschien zullen ze nu en vijftigtal van die systemen moeten leveren voor een veel te goedkope prijs maar de aandacht die hun site nu krijgt is dat wel waard, denk ik. Iedereen kijkt nu op de Dell site in de hoop op andere foutjes en ja, dat shoppen zorgt ervoor dat geld in de zakken gaat branden. 🙂 Aan de andere kant, een vijftigtal is misschien zelfs te hoog ingeschat. Mensen moeten natuurlijk wel het geld beschikbaar hebben om eraan uit te geven! Voor veel (jonge) mensen is dat toch een half maandsalaris.

 8. Vooralsnog geeft Dell nog niet aan dat er sprake was van een fout, maar is er een mail gestuurd dat het onderdeel niet leverbaar zou zijn. Dit is bewijsbaar niet waar en het aanbod dat wordt gedaan is niet conform de algemene voorwaarden van Dell zelf. Dat is ook gelijk het rare, had men het op een foutieve prijs gegooid, dan was het lastiger om aan te vechten.

 9. Wat wordt er mij aangeraden? Ik heb een mail gehad dat ik moet annuleren of voor de 2x 750GB HDD moet gaan. Moet ik nu naar Dell bellen/chatten/mail versturen of is het verstandig om geen actie te ondernemen?

 10. @Arnoud: Stel dat we een gang naar de rechter gaan maken. Wat schat jij in dat de kosten (per persoon) zouden zijn? Ik heb namelijk wel interesse om eventueel naar de rechter te gaan als er geen laptop geleverd wordt en geen redelijk alternatief wordt voorgesteld, maar dat hangt natuurlijk van de kosten af. En wat raad je aan qua reactie op Dell? Moeten we ze bellen, mailen naar het adres waarvan de annulering/750GB voorstel in staat of een ander Dell mailadres of gewoon niets doen?

  @Raymond: Echter kun je nog steeds de 2x 512GB SSD configuratie bestellen (wel voor de meerprijs van ???1980). Er wordt nergens iets gezegd van dat het niet beschikbaar meer is. Zo lijkt het alsof Dell er wel aan kan komen maar geen interesse heeft om bij de mensen die hem voor de lagere prijs hebben besteld de laptop te leveren inclusief 2x 512GB SSDs. De bevestiging dat de laptops worden geleverd is alleen vanuit een klantenservice gekomen. Zij kunnen niet definitief bevestigen dat het daadwerkelijk wordt geleverd. Maar als ik deze post mag geloven http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/37667950#37667950 dan klopt de informatie van dat de laptop niet wordt geleverd met 2x 512GB SSDs… In mijn optiek is er dus reden genoeg om preventief actie te ondernemen.

 11. @kutagh: “Maar als ik deze post mag geloven http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/37667950#37667950 dan klopt de informatie van dat de laptop niet wordt geleverd met 2x 512GB SSDs???”

  Dat is inderdaad wat ik noemde in mijn bericht het vervelende aan de communicatie vanuit Dell: Afhankelijk van wie er belt, wie de klantenservicemedewerker is en wat je insteek is bij het telefoongesprek, krijg je dus verschillende antwoorden.

  Die persoon in die post heeft dus te horen gekregen dat hij moet reageren, anders annulering. Ik heb keurig vanuit de klantenservice van Dell een mail ontvangen waarin de klantenservice medewerker aangeeft dat mijn laptop geleverd gaat worden.

  Uiteraard heb ik ook eerder de neiging om een negatief bericht (“reageren, anders annuleren!”) te geloven dan een positief bericht (“zodra het brilletje er is, gaat je laptop in productie”). Maar wat is nu waarheid? Als ik zwart op wit een bevestiging heb van de klantenservice dat mijn bestelling geleverd gaat worden, dan mag ik daar toch wel op vertrouwen, toch?

 12. @Thijs: Betere (directe) link is http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/37669972#37669972 Staan we hierdoor sterker, doordat iemand hem al geleverd heeft gekregen?

  Daarnaast is dit ook leuk om te vermelden: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/37669850#37669850 Er zijn enkele mensen gebeld door Dell en ze moesten toen direct kiezen, of annuleren of 2x 750GB HDD accepteren. Ik denk dat ik wel weet wat de consensus is van de meeste mensen die dit volgen, dat je beter geen zaken kunt doen met Dell.

 13. @Kutagh: Tuurlijk staan we sterk(er), alhoewel we zonder de levering aan 1 persoon ook al ijzersterk stonden. Er kan eigenlijk niets fout gaan, alleen de vraag is met welke middelen het gepaard moet gaan en hoelang het gaat duren.

 14. Misschien is het dankzij mijn juridische hart dat nu sneller gaat kloppen, maar zou niet IEDEREEN die paar knaken moeten investeren om hiervoor een gang naar de rechter te maken? Je krijgt ze toch weer terug als je wint, en gezien de overdaad aan bewijs (ongeveer elk argument dat de rechter bij OTTO gaf om de eisers in het ongelijk te stellen, werken hier in het nadeel van DELL) lijkt het me toch heel sterk dat DELL hier aan het langste eind zal trekken.

 15. Vraag is ook of jullie de algemene voorwaarden van Dell hebben gelezen. Vooral punten 2.4 en 2.5 zijn interessant want als jullie geen orderbevestiging hebben ontvangen dan is de bestelling ook niet compleet. Daarnaast bestaat gewoon de kans dat Dell maar een beperkte voorraad had en gewoon niet meer kan leveren omdat die voorraad op is. Dan kun je procederen tot je een ons weegt maar Dell kan niet leveren wat ze niet hebben. Dit zal vast het excuus zijn dat Dell zal aanvoeren en dan moet je als consument maar het tegendeel bewijzen.

  De stap naar de rechter zal vrij prijzig kunnen zijn en je moet erop gokken dat je die kwestie ook zult winnen. Kosten voor een beetje advocaat liggen al snel rond de 150 Euro per uur, plus de kosten van de rechtbank zelf. Je praat dan al gauw over EUR 1.500 tot EUR 2.000 om je gelijk te krijgen. En als je dan verliest mag je ook meteen de kosten van Dell betalen en die zullen ook aardig op kunnen lopen. Als je pech hebt kan zo’n rechtzaak extreem kostbaar worden. Je praat dan over een inzet van duizenden Euro’s om een klein bedrag aan korting te winnen. Als je kijkt naar het arrest van de OTTO-zaak dan zie je dat de stichting die was opgericht om OTTO te dwingen om te leveren in het ongelijk werd gesteld en ruim EUR 3.000 mocht betalen.

  In de OTOO zaak werd een stichting opgericht om OTTO voor de rechter te slepen. Het oprichten van zo’n stichting brengt ook kosten met zich mee, plus de complete organisatie. Het gaf de bestellers wel de mogelijkheid om samen te procederen en dus samen de kosten te delen. Omdat het voordeel hier toch al snel 600 Euro per persoon was en er heel veel bestellers waren zijn die kosten redelijk te dragen voor alle deelnemers. Hier praten we echter over bestellingen van ruim 1.000 Euro per laptop en dus veel minder bestellers. En dus lastiger om ook een dergelijke stichting op te richten en gezamelijk te procederen. Sowieso zullen de kosten per persoon ook toenemen doordat er minder deelnemers zijn. Voordat je hierover gaat procederen als groep moet je eerst overwegen of het die moeite wel waard is en of je eigenlijk wel een goede kans op succes hebt!

  Helaas zul je op Tweakers en ook hier veel adviezen horen die zeggen dat de kans op succes enorm groot is. Dat kregen de deelnemers in die OTTO zaak ook te horen. Gelukkig hebben we hier in dit blog wel enkele ervaren juristen die dit beter kunnen inschatten. Arnoud wil wel meehelpen dus dat is 1 ervaren jurist. Nog niet genoeg, maar een mooi begin. Er is dus een kans op succes.

  Maar laat ook even een boekhouder even narekenen wat de uiteindelijke kosten kunnen zijn. En dan zowel de kosten indien jullie de zaak winnen alsmede de kosten indien jullie verliezen.

 16. Helaas is mijn order dus geannuleerd (zie link van Kutagh), dit terwijl ik tijdens het telefoongesprek met de orderdesk (uit België) expliciet heb aangegeven dat ik niet akkoord ga met de 2 opties, het geboden alternatief als de annulering. En toch is mijn order eenzijdig geannuleerd vanuit Dell, zonder mijn verzoek of toestemming. Van de persoon van de orderdesk die ik heb gesproken heb ik het email-adres en de naam

  De telefoniste van de Nederlandse servicedesk gaf aan dat er geen optie was om te wachten totdat de schijven geleverd gaan worden. Ze gaf het volgende aan: het is accepteren of annuleren, binnen 48 uur (en daarna zei ze binnen 5 werkdagen). Deze medewerkster wenste haar naam niet te geven want daar had ze geen zin in. Ze wilde niet dat ik het niet leveren op haar af zou schuiven.

  Zeer teleurstellend vind ik deze wijze van afwikkeling.

  Na een korte scan van de Otto-zaak (via de link van Wim ten Brink) zie ik wel een belangrijk verschil. In de Otto-zaak wordt het volgende gezegd: “f) terwijl niet blijkt dat het om een stuntaanbieding, een prijsknaller of een anderszins ???bijzonder??? aanbod gaat, dan moet deze consument begrijpen dat sprake is van een vergissing. Een gemiddeld geïnformeerd consument weet immers, althans behoort te weten, dat de prijzen van vergelijkbare lcd televisies variëren van circa ??? 700,00 tot ongeveer ??? 1.300,00.”

  Dell heeft expliciet vermeld dat het een speciale aanbieding is (dit is te onderschrijven met een screenshot).

 17. M.i. op dit moment komt er voor mij geen advocaat aan te pas aangezien mijn ouders rechtsbijstand hebben. Ze kunnen dan contact opnemen met de ARAG en zij zoeken dan alles uit. Verder wacht ik eerst af totdat de laptop geleverd wordt, dell contact opneemt of mijn order geannuleerd wordt.

 18. @wim: de meesten hebben wel een orderbevestiging gekregen. Dus dat gedeelte van hun AV gaat niet op. Over hoe duur de gang naar de rechter gaat worden, daarom wil ik dus ook eerst een schatting van kosten hebben.

 19. @Kutagh: Ik denk dat dat ook wel moeilijk is te zeggen. Ik denk dat het geen luxe is als je rechtsbijstand hebt, dus mensen die dat hebben zullen eerder daar gebruik van maken dan meedoen met een gezamelijke rechtzaak waarbij je geld moet inleggen.

 20. Ik heb vandaag verzendbevestiging gekregen.. erg raar, zeker omdat mijn bestelling later verwerkt is door een betalingsfout: vervolgens word hij dan eerder opgestuurd… Ik hoop dat de rest hem ook ontvangt, je staat erg sterk met alle mails en bijlagen met hele duidelijke koopovereenkomst.

 21. En nog iemand die beweert er 2 geleverd te hebben: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/37670751#37670751

  Voorlopig wacht ik nog even af. Mijn bestelling staat nog op Werk In Uitvoering, maar ik vrees dat er morgen of woensdag een telefoontje komt.

  Dit is wel een interessant onderwerp: Kan Dell afdwingen (redelijkheid?) dat we tijdens het telefoongesprek direct moeten beslissen, terwijl ze geen duidelijk termijn hebben gegeven in de email (en daardoor m.i. redelijkerwijs te verwachten valt dat dit termijn twee weken of langer duurt), terwijl het telefoongesprek de volgende werkdag is (met weekend ertussen maar toch, niet iedereen checkt zijn mail in het weekend).

 22. @21 Wim ten Brink: maar is Dell dan volgens jou geen schadevergoeding verschuldigd? (Is het niet nakomen van een koopovereenkomst geen onrechtmatig daad?) Als Dell beweert niet meer te kunnen leveren, moeten ze maar het prijsverschil met een gelijkwaardig alternatief (merk) lappen, of zie ik het verkeerd?

 23. @nl-x Wat is je schade als je een bestelde laptop niet geleverd krijgt? Niet veel meer dan wat je ervoor hebt betaald, toch? En als Dell direct je geld terugstort is de schade nul komma noppes.

  Er zijn bovendien mensen die de laptop geleverd lijken te krijgen zodat Dell altijd kan beweren wel degelijk te leveren tot de voorraad op is. En ik moet hierbij denken aan de reclame-acties van supermarkten die adverteren dat product X nu voor de halve prijs te koop is, maar dan bewust een extra kleine voorraad in huis hebben. Op is op. Kun je wel klagen dat de advertentie misleidend is maar ondertussen sta je wel in de supermarkt je boodschappen te doen. Met Dell net zo.

  Daarnaast vraag ik mij af in hoeverre een rechtsbijstands-verzekering dit soort kwesties dekt. Daarvoor moet je juist weer informeren bij je verzekeraar want mogelijk is dit niet gedekt. Hoe wil je dit uiteindelijk klassificeren?

  Vergeet verder niet dat je ook tijd investeert om je gelijk te krijgen. Een dergelijke kwestie kan makkelijk 10 of meer uur kosten om alles geregeld te krijgen. En dan de tijd die je in de rechtzaal zult doorbrengen en de reis naar de rechtzaal toe. Mogelijk dat je er zelfs een vrije dag voor moet opnemen en dat soort dingen kun je moeilijk op de tegenpartij verhalen.

  Voor juristen is het weer wel interessant maar voor hen is dit ook hun beroep. Arnoud helpt graag maar hij is vooral nieuwsgierig naar de uitkomst van een dergelijke zaak. Het is natuurlijk ook tijd dat de consument eindelijk eens een OTTO zaak wint maar iedereen moet voor zichzelf afwegen hoeveel geld en moeite het hem of haar zal kosten om hieraan mee te werken.

  En dan meewerken, natuurlijk! Want ook ik ben wel nieuwsgierig naar wat de uitspraak uiteindelijk wordt. 🙂

 24. @Wim: Het gaat niet om schade maar om nakoming. Dell heeft een bestelling aanvaard en moet die leveren. Zeggen “oh sorry geen zin, hier is je geld terug, je hebt geen schade” gaat niet op. Zo werkt het niet. Afspraak is afspraak, ook voor de verkoper.

  En precies daarom mag “op=op” dus niet tenzij het er héél expliciet bij staat. Anders is het een oneerlijke handelspraktijk en daarmee verboden.

  Het is inderdaad zeer frustrerend dat je als consument je recht niet kunt halen omdat de kosten niet opwegen tegen de baten. Ik las ooit een voorstel van Frank Visser (de Rijdende Rechter) om een buurtrechter in te stellen: kosten nul, geen afspraken maar binnenlopen, dure advocaten verboden en alleen voor geschillen tot 500 euro of zaken van burenrecht. Iets dergelijks voor internetshops is misschien ook geen gek idee. Alléén overeenkomstenrecht en alleen bevoegd om te bepalen wat er met de koop moet gebeuren. Hm.. dat is eigenlijk wat diverse geschillencommissies als proberen.

 25. Daarom is deze kwestie misschien meer geschikt voor een geschillencommissie. Helaas is Dell niet aangesloten bij Thuiswinkel.org dus dat wordt een beetje lastig. Zijn ze ergens anders wel bij aangesloten? Waarom kopen mensen eigenlijk bij Dell als Dell gewoon nergens bij aangesloten is en dus zo eenvoudig over de consumenten heen kunnen wandelen? Wat ook lastig is bij Dell is dat zowel consumenten alsmede bedrijven via dezelfde website bestellen. Mijn huidige computer heb ik bij Dell gekocht en die is dusdanig duur en krachtig dat Dell er van uit ging dat ik een bedrijf was. Leverde wel wat handige service op toen mijn schijf crashte maar daarna hebben ze dat foutje hersteld. 🙂

  Ik ben gewoon eens aan het kijken wat ik zie als ik een bestelling wil doen bij Dell. (Zonder daadwerkelijk te bestellen.) Wat mij opvalt is dat helemaal onderaan in de kleine lettertjes staat:

  Dell behoudt het recht om prijzen, specificaties, levertijden en voorwaarden van een aanbieding zonder kennisgeving te wijzigen. Dell kan niet aansprakelijk gesteld worden voor fouten in de typografie en fotografie. In het geval van duidelijke fouten in prijzen en specificaties is Dell niet verplicht het systeem te leveren tegen de foutief geadverteerde prijs of specificaties.
  Interessant, maar is dat regeltje tekst bindend? Het staat wel op de pagina waar je je bestelling begint en de daarop volgende pagina’s… Tweakers begint al met “het zal wel een foutje zijn” dus kennelijk is het een duidelijke fout…

 26. Mijn persoonlijke vraag is what to do als Dell de order heeft geannuleerd… Ik heb nu geen order meer staan, geen werkende statusupdates en kan gewoon niks.

  Omdat Dell heeft geannuleerd.. Vleugeltjelam dus, erg zuur…

 27. @Wim: Maar stel dat het een fout zou zijn (het is/was niet 100% duidelijk, er staat niet voor niets “het zal wel een foutje zijn”): * Waarom beroept Dell zich eerst op het feit dat de harde schijven niet meer op voorraad zijn? * Waarom bevestigt verkoopondersteuning na meermaals navragen de aanbieding, zowel in de chat als via de telefoon? * Er staat Speciale aanbieding, waarom zou dit niet een speciale aanbieding kunnen zijn?

  Zomaar een aantal vragen die in mij opkomen.

  Orderformulier heb je inderdaad in je mail zitten. Status van mijn order is bij bellen met de klantenservice “Geannuleerd”. Oftewel hij is niet alleen gewist maar volgens de robot aan de lijn ook geannuleerd.

  Ik heb een email gestuurd naar de persoon van de orderdesk uit Belgie die ik vandaag aan de telefoon heb gehad met het verzoek de order te heropenen. Er staat namelijk nu op mijn statuspagina dat de order op mijn verzoek is gewijzigd (of geannuleerd) echter heb ik meermaals aangegeven dat ik met beide opties niet instem. En daarmee heb ik zeker geen verzoek tot wijziging heb ingediend.

 28. Annuleren inderdaad, precies hoe je het verwoord.. Order bestaat niet meer, gegevens zijn er niet meer.

  Ontvangstbevestiging en orderbevestiging zijn uiteraard aanwezig.

  Maar zoals ik zei kan ik helemaal niks.. Elke klantenservicemedewerker zegt ‘geannuleerd en basta ‘

 29. @Wim: Echter gooit Dell het niet op een fout in de prijs maar op onvoldoende voorraad. Dat gedeelte is dus sowieso niet van toepassing.

  Daarnaast, hoort het niet zo te zijn dat Dell dan als alternatief iets redelijks moet voorstellen en niet een significant inferieur product? Als ze geen SSDs op voorraad hebben en deze niet van hun leverancier kunnen bestellen, horen ze dan niet vergelijkbare SSDs (al dan niet van een ander merk) te aanbieden als alternatief (die ze wel van hun leverancier dan wel een andere aanbieder kunnen afnemen)?

 30. @colin Als ik in jouw schoenen stond zou ik eerst een aangetekende brief/mail naar Dell sturen en als dat niets helpt zou ik de rechtsbijstand overwegen (als je dat hebt natuurlijk) Als mensen een beter idee hebben of het niet eens met mij zijn, laat het me even weten. 😉

 31. @Kutagh, Dell probeert op dit moment onder zoveel mogelijk orders uit te komen en haalt dus truken uit om te voorkomen dat klanten moeilijk gaan doen. Ze kunnen altijd nog beweren dat er interne communicatieproblemen waren en dus niet precies duidelijk was wat er aan de hand was. Maar als het erop neer komt kunnen ze altijd nog beweren dat de voorraad op is.

  En een redelijk alternatief voorstellen is een optie. Maar als dat alternatief dan duurder is en de klant moet bijbetalen of voor mindere kwaliteit moet kiezen dan krijg je al wat Dell nu probeert. Ze bieden al alternatieven aan. Niemand die zegt dat een alternatief gratis moet zijn. Voorraad is op dus product is niet meer leverbaar. Vraag is of de klanten akkoord gaan met die alternatieven of dat klanten vast blijven houden aan de producten die ze hebben besteld maar die niet meer op vorraad zijn.

  Betreffende de orderbevestigingen die iedereen per email heeft ontvangen… Zijn die ook daadwerkelijk definitief of staan er ook in die digitale orderbevestigingen kleine lettertjes die Dell een uitvlucht zullen geven?

  Het is echt jammer dat Dell niet bij Thuiswinkel is aangesloten. En deze handelswijze maakt ook duidelijk waarom dat is…

 32. @31: Wim ten Brink: ben ik niet met je eens

  Ik heb een geheugen als een goudvis, maar herinner me wel dit vonnis: http://jure.nl/BL3717. (via: http://blog.iusmentis.com/2010/03/19/de-doorslaggevende-algemene-voorwaarden/ )

  In dit vonnis neemt de rechter het verschil tussen de overeengekomen (veiling) prijs en de prijs waar de verkoper uiteindelijk toch voor verkocht heeft aan een ander, als basis voor schadevergoeding. (Zij het wel dat de rechter om alleen voor hem te begrijpen gronden 😉 het bedrag halveert/matigt.)

  In lijn hiervan zou ik proberen te stellen dat de schade het verschil bedraagt tussen 1099 euro en waar Dell uiteindelijk een dezelfde/vergelijkbare laptop voor verkoopt. Als ik Arnoud mag geloven is dat op zijn minst 2000 euro, alleen al vanwege de harde schijven.

 33. @31: Wim ten Brink: ben ik niet met je eens

  Ik heb een geheugen als een goudvis, maar herinner me wel dit vonnis. (via)

  In dit vonnis neemt de rechter het verschil tussen de overeengekomen (veiling) prijs en de prijs waar de verkoper uiteindelijk toch voor verkocht heeft aan een ander, als basis voor schadevergoeding. (Zij het wel dat de rechter om alleen voor hem te begrijpen gronden 😉 het bedrag halveert/matigt.)

  In lijn hiervan zou ik proberen te stellen dat de schade het verschil bedraagt tussen 1099 euro en waar Dell uiteindelijk een dezelfde/vergelijkbare laptop voor verkoopt. Als ik Arnoud mag geloven is dat op zijn minst 2000 euro, alleen al vanwege de harde schijven.

  Edit: Arnoud, snap jij waarom ik dit bericht niet in 1x kon plaatsen? Ik heb het 3x geprobeerd. Daarna een bericht “test” geplaatst, en die daarna bewerkt om het bericht er alsnog in te krijgen. -edit Arnoud: Je zat in het spamfilter, waarom weet ik niet. Heb het bericht er nu uitgehaald om dit te kunnen melden.-

 34. @Wim: Echter heeft Arnoud daarnet gezegd dat op=op alleen geldig is als het expliciet stond aangegeven. Er stond echter geen op=op aangegeven, dus kan Dell zich niet beroepen op de stelling op=op. Hieraan leid ik af dat Dell dus de verplichting heeft een gelijkwaardig of beter product te leveren, tenzij de koper uit vrije wil annuleert of een slechter alternatief accepteert (al dan niet met vergoeding).

  Redelijk alternatief voorstellen, Dell stelt zelf in hun algemene voorwaarden dat als er een duurder beter alternatief is die ze kunnen voorstellen, zij zelf het prijsverschil betalen. Mij lijkt het dus dat ze dus prima een weinig duurdere maar minstens gelijkwaardig alternatief kunnen aanbieden voor het bedrag dat de kopers de laptop hebben gekocht.

  Daarnaast bieden ze de optie niet om toch voor de SSDs te proberen te gaan. Ze proberen je te dwingen in annulering of accepteren van een slechtere alternatief zonder compensatie.

  De orderbevestigingen die we per email hebben gekregen, er zijn hier enkele dagen overheen gegaan in geval van IDeal betalingen. Er stonden op de PDF van factuur en Algemene Voorwaarden geen kleine letters betreffende hoe definitief het is. Door de woordkeuzes als “Orderbevestiging” en “Dit is een bevestiging van uw recent geplaatste Dell bestelling.” en de aantal werkdagen die het duurde voordat we de bevestiging kregen denk ik dat we ervan uit mogen gaan dat het ook gewoon een bevestiging van de bestelling, waardoor de koopovereenkomst definitief is.

 35. @ Kutagh: Klopt natuurlijk, maar dat is toch wel vrij sipmel om zo iemand af te schepen. Daarom ook de vraag what to do? Bellen, emailen, naar hogere mensen in de rang vragen??

  Annuleren van de order terwijl ik daar niet voor heb gekozen is niet echt netjes, maar ondertussen heeft Dell weer een order minder af te werken dus voor hun is het: bingo.

  Jammer dat het nu helaas bij mij aan de hand is natuurlijk, maarja dat is altijd 🙂

  Tevens is er ook geen mail verstuurd met ‘order is geannuleerd’ dus weet niet of daar nog wat mee te doen is, ik weet eigenlijk van niks…

 36. Het probleem is inderdaad, als het al een leveringsprobleem zou zijn (en tot nu toe komt dat over als een voorwendsel, en sommige klantenservicemedewerkers bevestigen dat ook), dan zouden ze gewoon de optie moeten bieden om te wachten tot ze weer nieuwe voorraad binnenkrijgen. Als ze ze niet meer kunnen krijgen (wat uiteraard gewoon niet zo is in dit geval) dan kunnen ze een gelijkwaardig of beter alternatief bieden, volgens hun eigen voorwaarden.

  Het zal hier normaal gesproken gaan om dingen die niet meer te krijgen zijn omdat ze te klein zijn — “32 gb SSDs zijn er niet meer, je mag een 64GB versie hebben!”. Heel andere situatie.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.