Hoe moeilijk mag uitschrijven zijn?

account-opheffen-sluiten-annuleren-verwijderen.pngHet is jullie vast wel eens overkomen: je wil eens wat rondkijken op een site, maar je moet je eerst registreren, en dan kom je er nooit meer vanaf. Want inschrijven is vaak een kwestie van je naam en e-mailadres invullen, al dan niet met wat profielgegevens, maar uitschrijven moet aangetekend en schriftelijk of vereist dat je eerst een enquete van 3 pagina’s doorworstelt. Of de knop “Account opheffen” zit diep verstopt achter tien levels helptekst.

Mag dat zomaar? Je hebt het recht om accounts op te heffen, want die accounts zijn verzamelingen persoonsgegevens. De Wet Bescherming Persoonsgegevens geeft je het recht om te eisen dat zulke verzamelingen over jou verwijderd worden als ze niet meer nodig zijn. Een webwinkel bijvoorbeeld mag je gegevens bewaren tot de bestelling is afgehandeld, maar moet ze daarna verwijderen op jouw verzoek. Ze hoeven echter niet zelf meteen na dat afhandelen je account op te heffen of je van de verzendlijsten te verwijderen.

Bij betaalde diensten zoals datingsites kun je je account pas opheffen als de betaalde periode verstreken is. Wel kun je vaak je account op inactief zetten als je het niet meer gebruikt maar er nog wel betaald is voor een bepaalde periode.

Nu kan zo’n site zeggen dat je een soort van gratis abonnement bij ze afsluit, en aan abonnementen mogen minimumperiodes worden gekoppeld. Net zo goed als je de Donald Duck niet per maand kunt opzeggen, zou dat dan ook niet hoeven kunnen bij een registratie van een site. Maar dan zou ik wel in de voorwaarden verwachten dat er zo’n periode genoemd staat.

Als er geen periode staat, en registratie is gratis, dan lijkt het mij redelijk dat je ook elk moment het account weer moet kunnen verwijderen. Er is dan geen reden om je account te bewaren nadat jij als lid besloten hebt dat je weg wilt. Voor veel sites is “wij hebben $VEEL leden” echter een leuke marketingkreet, en daarom maken ze het nog wel eens moeilijk om je account te verwijderen.

Wie weet er nog leuke voorbeelden van niet of nauwelijks op te zeggen accounts?

Arnoud

100 reacties

 1. Hyves doet heel hard zijn best om onuitschrijfbaar te zijn. Daar hebben we een keer toch wel een kwartier naar moeten zoeken. Het staat verstopt achter 3 help-pagina’s of iets dergelijks.

 2. bugmenot.com is een handig als je enkel een login nodig hebt. Spaart het registreren uit. Op Facebook vind ik enkel de link om te deactiveren terug. De verwijderen link staat verstopt ( teruggevonden dankzij Google )

 3. Ik zie dit best vaak voorkomen dat men zich niet kan uitschrijven. Ikzelf had nogal wat problemen om van de joomlashack nieuwsbrieven af te komen. Bleek dat je je ergens ander geheel kon uitschrijven voor alles. Ook alleen te vinden via lang zoeken.

  Via Hotmail en Google is dat toch allemaal wat makkelijker gemaakt.

 4. Op de meeste internet fora is het onmogelijk om je account te verwijderen, omdat de discussies dan niet meer kloppen.

  Wel kan je alle info uit je account halen, en mogelijk wat berichten laten verwijderen, maar het username zal voor altijd aan je reacties gekoppeld blijven. En dus vindbaar via search engines icm de reacties die geplaatst zijn met die account.

  Het is denk ik vooral goed dat men beseft dat je niet zomaar je persoonsgegevens gaat publiceren naar ‘vage’ sites, en zorgvuldig moet om gaan met wat je publiceert op het internet.

 5. Ik heb al een aantal malen meegemaakt dat er helemaal geen mogelijkheid was om je uit te schrijven. Per slot van rekening heeft die functie een stuk minder prioriteit bij de bouw van een nieuwe site dan bijvoorbeeld inschrijven. Bovendien is het een lastige met al die relaties in de database… 😉

 6. Oh, nu we het er over hebben.

  Pathe… de bioscopen. Als je een kaartje online reserveert krijg je meteen de spam. En natuurlijk nergens een vinkje gezien en ook geen online mogelijkheid om er weer van af te komen (ook niet in de spam zelf). E-Mail aan Pathe wordt niet beantwoord. Pas als je er het “verzoek” dan aan alle mogelijke E-Mail adressen @pathe stuurt krijgt je een reactie, waarin ze zeggen dat ze je niet kunnen schrappen van de mailinglist. “Daar kunnen wij niet bij.” En pas nadat je er dan uit frustratie een E-Mail-bom van maakt (Bijlage van 10-Meg eraan en herhaald aan alle mogelijke @pathe adressen sturen) doen ze eindelijk wat je (oorspronkelijk beleefd) vroeg.

  Niet te filmen zo slecht. 🙁

  (Ik geef Pathe ook zeker nooit meer een E-Mail adres van mij. Dan maar geen online kaartjes.)

 7. Ik herken het probleem toen ik mij laatst uitschreef van eenkiloperweek.nl omdat de “persoonlijke menu’s” niet erg persoonlijk bleken. (Veel vis terwijl ik had aangegeven geen vis te eten en mijn moeder ontving dezelfde recepten, alleen twee dagen later omdat ze zich later had ingeschreven.) En dan maar proberen uit te schrijven… Lukt uiteindelijk wel als je maar even het woordenboek van de site raadpleegt. Daar staat “Uitschrijven” gedefinieerd en zo kom je op een link die je gehele account kan opheffen. Dat werkte uiteindelijk wel. Maar mijn moeder en vele anderen zouden deze optie nooit gevonden hebben, waardoor het lijkt alsof ze enorm veel leden hebben, terwijl velen waarschijnlijk allang de site weer verlaten hebben, zonder zich uit te schrijven omdat de uitschrijf-functie niet te vinden was.

  Het zou wel eens handig kunnen zijn als er ergens een site is die van overige sites uitlegt waar je je kunt uitschrijven. Het liefste nog in combinatie met een URL naar de uitschrijf-link zelf. Maar wie gaat die maken, als die al niet bestaat?

 8. Op mijn eigen website is het uitschrijven te vinden via de “Optie”-pagina. Hier staan, afhankelijk van je account, 7-10 opties waarvan uitschrijven er dus ??n is. Als je dat doet, gaat een timer lopen. Na 72 uur wordt je daadwerkelijk verwijderd van het spel (maar binnen die 72 uur kan je het nog annuleren).

  Wat ik mij afvraag nu: is het toegestaan om spelers de mogelijkheid te geven om onomkeerbaar de ‘verwijder’ knop weg te halen? Bijvoorbeeld voor het geval een account gehackt wordt of een broertje/zusje leuk denkt te zijn en het account verwijdert. Dan kan een speler zich dus (op eigen verzoek) niet meer uitschrijven (maar: na een bepaalde periode niet in te loggen wordt zijn/haar account alsnog verwijderd).

 9. Webwereld/IDG is zo’n leuke waar het bijna onmogelijk is om uit te schrijven.

  Eerst krijg je een mailtje omdat ze je op lijst A hebben gezet (webwereld nieuws), schrijf je daarvoor uit krijg je een mailtje dat je op lijst B staat (webwereld reclame), enzovoorts. Maar je ziet nooit alle opties tegelijk. Je account/mailadres weghalen kan gewoon niet.

 10. Mijn Webwereld account heb ik dan weer weg weten te krijgen door in heel veel draadjes de tekst “Verwijder mijn account s.v.p.” te posten. ‘T is al weer een tijdje geleden maar als ik me goed herinner was er geen knop en reageerden ze niet op mail. Dat laatste omdat het weer bij een andere afdeling of dochter terecht kwam die beweerde er niets mee te maken te hebben.

  Ik ben er voorstander van om de mogelijkheid op te zeggen via mail aan webmaster@ op de voor de hand liggende domeinnaam verplicht te maken. Het moet domweg net zo eenvoudig zijn om je af te melden als om je aan te melden.

 11. @Hans en Henk de Vries: Webwereld heeft de afgelopen maanden in rap tempo haar zaakjes op dit vlak op orde gebracht, waarbij we juist heel aandachtig hebben gekeken naar zaken als privacy en de mogelijkheden om je voorkeuren te wijzigen of jezelf als gebruiker/ontvanger geheel uit te schrijven.

  Ik kijk dan ook op van het bericht dat het lastig of zelfs onmogelijk zou zijn jezelf van e-mails uit te schrijven of je account te be?indigen. Iedere e-mail van Webwereld wordt al een tijd voorzien van een linkje onderaan waarmee je je voorkeuren voor het ontvangen van e-mails direct kunt wijzigen (of je nu een geregistreerd gebruiker bent of niet). Er is bij mijn weten geen enkele mogelijkheid waarop je op de ene lijst terecht zou komen zodra je afmeldt voor de andere. Sterker: klik je op ‘voorkeuren wijzigen’ onderaan bijv. een nieuwsbrief, dan kun je in een enkel scherm zien op welke e-mails je geabonneerd bent en kun je je desgewenst voor ieder afzonderlijk (en dus ook voor allemaal) afmelden. Wellicht mis ik iets, maar dit lijkt mij een nette oplossing die prima lijkt te werken en netjes voldoet aan de gestelde regelgeving.

  Voor wat betreft het niet kunnen verwijderen van een account (na registratie op de website) verwijs ik graag naar het persoonlijke profiel dat gebruikers na inloggen kunnen opvragen. Onderaan die pagina staat – m.i. duidelijk – onder het kopje ‘Account opheffen’ een linkje naar een pagina waarmee snel en gemakkelijk na opgeven van wachtwoord en bevestigen van de keuze (puur voor de zekerheid) het gehele gebruikersaccount uit de database wordt verwijderd.

  Ik heb beide zaken zojuist nog getest en ze lijken gewoon te werken. Ik schrijf me uit voor e-mails via een linkje onder de nieuwsbrief, en ben uitgeschreven. Ik ontvang daarover verder geen e-mail. Ik gebruik de optie ‘Account opheffen’ vanuit m’n profiel, en verdwijn met al m’n gegevens uit de user database.

  Dat neemt niet weg dat er sprake kan zijn van ervaringen uit het verleden (die niet meer actueel zijn), of van onduidelijkheid die de gebruiker ervaart. Dat laatste trekken we ons natuurlijk aan; het is juist onze bedoeling om dit soort zaken duidelijk (en in lijn met de wet en de verwachtingen) te communiceren.

  Wellicht heb ik de kritiek niet goed begrepen en begrijp ik de bezwaren niet goed. In dat geval wil ik jullie van harte uitnodigen om je bevindingen, mening of vraag aan me te stellen op jdenhaan@idg.nl. Los van het feit dat we streven naar een correcte aanpak, ben ik altijd erg benieuwd naar de gebruikservaringen van onze klanten – helemaal als daaruit onbedoeld onduidelijkheden, problemen of frustraties ontstaan.

  Jeroen den Haan User Database Manager IDG Nederland/Webwereld

 12. Tja… te laat, dus. 😉

  Precies wat ik eigenlijk al zei, pas jaaaaaaaaren na de introductie van de site komt die “verwijder account” knop er dan blijkbaar eindelijk. Keuzes en gevolgen.

  Mij zie je na de bovenstaande ervaring niet meer terug. En mocht je meer van die problemen/frustraties willen weten, lees dan vooral de mailtjes die ik daarover gestuurd heb nog even na zou ik zeggen. Ik ga nu echt geen energie meer in Webwereld steken…

 13. De Wet Bescherming Persoonsgegevens geeft je het recht om te eisen dat zulke verzamelingen over jou verwijderd worden als ze niet meer nodig zijn.

  Nee, artikel 36 WBP zegt dat je mag verzoeken om persoonsgegeven te verbeteren, aan te vullen, te verwijderen of af te schermen indien deze feitelijk onjuist zijn, voor het doel of de doeleinden van de verwerking onvolledig of niet ter zake dienend zijn of in strijd met de wet zijn.

  Websites kunnen een goede reden om persoonsgegeven van burgers langer te blijven registeren, bijvoorbeeld omdat ze niet willen dat gebruikers terug komen met een andere gebruikersnaam.

  Je hebt het recht om accounts op te heffen, want die accounts zijn verzamelingen persoonsgegevens.

  Afgezien van het bovenstaande, is een account geen verzameling persoonsgegeven, maar een containter waarin je persoonsgegevens kunt opnemen. In zijn meest elementaire vorm is een account een gebruikers en wachtwoord. Die gebruikersnaam hoeft niet per se een persoonsgegeven te zijn.

 14. Zoals ik al zei, is het vanwege de relaties in de database (om maar even heel concreet te zijn) vaak lastig om een account op verzoek ook echt te verwijderen.

  Een account is echter in feite niet veel meer dan een id (een betekenisloos nummer). Dat mag best blijven bestaan. Zolang de persoonsgegevens* die er direct of indirect aan gekoppeld zijn (bijvoorbeeld door ze in de velden van het account te zetten) maar worden verwijderd als daarom gevraagd wordt.

  En dat kan natuurlijk altijd. Gewoon de velden leeg maken. Of als het verplichte velden zijn kun je dummy waarden invullen.

  • En dat is wat mij betreft inclusief gebruikersnaam en wachtwoord.
 15. Yep, de social networksite District World… Onmogelijk om je daar af te melden! Ik heb meerdere e-mails verstuurd naar de redactie maar geen antwoord. Uiteindelijk heb ik mijn eigennaam gewijzigd in ‘Bla van der Blaat’ en mijn inbox dusdanig ingesteld dat mail van DW linea recta naar de prullenbak gaat…

 16. Dat de gebruikersnaam en heel misschien het wachtwoord een persoonsgegeven KAN zijn betekent nog NIET dat het VERPLICHT is om deze te verwijderen. Voor dat dit zo is moeten er aan meerdere creteria worden voldaan. Dat het moet gaat om een persoonsgegevens is slechts ??n van die creteria. Als de wetgever beoogde dat je altijd recht had op verwijderen, dan had ze art. 36 WBP een stuk eenvoudiger kunnen vorm geven.

 17. Een webwinkel bijvoorbeeld mag je gegevens bewaren tot de bestelling is afgehandeld, maar moet ze daarna verwijderen op jouw verzoek.

  Tenzij de gegevens als brongegevens of vaste gegevens tellen voor de Belastingdienst.

  Vaste gegevens of stamgegevens zijn gegevens die voor meerdere transacties gelden en die binnen een systeem vaak worden gebruikt. Voorbeelden van vaste gegevens zijn: relatiegegevens, zoals adressen van debiteuren en crediteuren. U moet ook de vroegere stand van vaste gegevens gedurende de bewaartermijn van zeven jaar bewaren.

  Uit: Geautomatiseerde administratie en fiscale bewaarplicht.

 18. We krijgen hier email reclame van een bedrijf. Dat wordt gesturud naar het persoonlijke emailadres van een oud-collega en omdat deze oud-collega dus inmiddel vertrokken is wordt die email automatisch geforward naar een algemeen email adres. Dit bedrijf heeft wel de mogelijkheid om je af te melden maar dat werkt alleen als je een email stuurt met dezelfde afzender (From-adres) als het adres dat je wilt verwijderen. Dat lukt dus niet.

 19. Veel bedrijven denken dat email iets met internet te maken heeft. En dat is niet zo. Je kunt met email werken (via het oude UUCP-protocol) zonder internet. “Toevallig” maken de populaire email-protocollen SMTP en POP wel gebruik van internet maar het staat er dus feitelijk wel los van. Zo kun je bv een Blackberry hebben en je per email aanmelden op een email-service. Maar als je dan wilt afmelden, blijkt dat alleen via een webbrowser te kunnen maar die heb je niet op je BB. Feitelijk zou afmelden van een email-service dan ook per email moeten kunnen (dus zonder website-gebruik).

 20. Dat afmelden lastiger is dan aanmelden is niet iets bijzonders voor email-diensten want we kennen het ook voor diensten in de offline wereld. Je kunt binnen een minuut op de KPN-site een telefoonlijn aanvragen. Maar de knop om een telefoonlijn op te zeggen is niet te vinden. En als je KPN weet te benaderen voor een opzegging meent men dat je de opzegging met een kopie van je ID (en in het geval bij een bedrijf met een geldig uittreksel KvK moet bevestigen). Ook banken doen dit. Met 1 druk op een grote duidelijke knop kun je het versturen van papieren rekeningafschriften staken maar waar is de knop om dit waar aan te zetten als je er spijt van hebt ?

  Het zou een aardige geste zijn als de wetgever zou bepalen dat aanmeld- en afmeldspelregels in zwaarte dienen overeen te zijn. Dat is prettig online maar ook in de offline wereld.

 21. Deze situatie is net wat anders en ik ben benieuwd of ik recht heb te vragen/eisen om mijn account te verwijderen.

  Het zit zo. Ik heb op hyves een account die ik graag wil behouden. Maar op hyves kun je spelletjes spelen. Zo ook happy harvest. Na heel veel klachten en ook nadat ik ontdekt heb dat het steeds moeilijker word om het spel gratis te spelen heb ik besloten om het niet meer te willen spelen. (En ook om de behandeling van de woordvoerder van happy harvest dat het proces van niet-meer-willen-spelen versneld heeft.)

  Na mijn idee mag ik vragen om mijn account te verwijderen. Echter word hier niet op gereageerd door de woordvoerders zelf, maar wel door diverse leden van het forum wat aan happy harvest gekoppeld is.

  Ik weet niet zeker of ik hier mag doorlinken, maar omdat ik echt antwoord wil, doe ik dat niet. Dit waren de reacties;

  Ik: Hoi alweer. ^^

  Ik wil me graag uitschrijven van HH. Ik wil g??n account hebben op HH. Zouden jullie mijn account kunnen verwijderen? Alvast bedankt! :-d

  Your uid is a9551826e0ec11ff

  Lid: Dit kan alleen als je je hele hyves verwijderd

  Ik: Mensen die eens komen kijken op HH en vervolgens nooit meer komen opdagen verdwijnen ook na verloop van tijd. Dus het kan schijnbaar wel. ;-)

  Lid: Ja als je een maand of 3 niet inlogt op HH ben je vanzelf verdwenen

  En er zijn nog een aantal reacties, maar minder belangrijk. Ik vind dat ik best mag vragen/eisen om mijn account van happy harvest te verwijderen z?nder dat mijn account van hyves zelf word verwijderd. Natuurlijk kan ik 3 maanden wachten, maar ik wil er nu vanaf.

  Een paar gegevens: 1) Niet betaald. (Geen abonnement betaald om het spel te kunnen spelen, wel items, maar die heb ik niet gekocht) 2) Aanmelden gaat na uitnodiging en klikken. (Dus ik krijg een uitnodiging van vriend of familielid die ik in mijn vriendenlijst heb van hyves, ik klik erop en ik ben aangemeld. Geen ingewikkelde vragenlijsten e.d..)

 22. Sinds een jaartje ben ik actief al mijn internetregistraties aan het in beeld brengen om vervolgens vele account op te zeggen. De moeilijkste tot nu toe is Pixmania.nl. Hierbij de wonderbaarlijke stappen die ik tot nu toe heb moeten maken: 1. constateren dat account opheffen via website niet mogelijk is (hoe verrassend); 2. opheffingsverzoek sturen via een contactformulier op de website. 3. Na een nette automatische reactie een e-mail met het verzoek mijn wachtwoord door te sturen per e-mail. Raar verzoek, want die hebben zij toch gewoon zelf? Als ik nl. mijn e-mailadres invul op de website, zou ik gewoon een nieuw wachtwoord kunnen krijgen. Dus ik snap deze vraag niet. 4. Gezien de bekende naam van Pixmania toch maar opgestuurd. 5. Bericht terug dat mijn account is verwijderd 6. Na vier weken toch maar even testen dan. En nee, account is er nog. Kan gewoon inloggen 7. E-mail gestuurd dat mijn account er toch nog is en verzoek opnieuw gedaan; 8. E-mail terug dat ze nog een keer hebben gezocht op mijn e-mailadres en dat ze echt niets hebben gevonden. Ik heb het mis volgens hun 9. Net weer een e-mail gestuurd dit keer met screenshot van scherm na inloggen als bijlage 10. Afwachten….

 23. Ik heb enkele advertenties gezet op de site Bokt.nl ondertussen is het aangebodene al lang en breed verkocht en wil ik de advertenties verwijderd hebben van deze site aangezien mijn telefoonnummer hier in vermeld staat. Heb zowel de betreffende moderator als de beheerder een bericht verstuurd met het verzoek om deze topics, die al lang gesloten zijn, te verwijderen maar tot op heden is dit nog steeds niet gebeurd.

 24. Als wij het dan over uitschrijven hebben, hoe zit het dan met detacherings-bedrijven en vergelijkbare banen-bemiddelaars? Zo ben ik in het verleden bij enkele bemiddelaars ingeschreven geweest tot ik een nieuwe, vaste baan vond. Nu ben ik dus niet meer beschikbaar maar toch komt er af en toe nog een emailtje binnen met soms best interessante aanbiedingen. Meestal per email, een enkele keer per analoge post of zelfs via de telefoon. Dat maakt het best lastig, want mijn kennis en kwaliteiten zijn kennelijk best gewild. Ik vind het dan ook helemaal niet erg, maar ik kan mij voorstellen dat anderen het misschien minder op prijs stellen. Toch geef ik vaak als reactie terug dat ik al een vaste baan heb en niet meer zoekende ben. Dat zou toch voldoende moeten zijn om mij uit te schrijven, toch?

 25. Commentaar van het forum Bokt.nl: “Juridisch gezien geef je Bokt een licensie om jou berichten te plaatsen en, ook weer juridisch gezien, wordt die licensie als een eeuwigdurende licensie gezien.” Toen ik 9 jaar geleden lid werd van dit forum heb ik het nergens zien staan dat ik er voor eeuwig aan vast zou zitten??? Arnoud, hoe zit dit volgens jou, kan het zomaar dat je account en berichten eeuwigdurend van een forumbeheerder worden?

 26. In dat citaat staat niet dat je berichten van de forumbeheerder of van het forum worden. Er staat dat je eeuwigdurend toestemming geeft tot publicatie. Dat lijkt me terecht en normaal bij een forum.

  Anders gezegd: wat had jij dan 9 jaar geleden verwacht, dat je op elk moment mocht zeggen “ach ik heb geen zin meer, haal mijn berichten even weg uit alle draadjes”?

  Je kunt w?l eisen dat je naam bij je berichten wordt weggehaald op grond van de privacywet. Staan er in specifieke berichten nog nadere persoonsgegevens, dan kun je die specifieke berichten laten anonimiseren door het beheer.

  1. ik heb de registratieregels er even bijgepakt. let wel Registratieregels ! ik zie geen woord Overeenkomst staan . daarnaast staat nergens dat het levenslang is. daarnaast maken ze de fout door wijzigingen in voorwaardes zomaar te wijzigen, men kan dan beter de bezoeker verwijzen naar een plek waar die weer toestemming kan geven voor een nieuwe Overeenkomst, al heb ik het woord Overeenkomst niet zien staan . dan zeggen ze later dat ze de overeenkomst die ze hier registratie noemen mogen wijzigen. dus dat ze de overeenkomst mogen wijzigen .

   met het volgende zinnetje wordt jou registratie en de daarbij horende overeenkomst teniet gedaan “Als je niet akkoord gaat met één van de wijzigingen, maak dan niet langer gebruik van “Bokt.nl”
   kijk dat kan juridisch niet. je registreert je , en moet regels accepteren, maar die regels kunnen geweizigd worden en dan heb je pech met je account als je dat niet wil. dit is nu een voorbeeld van een niet deugende overeenkomst. er is maar 1 overeenkomst geldig als die al gemaakt is, en dat is diegene die gedaan is op moment van registreren. waarmee je accoord bent gedaan. kijk je kan beter praten over een lidmaatschap dan overeenkomsten. het zijn eigelijk lidmaatschappen van een website. en die kan je zeker opzeggen.


   Bokt.nl – Registratie

   Door het betreden van “Bokt.nl” (inbegrepen “wij”, “ons”, “onze”, “Bokt.nl”, “http://www.bokt.nl/forums”), ga je automatisch akkoord met de volgende voorwaarden. Als je niet akkoord gaat met één van de voorwaardes, betreed/gebruik “Bokt.nl” dan niet langer. We hebben het recht om deze voorwaardes op ieder moment te wijzigen en zullen je daar zoveel mogelijk van op de hoogte houden. Het is echter wel aan te bevelen op regelmatige basis zelf de voorwaarden te controleren op wijzigingen. Als je niet akkoord gaat met één van de wijzigingen, maak dan niet langer gebruik van “Bokt.nl”. Als je gebruik blijft maken van “Bokt.nl”, ga je automatisch akkoord met de wijzigingen.

   Onze forums werken door middel van phpBB (inbegrepen “zij”, “hen”, “hun”, “phpBB software”, “www.phpbb.com”, “phpBB Group”, “phpBB Teams”), dit is een forum pakket vrijgegeven onder de “General Public License” (of “GPL”) en kan gedownload worden vanop http://www.phpbb.com. De phpBB software vergemakkelijkt alleen discussies via het internet en GPL verbiedt hen in wat wij toestaan en/of als toelaatbare inhoud en/of gedrag verbieden. Voor meer informatie omtrend phpBB, zie: http://www.phpbb.com/.

   Verder plaats je geen kwetsende, obscene, vulgaire, lasterlijke, haatdragende, bedreigende, sexueel-georiënteerde of andere inhoud die in strijd is met internationale wetten, de wetten van je eigen land of het land waar “Bokt.nl” gehost wordt. Als je dit toch doet, kan dit leiden tot een onmiddellijke permanente ban en waarschuwen we, als we dit nodig vinden, je internet provider. Je IP adres wordt bij iedere post opgeslagen, waardoor we het volgen van de voorwaarden kunnen afdwingen. Je gaat ook akkoord met het feit dat “Bokt.nl” het recht heeft om op ieder moment je een onderwerp te verwijderen, verplaatsen of sluiten. Als gebruiker sta je ook toe dat jouw informatie in onze database wordt opgeslagen. Deze informatie wordt nooit aan derden doorgegeven zonder je instemming, noch “Bokt.nl” als phpBB zijn verantwoordelijk als je gegevens door een forum hack toch openbaar gemaakt zijn.

   1. Het is legaal om in AV een beding op te nemen dat je de voorwaarden eenzijdig mag wijzigen. Wel moet de wederpartij dan de mogelijkheid hebben op te zeggen, anders is dat beding (bij consumenten) onredelijk bezwarend. Ik zie het probleem niet met dit punt van de AV van Bokt.

    Meen je nu werkelijk dat een taalkundige onduidelijkheid de juridische status van een overeenkomst vernietigt?

    1. AV aanvaarding? kom er zo op terug. ook met deze AV?

     gebruiker gaat naar onderstaande forum regels , klikt op ok, plaatst wat berichten maar het blijkt een forum te zijn met domme discussies, krijgt spijt en wil account verwijderen. helaas wordt account geblokkeerd en op onzichtbaar gezet. het account is nu niet meer verwijderbaar.

     Forum Rules

     Registration to this forum is free! We do insist that you abide by the rules and policies detailed below. If you agree to the terms, please check the ‘I agree’ checkbox and press the ‘Register’ button below. If you would like to cancel the registration, click here to return to the forums index.

     Forum Rules

     Registration to this forum is free! We do insist that you abide by the rules and policies detailed below. If you agree to the terms, please check the ‘I agree’ checkbox and press the ‘Register’ button below. If you would like to cancel the registration, click here to return to the forums index.

     Although the administrators and moderators of Stormfront will attempt to keep all objectionable messages off this forum, it is impossible for us to review all messages. All messages express the views of the author, and neither the owners of Stormfront, nor Jelsoft Enterprises Ltd. (developers of vBulletin) will be held responsible for the content of any message.

     By agreeing to these rules, you warrant that you will not post any messages that are obscene, vulgar, sexually-orientated, threatening, or otherwise violative of any U.S. laws. Specific guidelines for posting can be found here:

     The owners of Stormfront reserve the right to remove, edit, move or close any thread for any reason.

    2. overeenkomst in korte zinnen 0 mevrouw aanvaard dat Bokt.nl – Registratie

     1 mevrouw aanvaard dat Door het betreden van “Bokt.nl” (inbegrepen “wij”, “ons”, “onze”, “Bokt.nl”, “http://www.bokt.nl/forums”), ga je automatisch akkoord met de volgende voorwaarden. 2 mevrouw aanvaard dat Als je niet akkoord gaat met één van de voorwaardes, betreed/gebruik “Bokt.nl” dan niet langer. 3 mevrouw aanvaard dat We hebben het recht om deze voorwaardes op ieder moment te wijzigen en
     zullen je daar zoveel mogelijk van op de hoogte houden. 4 mevrouw aanvaard dat Het is echter wel aan te bevelen op regelmatige basis zelf de voorwaarden te controleren op wijzigingen. 5 mevrouw aanvaard dat Als je niet akkoord gaat met één van de wijzigingen, maak dan niet langer gebruik van “Bokt.nl”. 6 mevrouw aanvaard dat Als je gebruik blijft maken van “Bokt.nl”, ga je automatisch akkoord met de wijzigingen.

     7 mevrouw aanvaard dat Onze forums werken door middel van phpBB (inbegrepen “zij”, “hen”, “hun”, “phpBB software”, “www.phpbb.com”, “phpBB Group”, “phpBB Teams”), 8 mevrouw aanvaard dat dit is een forum pakket vrijgegeven onder de “General Public License” (of “GPL”) en kan gedownload worden vanop http://www.phpbb.com. 9 mevrouw aanvaard dat De phpBB software vergemakkelijkt alleen discussies via het internet en GPL verbiedt hen in wat wij toestaan en/of als toelaatbare inhoud en/of gedrag verbieden. 10 mevrouw aanvaard dat Voor meer informatie omtrend phpBB, zie: http://www.phpbb.com/.

     11 mevrouw aanvaard dat ze Verder plaats je geen kwetsende, obscene, vulgaire, lasterlijke, haatdragende, bedreigende, sexueel-georiënteerde of andere inhoud die in strijd is met internationale wetten, de wetten van je eigen land of het land waar “Bokt.nl” gehost wordt. 12 mevrouw aanvaard dat Als je dit toch doet, kan dit leiden tot een onmiddellijke permanente ban en waarschuwen we, als we dit nodig vinden, je internet provider. 13 mevrouw aanvaard dat Je IP adres wordt bij iedere post opgeslagen, waardoor we het volgen van de voorwaarden kunnen afdwingen. 14 mevrouw aanvaard dat Je gaat ook akkoord met het feit dat “Bokt.nl” het recht heeft om op ieder moment je een onderwerp te verwijderen, verplaatsen of sluiten. 15 mevrouw aanvaard dat Als gebruiker sta je ook toe dat jouw informatie in onze database wordt opgeslagen. 16 mevrouw aanvaard dat Deze informatie wordt nooit aan derden doorgegeven zonder je instemming, 17 mevrouw aanvaard dat noch “Bokt.nl” als phpBB zijn verantwoordelijk als je gegevens door een forum hack toch openbaar gemaakt zijn.

     de registratie in 17 deelzinnen .

     mevrouw wens haar account te verwijderen omdat ze een blok heeft. dat recht heeft ze staat vast in deze discussie. bij verwijderen van haar account zullen alle persoonsgegevens en cookie gegevens in de database worden vernietigd. dus geen inlog, inlognaam, geen cookie bezoekhistorie, cookies voor bezochte websites, bv cookies voor geklikte links, geen IP nummer enz enz . met een officiele verwijdering van het account wordt alles verwijderd wat met mevrouw te maken heeft. Ze kunnen wel gaan knoeien, kopieren, op een DVD zetten, verbergen van account,account onzichtbaar maken, maar dan belazeren ze de zaak. het account heft alles op, tenzij er illegaal mee geknoeid wordt, gekopieerd enz

     nu is het account totaal weg wegens verzoek van de gebruiker.

     aanvaarding 0,1,2 vervallen, opgeheven door opheffing van de account aanvaarding 3,4 vervallen ook, opgeheven door opheffing van de account mevrouw hoeft niet meer naar de site aanvaarding 6 vervalt ook, zonder account kan mevrouw ook niet meer inloggen aanvaarding 7,8,9,10 vervallen ook, het account is weg. aanvaarding 11, 12, vervallen na account opheffing aanvaarding 13 vervalt ook, IP adres is uit de database en voorwaarden afdingen is niet meer nodig aanvaarding 14,15, 16 alle informatie wordt uit de database verwijdert met verwijdering van het account aanvaarding 17 vervalt omdat je gegevens wordenb verwijdert met account.

     ik zie nergens dat mevrouw een levenslange overeenkomst door aanvaarding van een aanbod genoemd in zin 1 tm 17 zou zijn aangegaan.

     door verwijderen van het account worden ook alle geplaatste berichten van mevrouw verwijdert zoals ze wenst. ze verbreekt er geen aanvaarding mee.

     1. Dat het er niet staat, wil niet zeggen dat het geen overeenkomst is. De bakker benoemt ook nooit dat k een overeenkomst sluit, toch sluit ik die als ik ‘m geld geef voor een brood.

      Ik zie geen einddatum van de overeenkomst genoemd, dus is deze voor onbepaalde tijd. Onbepaalde tijd wil zeggen dat beide partijen deze mogen opzeggen met een redelijke opzegtermijn.

      Bij beëindiging van een overeenkomst vervalt artikel 8 a Wbp (toestemming) als grond. Sub b (afwikkeling overeenkomst) en f (dringend eigen belang) blijen bestaan. De beheerder kan bv. de accountnaam blokkeren zodat niemand anders die kan registreren en doen of hij de ex-gebruiker is. Ook heeft de beheerder het recht de blok op IP-adres of naam te handhaven tot in de eeuwigheid, en daarbij is bewaren van de persoonsgegevens nodig.

      Het verwijderen van berichten loopt tegen sub f aan, de discussie wordt erdoor verstoord dus is dat niet nodig. Je kunt dat eventueel ook gooien op strijd met de redelijkheid en billijkheid, het is niet redelijk om te eisen dat een berg berichten uit een groepsdiscussie weggehaald worden.

      1. “Dat het er niet staat, wil niet zeggen dat het geen overeenkomst is. De bakker benoemt ook nooit dat k een overeenkomst sluit, toch sluit ik die als ik ‘m geld geef voor een brood.””

       Als je naar de bakker gaat en je koopt een krentenbol, dan zie je de prijs staan en je rekent af.aanvaard je de prijs. omdat het kopen van een krentenbol bij de bakker een normale zaak is door eeuwenlang gebruik hoeft geen ingewikkelde koopovereenkomst gemaakt te worden. Je krijgt een bonnetje mee, met de prijs die je betaald heb, dat is de koopovereenkomst.

       ik zie nergens staan dat mevrouw bij uitschrijven wissen van haar account, en alles wat daar aan hangt , 1 van de aanvaarde regels in de overeenkomst verbreekt bij Bokt.nl . Als Bokt.nl eist bij verwijderen van account dat berichten die aan dat account hangen deels blijven staan, kunnen ze dat niet eisen middels de overeenkomst die aanvaard is door mevrouw. mevrouw verbreekt geen registratieregel van bokt.nl nog dat bokt.nl dat eist in die registratieregels.

       in zin 5 mevrouw aanvaard dat: “Als je niet akkoord gaat met één van de wijzigingen, maak dan niet langer gebruik van “Bokt.nl” is in strijd met het recht een account te mogen uitschrijven. in zin 15 mevrouw aanvaard dat: Als gebruiker sta je ook toe dat jouw informatie in onze database wordt opgeslagen.” mevrouw kan aangenomen hebben bij het aanvaarden dat het om accountgegevens ging, die ze mag verwwijderen. het aanbod is niet duidelijk genoeg geweest omtrent “gegevens in database”

       “Ik zie geen einddatum van de overeenkomst genoemd, dus is deze voor onbepaalde tijd. Onbepaalde tijd wil zeggen dat beide partijen deze mogen opzeggen met een redelijke opzegtermijn.” ik zie nergens in de overeenkomst staan met uitschrijving van mevrouws account, als ze dat doet, dat er ergens nog een grond is zaken buiten haar wil te ontrekken van account uit te schrijven via de overeenkomst bij bokt.nl

       “Bij beëindiging van een overeenkomst vervalt artikel 8 a Wbp (toestemming) als grond. Sub b (afwikkeling overeenkomst) en f (dringend eigen belang) blijen bestaan.” veelal houden de websites niet aan, daarom is het beter dat iedere website een uitschrijven knop krijgt . Sub b is alleen dan als er iets in de overeenkomst staat, een aanbod dat aanvaard is geldig. dat aanbod en de afwikkeling daarvan is niet genoemd in genummerde zinnen in de overeenkomst van bokt.nl

       “De beheerder kan bv. de accountnaam blokkeren zodat niemand anders die kan registreren en doen of hij de ex-gebruiker is. Ook heeft de beheerder het recht de blok op IP-adres of naam te handhaven tot in de eeuwigheid, en daarbij is bewaren van de persoonsgegevens nodig.”

       het recht om een IP adres te blokken is een noodzakelijk recht net zoals een telefoonnummer blokken. echter een IP adres blijft wel een persoonsgegeven, en dient verder niet opgeslagen te worden. een anonieme IP blok.noodzaak voor werking van internet. maar dat is 1 IP nummer op 1 plek in de database.erg minimaal. mag geen misbruik van gemaakt worden door meer IP informatie op te slaan.

       De beheerder kan de accountnaam blokkeren zodat niemand anders die kan registreren maar dient wel het account te verwijderen. De Beheerder kan niet doen of hij de ex-gebruiker is, hij dient het account te verwijderen, als het klopt is er ook geen account meer .

       “Het verwijderen van berichten loopt tegen sub f aan, de discussie wordt erdoor verstoord dus is dat niet nodig. Je kunt dat eventueel ook gooien op strijd met de redelijkheid en billijkheid, het is niet redelijk om te eisen dat een berg berichten uit een groepsdiscussie weggehaald worden.”

       mevrouw wordt geblokt en wil diens account verwijderen. ze kan niet meer deelnemen aan die discussie.als mensen haar mening in die discussie betwisten, ze heeft recht in die discussie te reageren standpunten uit te leggen. Als ze een accountblok heeft kan ze niet reageren en heeft ze het recht zich te ontrekken aan die discussie. die berichten dienen bij een blok te worden verwijdert. ze kan geen weerwoord voeren, geen rechtmatige discussie meer. op grond van die onrechtmatigheid heeft ze het recht alles te verwijderen

       1. “Een overeenkomst ontstaat door aanvaarding van een aanbod (art. 6:217 BW). “Mag ik hier zitten?” “Ja hoor!” -> overeenkomst tot bruikleen van een stoel.” dan zeg je: ”Dat het er niet staat, wil niet zeggen dat het geen overeenkomst is.”

        je verwijst eerst naar een overeenkomst, en dan staat het niet in die overeenkomst, dan zeg je dat die toch geldig is. Niemand kan een overeenkomst aangaan die niet te aanvaarden is doordat iets er niet in staat.

        dan zegt mevrouw verder : Toen ik 9 jaar geleden lid werd van dit forum heb ik het nergens zien staan dat ik er voor eeuwig aan vast zou zitten???

        waar zie jij dan die aanvaarding van levenslang staan in welke zin? of waaruit in de overeenkomst die onstaan is door acceptatie van de regels,,, 1 tm 17, het staat er niet.

        Op welke manier is mevrouw een levenslange overeenkomst aangegaan? Jij zegt dus eigelijk: op niets ! ”Dat het er niet staat, wil niet zeggen dat het geen overeenkomst is.”
        ze is dus een levenslange overenkomst aangegaan door regels te accepteren zeg je, en dan staat het niet in die regels, dan is er toch geen overeenkomst? waar zie jij in de registratie van Bokt.nl na uitschrijving dat mevrouw levenslange publicatie aanvaard ?

        1. Ik zeg niet dat de overeenkomst levenslang is. Ik zeg dat er een aanbod is (kom op deze site discussiëren) dat aanvaard is (registratie & meedoen). Dús is er een overeenkomst (6:217 BW). Bij het aanbod hoeft niet te staan dat je een overeenkomst sluit. Jij sluit met mij een overeenkomst door op “publiceer deze bijdrage” te klikken. De overeenkomst is dat ik jouw bijdrage zal publiceren, zonder tegenprestatie van jou. Nergens wordt daarbij het woord ‘overeenkomst’ gebruikt, toch is het er een.

         Meen je nu werkelijk dat ergens moet staan “Let op: door X of Y te doen sluit u een overeenkomst”?

         Hoe lang de overeenkomst duurt, kan afgesproken zijn of niet. Dit staat los van óf er een overeenkomst wordt gesloten. Als de duur niet afgesproken is, dan is de overeenkomst tot wederopzegging en dus niet levenslang (onopzegbaar). Je mag dus opzeggen, mits met een redelijke opzegtermijn. Na opzegging mag je niet meer meediscussiëren, dat is de kern van registratie & meedoen bij een forum.

         De vraag wat er met je bijdragen moet gebeuren, staat los van of je overeenkomst opzegbaar is. Ik meen dat uit de aard van publicatie op een forum volgt dat je een eeuwigdurende licentie verleent. Dat hoeft dus ook niet in de overeenkomst te staan, want een overeenkomst wordt door de wet aangevuld met wat er volgt uit de wet, de gewoonte, redelijkheid en billijkheid. Zo volgt uit diezelfde redelijkheid dat ik een dubbele bijdrage van jou mag weghalen en dat ik rare HTML-fouten mag verbeteren. Ik hoef dus niet een regel te publiceren dat ik in die situaties mag ingrijpen, maar toch mag ik dat.

         De wet bescherming persoonsgegevens biedt wél een recht tot weghalen. Je trekt de toestemming tot verwerking van je persoonsgegevens in, daarmee vervalt die grond. Alles dat dan niet onder een andere grond (sub b of f) te rechtvaardigen is, moet dan weg. Echter, je bijdragen hoeven niet te worden weggehaald want voortgezette publicatie daarvan is normaliter onder sub f te rechtvaardigen.

         Kortom, hoe lang de overeenkomst tot meedoen op Bokt ook duurt, de postings mogen blijven staan zolang publicatie te rechtvaardigen is onder artikel 8 sub f Wbp. Oftewel zolang ze bijdragen aan een discussie die daar speelt (speelde) en verwijdering die discussie zou verstoren.

         Wat zou volgens jou Bokt anders moeten doen om de door hen gewenste situatie te bereiken? Expliciet ‘overeenkomst’, ‘eeuwig’ en ‘nooit verwijderen van bijdragen’ vermelden?

         En redactioneel: doe me een lol en kies één nickname om mee te reageren. Dan is het ook voor anderen goed te volgen wie nu met wie discussieert.

 27. @Lia; De quote mbt de eeuwigdurende licentie is uit een heel andere context. Voor zover ik weet is met betrekking tot het verwijderen van de advertenties teruggekoppeld dat dit geen probleem is en dat we bezig zijn met een meer algemene oplossing.

  Vooruitlopend op de algemene oplossing zijn je advertenties verwijderd.

 28. Ikzelf wilde mijn gratis account opzeggen op http://www.spelpunt.nl Nu staat in de voorwaarde dat ik dat aangetekend moet doen, inclusief een kopie van mijn id-kaart. Zelf daar bezwaar tegen gemaakt, dat ik mij kan vinden met het schriftelijk opzeggen van mijn account, maar het toevoegen van mijn id-kaart, ik niet op prijs stel. Helaas, dat zijn onze gestelde voorwaarden. Gevolg is dat ik door mijn commentaar verwijderd ben geworden van de site, niet meer de toegang heb tot het forum, en inmiddels heb gemerkt dat mijn spelersnaam verwijderd is geworden.

  Kan dus toch op een makkelijke manier hahaha

 29. Ik schrijf op een forum. Als ik daar weg wil, wordt de naam behouden en de berichten ook. Men zegt dat het technisch onmogelijk is de account te verwijderen. En dat er dan gaten vallen in de discussies. Het is mij nu nog niet helemaal duidelijk geworden, of ik kan eisen dat mijn berichten en vooral ook mijn account verwijdert gaat worden. Ook na een ban blijft alles bestaan. Intussen heeft men toegezegd de naam te veranderen, maar als ik nu helemaal wil verdwijnen van het betreffende forum inclusief mijn berichten? Is het voldoende als de naam verandert wordt in bv. guest en de berichten blijven bestaan? Ook staat bij een lid eronder dat deze geband is? Ook al is het niet de echte naam, zij is wel redelijk bekend onder deze naam.

 30. Ik heb een tijdje een abonnement gehad op de OV-fiets, tegenwoordig onderdeel van de Nederlands Spoorwegen (NS). Toen ik het abonnement nam, was het nog geen onderdeel van de NS. Omdat ik de OV-fiets nooit gebruik en niet verwacht er nog gebruik van te maken, heb ik het abonnement stopgezet. Dat kon keurig online worden gedaan met ingang van het einde van de abonnementsperiode op 1 juni 2011.

  De abbonementsperiode is nu voorbij en ik wil mijn gegevens laten verwijderen uit het online OV-fiets systeem. Het systeem heeft geen mogelijkheid om dit zelf te doen. Dus heb ik een e-mail gestuurd met het verzoek dit voor me te doen. Het eerste antwoord was dat het systeem geen mogelijkheid heeft om dit te doen en dat ze de suggestie hebben doorgegegeven aan de ontwikkelaars ter verbetering van de webiste in de toekomst. In mijn reactie uitgelegd dat ik mijn gegevens verwijderd wil hebben en dat het verbeteren van hun website voor mij geen prioriteit heeft. Het tweede antwoord was: Deze gegevens blijven in de database staan, waar niemand bij kan en ook niets mee doet. Dat is nu precies wat ik niet wil, dus nogmaals een reactie gestuurd en gezegd dat ik een klacht zal indienen en een beroep zal doen op de Wet Bescherming Persoonsgegevens als ze nog langer weigeren mijn gegevens te verwijderen. Ik wacht nu op het volgende antwoord. Ze nemen daar steeds ongeveer 7 dagen de tijd voor, maar dat wordt wel keurig in een berichtje gemeld.

  Los van het bovenstaande heb ik de klacht dat OV-fiets (NS) wachtwoorden van gebruikers/abonnees als leesbare tekst opslaat. Sterker nog, als je ingelogd bent, wordt het wachtwoord leesbaar op het scherm getoond. Ik heb het wachtwoord daarom gewijzigd. Niet geheel tot mijn verrassing kreeg ik mijn nieuwe wachtwoord als leesbare tekst in een e-mail toegestuurd. Dit gebeurt ook als je je wachtwoord vergeet en het opvraagt. Dat is toch niet meer van deze tijd. Ik vraag me af of dat in deze tijd nog wel is toegestaan. Het getuigt niet van zorgvuldige omgang met persoonsgegevens of “gevoelige” informatie zoals wachtwoorden.

 31. Ulla een goede forum heeft algemene voorwaarden daarin zal heus wel staan dat je als je de voorwaarden accepteer hun een eeuwig durende licentie geeft op het geen wat je geschreven heb op hun forum.

 32. Bokt forum, een forum over paarden, ik kwam erop door een topic over migraine. Wilde reageren maar dan moest je registeren, gedaan, reageren kon nog steeds niet, je moest eerst 25 paardenberichten plaatsen. Toen wilde ik me weer uitschrijven, staat er doodleuk in de ‘help’ dat je account verwijderen niet mogelijk is. Ik heb ze een mail gestuurd en gewezen op deze blog. Dit is het forum:http://www.bokt.nl/forums/

  Ik ben benieuwd wat er nu gebeurd bij Bokt.

 33. Ik vraag mij opeens nog iets anders af. Want hoe zit het eigenlijk met hobbyisten die een forum (b.v. overpaarden zoals Lisa aangeeft) gewoon consumenten zijn en dus niet bedrijfsmatig een website beheren. Immers, op sites zoals WordPress kan iedereen gewoon een blog maken waar iedereen zich kan inschrijven en voor forums zijn er ook diverse “hosted solutions” voor consumenten. Een consument kan natuurlijk ook gewoon thuis hosten of bij een provider een “shared host” huren en daar eigen forum-software installeren.

  We praten dan dus over consumenten-sites waar andere consumenten zich voor kunnen inschrijven. Dus geen B2B of B2C maar C2C. Beetje apart, maar het kan… 🙂 Dus kan iemand die als consument een site beheerd de regels over uitschrijven gewoon negeren? Want als Bokt forum door een consument wordt beheerd dan is dat een andere situatie dan wanneer er een “Business” achter zit.

 34. Ik heb problemen met Ziggo. Heb daar 2 ‘mijn ziggo’ accounts en wil er eentje van opheffen. Ze zeggen dat dat niet kan en dat mijn account oneindig zal blijven bestaan.

  Dat ze mijn gegevens oneindig lang in hun systeem mogen bewaren vind ik al raar, maar dat ze zelfs het online-account niet willen opheffen, nog merkwaardiger.

 35. @JurgenD en Anne: Skype laat je alle persoonlijke gegevens uit het profiel verwijderen. Wat je dan overhoudt is de naam van het (nu lege) account. Door de accountnaam te laten blijven bestaan wordt voorkomen dat iemand zich als jou voor kan doen. Of die afkoelperiode oneindig lang moet zijn (zo als gebruikelijk bij bankrekeningnummers) of begrensd tot een paar jaar (zoals bij telefoonnummers), valt te bediscussiëren. Maar het idee om de accountnaam nog een tijdje op een lijst te houden heeft zijn voordelen. Dit kan ook wel eens de reden zijn waarom Ziggo een account niet (volledig) opheft.

 36. Ik heb deze week bij een forum gevraagd drie accounts te verwijderen.  Mijn persoonsgegevens te verwijderen en te anonimiseren.  Mijn accounts zijn alleen inactief gemaakt. 

  In mijn gevoel is er niet conform mijn verzoek gehandeld.  Inactief maken betekent namelijk dat er een persoonsgegeven over mij bekend blijft. Wat volgens mij in strijd is met mijn privacy. 

  Wil de server één van deze account activeren heeft de server een email adres nodig die aan deze accounts verbonden zijn.  Van twee accounts bestaan geen email adres meer. 

  Ik wil dat deze account  echt verwijderd worden. Aangezien mijn IP adres geblokkeerd wordt.  Ik nooit meer een account aan kan maken zonder anoniem te zijn. Het kan toch niet zo zijn dat mijn IP adres voor altijd geblokkeerd mag blijven. 

  Ik weet niet hoe of ik juridisch in mijn recht sta om deze  account definitief verwijderd te krijgen. 

 37. Er is een discussie gaande of een IP adres nou wel of geen persoonsgegeven is. Een lastige discussie omdat alleen een IP adres als onvoldoende bewijs wordt gezien in strafzaken tegen hackers. Daarnaast hebben veel mensen toch een dynamisch IP adres, alleen verandert deze om de paar maanden of zo. Het CBP maakt in ieder geval duidelijk dat een IP adres soms wel, en soms niet een persoonsgegeven is. Maar Arnoud en veel anderen vinden het weer wel een persoonsgegeven.

  Het betreffende forum heeft echter wel geldige redenen om een IP adres of andere persoonsgegevens te onthouden, indien de betreffende persoon zich op het forum zich ernstig misdragen heeft. Het bewaren van die persoonsgegevens heeft dan een duidelijk doel, namelijk de betreffende persoon blokkeren en voorkomen dat er verdere misdragingen plaatsvinden. Dan komt dit artikel naar voren, waarbij de forumbeheerders een geldige reden hebben om deze persoonsgegevens te bewaren, omdat het belang van het forum dan voor gaat.

 38. Ha Wim,

  Quote 

  Het betreffende forum heeft echter wel geldige redenen om een IP adres of andere persoonsgegevens te onthouden, indien de betreffende persoon zich op het forum zich ernstig misdragen heeft. Het bewaren van die persoonsgegevens heeft dan een duidelijk doel, namelijk de betreffende persoon blokkeren en voorkomen dat er verdere misdragingen plaatsvinden. Dan komt dit artikel naar voren, waarbij de forumbeheerders een geldige reden hebben om deze persoonsgegevens te bewaren, omdat het belang van het forum dan voor gaat. 

  einde quote

  Ik heb mij op het desbetreffende forum niet misdragen.  Wat ik wil is dat mijn drie accounts met persoonsgegevens verwijderd worden in plaats van inactiveren. 

  Ik heb de desbetreffende moderator deze mail verstuurd. 

  Geachte WebFemme, Ik verzoek u  mijn account te verwijderen met de bijbehorende email adressen   In plaats van te inactieven  Ik heb gisteren al uw regels behorende bij een gebruikersreglement gelezen.  Ik kon daarin niet terug vinden het ” woord” inactiveren! Ik kon daarin wel terug vinden het ” woord verwijderen! Met deze  gebruikersreglement ben ik akkoord gegaan! U schrijft u kunt u account verwijderen door een mail te sturen met alleen u gebruikersnaam.  U schrijft nergens dat u een account inactief maakt. 

  Het antwoord. 

  Quote

  Wij hebben de gegevens bij uw account verwijderd en de inlognaam ook geanonimiseerd, zoals u heeft verzocht. Wij staan de registratie van 3 accounts per femme toe. Dit hebben wij u medegedeeld toen u verzocht uw account te verwijderen.  U heeft hierop toch tot verwijdering verzocht, dus ingestemd met het feit dat u hiermee geen account meer bij ons kon registreren. Zoals u zelf al aangeeft: ‘Websites kunnen een goede reden om persoonsgegeven van burgers langer te blijven registeren, bijvoorbeeld omdat ze niet willen dat gebruikers terug komen met een andere gebruikersnaam.’  Wij hebben alle gegevens die niet noodzakelijk zijn voor het beheren van onze website en het houden van een zorgvuldig archief verwijderd. 

  Einde Quote

  Het lukt mij bij deze server niet om accounts met alle persoonsgegevens te verwijderen.  Het enige wat deze server doet zijn een accounts inactiveren.  Dus accounts worden nooit verwijderd.  Zo kan deze server volhouden dat er drie account geregistreerd zijn.  Als ik weer actief wil zijn. Kan de server een account activeren. Daarvoor hebben zij persoonsgegevens nodig die ik heb laten anonimiseren.  Daar  de server volhoudt dat wat ik onder verwijderen versta. De server volhoudt dat account inactief worden gemaakt. Waardoor ik volgens de server het maximale accounts heb. Waardoor de server het legaal vindt om mijn IP adres te blokkeren.  Of te wel hoe kan ik mijn accounts  definitief laten verwijderen.  Waardoor de onterechte IP blokkade verdwijnt?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.