Ontbinden van een datingsiteabonnement

love-muizen-hartje.pngHet is lezersvraagweek. Een lezer vroeg me:

Een tijd geleden had ik me aangemeld bij een relatiesite, gewoon om te kijken of het wat was. Ik heb een paar dagen rondgekeken, wat berichtjes gestuurd maar eigenlijk was ik er niet tevreden mee. Ik heb ze toen een mail gestuurd dat ik de overeenkomst wenste te ontbinden op grond van de wet koop op afstand. Die geldt ook voor diensten tenslotte, en ik zat nog binnen de zeven werkdagen. Maar nee: ik had al berichtjes gestuurd en dus zou het recht op ontbinding vervallen zijn. Heb ik dan geen recht van uitproberen bij diensten?

Deze vraag krijg ik opvallend vaak in connectie met Parship, maar ook bij vele andere dating- en relatiebemiddelingsites blijkt het te spelen. Mensen registreren zich om de dienst uit te proberen, de site bevalt niet maar ondertussen is er wel een (soms zelfs betaald) jaarabonnement afgesloten.

En nee, daar kom je niet meer vanaf met een beroep op de Wet Koop op Afstand. Weliswaar geldt die ook voor diensten, en dus ook voor dating en relatiebemiddeling, maar het recht komt te vervallen op het moment dat je gebruik maakt van de dienst.

Dit is erg raar: een product mag je een week uitproberen, maar een dienst geen seconde. Ontbinden kan daar alleen zolang je nog niet actief de dienst bent gaan gebruiken. Ik heb geen idee waarom niet, maar zo staat het in de wet.

Bij Parship (en diverse anderen) wordenwerdende algemene voorwaarden trouwens niet rechtsgeldig aangeboden bij het registreren: ze staan in een popup venster zonder downloadmogelijkheid, en dat is gewoon niet juist. (Update: enige tijd na deze blog is dat aangepast.) Helaas helpt je dat maar een klein beetje. Je hebt nog steeds een registratie en een bemiddelingsovereenkomst, en als je daarvoor betaald hebt, is er geen mogelijkheid om zomaar je geld terug te krijgen.

Arnoud

10 reacties

 1. Maar, voor zover ik het begreep moet er door de klant expliciet aangegeven worden dat die af wil zien van het “retourrecht” van de wet koop op afstand, om de dienst direct laten beginnen. En als de klant daar niet expliciet op die manier vanaf ziet, je de dienst in de termijn zou moeten beperken/blokkeren, als je geen “retouren” wil toelaten.

  Lees ik hier nu echter dat de klant impliciet het retourrecht opgeeft zodra deze gebruik maakt van de dienst?

 2. Ik kom ook op die rare conclusie uit, Erik.

  In de wet staat dat het recht van ontbinding vervalt als “uitvoering met instemming van de consument is begonnen”. De vraag is dus wanneer je je instemming geeft. Is dat bij de eerste inlog, bij het eerste berichtje of al wanneer je je inschrijft en erbij staat “u mag meteen inloggen en uw profiel staat al op actief”?

 3. Wat is de juridische definitie voor dienst?

  Volgens van Dale is het een handeling waarmee men iemand van nut is. Een overeenkomst waarbij je overeenkomt dat de een gebruik mag maken van het product van de ander is dan geen dienst.

 4. Er is m.i. geen expliciet akkoord gegeven voor het direct starten van de dienst. Als dit in de AV heeft gestaan is het, zoals Arnoud terecht opmerkt, ongeldig.

  Oftewel, niet zeiken en geef die mensen gewoon hun geld terug. Moeilijk doen kost meer geld dan dat het oplevert. Daarnaast gaat de persoon nu vertellen over deze ervaring en waarom hij dan af wil van z’n (Parship) abo. Dan heb je het toch niet helemaal begrepen als organisatie.

 5. Yep, ik voel mij ook beetgenomen bij PARSHIP.NL. Nergens staat in de AV hoe het bedrag wordt afgeschreven, ineens of in termijnen je weet het niet. Ik had eerder moeten checken, maar heb dat niet gedaan. Heb heeel netjes een email gestuurd om de aanmelding te annuleren maar heb 3 dagen later niet eens antwoord gehad van PARSHIP maar er is wel al maar liefst 370 euro van mijn rekening afgeschreven. Belachelijk vind ik dit. Gelukkig heb ik direct laten storneren, dat kon omdat het ging om een eenmalige of doorlopende machtiging, en geen algemene machtiging. Aldus mevr. van de bank. Gelukkig heb ik nog niet ingelogd op PARSHIP, dus ik ga nu via de wet koop op afstand het contract ontbinden. Ik heb geluk gehad, want ik heb niet kunnen vinden wat voor soort machtiging het was, en wist daar eerlijk gezegd ook niets van. Ik hoop dat het goed komt, maar o o o wat een stelletje oplichters zijn het! Zo maak je toch geen goede reclame?! Ik zal ook direct een brief naar de consumentenbond sturen, hopelijk komt PARSHIP in een kwaad daglicht te staan, of leren ze er eindelijk van.

  Jeroen

 6. check deze uitspraak is:

  LJN: BL1755

  dat strookt niet met dit artikel (zie ov 5)..instemmen is de consu er op wijzen dat het herroepingsrecht opzij wordt gezet…hoe denk jij hierover, want m.i. klopt dit artikel niet als ik deze tegen die LJN uitspraak leg. Het gaat niet om het actief gebruiken (i.c.).

 7. Interessant! De rechter zegt dat die regel over “met instemming begonnen met leveren” alleen geldt wanneer je de consument hebt geinformeerd. Vergeet je te melden hoe het zit met opzeggen, dan geldt de driemaandentermijn en dan mag je ook NA levering alsnog ontbinden.

  Artikel 7:46i lid 5 BW bepaalt (onder meer) dat artikel 46d niet van toepassing is op de overeenkomst op afstand tot het verrichten van diensten waarvan de nakoming met instem-ming van de wederpartij is begonnen voordat de in artikel 46d lid 1, eerste en derde volzin, bedoelde termijn is verstreken, maar dat geldt alleen indien de wederpartij op de termijn van zeven dagen is geattendeerd.

 8. Tuinde bij Parship erin doordat ik begreep dat het 6 maanden voor 39,90, tot het moment dat ik afschrijving goedkeurde heb ik niet het totaalbedrag kunnen waarnemen van 239,40. Mijn inziens had men dat moeten vermelden om verwarring te voorkomen. Goed, om een lang verhaal kort te maken, ik had de dag erna direct geannuleerd toen ik de factuur ontving die wel het totaalbedrag vermeldde. Na wat op en neer gemail heeft men mij toegezegd dat ik alleen het persoonlijkheidsrapport diende te betalen (dat de dag na aanmelding, dus binnen 7 dagen!) via de mail werd toegestuurd. Maar aangezien het hier om 120,00 euro voor een persoonlijkheidsrapport gaat en ik geen gebruik wil maken van hun veel te dure diensten ga ik niet akkoord . En als ik bovenstaande verhalen lees is er nog veel twijfel wat nu wel of niet mogelijk is ondanks de uitleg van Arnoud. Daarom geef ik het nog niet op, en zal als Parship niet alsnog toegeeft de consumentenbond en eventueel later ook Kassa of Radar inschakelen. Ik zal Parship zoveel mogelijk in goede naam aantasten, dat zeker. Smerige praktijken die niet overeenkomen met andere diensten, en diensten zijn diensten, zie geen reden voor een datingsite hiermee weg te komen

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.