Skimmen toch strafbaar!

skimmen-diefstal-fraude-oplichting-foto-paul-wiegmans.jpgJa, daar stond ik even van te kijken. Ik heb op diverse plekken rondgetoeterd dat het niet duidelijk is of skimmen strafbaar is. Dit vanuit de gedachte dat er pas sprake is van oplichting als er werkelijk iets wordt gekocht met een nagemaakte kaart. Maar een lezer wees me op diverse vonnissen, zoals bv. rechtbank Zwolle en eerder rechtbank Breda, waarin het wel degelijk strafbaar werd geacht om skimapparatuur voorhanden te hebben en te proberen deze op pinautomaten te installeren.

In de wet staat namelijk een apart artikel dat gewoon het namaken van een betaalpas verbiedt (art. 232 lid 1 Strafrecht):

Hij die opzettelijk een betaalpas, waardekaart, enige andere voor het publiek beschikbare kaart of een voor het publiek beschikbare drager van identiteitsgegevens, bestemd voor het verrichten of verkrijgen van betalingen of andere prestaties langs geautomatiseerde weg, valselijk opmaakt of vervalst, met het oogmerk zichzelf of een ander te bevoordelen, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie.

Er hoeft dus geen sprake te zijn van daadwerkelijk ‘bevoordelen’ of daadwerkelijk zaken kopen of rekeningen plunderen. Zolang dat oogmerk er maar is, ben je al strafbaar. Wie legitiem onderzoek doet naar kwetsbaarheden in betaalkaarten hoeft zich dus geen zorgen te maken, want zo’n onderzoeker heeft niet het oogmerk zich te ‘bevoordelen’ (wetenschappelijke roem is geen ‘voordeel’ in de zin van de strafwet).

Nu waren er in de aangehaalde zaken nog geen betaalpassen nagemaakt. Het ging zuiver om het skimmen: het aanbrengen van apparatuur waarmee de gegevens konden worden gekopieerd die nodig zijn om betaalkaarten na te maken. Daar is geen expliciet artikel voor, maar we hebben wel de algemene regel van “poging tot” in het strafrecht. Zoals dat zo mooi heet: “wanneer het voornemen van de dader zich door een begin van uitvoering heeft geopenbaard” ben je al strafbaar als pleger van een poging tot een misdrijf.

Is het ophangen van een skiminstallatie een poging tot vervalsen van een betaalpas? Ja, zegt de rechtbank Breda:

Het plaatsen van een camera op een pinautomaat, waarmee de pincodes van de ingevoerde passen kunnen worden opgenomen, kan echter volgens de rechtbank niet anders worden uitgelegd dan te zijn gericht op de voltooiing van het misdrijf skimmen. … De pincode is bedoeld om te voorkomen dat onbevoegden betalingen doen langs geautomatiseerde weg ten laste van bevoegde gebruikers. Het kopiëren van de pincodes is een wezenlijk onderdeel van skimmen. Derhalve is het plaatsen van een camerabalk op zichzelf al een begin van uitvoering van het misdrijf skimmen.

Ook de rechtbank Zwolle redeneert op die manier. In die zaak werd nog geschermd dat de verdachte zelf niet de kennis had om de passen te maken, zodat het onmogelijk voor hem zou zijn om het misdrijf te plegen. Maar nee:

De omstandigheid dat verdachte mogelijk niet over de apparatuur en kennis beschikt om zelf de volgende stap in het valselijk opmaken van de bankpassen te kunnen zetten, wat daar verder ook van zij, doet aan het oordeel van de rechtbank niets af. Blijkens de verklaring van verdachte worden deze volgende stappen immers door anderen in de organisatie uitgevoerd. Aangezien verdachte het medeplegen van dit feit wordt verweten, is het niet vereist dat verdachte zelf ook tot het daadwerkelijk valselijk opmaken van bankpassen in staat zou zijn.

‘Medeplegen’ wil zoveel zeggen als samenwerken met een ander om zo in vereniging het misdrijf te plegen. Je bent allebei evenveel dader, zeg maar. Dit is strenger dan “medeplichtig”, waarbij je alleen maar gelegenheid, hulpmiddelen of assistentie hoeft te hebben geleverd.

Beiden rechtbanken leggen een gevangenisstraf op: in Breda 21 maanden, in Zwolle 6 maanden. Wat precies het verschil verklaart, kan ik zo niet vinden. Misschien omdat in Breda er meer apparaten geïnstalleerd waren.

Update (7 december 2011) in een andere zaak wordt voor onder meer skimmen én het ook echt namaken van de passen, alsmede oplichting, een straf van negenendertig maanden cel opgelegd.

Arnoud<br/> Foto: Paul Wiegmans.

9 reacties

 1. Bij skimmen worden er naar twee verschillende zaken gevist, t.w. de inhoud van de magneetstrip en de pincode. Want aan de ene heb je niks zonder de ander. Maar ik vraag me af. Is het stelen / afkijken van een pincode, of ander wachtwoord, op zichzelf al niet strafbaar? Ik denk hierbij aan id fraude waar iemand zich voordoet als een ander.

 2. Je doet je niet voor als een ander als je zijn wachtwoord afkijkt. Pas als je dat gebruikt, kan sprake zijn van fraude/oplichting/computervredebreuk. Daarom dacht ik dus altijd dat skimmen niet strafbaar was. Maar de insteek “opschrijven pincode = poging tot namaken betaalkaart” vind ik wel slim gevonden.

 3. Het plaatsen van een cameraatje boven het toetsenbord van een gelduitgifte- cq. betaalautomaat is helaas niet strafbaar. Een pin-code is ook niet persoonlijk. Er zijn veel mensen met dezelfde code en er wordt ook niets weggenomen. Vervelend is dat de Amsterdamse rechtbank veel moeilijker is dan die in de rest van het land. In Amsterdam moet de politie veel tijd besteden aan uitzoeken of de skimapparatuur uberhaupt heeft kunnen werken en moet zij de werking van deze apparatuur gaan beschrijven. Omdat skimmen zachtjesaan wel bulk-criminaliteit aan het worden is, vreten deze onderzoek tijd.

  Idealiter zou het voorhanden hebben van apparatuur ogenschijnlijk bedoeld om geldautomaten te bewerken (zie logo’s en layout) al strafbaar moeten zijn. Met een vuurwapen heb ik misschien helemaal niet de intentie om te schieten maar het bezit er van is wel strafbaar.

 4. Waar zit zo’n camera dan eigenlijk? Heeft iemand toevallig een link naar een foto waarop je kunt zien hoe dat er bijvoorbeeld uit kan zien?

  De bank zelf heeft namelijk ook vaak op het scherm staan dat het mogelijk is dat een camera opnamen van je maakt “voor uw en onze veiligheid”. Maar ook die heb ik nog nooit ergens gezien. Dus misschien zit die ook wel ergens (heel klein?) verstopt. Lijkt me wel van belang om als je wel een camera ziet het verschil te kunnen zien. 😉

 5. @Peter reactie nr.1.

  Bij sommige credit kaarten (gegarandeerd visa & mastercard) is een pincode niet nodig. Een kopie van de kaart is genoeg om geld op te nemen.

  Ik wil niemand op rare ideeen brengen, maar ik weet honderden, zo niet duizenden automaten in Nederland die je zou kunnen voorzien van skim-apparatuur om grootschalige creditcard fraude op die manier te plegen.

  Dit besefte ik op het moment dat ik een “onbetrouwbaar uitziende” automaat van dit type bijna verplicht moest gebruiken. Ik heb toen ook meteen de politie gebeld & mijn CC geblokkeerd.

 6. @Arnoud, quote: waar baseer je dat op? Deze vonnissen geven m.i. juist ruimte om te stellen dat zo???n camera ophangen wel strafbaar is. unquote Ik houd me al sinds 2002, oa., met skimmers bezig en onderzoek er zo’n 50 per jaar. Uit ervaring weet ik inmiddels dat de Amsterdamse rechters veel meer eisen stellen aan Politie omtrent skimonderzoeken dan in de rest van het land. Het tij lijkt gelukkig wel te keren. Via Mei li Vos en Ton Heerts (pvda) heb ik kamervragen laten stellen en ik mag hopen dat zelfs het plaatsen van een camera boven een toetsenbord toch echt strafbaar gaat worden. Nu moet ik de camera onderzoeken op de werking en of er uberhaupt opnames zijn gemaakt en ditzelfde moet ik ook doen met de apparatuur waarmee je de magneetstrip copieert. Pas als ik kan aantonen dat het een deugdelijk middel was gaat de rechter er iets mee doen. Maak het hebben van skimapparatuur en het plaatsen strafbaar en je bent klaar. Voor @Hans: een cameraatje, formaat hele kleine knoop, zit altijd boven of naast het toetsenbord. Als je boven of naast het toetsenbord een klein gaatje ziet is het foute boel. Hand boven de toetsen houden bij invoeren pin-code is heel preventief.

 7. In de jaren ’90 van de vorige eeuw bezocht ik de HCC beurs. Bij de ingang stond iemand die voor fl 2,50 je HCC pas dupliceerde met apparatuur die ik in een catalogus van een elektronica groothandel had gezien. Voor hetzelfde bedrag werd je pinpas gekopieerd. Dat de skimmers amateuristisch te werk gaan is in bijgaande foto’s goed te zien. Wat te denken van een onduidelijk kastje voorzien van een computer die de digitale informatie van de kaart + de gebruikte pincode (verkregen door een druk-gevoelige folie onder of op het toetsenbord) draadloos kan versturen. Zo’n kastje onder de toonbank van een druk bezocht benzine station hoeft maar 1x per maand uitgelezen te worden en voil?. Onduidelijk is of deze manier al in de praktijk gebruikt wordt……en anders is het een kwestie van geduld. Dat het gaat gebeuren is zo goed als zeker!

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.