Jaaroverzicht: populairste artikelen, commenters en meer

statistieken-2010.png

Bloggen blijft leuk, zeker als je ziet hoe veel respons het genereert. Ik was dan ook blij verrast met wederom een aardige stijging in de bezoekersaantallen: gemiddeld zo’n 26.000 bezoekers per maand. Uitschieter: 8 juni 2010, toen GeenStijl linkte naar mijn artikel over smileys in doodsbedreigingen en er op één dag 26.000 man langskwam.

De vijf meest gelezen artikelen uit 2010:

 1. Smileys bij internetbedreiging leiden tot vrijspraak (geen verrassing)
 2. Geen richtprijzen, wel schadevergoeding voor gebruik creatieve pasfoto: kennelijk een opsteker voor veel mensen die claims krijgen van fotografen.
 3. Noemen bestandsnaam is openbaarmaking van bestand (samen met Rechter verbiedt noemen bestandsnaam Usenet-uploads), over de FTD ex parte zaak
 4. Wikileaks mirroren, mag dat? dat precies op tijd kwam voor diverse Nederlandse Wikileaksmirrors.
 5. Nee, het is een uitprobeertermijn en geen zichttermijn! dat hopelijk vele consumenten heeft geholpen tegen halsstarrige “u mag alleen de doos bekijken”-webwinkeliers.

De drie actiefste commenters zijn Wim ten Brink (503+229=732 reacties), Piet met 468 en Wim ten Brink met 229 reactiesAlex de Kruijff met 373 reacties. Gefeliciteerd alledrie! Totaal waren er dit jaar een dikke 7000 reacties, waarvoor mijn hartelijke dank! (Zelf reageerde ik maar liefst 1296 keer.)

Gemiddeld trokken artikelen 23 reacties. Populairste was mijn vraag welke licentie er op jullie reacties zit, met vlak daarna het gelukkig vernietigd vonnis dat noemen van een bestandsnaam een openbaarmaking daarvan is. Het saaiste artikel was blogdialoog-aflevering Fairness met nul reacties.

Vrijdag een terugblik op de voorspellingen voor 2010!

Arnoud

12 reacties

 1. Arnoud, heb je twee volgers die Wim ten Brink heten? Of heeft hij eigenlijk 732 reacties achtergelaten?

  On-topic: Altijd leuk die jaaroverzichten rond deze tijd. Ik verheug me elke dag weer op een nieuw bericht op je blog!

 2. Oh daar heb ik niet goed opgelet πŸ™‚ Even overnieuw draaien die query. Wim werkte wel vroeger met twee aliassen (W.A. ten Brink en later Wim) maar volgens mij heb ik gewoon per abuis zijn naam getypt bij de nummer 3.

  -edit- Ik had inderdaad per abuis Wim’s twee aliassen niet bij elkaar geteld en ik was Alex vergeten. Mea culpa!

 3. Ja, die WA ten Brink… Dat is een bekende. Ook mijn blog stopt hij vol met zijn meestal inhoudsvolle en opbouwende reacties. Is eens wat anders dan die geenstijlers met “First”

  En Arnoud, hopelijk groei je flink in 2011. Echt een kwaliteitsblog waar menigeen wat aan heeft

 4. Het lijkt mij niet helemaal ‘eerlijk’ om een artikel die eigenlijk alleen maar naar een andere website linkt mee te tellen voor de minst aantal reacties. Aangezien men meestal toch (probeerde) op die andere site te reageren.

  Maar gefeliciteerd en een gelukkig, en vele artikelen en goede reacties voor, het nieuwe jaar!

 5. Da’s waar Alex maar het was het enige artikel met nul reacties in heel 2010.

  De lijst van ??n of twee comments trekkende posts:

  Wie meer statistiekjes wil: ik hoor het graag πŸ™‚

 6. Over die uitprobeer termijn, ik kwam een tijdje geleden de voorwaarden van Bobshop.nl tegen. Hier staan ook een paar twijfel gevallen in.

  ” Je bestelt een mobiele telefoon en na een dag gebruik is het toestel toch niet zo handig als gedacht. Mag je dit toestel retourneren?

  Zodra de SIM-kaart in het toestel is geplaatst en je hebt je abonnement geactiveerd, kun je het toestel niet meer retourneren. Wat mag dan wel? Je mag het toestel voorzichtig uit de verpakking halen om zo te kunnen beoordelen. “

  Dat je een toestel niet mag eens mag uitproberen, vind ik allerminst vreemd. Van je telecom provider heb je zo-wie-zo 7 dagen bedenktijd voor het abonnement.

  “Je bestelt een laptop maar bij in gebruik name valt de snelheid van de machine tegen. Kun je dit apparaat retourneren?

  Zodra je een laptop definitief in gebruik neemt door de machine volledig te installeren en te registreren, is het kosteloos retourneren uitgesloten.
  Wat mag wel? Je kunt de laptop voorzichtig uit de verpakking halen en zo beoordelen of dit is wat je bestelde. “

  Leuk dat al die laptops zich zelf installeren direct nadat je hem aandoet, daarom doe ik altijd wachten met registeren als alles goed werkt en al.

  Misschien dat ik het fout heb, maar het is wel vreemd naar mijn mening.

 7. @Sebastiaan Als ik De blgs over dit onderwerp goed begrepen heb kan Bobshop dit allemaal wel leuk opschrijven maar is het niet houdbaar. Je hebt gewoon twee weken de tijd om je aankoop te beoordelen en teurg te sturen zonder opgaaf van redenen. Het activeren van abonnementen of het installeren van (noodzakelijke) software heeft daar geen enkele invloed op.

  Vat ik het zo goed samen Arnoud?

  Peter

 8. Peter, de uitprobeertijd geldt (helaas) niet voor diensten. Na het activeren van een abonnement gaat die in voor de contractuele looptijd.

  Ik heb mijn mening over “click-through” licenties en vind dat een rechter die niet-verbindend hoort te verklaren. (Volgens artikel 45j auteurswet heeft de koper een gebruiksrecht.)

 9. Bij diensten met bijbehorende producten (telefonieabonnement met GSM, televisie met decoder etc) is het niet echt duidelijk hoe de wet koop op afstand werkt. Ik denk dat het er vanaf hangt of het product echt ondergeschikt is aan de dienst (met de UPC decoder kun je all??n UPC videodiensten bekijken, maar met een GSM kun je ook los van het mobieletelefonieabonnement bellen (ok, na unlocken)).

  Een dienst mag je binnen zeven werkdagen annuleren, tenzij levering met jouw instemming reeds begonnen is. Zodra je je SIM activeert, is de GSM-dienst met jouw instemming begonnen en mag je niet meer annuleren. In de praktijk krijg je vaak je SIM pas na die zeven werkdagen zodat je uberhaupt niet meer aan het annuleringsrecht toekomt. Ik vind dat fout, maar ja.

  Bij een laptop ligt het lastiger, omdat je dan een product koopt en geen dienst. Producten mag je wel degelijk uitproberen, en als er dan volautomatisch bepaalde software gaat lopen dan is dat het probleem van de winkel. Maar waar hier de grenzen liggen, is nog nooit uitgeprobeerd. Mag ik die jas even aandoen en in de buitenlucht bekijken? Mag ik een kopje koffie zetten met mijn koffiezetter? Mag ik even surfen met mijn laptop om te zien hoe goed het touchpad werkt in combinatie met de voorge?nstalleerde Internet Explorer?

 10. Wat je misschien ook moet meetellen is dat ik mijn email adres mogelijk op meerdere manieren heb gespeld, want dat kan bij GMail. πŸ™‚ GMail filtert namelijk de punten uit ieder adres zodat wimtenbrink, wim.ten.brink, wim.tenbrink en w.i.m.t.e.n.b.r.i.n.k feitelijk voor Google maar 1 naam is. Oorzaak? Meerdere computers vanwaar ik post. Vergis mij soms in de spelling. Isw vooral leuk op posts waar ik vanaf twee locaties op heb gereageerd want dan krijg ik opeens notificaties van mijn eigen reacties! πŸ™‚ In het verleden reageerde ik vaak onder W.A. ten Brink maar vond het wel handig dat iedereen mij gewoon met mijn voornaam kan aanspreken. Dus zeg maar Wim. πŸ˜‰ Moet het komende jaar misschien toch wat minder vaak online gaan, hoewel dat met mijn beroep eigenlijk onmogelijk is. Toch ben ik naar nog 1 statistiek wel nieuwsgierig: Waar komt het meeste verkeer vandaan? Ofwel, welke “referrers” hebben naar je site doorverwezen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.