Heise’s alternatieve Facebookknopje

heise-oplossing-facebook-tracking.pngVorige week schreef ik over het Facebook-‘Like’-knopje dat iedereen blijkt te tracken, ook als je niet ingelogd bent of zelfs als je geen lid bent van het sociale netwerk. Deze aanpak is juridisch dubieus, zeker nu er een cookiewet aankomt die dit expliciet gaat verbieden.

In Duitsland lijkt nieuwssite Heise een oplossing te hebben gevonde. Men toont het Facebookknopje pas nadat de gebruiker expliciet hierom gevraagd heeft. En dat klinkt als meer gedoe dan het is: het plaatje rechtsboven laat zien dat je alleen maar twee keer in plaats van één keer hoeft te klikken. De techniek erachter is simpel, de eerste klik gaat naar de Heise-site en die stuurt het Facebook-knopje met al zijn trackingcode terug, waarna de tweede klik dat knopje activeert.

Leuk idee, alleen is Facebook boos. Deze werkwijze zou in strijd zijn met de Facebook Platform Policies, die namelijk vermelden:

8. You must not use or make derivative use of Facebook icons, or use terms for Facebook features and functionality, if such use could confuse users into thinking that the reference is to Facebook features or functionality.

Dit lijkt me een tikje gezocht. Maar in principe hebben ze een punt, want het grijze icoontje ziet eruit als een Facebook-icoon maar de klik gaat niet naar Facebook.

Update (08:54) Heise heeft het grijze knopje aangepast:

heise-facebook-nieuw.png

Later verduidelijkte Facebook-woordvoerder Tina Kulow op Twitter dat de dubbelklik-oplossing op zichzelf prima is, alleen niet met dat grijze icoontje:

Um es klar zu stellen: 2-klick-Button ist nicht ideal – aber kein Problem. Nur ein Like-Button der grafisch so tut als ob er einer ist, ist nicht ok. Das ist alles.

Het zou dus een kwestie moeten zijn van een eigen icoon maken dat aangeeft dat het Facebook-knopje beschikbaar is, zonder dat dit 1-op-1 hetzelfde is als het Facebook-knopje zelf. Dat zal nog lastig worden. Immers, dit was dé manier om zo’n knop te maken, een grijze versie van een knop is de standaardmanier om aan te geven dat iets nu inactief is maar geactiveerd kan worden.

Elk alternatief zal tegen hetzelfde probleem aanlopen. Je moet immers het Facebook-logo gebruiken om aan te geven dat dit Facebook-functionaliteit betreft. De enige oplossing die ik kan zien is het dubbelklikken om alle social media knopjes te activeren, maar dat lijkt me nodeloos nadelig voor andere sites die zich wél netjes gedragen.

Oh, en in diezelfde tweet linkt ze naar een FAQ-pagina met deze fijne paarsebroekenformulering:

Deze standaardgegevens helpen ons jouw beleving te verbeteren afhankelijk van welke browser je gebruikt en of je bent aangemeld op Facebook of niet.

Weet iemand wat dit betekent? Hoe verbetert Facebook mijn ‘beleving’ van Heise.de (wat dat dan ook moge betekenen) door mijn IP-adres, browserdata etcetera te loggen en 90 dagen te bewaren? Het knopje blijft immers hetzelfde, en getargete advertenties op Heise.de van Facebook zie ik niet

Arnoud

16 reacties

 1. Een eenvoudige oplossing lijkt me dat je ipv een grijs facebook icoontje het tekstueel oplost. Een linkje: Aanraden op facebook, klik en het facebook icoontje verschijnt.

  Ben je gelijk van het probleem af dat er onder het nieuwsbericht ‘5 doden bij familiedrama’ standaard een knop zit met de tekst ‘vind ik leuk’

  Enige moeilijkheid is dan natuurlijk dat je template ruimte moet laten voor die drie woorden ipv een icoontje. Als je Facebook belangrijk vindt en de privacy van je gebruikers ook, dan pas je gewoon je template aan.

 2. De enige oplossing die ik kan zien is het dubbelklikken om alle social media knopjes te activeren

  Dat is sowieso veel prettiger want veel van de trage laadtijden van site zijn gerelateerd aan de koppelingen die automatisch gemaakt worden met de sites van derden. Door die koppeling naar externe social media sites niet automatisch bij het laden van de site te doen worden sites VEEL sneller.

 3. Helemaal mee eens, hAl. Sterker nog, waarom zit er sinds 1995 nog steeds maar één stopknop in browsers en niet een genuanceerde serie knoppen? Als mijn twittericoon een keer traag laadt, blijft de hele site steken tot dat ding een keer binnen is. Ik wil een knop die zegt “laat maar zitten die icoon, maar de rest wel graag laden”.

 4. Tja, probleem is nu eenmaal dat veel sites tegenwoordig worden samengesteld vanuit meerdere servers. HTML hier, JavaScript daar, plaatjes ook ergens anders, ga zo maar door. En op zich is het niet erg indien een site resources ophaalt vanuit andere, snellere webservers. Maar je krijgt wel een enorme afhankelijkheid van diverse servers en dat heeft allemaal invloed op de snelheid waarmee een site wordt geladen. Maar het probleem zit hem hier niet in de sites, maar in de browsers die steeds eerst alles moeten downloaden voordat ze een goed resultaat kunnen weergeven. Wordt nog erger indien een site ook nog eens JavaScript gebruikt om de site dynamisch verder aan te passen, zeker als die scripts ook weer van een andere server gedownload moeten worden. Heb wel gemerkt dat Chrome een stul sneller laadt nu ik Flash compleet heb uitgeschakeld binnen Chrome. 🙂 Steeds meer sites maken daar gebruik van en het maakt de boel er niet sneller op. (Ben daarnaast een super-user die al snel 10, 20 tabbladen open heeft binnen Chrome, waaronder een RSS reader en mijn mailbox.)

 5. @gronk, ik denk dat Wim zegt dat het probleem is dat veel sites onoordeelkundig in elkaar geklooid worden… objecten en stukken script bij elkaar worden geraapt en dat allemaal zonder overweging voor de stabiliteit van de website, de snelheid van laden en de privacy van de gebruiker van de site. Sommigen, de Googles en Faceboeken van de wereld maken hier misbruik van door “kant en klaar” tracing tools aan te leveren. Soms “handig” voor de webmaster, maar schadelijk voor de bezoeker.

 6. “Hoe verbetert Facebook mijn ???beleving??? van Heise.de”

  Door jou straks alleen maar Like voor te zetten natuurlijk. En dan moeten ze wel weten dat jij Arnoud bent en niet Arnaut of Arnout en wat je schoenmaat is en waar je je overhemden koopt en dat ze je een aanbieding kunnen doen voor het vakantiepark waar je al geboekt hebben en oh wacht…. zie je nou wat er gebeurt zonder cookies gaat het helemaal mis dat was mijn vakantie die ik geboekt had 😉

 7. @Gronk, zie wat MathFox zegt… 🙂 En om eerlijk te zijn, ik doe zelf ook aan web development en besef heel goed dat een ik voor een groot deel van mijn werk moet vertrouwen op code die door anderen is ontworpen. Zo’n 12 jaar geleden schreef ik mijn eerste, eigen webserver in Delphi 4 waarbij ik in Delphi code mijn eigen HTML pagina’s genereerde. Had geen IIS nodig of andere software, alleen een Windows machine met internet-verbinding en mijn eigen executable. Tegenwoordig werk ik veel met C#, Silverlight, MVC2, OpenID en heel veel stukken code die door anderen zijn geschreven en door mij worden hergebruikt. Ik heb b.v. een fotogallerij op mijn website maar daarvan heb ik geen regel code geschreven. En dat geldt ook voor een heleboel andere zaken en het is ook terecht dat ik code van derden hergebruik! Als ontwikkelaar moet je snel een product opleveren. Dus niet zelf het wiel opnieuw uitvinden maar het wiel van een ander kopieren, hergebruiken of overerven. 🙂

 8. Hmm vreemd “8. You must not use or make derivative use of Facebook icons, or use terms for Facebook features and functionality, if such use could confuse users into thinking that the reference is to Facebook features or functionality.”

  “could confuse users”

  Ja, het refereert naar Facebook. En het laat gebruikers ook zeker denken dat het daar naar verwijst. Maar naar mijn mening is het cruciale woord hier “confuse”. Als het juist expliciet is, dan verward het toch juist NIET, zou ik zeggen.

 9. Vragen: In hoeverre is het gebruik van het logo van Facebook anders dan het gebruik van de naam Facebook? Is het citaatrecht van toepassing op zulke kleine niet-essentiële knopjes op een website? Hoe zit het met het gebruik in dit blog van deze naam en logo?

  Bij het gebruik op deze manier wek je toch helemaal niet de indruk dat je zelf Facebook bent? In tegendeel: je plakt het Facebook-logo op iets dat echt van Facebook is.

  Om goede communicatie te bevorderen moet “liegen” tegen gegaan worden, en “de waarheid spreken” bevorderd worden. Jezelf voor doen als een andere partij is een vorm van “liegen”; een andere partij aanduiden met zijn echte naam/logo is een vorm van “de waarheid spreken”. Ik snap niet hoe er regels kunnen zijn die het laatste verbieden.

 10. In Duitsland begon het in de deelstaat Sleeswijk-Holstein waar het “ULD” boetes dreigt op te leggen aan eigenaren van websites met een facebook like button. Het ULD reageert nu ook op (andere) alternatieve facebookknopjes, maar zijn in ieder geval nog niet tevreden:

  The solutions suggesting a double click in some cases in which an informational page opens and consent is collected is definitely moving into the right direction, but only half-way: the creation of a profile by Facebook cannot be prevented in such a way if one wants to use the plug-in. Additionally, a valid consent requires that the user knows what they consent to. Since Facebook has not yet revealed what they use user data for, relevant information is still missing.???

  Een 2-klik oplossing zonder popup zal dan al zeker niet voldoen concludeert heise. Het verbod wordt 1 oktober van kracht in Sleeswijk-Holstein, afwachten dus wat er dan gaat gebeuren.

 11. Ik mis even de grondslag waar Facebook op hint.

  Ze hebben een policy. Maar ben je juridisch verplicht je er aan houden? Immers, tot de eerste klik heb je nog niets met Facebook te maken. Pas bij de eerste klik wordt Facebook echt aangesproken. (En dat de eerste klik niet naar Facebook gaat begrijp ik niet echt, want dat gaat hij wel. Er wordt immers een aanroep voor de echte knop gedaan.) Anders gezegd: misschien ben je juridisch niet verplicht, maar kan Facebook dit wel afstraffen door je account in te nemen.

  Op grond van auteursrecht leggen ze het af op citaatrecht, gok ik.

  Maar op grond van het merkrecht weet ik het weer niet. Geldt daar ook citaatrecht? Of geldt merkrecht niet, omdat Facebook opzettelijk de knop ter beschikking stelt?

  Misschien is een work-around: de grijze knop houden en zelfs aanvullen met het aantal likes dat je al hebt. Dit kan door jouw webserver zelf de knop op te laten halen bij facebook (server krijgt cookie en wordt getracked, niet de client). De knop kun daarna in de server cachen, zodat je dit niet voor iedere bezoek doet. De knop geef je daarna door aan je bezoeker en kun je waarschijnlijk wel grijs krijgen met een css-truukje.

  Bij een klik wordt niet alleen de echte knop opgehaald, maar wordt direct ook een like-actie (+1) uitgevoerd. Bij een klik moet de webserver wel de gecachede knop laten verlopen, omdat de gecachede versie qua aantal likes zal achterlopen. En dus moet de server daarna een nieuwe versie ophalen en cachen.

  Hiermee ben je niet meer in strijd met policy 8, gok ik. (Maar in de eerstvolgende policy-update kan je verwachten dat “derivative use of Facebook icons” in zijn geheel verboden wordt.)

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.