Waarom verandert KLM steeds zijn prijzen bij mijn bezoeken?

klm-wereld-deal-aanbiedingen.jpgBij Luuk Koelman las ik over zijn frustratie met steeds wijzigende prijzen bij vervoersbedrijven:

Heb je bijvoorbeeld vijf keer dezelfde reis gecheckt, schotelt KLM je bij de zesde keer de dubbele prijs voor. Om vervolgens, bij de zevende keer weer de oude prijs te tonen. Een slimme manier om de twijfelde klant over de streep te trekken. Ik zie ze ertoe in staat, want de reisbranche is gek op ip-adressen.

Mag dat? Nou ja, in principe wel. Een bedrijf is niet verplicht om iedere klant dezelfde prijs te bieden, of zelfs maar dezelfde klant steeds dezelfde prijs. Formeel is een aanbod (zoals “vlieg naar New York voor 200 euro”) geldig totdat het is verworpen, en het afhaken bij het boekingsproces kun je zien als een “verwerping”. Je mag daarna dus een nieuw aanbod doen en dat mag gerust anders zijn.

Hier is het echter niet een verkoper zelf die ter plekke een mooie offerte in elkaar draait. Het is een geautomatiseerd proces, gebaseerd op onder meer je IP-adres, cookies die ze hebben achtergelaten en daaraan gekoppelde profielgegevens. En dan wordt het interessant, want dan kun je als bezoeker je op de Wet bescherming persoonsgegevens beroepen. Zo’n automatisch proces is immers een “verwerking van persoonsgegevens” en dan heb je allerlei rechten.

Je kunt dus KLM vragen wat ze van jou weten Ă©n hoe ze erbij komen dat de prijs soms ineens omhoog schiet. Ja, ook dat laatste. Immers, bij het inzagerecht onder de Wbp hoort ook

Desgevraagd doet de verantwoordelijke mededelingen omtrent de logica die ten grondslag ligt aan de geautomatiseerde verwerking van hem betreffende gegevens.

En die logica is nu net wat je hier wilt weten: wat is de logica achter vijf keer te horen dat het 100 euro kost, de zesde keer dat het 400 is en de zevende dat het weer 100 euro is?

Ik twijfel alleen of het antwoord – als je dat al krijgt – verder komt dan “op basis van uw profiel en overige relevante factoren bepalen we de best passende aanbieding”. Of, zoals Facebook deed, “dat mogen we niet zeggen op grond van de wet op de handelsgeheimen”.

Arnoud

9 reacties

 1. Dit is mij ook vaak opgevallen op de website van Deutsche Bahn, voor internationale treinreizen. Als de prijs vaak na 1 keer proberen al omhoog geschroeft is, probeer ik het meestal op een andere computer of via een proxy (wel oppassen met het uiteindelijke ticket boeken via een proxy met creditcardgegevens e.d.)

 2. De vluchtprijs wordt bepaald aan de hand van de beschikbaarheid van stoelen in een bepaalde prijsklasse (10 verschillende prijzen voor economy stoelen is geen uitzondering). Een luchtvaartmaatschappij houdt een reservering zonder betaling 24 uur vast; daarna komen de stoelen weer in de aanbieding. Het dus kan zijn dat je tijdelijk een hogere prijs ziet omdat alle goedkope stoelen even zijn gereserveerd… Het kan ook zijn dat iemand bij de luchtvaartmaatschappij uit het oogpunt van “yield management” (er zijn nog niet genoeg stoelen verkocht) weer een paar goedkope stoelen in de aanbieding doet.

 3. @ Tim: Hangt er vanaf of het IP adres gebruikt wordt of niet. Dat krijg je meestal van je provider en zolang dat gelijk blijft kunnen ze op basis daarvan een prijsstelling doen. Maar als dat niet gebruikt wordt zou je met cookies wissen een heel eind moeten komen lijkt me. Eventueel ook ‘flash cookies’, cache e.d.

 4. Hetzelfde gebeurd bij hotel boekingen. Dan klik je heen en terug tussen hotels en ondertussen worden ze per klik duurder.

  De oplossing? Noteren wat je wil weten en later terugkomen met een ontcookte pc en/of browser. Je krijgt wel nog dagen of weken banners voor hotels in het gebied waar je keek.

  Mag dat?

 5. Aansluitend op MathFox.

  Ik heb ook al eens meegemaakt dat ik dezelfde reis voor hetzelfde bedrag zag met daarbij als kanttekening *nog 2 stoelen beschikbaar.

  Toen ik deze 2 stoelen wilde boeken, bleef de prijs gelijk. Maar om een of andere reden moest ik toen afbreken. (Volgens mij kon ik mijn Credit Card niet vinden.) Toen ik een paar minuten later opnieuw ging boeken, was de prijs hoger.

  Maar een uur later, was de prijs weer terug en boekte ik toen pas.

  Ik denk dus dat omdat ik aan de boeking begon, de plek als optie werd gereserveerd. Anderen (waaronder mijzelf in een tweede poging) konden deze stoelen dus niet ook kopen. Pas een uur later, waarschijnlijk nadat mijn eerste sessie was verlopen, kon het weer.

 6. Misschien allemaal niet zo leuk, maar niet voorbehouden aan Internet-boekingen: op een rommelmarkt en bij een autoverkoper zal de verkoper ook een inschatting maken hoeveel geld hij van jou kan vragen. En als je later terugkomt kan de prijs zowel hoger als lager zijn …

  Ik denk dat een vluchtboekingsite ook kijkt naar je zoekgedrag: als je random-tijden en -bestemmingen bekijkt, dan ben je blijkbaar uit op een koopje (en het maakt niet uit wanneer of waarheen) en kan de site het beste met aanbiedingen komen. Maar als je heel gefocussed naar een bestemming & datum kijkt (Milaan op 15 december), dan moet je daar dan blijkbaar heen, en kan de prijs dus lekker hoog blijven / worden. Net zoals de autoverkoper die ziet dat je echt alleen die ene auto wil hebben … 🙂

  Trouwens: Ik had een enorm prijsverschil via easycar.com (duur) versus easycar.nl (goedkoop) voor dezelfde huurperiode en -auto. En boeken via klm.de is vaak goedkoper dan klm.nl …

 7. Dit is een tijd geleden getest door Kassa (zelfde vlucht proberen te boeken op verschillende tijden, via verschillende computers, op sommige wel en andere niet cookies verwijderen). Resultaat: geen verschil in gedrag tussen verschillende computers, gedrag niet gebaseerd op IP-adres of op cookies.

  Deze dingen zijn simpelweg het gevolg van het vasthouden van prijzen gedurende enkele minuten omdat anders de prijs TIJDENS de reservering verandert omdat ze net is geboekt door iemand anders, en zoals al aangehaald, yield management.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.