Wanneer mag ik websites van wanbetalers weggooien?

Een lezer vroeg me:

Wij zijn een hostingbedrijf en beginnen steeds verder te groeien. Nu lopen we af en toe tegen de situatie aan dat klanten niet meer reageren bij een verlenging en dus ook geen factuur betalen. Wij houden de boel dan netjes in de lucht, maar dat wordt steeds meer gedoe, zeker als er ook domeinnamen bij betrokken zijn. Wanneer mogen wij deze data en/of domeinnamen offline halen? En mogen ze worden gewist/opgeheven?

Wettelijk sta je als hoster in je recht als je na beëindiging contract (ook bij wanprestatie/wanbetaling) de data meteen wist. Natuurlijk moet je wel eerst het contract opzeggen (ontbinden) wegens de wanbetaling. In de praktijk moet er dus minstens een aanmaning de deur uit zijn gegaan (op papier) en moet de daarin genoemde termijn zijn verstreken.

Data bewaren na zo’n opzegging is erg netjes, maar je bent er dus niet toe verplicht. Doe je het wel, dan sta je in je recht als je een vergoeding vraagt voordat de klant die data krijgt. Ik zou wel aanraden de procedure daarover in de algemene voorwaarden op te nemen.

De domeinnaam nog een jaar aanhouden lijkt me een ander verhaal. Daar zitten voor de ondernemer kosten aan en dat kan oplopen als je groeit. Op zich kan het wel (met een vergelijkbare procedure in de algemene voorwaarden) maar het lijkt me hier net zo prima om deze gewoon te laten verlopen. De domeinnaam komt dan in quarantaine, waar de klant deze tegen een meerprijs uit kan halen. Dat is de geaccepteerde gang van zaken, en mensen moeten hem dan maar daaruit halen als ze zich bedenken en/of alsnog geld vinden.

Arnoud

18 reacties

  1. De domeinnaam is van niemand : Je hebt een gebruiksrecht, op basis van een overeenkomst tussen de klant en SIDN. De klant heeft eveneens een overkomst met de hoster, maar die overeenkomsten staan los van elkaar.

   Je bent als houder van een .nl domeinnaam verplicht een registrar aan te wijzen. Mocht de registrar de overeenkomst ontbinden, dan heb je 30 dagen de tijd om een andere registrar te zoeken (art. 3.2 van de AV voor .nl domeinnaamhouders).

   Indien de overeenkomst met de registrar stopt, dan houd het technisch gezien wel vaak op om te werken. Da’s dan jouw probleem als houder.

   1. Bedankt, iets meer in detail uitgelegd. Maar het punt blijft: Het gebruiksrecht op de domeinnaam blijft, dat kan de registrar (blijkbaar de vraagsteller inde vraag van Arnoud) niet afpakken.

    De registrar kan het je wel moeilijk maken door de overeenkomst op te zeggen, en dan heb je een korte tijd om een andere te zoeken (als je weet dat dat moet, en als je je aan de tijdslimiet houdt).

    Maar daar heeft Arnoud het in zijn laatste alinea niet over, volgens mij. Dat de registrar niet uit eigen zak voor een verlening gaat betalen, dat snap ik. Maar actief het registrarschap opzeggen (en daar zitten voor de registrar geen kosten aan) is een hele andere stap. Dat komt toch al in de buurt van klantje-pesten.

    Ik ben lang niet zeker of het registrar-schap in stand houden zolang er geen kosten komen, niet verwacht kan worden van de registrar/hoster na een eenzijdige opzegging.

     1. je zegt dat inderdaad nergens, maar ik interpreteerde dat zo. ‘nog een jaar aanhouden’ schrijf je. Alsof een jaar zo lang is, misschien is de naam wel 3 of 5 jaar vooruit betaald? Ook ‘aanhouden’ (en de kosten die je noemt) impliceren een zekere activiteit.

      Kortom, ik vond, en vind de alinea niet duidelijk. Er zijn maar twee scenario’s volgens mij: oftewel er moet opnieuw betaald worden (of veel werk gedaan worden), en natuurlijk kun je dat niet verwachten. Oftwel er moet niets gedaan worden, en dan kun je in alle redelijheid wel verwachten dat de registrar geen actie onderneemt om zijn (ex?) klant te schaden. Het is dus eigenlijk een non-issue.

      Ik heb de indruk dat jij toen je het schreef een derde scenario in gedachten had, en ik vraag me af welk.

     2. gtld’s als .com kun je laten verlopen, maar .nl domeinnamen niet. Die worden stilzwijgend verlengd en zul je actief moeten opheffen om verlenging en dus kosten te voorkomen. Maakt dit de zaak nog anders?

      Ook bij .nl is het wel mogelijk dat de houder de domeinnaam na opheffing (door de oude registrar) binnen 40 dagen uit quarantaine haalt.

  2. Het domein is van de klant dat klopt (als alles correct is ingevuld in de gegevens), maar als jij niet betaald voor een dienst wordt je afgesloten. Het domein is na een jaar nog steeds van de klant alleen het staat voor ongeveer 40 dagen in quarantaine waarbij alleen de originele domein houder erbij kan komen om het weer terug te krijgen. Bedrijven hoeven niet een domein aan te houden dit zou wel erg kostbaar worden en je weet niet of je, je geld krijgt van de klant.

   1. Grappig hoe dat altijd gezegd word, alsof je van een brief als verzender wel kan bewijzen wat de inhoud was. Je kon altijd al brief A in je archief stoppen bij verzonden stukken en brief B daadwerkelijk verzenden. Dat is niet anders dan bij e-mail.

    1. Dat klopt, maar dan heeft de ontvanger een gesigneerd[1] stuk papier, wat gecontroleerd kan worden op echtheid, waar wat anders in staat. Met mail (gebruikelijke, non-encrypted, non-signed SMTP mail, that is) valt er geen enkele controle te doen op echtheid van het databestand dat de ontvanger heeft.

     [1] Op whatever manier je normaal dit soort documenten signeert.

   2. Laten we even precies zijn. Een hostingbedrijf stuurt een factuur met een betalingstermijn, en betaling blijft uit. De klant is dan van rechtswege in verzuim (art 6:83 sub a BW), zonder dat een ingebrekestelling is vereist (die moet wel schriftelijk, maar daar valt e-mail onder). De hoster kan dan tot ontbinding overgaan (art. 6:265 BW), tenzij het niet-betalen gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis, deze ontbinding met haar gevolgen niet rechtvaardigt (zoals bij een lange relatie en een kleine factuur). Naast onbinden kan de hoster kiezen voor opschorting (art. 6:262 BW). Bij opschorting heeft de klant even geen opslagruimte meer, en dan verdwijnt de data toch ook. Bij opschorting wordt bovendien de domeinnaam niet verlengd.

    Ik vraag me af waar de schriftelijke aanmaning in dit verhaal terugkomt 🙂

    1. De betalingstermijn van een factuur is naar verkeersopvatting géén fatale termijn in de zin van artikel 6:83(a) BW. Vrijwel altijd volgt namelijk na die termijn eerst een herinnering en dan een aanmaning (ingebrekestelling). Die gewoonte is zo wijdverbreid dat hij geldend recht is (art. 6:248 lid 1 BW).

     Je hebt er als ondernemer dus nog een hele kluif aan om enkel op basis van een gemiste betalingstermijn meteen op te gaan schorten. Je kunt het natuurlijk doen en zien hoe de klant reageert, en zeker in de online business heb je een goede kans dat ze het pikken. Immers, hun data en dienst is weg zodra jij opschort, en ze hebben jou dus heel hard nodig.

 1. Het is wel zo handig om een standaard procedure te hebben, dat kan zoiets zijn als:
  – na twee weken een schriftelijke aanmaning sturen
  – na een maand de website uit zetten, met email + brief waarom
  – na drie maanden de gegevens van de website wissen
  Veel bedrijven vragen om vooruitbetaling van een abonnement, scheelt weer een (of meer) maanden cash-flow.

 2. Mag een provider een domeinnaam die eenmaal in quarantaine komt ook meteen opkopen zodra de quarantaine-periode is afgelopen? De Provider zou zo bij een populaire domeinnaam een extra hoge prijs kunnen vragen via een domeinnaam veiling en dan enige onkosten terugkrijgen. Daar waar een normale domeinnaam misschien 5 euro kost kan deze via een veiling misschien wel het tienvoudige of meer opbrengen…

   1. Als het al een handelsnaam is, en niet gewoon een adres, dan is het simpele opkopen en weer verkopen geen inbreuk. Dat is het pas als de nieuwe eigenaar het ook als handelsnaam gebruikt (en niet als doorklikpagina, of voor een andere business in een andere regio etc).

 3. Heb meegemaakt bij een hoster, dat ik voor één domein de betaling vergat en de aanmaning ook. (Eigen stomme schuld, in korte tijd 2x verhuizen en niet goed adreswijziging doorgeven en geen automatische incasso). De overige domeinen liepen bij dezelfde hoster, maar waren net ervoor wel betaald. Toen ging niet zozeer dat domein ‘dicht’ maar trokken ze mijn hele account omver. Vervielen alle andere domeinen waar ik wel voor had betaald ook. Baalde enorm van, sites zaten in de hobby sfeer maar toch. En ik had backups allicht.

  Sindsdien trek ik het overigens uit elkaar: bij één partij alleen ‘DNS-hosting’ en bij een andere content-hosting. Tikkie extra inricht werk met nameservers etc maar toch.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.