Activision betaalt medewerkers om zwangerschappen te volgen via gezondheidsapp

Activision Blizzard betaalt vrouwelijke medewerkers om gegevens over hun vruchtbaarheid en zwangerschap in te voeren in de gezondheidsapp Ovia. Dat meldde Tweakers onlangs. De medewerkers die vrijwillig kiezen hieraan mee te doen, krijgen hiervoor dagelijks een kadokaart ter waarde van een dollar. De gegevens worden geanonimiseerd en als statistieken weergeven, met als doel -hou je vast- “het bedrijf in een competitieve industrie te laten excelleren en bijdragen aan het vasthouden en laten terugkeren van vrouwen met vaardigheden”. Mag ik een teiltje? En ondertussen de vraag, mag dat als je dat in Europa zou doen?

Gegevens over zwangerschap vallen binnen Europa onder het strenge regime van de bijzondere persoonsgegevens, namelijk onder het kopje ‘gezondheid’. Dat betekent dat verwerking van die gegevens verboden is, tenzij er een uitzonderingsgrond van toepassing is. Voor werkgevers is er een mogelijke grond, de arbeidsgezondheid en de “de beoordeling van de arbeidsgeschiktheid van de werknemer” (artikel 9 lid 2 sub i AVG). Een zwangere vrouw heeft een bijzondere positie, dus dat moet je kunnen registreren voor je bedrijfsvoering. Ook kun je het gooien op de Uitvoeringswet AVG, waarbij je die gegevens mag gebruiken als dat noodzakelijk is voor een goede uitvoering van wettelijke voorschriften (en die zijn er dus, ter bescherming van de vrouw).

Het soort actie van Blizzard kan ik moeilijk zien als zo’n uitzonderingsgrond. Tenzij je zegt, die app is bedoeld om bij te houden wat we wettelijk eigenlijk al moesten als werkgever, en die statistieken ten behoeve van kuchkuch excellentie zijn geen persoonsgegevens. Ik zie alleen dat er een héleboel gegevens worden verzameld (“… lopen uiteen van de status van lichaamsfuncties, medicijngebruik, gemoedstoestand, tot aan de geslachtsdrift”) en kan dat niet goed rijmen met de wettelijke taak als werkgever.

Maar er wordt uitdrukkelijk vrijwillig toestemming gevraagd, staat in het artikel. Dan zou het oké moeten zijn, want “uitdrukkelijke toestemming voor welbepaalde doelen” heft ook het verbod op. Dan kom je ‘gewoon’ uit bij een onderzoek onder zwangere vrouwen die voor een leuke cadeaukaart vrijwillig gegevens geven over hoe het met ze gaat, waar me an sich niets mis mee lijkt.

Alleen krijg je dan de complicatie omdat het hier gaat om werknemers. Die kunnen eigenlijk geen toestemming geven, omdat ze in een afhankelijkheidsrelatie zitten naar de werkgever toe. Of dat nu is dat ze een nieuw contract willen, een loonsverhoging of alleen maar hun baan op dezelfde manier terug na het ouderschapsverlof, doet er niet eens toe. Er zal altijd iets van een gevoel van dwang zijn, waardoor je als werknemer niet vrijwillig kunt beslissen.

Heel misschien dat het kan omdat het énkel gaat om statistieken. Dat kun je denk ik wel vrijwillig vragen, wil je meedoen aan dit onderzoek. Als je dan ook borgt dat je niet hoort wie er meedoet, dan zie ik wel weer vrijwilligheid ontstaan. Alleen, de werkgever weet het hier wél (je krijgt immers die cadeaubon) en deel van de inzet van de data is ook verbetering van het bedrijf. Dan voelt het ergens toch als een soort moetje, en dat zou tegen de AVG zijn.

Arnoud

6 reacties

 1. Activision-Blizzard heeft ook de schijn tegen. Ze zijn al meerdere malen slecht in het nieuws gekomen omdat ze hun personeel slecht behandelen. Zo is er recent nog een grote ontslagronde geweest, ondanks de recordwinst.

  https://www.polygon.com/2019/2/16/18226581/activision-blizzard-layoffs-executive-pay-unions

  Daarbij moeten we niet vergeten hoe ze zich naar klanten gedragen. Ze zijn druk bezig om casino’s (lootboxen e.d.) in al hun grote franchises te stoppen, waarmee ze een nogal agressieve houding naar buiten laten zien. Ik kan mij niet voorstellen dat een studio welke graag gokken onder kinderen promoot, zich goed gedraagt naar zijn eigen werknemers.

  https://nl.ign.com/overwatch-pc/107738/news/blizzard-entertainment-stopt-in-belgie-met-loot-boxes

 2. Ik vraag mij af in hoeverre health-apps eigenlijk wel legaal zijn, gezien de hoeveelheid privacy-gevoelige informatie die ze verwerken. Mede ook omdat onduidelijk is hoe goed deze gegevens bewaard worden. Naar ik hoop met zware encryptie met 5 wachtwoorden in niet in plaintext in een lokale folder op de server. Dit soort apps zijn wel leuk en aardig, maar behoren er niet strenge regels voor te zijn voordat ze in een appstore worden opgenomen?

  Zo is het ook opvallend dat zowel Android alsmede Apple standaard health-apps aanbieden. In de iPhone is deze meegebakken en eigenlijk niet te verwijderen. En wie een FitBit gebruikt zal er ook eentje nodig hebben. Ook digitale weegschalen, bloeddrukmeters en bloedsuikermeters die synchroniseren met een mobiel hebben een app nodig die deze gegevens uiteindelijk weer deelt met een server online. En wie kan er allemaal meekijken in die gegevens?

  Tja, privacy en “handige apps” gaan niet altijd goed samen…

 3. Je noemt al enkele redenen waarom de toestemming eigenlijk niet vrij gegeven is – aanvullend daarop kunnen er ook medewerkers zijn (zeker in Amerika) voor wie het bedrag van die cadeaubon -enkele tientjes per maand ofwel honderden dollars per jaar- een zeer welkome aanvulling op hun inkomen is, en ze daarmee in die zin niet zo “vrijelijk” toestemming geven. Het zet feitelijk mensen met lage inkomens op achterstand omdat het voor hen minder makkelijk is dit extraatje te weigeren als ze zich er niet goed bij voelen, dan iemand die goed verdient.

  1. Wat natuurlijk wel gek is dat iemand die geen werknemer is wel vrij toestemming kan geven, in ruil voor een zakje met geld, en iemand die werknemer is dat niet kan.

   Ik begrijp de redenering van Arnoud wel, maar het heeft wel kromme zij-effecten

   1. Dat pleit er alleen maar meer voor om dit soort toestemmingen bijvoorbeeld voor het vrijgeven van medische informatie sowieso niet “vrijelijk” te noemen als er een financiële beloning tegenover staat. Dus ook buiten de arbeidsrelatie.

    In Nederland wordt niet betaald voor bloeddonatie, om een ongewenste prikkel te voorkomen voor hen die het geld hard nodig hebben.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.