In mijn tijd had je niet eens Deliveroo op je telefoon als scholier

De school als afleveradres voor maaltijdbezorging en postpakketten: sommige scholen willen het niet meer hebben. Dat meldde NRC onlangs. Leerlingen mogen dan dus geen maaltijden meer bestellen via bijvoorbeeld Deliveroo, UberEats en Thuisbezorgd. Ik voel me echt oud als ik dan bedenk dat ik op de middelbare school hooguit een zak chips bij een supermarkt een eind verderop kon kopen, of (als ie al open was) ergens een frietje. Maar goed, ik krijg er vragen over (ja, echt) of een school dat wel mag – en omdat men met een app bestelt vanaf een smartphone is dit internetrecht, dus ik ga een antwoord schrijven.

Het korte antwoord is natuurlijk dat een school dit mag reguleren, om de eenvoudige reden dat zij bepalen wie er op hun terreinen mogen komen. Het is immers hun eigendom (ook als ze het huren, slimmerik uit 5vwo ergens in Gouda). Als zij niet willen dat bezorgers van post dan wel voedsel op het terrein komen, dan is dat hun goed recht en dat jij als scholier ze hebt gevraagd, doet daar niet aan af. Je bent niet bevoegd mensen uit te nodigen op andermans terrein.

Die ene middelbare school uit Overijssel die (blijkens een boze mail van een 14-jarige havist) aankondigde dat “wie Deliveroo op zijn telefoon open heeft op school, de telefoon mag inleveren voor de dag” gaat wat mij betreft dan weer een stapje te ver. Het innemen van een telefoon als sanctie kan alleen als dat a) in het schoolreglement benoemd is als sanctie bij bepaald gedrag en b) die sanctie proportioneel is gezien dat gedrag. We hebben hier meer discussies over gehad, en ik denk dat dat alleen kan als je echt onrechtmatige dingen doet met de telefoon zelf. Ik wil nog net daaronder rekenen dat je overlast veroorzaakt in de klas, maar op een rustig moment en buiten de les een vette hap bestellen voor op school kan ik niet als overlast zien.

Ook het laten bezorgen van pakketten komt voor, aldus NRC. „De school is een uitermate goede plek om dingen af te laten leveren waarvan je niet wilt dat ze ouders ze zien”, zegt directeur De Zoete. „Maar ook dat willen we liever niet hebben.” Eh ja, ik word oud inderdaad. U ook?

Arnoud

26 reacties

 1. De deliveroo bezorger hoeft toch ook niet daadwerkelijk op het terrein van de school te komen. Je neemt in het opmerkingen veld gewoon op dat je bij de toegangspoort de bestelling in ontvangst neemt, vervolgens volg je de GPS tracker en als de bezorger in de buurt komt loop je er heen.

   1. Meestal bestelt men eten rond de lunch/pauze tijden, waar men meer bewegingsvrijheid heeft. Voor pakjes is het natuurlijk heel wat anders, daar is lastig te communiceren met de bezorger zelf, maar Deliveroo bijvoorbeeld zou prima werken op die manier,

  1. Er zijn werkgevers die het aannemen van pakjes voor hun werknemers als secundaire arbeidsvoorwaarde zien. Als alleenstaande (of tweeverdiener) werkt dat veel beter dan (ijdel) hopen dat er geen file is zodat je voor zessen bij het afhaalpunt kunt zijn.

 2. Het is toch ook goed te begrijpen dat scholen en/of werkgevers niet willen dat te pas en te onpas pakjes / eten of wat dan ook voor prive gebruik worden besteld.

  Ik snap niet dat mensen dat raar vinden. Of word ik oud 🙂 (33)

 3. Aangezien bijvoorbeeld de hele hype mbt messen bij tieners wordt gedreven door messenverkoop op internet zou ik als school ook niet blij zijn met pakketpost die leerlingen buiten het oog van de ouders houden. Misschien moet je als school het pakje niet afgeven maar een berichtje sturen naar de ouders dat hun zoon of dochter alleen onder begeleiding van een ouder het pakje kan afhalen. Dan ben je snel af van deze flauwekul.

 4. Een school is geen postkantoor, en ook geen plek om eten te laten bezorgen. Je wil al school geen drom onbekende bezorgers binnen hebben. Dat wordt chaos, en binnen no-time staat het inbrekersgilde ook op de stoep, verkleed als Deliveroobezorger.

  Pakketjes laat je bezorgen bij ophaalpunt (of thuis). Eten neem je zelf mee of koop je in de pauze door naar buiten te lopen. En ja, ik ben een oude lul. Het doet met deugd dat scholen bestuurd worden door verstandige oude lullen die er net zo over denken. 🙂

 5. Zonder app lieten mijn klasgenoten en ik > 10 jaar geleden al zo nu en dan een lunch bezorgen. School in kwestie wilde het toen ook (al) niet, maar gaven zelf aan dat ze over bezorgen buiten het toegangshek geen zeggenschap hadden. Hint hint… Kwestie van met de bezorger/bezorgdienst afstemmen dat je elkaar treft bij het toegangshek.

  Ik snap dat het voor scholen (maar ook werkgevers) onwenselijk is als men daar pakketjes laat bezorgen. Er zijn overigens oplossingen voor (waar ongetwijfeld wel een kostenplaatje aan hangt). Het is overigens niet noodzakelijkerwijs om uit het zicht van ouders te houden – dat lijkt me een aanname. Het kan prima zijn omdat men weet dat er niemand thuis is om het aan te nemen en de receptie toch wel bemand is. Nét wat makkelijker dan weer langs een of ander pakketpunt te moeten…

 6. Hoewel het mij logisch lijkt dat een school kan besluiten om geen maaltijdbezorgers toe te laten op hun terrein, vraag ik me af hoe haalbaar dat is voor pakketbezorgers; een school zal immers ook met enige regelmaat zelf pakketten ontvangen. Is het niet veel eenvoudiger om daarvan te zeggen dat niet aan de school gerichte pakketten niet in ontvangst genomen zullen worden, en dus teruggaan naar de leverancier? Die 1 á 2 dagen vertraging in de bezorging zou voor mij voldoende reden zijn om het pakket dan maar gewoon in het weekend of, in overleg, bij de buren te laten bezorgen.

 7. Als ze de bezorger zelf opwachten bij de poort, dan zie ik het probleem niet zo. Wel als ze het bij de concierge laten afgeven zodat die opeens een hoop werk (en verantwoordelijkheden, want wat als pakket kwijt is?) erbij krijgt.

  Misschien een betere oplossing zou zijn om (in het geval van afleveren bij de concierge) administratieve kosten in rekening te brengen. Dus pakketje af laten leveren bij de concierge omdat je zelf in de klas zit, prima. Maar dan wel even 7,50 afrekenen voor de service (lees de tijd) van de concierge.

  Met een beetje creativiteit zit hier nog een mooi nieuw verdienmodel in voor al die scholen! 😉

  p.s. Hoe zit het met die verantwoordelijkheid, Arnoud? Als een leerling zijn dure aankoop bij de concierge laat afgeven en het pakket blijkt daarna kwijt te zijn?

   1. Ligt dat niet wat complexer? Kun je niet zeggen dat je als scholier door een pakket op een min of meer openbare locatie af te laten leveren, het risico aanvaard dat de openbaarheid van die locatie met zich meebrengt?

    Je kunt immers niet per definitie verwachten dat er op school een mogelijkheid is om jouw pakket op een afgesloten locatie te bewaren, of dat er constant iemand aanwezig is om toezicht op je pakket te houden, waarmee je dus de kans aanvaard dat jouw pakket onbeheerd achtergelaten wordt, inclusief de gevolgen daarvan. Het lijkt me persoonlijk ook niet redelijk om bij voorbaat al te verwachten dat de school dus maar even verplicht is jou die mogelijkheden te bieden.

   1. OK, informatiemaatschappij en zo.

    Maar ik als ouwe lul vindt dat ze gewoon boterhammetjes moeten klaarmaken, ’s morgens.

    Als ze dat niet willen, zijn ze gewoon lui.

    En als ze liever eten bestellen op school zijn ze verwend, omdat ze dan blijkbaar nodeloos veel geld hebben. Tevens zijn ze dan hypocriet, want: niet milieubewust, het brommertje van de bezorger moet immers ook brandstof hebben.

    Ik begrijp best dat tijden veranderen, maar niet alle opties die er in de moderne maatschappij zijn, zijn bedoeld of geschikt voor scholieren.

    1. Met deze argumentatie is iedereen die eten bestelt, uit eten gaat of iets afhaalt (of kant en klaar-maaltijd koopt in een supermarkt) dus lui én verwend én beschikt over nodeloos veel geld. Dat lijkt me lichtelijk overtrokken.

     Vroeger nooit een broodje gehaald bij de schoolkantine of een blikjes fris uit de automaat? Wat is het verschil tussen daar iets kopen en iets laten bestellen (qua vermeende “luiheid”)?

    2. Ik zou eerlijk gezegd liever hebben dat mijn dochter te harer tijd een gezonde hap bestelt dan dat ze snel bruingekleurde boterhammen belegt met een dampig plakje kaas en hagelslag, zoals ik vroeger in mijn brugklastijd. Er zijn veel meer opties, ook als je focust op gezond. En lui, dat ben je alleen als je tijd genoeg hebt om zelf een gezonde wrap te maken, of om volkorenbrood te kopen en beleg bij de ecologisch verantwoorde leverancier. Ik geef het je te doen, naast een middelbareschooltraject. (En nee, dat scholieren tot 10 uur uitslapen is niet omdat ze lui zijn.)

     1. Bas, Arnoud,

      Misschien was ik iets streng.

      Ik ga echter uit van het principe dat teveel gemak tijdens de opvoeding leidt tot gemakszuchtige volwassenen. Ik moest vroeger boterhammen zelf meenemen, en zelf fietsbanden plakken, en ik ben daar niets slechter van geworden.

      Welke jongere kan nog eens fietsband plakken? Nee, papa gooit hem wel achterin de auto en brengt hem naar de fietsenmaker. Een dag later en 30€ armer ligt er een nieuw binnenband op, en papa moet kindlief nog naar de fietsenmaker brengen om de fiets weer te kunnen ophalen.

      En ja, ik vindt een maaltijd op school laten bezorgen decadent. Maar ik weet dat dat subjectief is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.