18 reacties

 1. Deze verordening is van toepassing op de verwerking van persoonsgegevens van betrokkenen die zich in de Unie bevinden, door een niet in de Unie gevestigde verwerkingsverantwoordelijke of verwerker, wanneer de verwerking verband houdt met: a) het aanbieden van goederen of diensten aan deze betrokkenen in de Unie, ongeacht of een betaling door de betrokkenen is vereist; of

  AVG is van toepassing op iemand die in Nederland woont met Braziliaans paspoort?

 2. Er zou een wet moeten zijn die bij dit soort zaken no-cure-no-pay toestaat en de advocaat kosten bij de dienstverlener/webshop legt als ze een zaak met zulke duidelijke schendingen verliezen. Dit zou dan niet alleen bij dit soort AVG zaken moeten gelden, maar ook bijvoorbeeld bij zaken met webshops zoals het niet terugbetalen van verzendkosten bij het ontbinden van een koop op afstand (heen verzendkosten, niet terug).

  Als dit er zou zijn, dan hoop ik dat er genoeg advocaten zijn die dit soort zaken oppakken om deze bedrijven dit soort gedoe af te leren. Hiermee zouden de AP en ACM ontlast worden. Zonder zo’n nieuwe wet zouden dit soort “kleine” schendingen niet worden opgepakt door de autoriteiten en zouden de slachtoffers ook geen rechtszaak starten.

  1. Verzoekschriften voor de AVG hoeven niet door een advocaat ingediend te worden, art. 35 lid 4 UAVG. Dat betekent dat er geen probleem is om als jurist (niet advocaat) op basis van no-cure-no-pay te werken. Beetje vergelijkbaar met het scala aan bedrijven die dat doet voor verkeersboetes of Woz bezwaren. Iets wat ik trouwens al langer wil doen, ik moet alleen m’n studie nog afronden. 🙂

 3. Ik heb ook wel eens zoiets meegemaakt: aanmelden was fluitje van een cent, maar om account te verwijderen moest ik paspoort mailen.

  In navolging van bovenstaande reactie: Bedrijf bevindt zich in de VS. Wat kan ik anders doen dan voldoen aan hun eisen? De AP hier zal of kan er niks aan doen. Stap naar de rechter? Of de AP van de VS inschakelen?

 4. Dat is immers niet nodig: wie in het account kan inloggen, is de persoon om wie het gaat en dus de persoon die een verwijderverzoek mag doen. Klaar.

  Ware het niet dat accounts continu overgenomen worden door hackers (of gewoon door een bekende die een geintje wil uithalen) dankzij matige beveiliging (meestal aan de kant van de gebruiker).

  En gezien een AVG-verwijderverzoek leidt tot het definitief verwijderen van de gegevens en niet slechts tot een bevriezing van het account of een “deleted” flag in de database, kunnen de gevolgen vrij fors zijn. Ik vind het daarom niet onredelijk dat er meer verificatie wordt gevraagd dan enkel “kun je inloggen?” voordat er op een AVG-verwijderverzoek ingegaan wordt.

  1. Probleem is dat je er met een ID dan meestal niet bent, omdat je dan ook bij registreren een ID zou moeten vragen. Als ik me ergens registreer waarvan het niet belangrijk is dat ze bijvoorbeeld mijn naam of geboortedatum hebben, wordt de naam twee streepjes en de geboortedatum 1-1-heellanggeleden. Ik ben lang niet de enige die dat zo doet. Als je niet ooit om een ID of iets dergelijks hebt gevraagd bij registratie, heb je niets om de gegevens op het ID die je vraagt bij verwijdering mee te vergelijken.

  2. Weliswaar moet het account echt verwijderd worden en niet bevroren, zou een bedrijf niet een account eerst een maand bevriezen en dan pas echt verwijderen. Dat is voldoende tijd voor iemand om te klagen dat zijn account gehackt is. Om met reden “we moeten controleren dat uw account niet gehackt is” een opheffingsverzoek niet aan te nemen blijft een smoesje.

   Ik denk dat een systeem waar niet meer informatie verstrekt moet worden dan bij aanmelden voldoende moet zijn; iets anders is gewoon pesten. (Sterker nog; ik wil dat ze alle informatie van mij verwijderen, waarom moet ik ze dan dingen vertellen die ze nog niet weten?)

 5. Bij Amazon was het (nu 11 jaar geleden) ook onmogelijk om je account te verwijderen. Ik heb toen zo’n beetje alle gegevens waar mogelijk verandered in totaal onzinnige dingen, en tenslotte het email adres omgezet naar zo’n random adres dat alle binnenkomende mails op een publieke web-pagina toont (zodat ik de aanpassing kon bevestigen); heb er daarna nooit meer naar omgekeken, want ik wil niets meer met dat bedrijf te maken hebben.

 6. Nu zou ik gewoon een mailtje sturen met een verzoek het te verwijderen, en dat anders een klacht volgt bij de AP. Ze kunnen zelf zien met welk email adres het geregistreerd is, en de boetes zijn niet mals. (En dat de AP wel wat doet heb ik zelf kunnen vaststellen: na een klacht over het niet gratis kunnen opvragen van gegevens bij de BKR ben ik een paar keer teruggebeld, en kort voordat de boete van 7 ton in het nieuws kwam kreeg ik zelfs nog een belletje dat dat ging gebeuren.)

 7. Het is in ieder geval iets. Ik heb een account op een forum waar ik vanaf wil, maar ze schrijven me niet terug, terwijl het een actief beheerd forum is. Ook beroepen op de AVG leverde 0,0 respons op. Ik ben geen voorstander van het uploaden van mijn paspoort om het voor elkaar te krijgen, maar beter dat dan helemaal niet reageren op mijn meerdere verzoeken.

 8. Iets soortgelijks vorige maand bij Zettle (prima pinbetalingsapparaatje en kassadienst voor weinig van Paypal). Hier wilde ik mijn naam veranderen – bij aanmelding volledige naam ingevuld, wilde dit aan laten passen naar enkel mijn voornaam en achternaam. Aanmelding ging heel eenvoudig en snel: wat persoonsgegevens en KvK-gegevens volstaan. Voor een wijziging moet ik een gewaarmerkt KvK-uittreksel en een foto van mijn legitimatiebewijs (voor- en achterkant) aanleveren. De customer-support van Zettle suggereerde wel een work-around: pas gewoon je kassabon-informatie aan. In mijn account staat nog altijd mijn volledige naam – dat mag ik niet wijzigen. Maar de klanten krijgen de kassabon-informatie te zien, ook op hun afschriften.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.