Vooruit betalen bij webwinkels, mag dat?

In september schreef ik in de pizzaboer op afstand over de problemen bij vervalste bestellingen via internet. Je kunt een product bestellen, vervolgens keihard ontkennen dat je het besteld hebt en het dan houden omdat het een “ongevraagd toegezonden artikel” is. Fraude natuurlijk, maar bewijs het maar als webwinkel. Daarom schreef ik:

Een slimme webwinkel laat de klant dus eerst betalen. Dan speelt deze hele discussie niet. De winkel heeft zijn geld, en de ontvanger van het product is óf blij met het bestelde, óf hij kiepert het in de vuilnisbak. Maar dat is niet meer de zorg van de winkel.

Een oplettende lezer wees me op artikel 7:26 BW, dat zegt dat je als consument ten hoogste tot vooruitbetaling van 50% van koop verplicht kunt worden. Dus mag dat eigenlijk wel, alles vooruit betalen?

Deze bepaling is geen dwingend recht (art. 7:6 BW). Dat wil zeggen dat je samen wat anders mag afspreken, en dat gaat dan boven de normale regel. Alleen mag je die afspraak niet in je algemene voorwaarden maken, zo staat in datzelfde 7:6 BW. Je moet expliciet met elke klant apart afspreken dat hij alles vooruit zal betalen.

Dat zou dus goed moeten gaan bij webwinkels. Bij het afrekenen vraag je hem of hij direct wil betalen via bijvoorbeeld iDEAL, of hij een acceptgiro wil of dat hij met zijn creditcard wil betalen. Op die manier bied je elke klant de keuze, en daarmee is het geen algemene voorwaarde meer dat je vooraf moet betalen. Zo is het geheel legaal.

Een winkel die alleen vooruitbetaling via iDEAL biedt, en geen mogelijkheid biedt om b.v. onder rembours te bezorgen of met acceptgiro te betalen bij ontvangst, schendt mogelijk de Nederlandse wet. Maar ik geloof niet dat er webwinkels zijn die alleen iDEAL-betalingen accepteren.

Wel zijn er genoeg webwinkels die alleen een creditcard als betaalmogelijkheid hebben. Dat is geen probleem. Je moet bij het plaatsen van de bestelling toestemming geven om het bedrag van je kaart af te halen, maar het bedrag wordt pas op het moment van aflevering belast. Dat is geen vooruitbetaling in de zin van artikel 7:26 lid 2 BW, zo vond de rechter in de HCC/Dell zaak over de algemene voorwaarden van webwinkel Dell. Daarover trouwens zeer leesbaar is Toetsing van algemene voorwaarden aan koop via internet van Louwrens Phoelich.

Bij webwinkels geldt trouwens nog de bijzondere eis dat de verkoper zijn (fysieke) adres moet melden als vooruitbetaling van de prijs of een gedeelte daarvan verplicht is (7:46c lid 1 sub a BW). Dan weet je dus (als het goed is) waar je heen moet om je geld terug te vragen.

Arnoud

10 reacties

 1. Arnoud, ik begrijp niet waarom je als webwinkel de wet mogelijk zou overtreden indien je enkel zaken levert bij vooruitbetaling. Zoals je zelf al aangeeft is artikel 7:26 BW geen dwingend recht, de winkelier kan dus zonder de wet te overtreden, besluiten dat hij enkel (wil overeenkomen dat hij) na vooruitbetaling levert.

 2. Arnout, het probleem is dat je niet in algemene voorwaarden ten nadele van de consument mag afwijken van 7:26 BW. Een algemene voorwaarde is een voorwaarde die je bij meerdere mensen gebruikt. Daar is al snel sprake van als je zegt “100% vooruit betalen, daarna stuur ik het op”. Je moet m.i. mensen de keuze bieden tussen vooruitbetalen en onder rembours sturen of iets dergelijks, dan biedt je de consument de ruimte en benadeel je hem niet.

  Arnoud

 3. Stel je bied, naast i-deal de mogelijkheid om te betalen bij afhalen. Voldoe je dan ook? De klant kan er immers voor kiezen om het product pas te betalen nadat hij het in zijn handen heeft (en dus achteraf?).

 4. 100% vooruitbetalen eisen, via 1 enkel ideal (of welk betaalvorm dan ook) mag JUIST OMDAT het koop op afstand is 🙂

  de koop vind op moment van betalen namelijk nog niet plaats, maar pas na koopaanvaarding binnen (maar zeker na) de 7 dagen zicht termijn. komop aroud, dit had je toch als jurist moeten weten ? verder mag je natuurlijk met trouwe klanten altijd betere betaalmethoden afspreken, iets wat ook aan te raden is als je een goede relatie met klanten wilt opbouwen. grotere ketens kunnen de risicos makkelijk nemen, maar gedeeltelijke aanbetalingen zijn niet verplicht bij enkelvoudige betaalvormen voor produkten.

  1. Ik weet hoe het zit, jij niet. De koop vindt plaats zodra het aanbod is aanvaard (art. 6:217 BW). Van aanvaarding is sprake zodra men ‘ja’ zegt op een duidelijk omschreven aanbod (dit boek tegen deze prijs). Die boodschap communiceer je via een webshop door op de “Bestel nu” knop te klikken. Wanneer er wordt betaald, is irrelevant.

   De zeven werkdagen uitprobeertermijn leiden tot een ontbinding van de koop, wat eveneens impliceert dat de koop reeds gesloten is.

   Los daarvan zegt 7:26 BW dat betaling bij aflevering moet gebeuren, dus pas als het pakket over de drempel van de consument gaat (art. 7:9 BW). Iedere betaling die gebeurt voor het moment van stellen van de zaak in het bezit van de koper,is een vooruitbetaling en daar geldt 7:26 BW op. Dit artikel geldt ook bij koop op afstand.

   Nu jij weer. Graag mét wetsartikelen en/of jurisprudentie. Reacties met smileys of reacties uitsluitend gericht op de toon in mijn bericht plaats ik niet.

 5. Ok maar neem nu Bol.com waar je op dit moment een playstation 4 kunt reserveren. Op het moment dat je gaat bestellen moet je toch 100% betalen . Toen ik hierover belde met klantenservice zei men dat het ging om het met gereserveerde bedrag ik vind dit vreemd omdat het toch gaat om de 100% prijs van 399 euro

  Ook stelde ik de vraag als ik wil betalen met creditcard ..deze heeft toch de regel dat er het bedrag berekend wordt om het moment dat de goederen de deur uit gaan zie hieronder van hun website:

  Creditcard (Visa, MasterCard en American Express)

  U kunt uw creditcardgegevens via onze beveiligde SSL procedure veilig invoeren en wij zorgen samen met uw creditcardorganisatie voor een correcte afhandeling. Uw creditcard wordt belast op het moment dat een artikel is verzonden

  toch zei mevrouw dat ze wel een bedrag berekenen van 100 % aanbetaling a 399 euro dit bedrag noemt ze dan het gereserveerd bedrag .

  mag dit nu wel ja of nee

  voor ideal snap ik wel maar niet voor creditcard en vooral als ze dit op hun site zetten. bovendien zegt mevrouw ook aan de telefoon dat je kunt annuleren en het geld terugkrijgt en ook dat vraag ik me af of dat wel zo is.

  1. Bedoel je deze Bol-aanbieding? Ik heb vaker spukken bij Bol gekocht en altijd het gehele bedrag per iDeal betaalt want, makkelijk. Als ze niet kunnen leveren krijg je het ook netjes teruggestort en ik vind dat ze best goed werk doen. Okay, soms een foutje, maar dat kan gebeuren.

   Okay, even hun Algemene Voorwaarden nalezen en daar staat duidelijk in dat ze niet meer dan 50% als vooruitbetaling mogen vragen. Betaling van de rest kan dan na ontvangst van het artikel. En die regeling is best netjes.

   Je kunt echter ook met acceptgiro betalen na ontvangst van de artikelen. Dus het probleem is eigenlijk dat je moet kiezen uit twee betaal-opties: of alles vooraf of alles achteraf.

 6. Dat zou dus goed moeten gaan bij webwinkels. Bij het afrekenen vraag je hem of hij direct wil betalen via bijvoorbeeld iDEAL, of hij een acceptgiro wil of dat hij met zijn creditcard wil betalen. Op die manier bied je elke klant de keuze, en daarmee is het geen algemene voorwaarde meer dat je vooraf moet betalen.

  Dit klopt uiteraard niet! De opties zijn nog steeds opgesteld om in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen.

  algemene voorwaarden: een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd;

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.