Webhostingabonnement afgesloten door minderjarige, wat nu?

Een meelezende moeder kwam erachter dat haar vijftienjarige zoon een domeinhosting-abonnement van 180 euro per jaar had afgesloten. Zij was het daar niet mee eens. De meelezende hostingverkopers ongetwijfeld ook niet (wie heeft een betere offerte?) maar deze moeder wilde van het abonnement af. Kan zij dat?

De vijftienjarige zoon is minderjarig. De wet (art. 1:234 BW) zegt dan dat hij niet zelfstandig overeenkomsten kan aangaan. Hij heeft toestemming nodig van zijn ouders om iets te kopen of verkopen. Nu is het natuurlijk niet echt praktisch als hij voor elke reep chocola een briefje van zijn ouders nodig zou hebben. Vandaar dat er ook in de wet staat dat die toestemming wordt verondersteld te zijn gegeven als het een rechtshandeling is “waarvan in het maatschappelijk verkeer gebruikelijk is dat minderjarigen van zijn leeftijd deze zelfstandig verrichten.”

Een kind van acht mag dus snoep kopen zonder dat de ouders daar iets aan kunnen doen (behalve zijn zakgeld inhouden). Een zeventienjarige kan tegenwoordig rechtsgeldig zelfstandig een abonnement voor een mobiele telefoon afsluiten, vond de Geschillencommissie Telecom. In 1999 oordeelde men nog anders: de ouders van een vijftienjarige konden het abonnement van hun zoon laten vernietigen met deze wetsbepaling.

Hoe zit dat nu bij webhosting? Ik zou niet snel aannemen dat het gebruikelijk is dat mensen van vijftien jaar zelfstandig webhostingaccounts nemen. De moeder kan de overeenkomst dus vernietigen. Zij kan dit doen door een brief te sturen waarin ze meldt dat

 • de zoon vijftien jaar was
 • zij niets van de overeenkomst wist
 • haar zoon geen toestemming van haar had
 • zij daarom de overeenkomst vernietigt krachtens artikel 1:234 BW

Voor zaken waarbij de minderjarige persoonsgegevens van zichzelf publiceert, gelden strengere regels. Zo mag een minderjarige onder de zestien jaar geen lid worden van een forum of profielensite zonder toestemming van zijn ouders, zelfs als het heel normaal zou zijn voor mensen van die leeftijd om lid te worden van die site.

Meelezende hosters: hoe controleren jullie of klanten meerderjarig zijn?

Arnoud

53 reacties

 1. Hee Arnoud,

  Ik voel me geroepen 😉

  Wij hebben de policy dat bij minderjarigen een handtekening van de ouder/opvoeder onder de overeenkomst moet hebben staan en er een kopie legitimatiebewijs moet worden meegestuurd van de ouder. Op deze manier kan je de handtekening controleren (zie ID-kaart, rechtsonder) en kun je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat de ouder van de overeenkomst moet hebben geweten.

  Dat is ook de reden waarom wij nog steeds vragen om een kopie legitimatie (van de aanvrager) bij een eerste bestelling. Om de leeftijd van de contractant te kunnen bepalen.

  Vind jij deze manier voldoende?

 2. Dennis, dat lijkt mij een prima manier. Het enige is dat je natuurlijk wel heel voorzichtig moet zijn met kopie?n van legitimatiebewijzen, dat zijn gevoelige gegevens. Maar je zou ze weg kunnen gooien nadat je de leeftijd en autorisatie hebt gecontroleerd lijkt me.

  Een risico is nog wel dat de minderjarige zelf een stiekeme kopie van de ID-kaart van zijn of haar ouders maakt. Maar ik vrees dat je daar weinig aan kunt doen, behalve misschien een telefoontje naar die ouders plegen. En dan nog. Ik zou dan ook denken dat dat risico niet bij jou hoort te liggen, omdat dat vrijwel niet te controleren is.

 3. Het risico van het stiekem kopieren van een ID-kaart trachten we te ondervangen met (ook) een handtekening op de overeenkomst, op deze manier kan je namelijk het e.e.a. controleren.

  Er is hier natuurlijk een groot verschil tussen onzekerheid en risico. Wanneer een minderjarige klant een hostingpakket heeft besteld en de ouders van deze persoon het willen laten ontbinden dan is dat zuur, maar het is niet anders. De kosten voor de hosting liggen niet in de hosting zelf maar in de support. Met ruim 14.000 domeinnamen is dit percentage marginaal. Dit is de onzekerheid.

  Mocht een klant een server bestellen die wij speciaal moeten bestellen ? 10K dan voeren we sowieso meer controles uit zoals een kredietwaardigheidscontrole. Mocht het hier fout gaan dan neem je namelijk een risico.

 4. Ik zou niet snel aannemen dat het gebruikelijk is dat mensen van vijftien jaar zelfstandig webhostingaccounts nemen.

  Oh? Hoe nauwkeurig is die maat van gebruikelijkheid? Kijkt een rechter alleen naar de categorie (“snoepjes”), of moeten er van elke specifieke transactie al honderden voorbeelden bestaan? En hoe kan iets nieuws gebruikelijk worden? Het klinkt nu alsof die wet erop gericht is elk nieuw product uit de handen van vijftienjarigen te houden.

  Of zou een rechter naar analogi?n kijken? Kan een vijftienjarige anderssoortige abonnementen van een tientje per jaar afsluiten? Zo ja, maakt het daarbij dan veel uit dat een vijftienjarige kiest om in plaats van een tientje tweehonderd euro te betalen? ’t Is me allemaal een beetje te vaag, zoals je merkt.

 5. Een rechter kijkt volgens mij naar de hoogte van de betaling en hetgeen aan wordt geschaft.

  Het is hede ten dage (2008) wel normaal dat je als zeventienjarige een mobiel abonnement afsluit, vroeger (1999) niet. De rechter kijkt dus naar het tijdsbeeld waarin iets plaats vindt en het bedrag.

  Dat je als vijftienjarige een hostingpakket van ??? 2,50 per maand afsluit zal er een rechter eerder zeggen dat het een toegestane rechtshandeling is dan een bedrag van ??? 180,00 per jaar.

  Het maakt ook een verschil of iemand een USB-Stick koopt of een storage-server.

 6. Lijkt mij ook, Dennis. Prijs zegt niet alles maar wel veel. Zo kan bij hosting bijvoorbeeld de duur van de overeenkomst meespelen. Kan een vijftienjarige goed overzien wat een contract voor twee jaar meebrengt, bijvoorbeeld? Of wat er allemaal in het pakket zat? Een ‘kaal’ hostingpakket met diskspace en dataverkeer is wat anders dan een complex pakket voor een colocated server met CMS, PHP, SQL, SSL, drie certificaten en een standbydienst van 24 uur.

 7. Niet gebruikelijk? Ik ken een zekere organisatie die computerkampen organiseert en ben daar al diverse kinderen tegengekomen die een eigen betaald hostingaccount hebben. Van eentje weet ik zeker dat ‘ie het zonder toestemming van z’n ouders heeft afgesloten: z’n ouders mochten ’t van hem niet weten… Ook van de rest sluit ik enige “zelfstandigheid” in het afsluiten van het abonnement niet uit. Maar ja, zelfs al zouden ?lle computerkamp-deelnemers zelfstandig een hostingaccount afsluiten, dan nog kun je je afvragen of dat het dan voor de gehele leeftijdsgroep gebruikelijk maakt. De ervaring leert dat kinderen die naar zulke kampen gaan in wel meer statistieken niet al te representatief zijn…

 8. Sorry Juerd, het is in PHP geschreven. En omdat ze in het Amerikaans niet aan contracties aan het begin van een woord doen, is het een feature dat ’t ’t wordt.

  Maar inhoudelijk: ja, er zijn altijd kinderen die slimmer of volwassener zijn dan het gemiddelde en dan tegen dit soort regels aanlopen. Er leest hier iemand mee die al op zijn 13e een eigen bedrijf had. Daar is dan de constructie van handlichting voor: met toestemming van je ouders kun je dan zeg maar handelingsbekwaam verklaard worden voor bepaalde rechtshandelingen. Maar daar moet je wel zestien voor zijn.

 9. Volgens mij is de eigenaar van internetten.nl een jaar of 8 terug met een die begonnen toen ie ook een dergelijke jeugdige leeftijd had. In die tijd was het veel ongebruikelijker en duurder. De kans is ook groot dat zijn ouders er toen veel minder van wisten dan nu. Inmiddels heeft ie nog een setje van dit soort domeinen, treedt ie regelmatig op in Kassa! en is er al flink op binnengelopen. Hadden zijn onwetende ouders daar een stokje voor moeten steken? 🙂

 10. Xiwel, als de ouders het goedvinden, dan mag natuurlijk alles. Ben Woldring (de eigenaar van internetten.nl) had het gewoon aan zijn ouders verteld, en die vonden het een goed idee. Ze werkten zelfs al vrij snel in zijn bedrijf, als ik het me goed herinner. Ouders zijn niet verplicht om ongebruikelijke transacties van hun kinderen terug te draaien. Ze hebben alleen het recht om dat te doen als zij het onverstandig vinden.

 11. Hm eigenlijk vind ik het beleid bij het bedrijf van Dennis storend, het is zelfs illegaal. Het is wettelijk bepaald dat niet om een kopie van de identiteitskaart mag worden gevraagt en kopieerapparatuur word tegenwoordig ook uitgerust met maatregelen die dit tegen moeten gaan.

 12. @Leroy: waar is dat wettelijk bepaald? Welke wet of regeling? Dit is nu eenmaal een juridische blog 😉

  Ik zie het probleem niet zo als het gaat om een zwartwitkopie. Die is absoluut niet te gebruiken in de plaats van het origineel, maar je hebt wel alle benodigde gegevens bij elkaar.

 13. In bovenstaand geval zal het bedrag wellicht aanleiding kunnen geven om de overeenkomst te vernietigen.

  Maar ik vindt de stelling dat het niet gebruikelijk is voor een tiener is om een hosting pakket te nemen, iets te voorbarig. Er zijn tal van jongeren die een hosting pakket hebben.

  Als een kind een computerspelletje van 40 EUR bij een winkel haalt, kijkt niemand er raar van op, en verwacht men ook niet dat men de ouders opbelt om te vragen of ze hier wel toestemming voor geven. En ook het zelfstandig beschikken over een bankrekening met Internet bankieren wordt als normaal beschouwt.

  Maar het vreemde is dat als deze dat gebruikt om een hosting pakketje van een paar tientjes te bestellen, dan wordt hier geroepen dat dat niet mogelijk zou moeten zijn.

  M.b.t. het verzamelen van kopieen van id-bewijzen is wellicht het volgende artikel interessant: http://web.archive.org/web/20060829222231/http://www.parool.nl/nieuws/2006/AUG/09/eco2.html

  Kern van het verhaal is dat het op het kopie aanwezige sofinummer en de pasfoto bijzondere persoonsgegevens zijn. Je zou je kunnen afvragen of het doel “het controleren of iemand meerderjarig” is, het verzamelen van dergelijke gegevens wel rechtvaardigd.

  Daarnaast is het wachten tot het leveren van de dienst totdat iemand het kopietje heeft opgestuurd onpraktisch. Bij met name domeinnamen is het zaak deze zo snel mogelijk te registreren, anders bestaat het risico dat iemand anders er met de naam vandoor gaat.

 14. Goede punten, Max. De prijs is niet het enige dat bepaalt of iets ‘gebruikelijk’ is. Maar misschien komt het inderdaad vaker voor dan ik denk dat 15-jarigen webhostingcontracten sluiten. Ik vraag me wel af hoe je zoiets aantoont als het voor de rechter zou komen.

  Het klopt dat pasfoto en sofinummer bijzondere persoonsgegevens zijn. Maar omdat het paspoort/ID-kaart zowat het enige betrouwbare bewijs is van iemands leeftijd dat je kunt uitwisselen per fax of scan, zou ik denken dat dit toch wel een gerechtvaardigde reden is om deze gegevens te mogen verzamelen. Misschien is het daarna wel nodig om de gegevens te vernietigen. Als je eenmaal weet dat iemand 18 is, heb je het kopietje niet meer nodig.

 15. Onze zoon had dit ook gedaan, wij hebben een beroep gedaan zoals in de voorbeeld, kregen wij van 1Eurohosting dit terug gestuurd:

  Dat beroep wordt niet geaccepteerd. Wij gaan de zaak morgen, als internetoplichting en diefstal en misbruik van dataverkeer en onze servers, aanmelden.

  ==================================================================================

  Uw zoon heeft niet aan ons gemeld dat hij minderjarig is ( Kan ook niet en wordt ook niet om gevraagd ). Daarbij heeft hij bewust misbruik gemaakt van iemand anders zijn bankrekening. Wij handhaven de vordering en zullen het volledige bedrag en komende kosten op u verhalen. Uw zoon heeft bewust bestelt en zelf u als ouder misbruikt. Wij hebben kosten moeten maken en is schade voor ons. U blijft aansprakelijk voor zijn daden. Daarnaast heeft hij ook moedweillig gebruik gemaakt van het account en dataverkeer verbruikt. Mogen wij dit nu aanrekenen als diefstal?

  Wij gaan verder niet meer op uw e-mail reageren. Dit kost ons ook veel geld en tijd.

  De vordering blijft gehandhaaft en eisen wij ook per omgaande op.

  ============================================================================= en deze:

  Betaalt u nu gewoon, u gaat dit toch tijdens een rechtzaak verliezen, raadpleeg een rechtswinkel. Wij kunnen ook uw zoon aansprakeljk stellen voor oplichting, misleiding en misbruik van onze systemen. De kosten zullen dan in de honderden euro’s lopen.

  Na de betaling zegt u op (dan bent u op tijd) en kan uw zoon een jaar verder gaan met hetgene hij wilt.

  Wat nu?

 16. Zoals ik op WHT al schreef: Het hostingbedrijf kan hoog of laag springen, maar de minderjarige zoon kan geen rechtsgeldig hosting abonnement afsluiten zonder toestemming van de ouders. De ouders kunnen het terugdraaien. De hoster draait voor de kosten op, en kan deze niet verhalen op de ouders. Had hij maar moeten controleren hoe oud zijn klant was.

  (De hoster zou kunnen betogen dat het tegenwoordig gebruikelijk is dat veertienjarigen hostingabonnementen afsluiten, net zoals ze zelfstandig kleding mogen kopen zonder dat pa of ma dat terug kunnen draaien. Maar ik betwijfel of dat opgaat. Prijs zegt niet alles.)

  De kosten voor de hoster lijken me miniem, en zeker geen honderden euro’s. Claims over oplichting, misleiding en misbruik lijken mij volstrekt uit de lucht gegrepen.

 17. Mijn 15-jarige zoon heeft zonder mijn weten en toestemming een domeinnaam aangevraagd op http://www.mijndomein.nl. Ik heb hiervan ook nooit een rekening ontvangen. Nu ontvang ik, via een incassobureau facturen.(Met verhoging) Op mijn eerste mail, waarin ik schreef dat mijn zoon minderjarig is, ontving ik het volgende bericht:”Volgens artikel 15.1 van de algemene voorwaarden van onze cli?nt dient de aanmelder 18 jaar of ouder te zijn wanneer een registratie van een domeinnaam wordt aangevraagd. Hiervoor moet een vakje worden aangeklikt voor akkoord. Registratie kan niet plaatsvinden zonder dat de leeftijd middels dit vakje is geverifieerd. Mocht de aanmelder ten tijde van de registratie onder de 18 jaar zijn, dan zijn, wettelijk gezien, ouders of voogd verantwoordelijk voor de overeenkomst.” Of ik het bedrag maar per ommegaande wilde overmaken.. Ik ben blij met uw advies en ga een verzoek tot vernietiging van de overeenkomst krachten het art. 1:234 BW versturen

 18. Wij hebben een soort gelijk geval, waarbij zelfs een domeinnaam verhuist is een nieuwe naam is aangevraagd en hosting is afgenomen. Bij het verwerken van de incasso kwam naar voren dat er iets niet in de haak was, banknummer klopt niet! Iedereen laat wel een spoor achter op het internet, dus uiteindelijk krijgen we schijnbaar de vader van onze aanvrager aan te telefoon. Hij bevestigd dat zijn zoontje van 9 jaar hier de hoofdrol in heeft en zegt cynisch dat hij nu tegen de lamp is gelopen en dat hij het zelf via pappa mag betalen. Dit doet zoonlief dus vaker, maar zolang ze betalen vinden wij het ook goed. Zo gezegd zo gedaan, echter krijgen we na het weekeind een mailtje dat er af wordt gezien van de bestelling. Het bewuste artikel 1:234 BW wordt van stal gehaald om aan te geven dat zoonlief handelonbekwaam is.

  Wij zijn voornemens dit voor de rechter te laten komen, omdat er toch een paar punten van aandacht zijn. Namelijk: Wie zegt me dat de zoon besteld heeft en niet pappa. Een kind van 9 acht ik niet in staat om een verhuizing in gang te laten zetten. Als de vader wist dat zijn zoon dit vaker doet ben je mijn inziens als ouder wel verantwoordelijk. En zo kan ik nog wel wat argumenten aanvoeren. Ja, ook wij hebben de 18 jaar regel op de site staan… Ik zou willen dat ouders hun kinderen opvoeden en niet hun kinderen aansporen om de deksel van de internet snoeppot af te laten draaien. Het kost mij tijd en geld. Wat is wijsheid in deze??? Ben Meesters, Domein-Direct.nl

 19. Beste Ben, dank je voor je bijdrage. Het is een lastig punt, dus ik denk dat het erg goed zou zijn om naar de rechter te stappen om hier nu eens duidelijkheid over te krijgen. Of je heel sterk staat, weet ik echter niet. Heeft de vader telefonisch gezegd dat de zoon het zelf mag betalen? In dat geval kun je betogen dat hij de bestelling heeft bevestigd, en dan mag hij hem later niet alsnog terugdraaien.

 20. Arnoud, de vader heeft aangegeven dat zijn zoon het mag betalen. Vanwege de niet inbare incasso omdat het bankrekeningnummer niet klopte heb ik alle bankgegevens en juiste adres gegevens ontvangen. De vader heeft verzocht alle informatie, zijde facturen en inloggegevens aan hem te verstrekken. Dit hebben wij ook zo gedaan. Als dit voldoende is ter bevestiging van de bestelling, heeft dan de vader het recht om dit weer ter herroepen? Ik begrijp uit je mail dat het niet het geval is, maar waarop baseer je dit dat?

  Dit was zijn eerste reactie, 2 dagen na het gesprek: Voor de goede orde, de bestelling van zoonlief was 1 dec, ons telefoongesprek 5 dec. Geachte heer/mevrouw,

  Naar aanleiding van ons telefoongesprek vrijdagmiddag werd ik overtroffen en verplicht gesteld om de 2 domeinnamen af te nemen die door mijn zoon besteld waren zonder mijn medeweten.

  Navraag leert dat dit niet terecht is. Mijn zoon is minder jarig (9 jaar oud) en heeft dit zonder toestemming gedaan.

  Het gaat om de volgende domeinnamen abjr.nl en abtuinjr.nl. Ik geef u 2 weken om deze facturen ongedaan te maken, het bedrag wordt gestorneerd.

  Naar aanleiding van deze mail hebben wij een aangetekende brief ontvangen op 22 dec refererend aan de mail van 8 dec. Met het verzoek de overeenkomst te vernietigen op basis van het handelsonbekwaam 1:234

  Ik denk dat het consumentenrecht ergens ophoud, omdat dit niet meer binnen normaal zaken doen valt. PS: en dit is natuurlijk ook een ondernemer.

  Bedankt voor je reactie.

 21. Artikel 1:234 zegt dat de ouder/voogd van een minderjarige hem toestemming kan geven om die rechtshandeling te verrichten. Die toestemming kan ook achteraf worden gegeven. Wel zul je moeten aantonen dat er een actieve handeling van de ouder was waaruit die toestemming bleek. Stilzwijgen is geen toestemming in zaken als deze. Maar als de vader zegt dat zijn zoon “nu tegen de lamp is gelopen en dat hij het zelf via pappa mag betalen”, zou ik daaruit afleiden dat de vader toestemming geeft voor het contract.

  (Ik vind het trouwens erg ongeloofwaardig dat een negenjarige erin slaagt een domeinnaamaanvraag in te dienen. Niets ten nadele van negenjarigen maar is dat niet een beetje erg saai en complex?)

  De vader lijkt nu te zeggen dat hij niet wist wat zijn wettelijke situatie was. Hij zegt ‘overvallen’ te zijn waardoor hij niet uit vrije wil zijn toestemming heeft verleend. Als dat klopt, dan kan hij de toestemming inderdaad intrekken. Maar hij zal m.i. wel moeten aantonen dat er sprake was van ontoelaatbare druk van jouw kant om die toestemming te geven.

 22. Beste Arnoud, Op 10 oktober heb je om advies gevraagd, omdat ik een rekening ontving van een aanvraag van een domeinnaam, aangevraagd door mijn 15 jarige zoon. Ik heb vervolgens de brief verzonden met de daarin de door jouw aangegeven bezwaren. Niets meer gehoord. Vandaag, 7 februari ontvang ik eindelijk bericht. Men gaat een gerechtelijke procedure starten, er komt een deurwaarder, er wordt gedreigd met dwangmiddelen, te weten, beslag op inkomen, bankrekening of inboedel. Kosten komen voor rekening van mijn zoon. De brief is ook aan hem gericht. Wat doe ik nu?

 23. Beste Wilma, wat bijzonder vervelend voor je! Schrik niet te hard van die dreigementen, dingen op papier zetten kan altijd maar ze waarmaken is een ander verhaal. Stuur me even een mail met die brief van jou en de boze brief van 7 februari, dan zal ik een brief op poten terugsturen naar dit bedrijf (of het incassobureau?).

 24. Hallo Arnoud. Wij hebben ook een probleem met mijndomein.nl Onze destijds 13 jarige zoon blijkt vorig jaar een webhostingspakket te hebben gekocht voor 29 euro. Dat blijkt ieder jaar automatisch te worden verlengd (hij gebruikt die site naar eigen zeggen al vele maanden niet meer). Vorig jaar had hij wel genoeg geld op zijn rekening staan, maar nu – voor deze tweede betaling – niet. Wij als ouders zijnde komen er nu pas achter omdat we een brief in de bus vonden met de rekening en al twee extra verhogingen (ik heb nooit een aanmaning gezien). De kosten zijn daardoor inmiddels al 75 euro. Wij gaan dit bedrag natuurlijk niet betalen, maar vragen ons af of we misschien de reeds betaalde 29 euro van vorig jaar terug kunnen eisen. En wat doen we als er ook – zoals in een eerder bericht van iemand anders – opeens een brief komt waarin wordt gedreigd met gerechterlijke procedures, deurwaarders enz enz?

  (Onvoorstelbaar hoe ver ze gaan voor 29 euro trouwens…. en dat hij nu, na die verhogingen, al het drievoudige zou moeten betalen)

 25. Beste,

  vandaag ben ik geconfronteerd met dit euvel. mijn zoon van 15 heeft blijkbaar een abonnement op een webhosting site.

  tot mijn grote verbazing liggen er nu enkele rekeningen voor mij van een incasso bureau met een bedrag boven de 600 euro.

  naar wat ik uit bovenstaande heb begrepen moet ik verwijzen naar het wets artikel 1:234 BW.

  enige hulp kan ik wel gebruiken.

 26. Wat als er door de webhoster al onherroepelijke kosten zijn gemaakt? Een webhostingpakket gaat meestal in combinatie met een domeinnaam. De webhoster moet deze direct betalen aan de instantie die de domeinnamen beheert; voor .nl is dat het SIDN. De overeenkomst die de webhoster aangaat met die instantie om die domeinnaam is niet te herroepen op het feit dat het door een minderjarige is afgesloten, gezien de webhoster (hopelijk) niet minderjarig is.

  Met andere woorden: er is een product op maatwerk gemaakt voor de klant die minderjarig is en dus niet de overeenkomst aan mocht gaan. Zijn de gemaakte kosten voor het maatwerk dan voor rekening van de webhoster?

 27. Kan iemand mij helpen? mijn zoon heeft ook een overeenkomst aangegaan en is monderjarig. Hij is akkoord gegaan met de algemene voorwaarden waarin staat dat bij minderjarigen de ouders het goed vinden. Ik als ouder heb er nooit iets van gehoord en heb nooit iets getekend. Mijn zoon krijgt nu rekeningen kan ik nog de overeenkomst annuleren? graag hulp

 28. Hoe oud is je zoon? Bij 9 jaar moet je dit zonder meer kunnen terugdraaien, bij 17 vrees ik dat hij inderdaad gebonden is.

  Zo’n voorwaarde lijkt me op zichzelf niet bindend, als je te jong bent om een contract te sluiten dan ben je ook te jong om te verklaren dat het mag van je ouders.

 29. Nou ‘de’ voorwaarden zijn er natuurlijk meer, maar een voorwaarde “ik verklaar dat mijn ouders het goedvinden” lijkt me niet meteen rechtsgeldig.

  Bij 15 is het een twijfelgeval. De wet zeg dat hij gebonden is als het normaal is als vijftienjarigen dat soort webhostingpakketten afnemen. Het zal dus een beetje afhangen van het soort pakket. Een simpel pakket voor een privewebsite: daar zit hij aan vast. Een accountje voor zijn gameclan: ook wel aan vast, denk ik. Een ecommercepakket voor een professionele webwinkel van 2000 euro per maand: nee, dat is niets voor een 15jarige.

 30. mij dochter van 14 jaar heeft bij een site gratis scheermesjes bestelt niet wetende dat we elke keer een pakje kregen met een factuur van 22 euro daarna zag ik het pas bij de 2 de keer toen ik belde heb ik gezegdt dat ik van niks wist en de scheemesje dat ik die ook niet waar waar ze zijn en na die brief kreeg in incassoburuao nu in totaal 69 euro en zo snel mogelijk betalen weer gebeld met hun alles uitgelegd waarom vliegtickts en andere dingen dat je het gelijk van de rekenig afgehaalt word en dit lokken ze mensen met gratis daarom gaan er veel kinderen bestellenhij zei tegen schrijf alles op en stuur het op vandaag weer een brief en daar staat u moet gewoon betalen wat moet ik nu doen wat ik niet heb bestel en sta ik in mijn recht

 31. Een brief terugsturen dat je als ouder hierbij de overeenkomst vernietigt op grond van artikel 1:234 BW van de wet. Je hebt je dochter nooit toestemming gegeven dit te bestellen en je geeft die toestemming ook niet. Doordat je de overeenkomst vernietigt, hoef je niet meer te betalen.

  Zie http://www.consuwijzer.nl/Voorbeeldbrieven/VoorbeeldbrievenAankoopherstelvervangingenlevering/VoorbeeldbriefVernietigingovereenkomstwegensminderjarigheidkind voor een voorbeeldbrief.

 32. Geachte meester Engelfriet,

  Na het bestellen van een gratis artikel op de webpagina van ‘SDU-uitgevers’ ontving ik een mail met de bevestiging van een intekening, te vergelijken met een abonnement. Nu heb ik slechts die gratis nummers besteld, maar me niet opgegeven voor een intekening. Ik ben ook niet gevraagd of ik meerderjarig was; dat ik niet ben. Kan ik me dan op art. 1:234 BW beroepen, en wellicht nog op meerdere rechtsregels?

  Bij voorbaat dank,

  Klaas Jelle Cretier (16 jaar)

 33. Als minderjarige kun je niet zelf een beroep doen op artikel 1:234. Dat artikel is er om je ouders de mogelijkheid te geven een door jou gesloten overeenkomst te annuleren. Als je ouders die mogelijkheid niet willen gebruiken, dan zit jij eraan vast en moet jij het betalen.

  Natuurlijk is er altijd de vraag of je wel echt een abonnement hebt gesloten of alleen gratis nummers hebt aangevraagd. Dat kan ik zo niet zien. Het is sinds 1 december verboden om een proefabonnement stilzwijgend om te zetten in een ‘gewoon’ abonnement, dus als dat het is dan kun je er op die grond vanaf. Zie art. 6:236 sub s BW.

 34. In de huidige maatschappij acht ik het steeds normaler dat iemand van 15 jaar een webhosting account afsluit.

  Er zijn tegenwoorig voldoende kinderen van 15 jaar die een webshop willen beginnen of iets anders om op internet te experimenteren. Zelfs kinderen van 15 jaar die staan ingeschreven bij de KvK.

  Een webshosting overeenkomst om een website te maken en te onderhouden (hobby? bedrijf?) vind ik daarom nu niet ongewoon voor een 15 jarige. Vooral omdat dit tegenwoordig al vanaf enkle euro’s per maand kan.

  Zou een rechter nu, 6 jaar later anders oordelen? Ik denk het wel.

  1. De KvK over minderjarige ondernemers Ja, het kan maar de minderjarige blijft handelingsonbekwaam. Dat betekent dat de minderjarige niet zelfstandig een contract kan ondertekenen. Het is zelfs zo dat de ouders het contract van hun kinderen weer ongedaan kunnen maken. Echter, minderjarigen kunnen een handlichting aanvragen bij de rechtbank waardoor de handelingsonbekwaamheid wordt opgeheven. In dat geval kunnen minderjarigen dus wel zelf een hosting-contract aangaan. Een rechter kan tegenwoordig nog steeds niet anders beslissen zolang de minderjarige geen handlichting heeft ondergaan. Bedrijven die met de minderjarige zaken gaan doen nemen dan dus een extra risico.

    1. Maar “wat gebruikelijk is” is vrij arbitrair. Dat is moeilijk in de wet vast te leggen. Meningen kunnen hierover enorm verschillen en dan is het maar net wat de rechtbank er uiteindelijk van vindt. Al krijg je als bedrijf uiteindelijk gelijk, de kosten die je moet maken om je gelijk te behalen lopen behoorlijk op en moet je daarna ook nog eens zien te verhalen. En dat is het extra risico. Plus, je moet als bedrijf aantonen dat minderjarigen vaker contracten afsluiten met jouw bedrijf. Als je stelt dat het “normaal” is dan moet je dat ook aantonen. Is het normaal dat minderjarigen een hosting-contract aangaan? Ik weet het niet. Als iemand dit kan onderbouwen met cijfers, dan graag. Wel is het zo dat de handlichting geen normale situatie is, aangezien de rechtbank erbij wordt betrokken. Je moet dus als bedrijf er van uit gaan dat minderjarigen handelsonbekwaam zijn, tenzij je vaker met minderjarigen handelt. Want “wat gebruikelijk is” zorgt voor willekeur.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.