Landmacht: [x] spammers [ ] geen spammers

geschikt-ongeschikt-spam-landmacht.pngHet adviesbureau dat de agent Van Geel-campagne ontwikkelde, heeft weer een nieuwe klus gevonden, lijkt het. De landmacht heeft de digitale leiderschapstest-site opgezet, waarbij je kunt kijken hoe goed je bent in anderen opdrachten geven. Meer specifiek: in anderen spammails sturen die zij wel lezen. Oftewel, de zoveelste zogenaamde “tell-a-friend” constructie om spamcommerciële communicatie te kunnen versturen. En ja, dit is verboden.

Is het nu werkelijk zo moeilijk? Geautomatiseerd ongevraagde commerciële, ideële of charitatieve mail sturen naar natuurlijke personen mag niet. Punt. En dus ook niet als je andere natuurlijke personen de adressen laat aanleveren. Die mensen kunnen geen toestemming geven dat de Landmacht (of wie dan ook) mij mag spammen met zogenaamd leuke leiderschapstests of andere plannetjes om mij in een legerbroek op de stormbaan te krijgen.

Arnoud

12 reacties

 1. Geautomatiseerd ongevraagde commerci?le, ide?le of charitatieve mail sturen naar natuurlijke personen mag niet.

  Vergeef me mijn onwetendheid, maar om het maar even heel direct te formuleren: betekent dit soms dat alle tell-a-friend constructies van commerci?le websites niet zijn toegestaan? Dit komt toch zeer regelmatig voor, en de Landmacht zal de eerste niet zijn. Ik ben benieuwd waar de eventuele nuance zit.

 2. Is dit van toepassing op alle commerci?le uitingen? Ik kan mij voorstellen dat een “tell-a-friend” optie bij een spel best zou moeten mogen, zolang de ontvangende partij niet direct ingeschreven staat bij allerlei nieuwsbrieven. Een eenmalige commerci?le communicatie die door (kennelijk) een vriend van je naar jou wordt gestuurd verschilt hierin nogal naar mijn mening. Of heb ik het verkeerd? Ben wel benieuwd hiernaar, omdat wij op het werk ook wel eens een tell a friend optie in spellen met een commercieel karakter bouwen.

 3. Het gaat om commerci?le boodschappen. De meeste tell-a-friend systemen zijn niet commercieel maar dienen om mensen elkaar op een interessante pagina te kunnen laten wijzen. Wat hier gebeurt is geen tell-a-friend maar pure verzending van reclame.

  Verder is het hier niet de vriend die de mail verstuurt maar de Landmacht. De mail komt van hun servers.

 4. We dienen dus een onderscheid te maken in afzender en boodschap. Zelf vind ik de term ‘interessant’ nogal vaag en open voor interpretatie. Wat de ??n interessant vind – bijv. een e-mail van de Landmacht waarin de ontvanger wordt geattendeerd op de (informatieve) website http://www.werkenbijdelandmacht.nl – kan een ander als commercieel op opvatten. Ik denk zelf dat de meeste virale campagnes met ingebakken tell-a-friend functionaliteit als commercieel kunnen worden beschouwd.

 5. Verder is het hier niet de vriend die de mail verstuurt maar de Landmacht. De mail komt van hun servers.

  Maar het is wel mogelijk een persoonlijke bericht aan het e-mailtje toe te voegen. Als Sjaak daar invult: “Hey Arnoud, altijd al eens in een legerbroek de stormbaan opgewild? Tsjek dit!”, dan is het toch logisch dat Sjaak de afzender is, en niet de Landmacht? En als de programmeur van deze website de afzender (‘From:’ mailheader) had ingesteld op de naam van de verzender, Sjaak dus, was Sjaak dan wel afzender geweest? Sjaak heeft toch dudielijk opdracht gegeven om de e-mail te versturen? Strict genomen is het altijd een machine die de bezorging verzorgt.

  Maar zoals je al aangaf:

  En dus ook niet als je andere natuurlijke personen de adressen laat aanleveren.
 6. > Verder is het hier niet de vriend die de mail verstuurt maar de Landmacht. De mail komt van hun servers.

  Maar het is in opdracht gedaan van de vriend. Als ik een email verstuur van een Gmail-account dan wordt het bericht ook verstuurd vanaf Google’s servers.

 7. Klopt, maar in dit geval heeft de mail die je krijgt niet als afzender het e-mailadres van de vriend die je opgeeft.

  Wel hoor. Alleen het tweede e-mailtje (nadat de opdr8 is uitgevoerd) is van de Landmacht afkomstig, en dat klopt ook, want daarin krijg je van de Landmacht te horen dat de opdracht goed is uitgevoerd enz.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.