Stilzwijgende verlenging aan banden gelegd?

Lidmaatschappen en abonnementen kunnen binnenkort niet meer stilzwijgend verlengd worden, meldde Nu.nl donderdag. Een initiatiefswetsvoorstel van PvdA-Tweede Kamerlid Martijn van Dam heeft als doel die praktijken sterk aan banden te leggen. Het voorstel moet nog door Tweede en Eerste Kamers, maar er zit in ieder geval schot in. Een goede zaak lijkt mij. Volgens onderzoek van Maurice de Hond ergert 54% zich aan jaarlijkse stilzwijgende verlenging en heeft 40% een abonnement waar men eigenlijk al vanaf had gewild.

Update: (6 juli) Let op, dit wetsvoorstel is nog niet in werking! Er is wel een speciale regeling voor internet- en telefoniecontracten, maar die geldt niet voor sportscholen, tijdschriften. Daarbij is dus nog geen snelle opzegmogelijkheid!

Update: (3 september) het wetsvoorstel is nu door de Tweede Kamer heen maar treedt op zijn vroegst pas in 2011 in werking.

Update: (25 oktober 2011) de wet treedt per 1 december 2011 in werking. Lees onze factsheet en veelgestelde vragen voor meer informatie. Of genereer passende voorwaarden voor uw bedrijf.

Het gaat om wetsvoorstel 30520. Concreet komen de voorgestelde maatregelen op het volgende neer:

  • Op de zwarte lijst van verboden algemene voorwaarden (6:236 BW) komt een verbod op stilzwijgende verlenging of vernieuwing met meer dan drie maanden, behalve als het contract wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.
  • Op de grijze lijst van vervelende maar niet per se verboden algemene voorwaarden (6:237 BW) komt een bepaling over contracten die langer dan een jaar lopen. Deze moeten per maand opzegbaar zijn.
  • Op de grijze lijst komt verder een verbod op opzegtermijnen die langer zijn dan een jaar.
  • op de zwarte lijst komt verder een verbod op het eisen dat mensen aangetekend op moeten zeggen. Wie elektronisch een contract aangaat, moet dat elektronisch kunnen opzeggen.

Je hebt dus als leverancier van diensten aan consumenten straks nog maar een beperkte keuzevrijheid. Je kunt je klant hooguit houden aan een stilzwijgende verlenging van drie maanden. Het enige alternatief is het contract voor onbepaalde tijd laten aangaan, waarbij een opzegtermijn van 1 maand geldt.

Bij ISPam maakt men zich zorgen over wat dit kan betekenen voor hosters (naast het specifieke verbod voor telecomcontracten). Ook zij leveren vaak contracten met stilzwijgende verlenging. Een terecht punt is wat er gaat gebeuren met domeinnamen die door particulieren worden geregistreerd: die contracten gaan per jaar, maar dat mag niet meer.

Persoonlijk vind ik dit wel een goede oplossing. Je kunt moeilijk van consumenten verwachten dat ze van elk contract bijhouden wanneer het afloopt. Hoewel ik ook wel wat had gezien in een informatieplicht: jaarlijkse verlenging zou dan alleen mogen als het bedrijf tijdig een brief stuurt om je daarop te wijzen en meteen aan te geven hoe je mag opzeggen. Wat zouden jullie het liefst hebben?

Arnoud

256 reacties

  1. Beste Arnoud,

    Ik vraag me af of deze wet enkel voor consumenten geldt of ook voor bedrijven onderling, waar bijvoorbeeld stilzwijgende verlengingen van onderhoudscontracten gelden (op apparatuur of software). Blijft dat onaangetast of gaat daar ook iets veranderen?

    Groet, Hans

  2. Beste Arnoud,

    Ik heb bovenstaande berichten is goed doorgenomen na een voorval met mijn reisverzekering; uit het niks werd er in eens geld van mijn rekening afgeschreven voor een verlenging van mijn reisverzekering. Natuurlijker wijs had ik hier niet op gerekend en wilde ik hier als nog vanaf. Tijdens het bellen met de klantenservice van ING (waar ik mijn reisverzekering heb) wist de jongeman mij te vertellen dat het wetsvoorstel niet in juli ingegaan zou zijn maar pas in januari 2010… Ik stond hier erg van te kijken en ben op onderzoek uitgegaan waardoor ik op deze handige site terecht kwam. Arnoud klopt het wat deze man van de klantenservice mij verteld of liegt hij me voor? Als hij me voorliegt; wat kan ik doen om alsnog van deze reisverzekering af te komen? Alvast bedankt, Ronald

  3. Moet een klant (bedrijf of particulier) concreet aangeven dat hij/zij een hostingpakket en of domeinnamen wil verlengen? Of is het voldoende de klant tijdig te berichten dat hij/zij voor een aangegeven datum op kan zeggen en mag je als dat niet wordt gedaan er van uit gaan dat de klant dan dus verlenging wenst? En mag het in dat geval wel een verlenging van een jaar zijn, of geldt vanaf 1 juli j.l. ten alle tijden een opzegtermijn van 1 maand?

    B.v.d. voor het antwoord! Gr., Jolanda

  4. Dat hangt helemaal af van wat er in de algemene voorwaarden of het contract is afgesproken. Stilzwijgende verlenging is het gebruikelijkst: de klant moet voor een zekere datum aangeven dat hij wil opzeggen, en anders wordt hij geacht in te stemmen met verlenging. Maar een bedrijf mag ook best aanbieden dat alleen verlengd wordt bij expliciete mededeling.

  5. Ik zit met hetzelfde probleem als Filip (nr. 48) : Ik was abonnee vanaf het eerste uur van Filosofie Magazine (17jaar !!) en de opzeg is in 2008 gegeven maar bewijs is verloren , gevolg : terug hernieuwing , ongewild en ongevraagd>. Alle email-verkeer en telefoons tenspijt behandelt men abonnee’s op toch wel een gangsterachtige wijze ( niet zoals in Belgi? dus, waar betaling = hernieuwing) ) . Maar hoever kan men de Nederlandese (!) uitgever ( Veen Magazines) wel gaan met zijn dreiging tot eis via incasso-bureau , + latere dagvaarding ? Zal men het zover kunnen drijven ? dank voor elk antwoord of suggestie .

  6. Ik zit met hetzelfde probleem als Filip (nr. 48) ( ben ook Belg) : Ik was abonnee vanaf het eerste uur van Filosofie Magazine (17jaar !!) en de opzeg is in 2008 gegeven maar bewijs is verloren , gevolg : terug hernieuwing , ongewild en ongevraagd>. Alle email-verkeer en telefoons tenspijt behandelt men abonnee???s op toch wel een gangsterachtige wijze ( niet zoals in Belgi? dus, waar betaling = hernieuwing) ) . Maar hoever kan men de Nederlandese (!) uitgever ( Veen Magazines) wel gaan met zijn dreiging tot eis via incasso-bureau , + latere dagvaarding ? Zal men het zover kunnen drijven ? dank voor elk antwoord of suggestie .

  7. Beste Arnoud, in de elsevier van december/januari 2009 (weet het exacte exemplaar jammer genoeg niet meer) stond ook een artikel over het verlengen van abonnementen. Wat mij toen bijzonder opviel was een uitspraak dat een abonnement van bijvoorbeeld 2 jaar, na 1 jaar moet kunnen worden opgezegd, maar dat hier wel een redelijke boete voor in rekening wordt gebracht. De hoogte van de boete zou dan afhangen van de verdere contractduur. Dit heb ik verder echter nooit meer kunnen terugvinden in bijv. de algemene voorwaarden van telecomaanbieders. Wellicht heb je hier ook iets over gehoord?

    MVG,

    Maarten

  8. Die discussie is afgelopen week ook weer gevoerd, alle telecomboeren waren tegen omdat ze dan geen gratis telefoon konden leveren bij een tweejarig abonnement. Maar de Tweede Kamer heeft ervoor gekozen om hier geen uitzonderingen te maken.

    Ik zou me iets kunnen voorstellen bij een afkoopsom voor zo’n gratis telefoon, maar een afkoopsom bij opzeggen an sich lijkt mij in strijd met de wet. Een wettelijk recht mag niet worden uitgekleed door er een boete op te zetten.

  9. Beste Arnoud,

    Weet u aan welke opzegtermijn een dienstverlener zijn klanten kan binden zonder geldige algemene voorwaarden? Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan een uitgever die bij abonnementen afgesloten via antwoordkaarten zich niet kan beroepen op zijn voorwaarden vanwege het ontbreken van feitelijke overhandiging van zijn voorwaarden. Op veel van deze kaartjes staan de opzegtermijnen daarnaast niet expliciet beschreven.

    Overigens vind ik deze inperking van de contractvrijheid een overbodige vorm van consumentenbescherming. Het is vooral de onverschilligheid van consumenten die resulteert in ongewenste abonnementen. Van een volwassen persoon in Nederland mag toch worden verwacht dat hij / zij een enigszins normale administratie voert. Anders staat het een ieder vrij op elk moment te informeren bij een bedrijf wanneer de volgende verlenging plaatsvindt, danwel wanneer er opgezegd moet worden.

    Als je deze inperking van de contractvrijheid combineert met de recente rechtelijke uitspraak dat voor acceptgiro’s geen extra kosten in rekening mogen worden gebracht, zorg je er mijn inziens voor dat diverse goedkope abonnementen niet meer winstgevend aan te bieden zijn.

    @Filip, post nr. 48: Jij hebt misschien geen contract afgesloten, je vrijgevige vriendin wel. En hierbij heeft ze ingestemd met de algemene voorwaarden waarin ook duidelijk staat aangegeven dat onenigheid over het contract naar Nederlands recht wordt opgelost. Dat je aangeeft niet alle wetten van alle landen te kennen is irrelevant. Je vriendin is met de Nederlandse jurisdictie akkoord gegaan, dus zij zou wel degelijk op de hoogte moeten zijn van de Nederlandse wetten. Je interpretatie dat nu het duidelijk om een cadeau ging, het contract slechts voor een jaar zou moeten gelden is teveel vanuit jezelf geredeneerd en juridisch niet overtuigend zolang je niet duidelijk iets over de beperkte duur van je contract in je correspondentie hebt gemeld. Maar in feite ben jij dus niet verantwoordelijk en kan je alle problemen op je vriendin afschuiven, vraag is alleen of jij daar beter van wordt.

  10. Wanneer er geen opzegtermijn is afgesproken, is het onduidelijk of en per wanneer je kunt opzeggen. De wet regelt hier op dit moment niets over, behalve dat een “redelijke” opzegtermijn zou moeten gelden. Ik zou zeggen dat als deze nieuwe wet van kracht wordt, je er per maand vanaf moet kunnen. Dat is de uitdrukkelijke wens van de wetgever en dat is dan nog de enige redelijke keuze.

  11. Beste Arnoud, Is de wet nu definitief van kracht in medio 2011, zo ja, is dit voor of najaar ? Of te wel moeten de leveranciers zich dan pas wettelijk hieraan te houden. Ik lees nl. op andere sites dat de wet reeds 1 juli 2009 in werking is getreden, ook lees is 1 januari 2010 en 25-5-2007 !

    Mag een verlenging van een tijdelijk contract voor diezelfde periode worden verlengd of is dit wettelijk maar 3 maanden ?

    Mvgr

    Ewald

  12. Beste Ewald, deze wet is nog niet definitief: de Eerste Kamer moet er nog over stemmen. Pas daarna weten we of de wet doorgaat en per wanneer.

    Per 1 juli 2009 is er een andere wet van kracht geworden die ditzelfde regelt maar dan alleen voor telefonie en internet. Je kunt dus nu al per maand je ADSL- of mobiele telefooncontract opzeggen (als je het eerste jaar hebt uitgezeten). Maar voor andere contracten geldt dit nu nog niet.

  13. Kort vraagje:

    bij een publiciteitsbureau huur ik sinds jaar en dag een reclame zuil, nu wil ik deze opzegen blijkt er een stilzwijgende verlenging geweest te zijn van 5 jaar. deze loopt pas over twee jaar af. Aangezien ik ieder jaar gewoon een factuur kreeg was ik hier niet van op de hoogte. Kan dit zomaar of mogen zij mij niet nog aan die twee jaar vast houden?

    mvg

    alexander

  14. Ik vermoed dat dit een zakelijke overeenkomst is (particulieren huren zelden zo’n zuil). Tussen bedrijven gelden geen bijzondere regels, als je afspreekt dat de overeenkomst met 5 jaar stilzwijgend verlengd wordt dan mag dat in principe.

    Als je een klein bedrijfje bent (eenmanszaak, ZZP) dan kun je soms betogen dat je eigenlijk net zo’n zwakke partij bent als een consument en daarom ook beschermd zou moeten worden door de consumentenregels. Dat heet “reflexwerking” van algemene voorwaarden. Wel moet je dan naar de rechter, en de vraag is dan altijd of dat nu echt goedkoper is dan twee jaar huursom.

  15. Heb al ruim 20 jaar een abonnement op een leesmap maar nu de kinderen groter zijn wil ik hem opzeggen. Maar moet hem nog 10 maanden aanhouden omdat de leesmap weer stilzwijgend is verlengd. Maar….dit is al ruim 15 jaar stilzwijgend gebeurd normaal krijg je altijd een kado bij verlenging maar in die 15 jaar ook nooit gehad. Nu wil ik stoppen en moet nog zo lang wachten.

    Kan ik niet eerder hier onderuit komen?

  16. Arnoud, duidelijke uitleg, ik kwam hier voor iets anders, maar nu las ik een stukje waarin je schreef. “Per 1 juli 2009 is er een andere wet van kracht geworden die ditzelfde regelt maar dan alleen voor telefonie en internet. Je kunt dus nu al per maand je ADSL- of mobiele telefooncontract opzeggen (als je het eerste jaar hebt uitgezeten). Maar voor andere contracten geldt dit nu nog niet.” Dit zal ongetwijfeld niet gelden voor abo’s die 2-jarig zijn aangegaan? Na een duik in het zwembad is mijn telefoon nl. kaduuk en ben wel toe aan iets nieuws.

  17. Steno, in de Telecomwet (art. 7:2a) staat alleen dat je vanaf de eerste verlenging met steeds 1 maand kan opzeggen. Er is dus geen regel daar die zegt dat een contract maar voor 1 jaar mag zijn.

    In de algemene regels over contracten staat wel iets: een contract voor langer dan 1 jaar is ‘vermoedelijk’ onredelijk. Vermoedelijk wil zeggen dat het bedrijf moet aantonen dat het in hun geval wel redelijk is, anders wordt het contract omgezet in een contract van 1 jaar. En omdat bij die tweejaarsabonnementen een gesponsorde gratis telefoon zit, die wordt afbetaald met 2 jaar abonnementskosten, is dit juist wel redelijk. Ik zie dus geen mogelijkheid voor je om nu al op te mogen zeggen.

  18. Geldt dit ook voor contracten met vervoerders en/ of charters die voor ons rijden. ik begrijp inmiddels hoe het zit met hosten en comsumenten, maar er zijn meer vormen van contracten die jaarlijks worden verlengd dmv een mailtje. Moeten we dan alles op een “jip en janneke” wijze gaan formuleren om later een misverstand te voorkomen?

  19. Een steek onder de gordel voor kleine bedrijven welke internet diensten aanbieden. Veel van dit soort bedrijven kunnen de lage tarieven juist hanteren door jaarlijkse verlengingen, en dit zou nu dus niet meer mogen?

    Belachelijk, de klant gaat ten alle tijden akkoord met een stilzwijgende verlening van een aantal maanden of 1 jaar. Maar goed, dan zullen wij (en ook andere bedrijven) ons genoodzaakt zien onze tarieven te gaan verhogen, zodat wij de kosten die gemaakt worden (plus een beetje extra) voor het vroegtijdig opzeggen ruimschoots worden recht getrokken.

    Jullie nou je zin?

  20. Beste Arnoud,

    Een abonnement dat tussen bedrijven onderling wordt afgesloten mag dat ook niet meer stilzwijgend verlengd worden of is dit alleen nog geldend tussen bedrijven en consumenten? Ik loop namelijk stage bij in internet bedrijf en daar moet ik uitzoeken wat hierin wettelijk van toepassing is. Wij verkopen bedrijvenpagina’s op onze site en die gaan per jaar. ik moet nu uitzoeken of wij wel of niet stilzwijgend mogen verlengen.

    b.v.d.

  21. Hallo Arnoud, Na veel zoeken op internet kwam ik hier terecht maar een duidelijk antwoord op mijn vraag heb ik niet kunnen vinden. Mijn vraag is dus: welke bedrijven, instellingen, stichtingen ,bedrijven en verenigingen mogen niet zomaar meer je contract met een jaar verlengen. Ik wil namelijk een aantal domeinnamen opzeggen maar ben dus mooi te laat en zit er dus nog een aardige poos aanvast terwijl er niks mee doe. Ook het lidmaatschap van de FNV is verlengd met een jaar moest voor 1-10 opzeggen maar helaas het is vandaag de 13de dus te laat en nu vast tot 1-11-10 zij zeggen dat ze een vereniging zijn dus niet onder die wet vallen. Ik hoop dat u een beetje snapt wat mijn vragen zijn en ik een voor mij duidelijk antwoord krijg. Met Vriendelijke Groet, Saskia

  22. Saskia, op dit moment mag iedereen contracten met een jaar verlengen. Jij moet erop letten wanneer je uiterlijk op moet zeggen, anders zit je er weer aan vast. Er is 1 uitzondering en dat zijn telecomproviders: bedrijven zoals KPN of Ziggo die je internet, bellen of televisie/radio bieden. Die contracten mogen na het eerste jaar per maand worden opgezegd.

    Als die nieuwe wet erdoor komt, dan geldt die NIET voor verenigingen. Dus ook straks mag de FNV steeds met een jaar verlengen.

  23. Hallo Arnoud, Dankje wel voor de snelle reactie. Helaas dan morgen maar de brief op de bus doen dan ben ik zeker op tijd:-) Met de domeinnamen dan maar het zelfde. Jammer maar helaas. Je heb zoveel dingen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je iets ergens heb afgesloten, ga daar toch maar een document voor aanmaken zodat me dit niet meer overkomt. Nogmaals bedankt Mvrgr Saskia

  24. Goedenavond, Ik lees tot mijn genoegen uw bericht over het wettelijk verbod op stilzwijgend verlengen. Ik ben in 2008 een contract aangegaan met een firma die een computerprogramma levert om declaraties te kunnen doen naar verzekeraars. (Ik ben eerstelijnspsycholoog). Er is een stilzwijgende verlenging toegepast en een opzegtermijn van drie maanden, waarbij je voor 1 oktober moet opzeggen, anders zit je er weer een jaar aan vast. Die termijn heb ik dus nu al gemist volgens het contract, maar betekent deze nieuwe wet dat ik er alsnog vanaf zou kunnen? Hoe krijg ik dat voor elkaar? Veel dank alvast voor uw reactie!

  25. Dit wetsvoorstel is nog NIET in werking getreden. En als het in werking treedt, dan geldt het alleen voor contracten tussen bedrijven en consumenten. Als het contract voor u als beroepsbeoefenaar is gesloten, dan zult u ook na inwerkingtreding van dit wetsvoorstel er geen gebruik van kunnen maken.

  26. Hey ik heb een fitness abonnement en die is stil zwijgent verlengt dit jaar rond junni geloof ik Maargoed is er al een wetgeving van kracht dat ik de abenomment daadwerkelijk vroegtijdig kan opzeggen? in plaats van volgend jaar mei geloof ik

    vriendelijke groeten Basilios arendzen

    wetsvoorstel 30520

  27. Ik zit ook weer een jaar vast aan QWEB (webhosting). Ik was inderdaad zelf te laat om op te zeggen. Maar dat zegt wel iets over de (NON-)service van dit bedrijf. Ze hebben in de voorwaarden een opzegtermijn van 1mnd staan, maar daar bedoelen ze dan mee dat je 1mnd voor het einde van het jaar moet opzeggen. Anders moet je alsnog je komende jaar betalen.

    Ze informeren je hier natuurlijk over als je al te laat bent met opzeggen. De schavuiten.

    Ik hoop dat er snel een wet komt die Oplichting&co tot nettere praktijken dwingt.

  28. Vraag: Enige tijd geleden heb ik bij uitgeverij Rendement via internet een proefabonnement afgesloten voor een vast aantal nummers voor een vooraf overeengekomen tijd. Nu word ik tot mijn verbazing geconfronteerd met een jaarabonnement waar ik volgens hen niet vanaf kan. (verwijzing naar Colofon). In de aanvraag van het proefabonnement via internet wordt echter niets vermeld over de voorwaarden in het colofon. Dit vind ik zeer klant onvriendelijk. Zijn er volgens u nog mogelijkheden om af te komen van het abonnement?

  29. Als het in de voorwaarden staat en daar is bij het inschrijfformulier naar verwezen, dan zit u er in principe wel aan vast. De term ‘proefabonnement’ is dan wel een beetje misleidend, maar ik vrees dat het geen gewonnen zaak is. Heeft u de tekst van de pagina met het inschrijfformulier nog?

  30. Beste Arnoud, Zeer interessante discussie, maar nu zien wij door de bomen het bos niet meer. Wij bieden onder andere hosting aan,zowel aan particulieren, maar meerendeel bedrijven, stichtingen en verenigingen. Wij worstelen vaker met de vraag: wat te doen als iemand ’tussentijds’ wil uitstappen? Wij gaan namelijk uit van hosting voor 1 jaar, die telkens stilzwijgend verlengd wordt. Begrijp ik nu goed, dat dit dadelijk in 2011 voor particulieren niet meer mag en voor bedrijven, stichtingen en verenigingen wel?

  31. Als -en ik zeg als- dit wetsvoorstel er door komt, dan zul je particulieren die na het eerste jaar willen opzeggen, moeten laten gaan met een opzegtermijn van 1 maand. Maar het is nog niet zeker dat dit er komt laat staan wanneer. En hoe het gaat werken met bv. domeinnamen die per jaar bij SIDN afgenomen worden en nu dus per maand opzegbaar zijn door de houder, is echt nog niet duidelijk.

    Advies is voorlopig nog niet druk over maken, dat doe ik wel en ik kom met een passend advies wanneer er meer duidelijkheid is.

  32. Nog even terugkomend op het Fitness verhaal. Ik heb zelf ook een probleem met een fitness abonnement wat ik 1 maand voor de datum heb opgezegd maar in de algemene voorwaarden staat dat dit 60 dagen moet zijn.

    Nu heb ik een uitspraak gevonden die in mijn voordeel zou kunnen werken. Misschien dat andere hier ook mee geholpen zijn. In plaats van te wachten tot 2011!

    http://docs.google.com/gview?a=v&q=cache:WRD4c59Jr7oJ:www.anrotil.nl/uitspraak1.pdf+uitspraak+david+lloyd+contract+stilzwijgend&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESivPJrvn61y7dgzCpEskgEM98EpCx7oJyvPnvNXeP3BHKWx5ZhfpCQrsdxfhxy3tRLO-8NThcdNLZcDNaBz5WaUZ49VAAuW6cn0KTux2hQOYv3H1hLYgSRDYrUVpj0d1aZ1zz&sig=AFQjCNFlY9hXaQpIZXCMQZePfMXHjxvYyQ

  33. Hoi Janneke, Allereerst een verkorte link: http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BB6555

    volgens punt 4.5 van de uitspraak is in heb betreffende geval de opzegtermijn van 3 maanden te lang. Dat zegt dus nog niets over jouw situatie met een opzegtermijn van 60 dagen.

    Tevens blijkt uit 4.6 dat de gedaagde al langere tijd geen gebruik gemaakt had van de fitness apparatuur. Die combinatie was voor de rechter reden om de verlenging van het abonnement als onredelijk/ongeldig te beschouwen.

    Volgens mij kun je die uitspraak dus niet zomaar op jouw situatie toepassen. Je weet maar nooit wat de afweging van de rechter is als jij voor de rechter zou moeten verschijnen.

    Ik kan me wel voorstellen dat die uitspraak helpt. Misschien kun je dus met die uitspraak naar het fitness center stappen, en bijvoorbeeld het abonnement afkopen met enkele maanden contributie. Ik kan me voorstellen dat ze liever 3 maanden contributie hebben, dan dat ze kosten moeten maken en naar de rechter stappen met het risico helemaal niets (terug) te krijgen.

    Wimmel

  34. Beste Arnoud ,

    Geldt deze eventuele nieuwe wetgeving ook in het geval dat een consument na afloop van een jaarinschrijving op een bijv. muziekschool , zich opnieuw voor een jaar inschrijft ? En zo ja geldt er dan ook een opzegtermijn van ??n maand ?

    Alvast bedankt

    M.v.g.

    Eddie

  35. Beste Arnoud ,

    Bedankt voor je antwoord , misschien ten overvloede maar voor de zekerheid nog deze vraag ;

    Ik ging er van uit dat de mogelijkheid bleef bestaan om een contract ( dus weer de fictieve inschrijving bij de muziekschool als voorbeeld ) eerst te ontbinden na een jaar , en dan weer een nieuw contract voor een jaar aan te bieden ?! Of is dit bij in werking in treding van de nieuwe wet niet meer mogelijk ? Dit was wat ik in mijn vorige vraag bedoelde , maar wellicht doelde je daar ook op met je antwoord dat dit inderdaad zo zal gaan gelden , maar ik kan dat bijna niet geloven omdat veel bedrijven bestaan bij de gratie van dit soort jaarinschrijvingen ! Hoe kun je dan als branche nog invloed uitoefenen op bijv. de eerste kamer waar het voorstel vermoedelijk nu ligt ?!

    Alvast bedankt .

    Vriendelijke groeten ,

    Eddie

  36. Op dit moment mag een muziekschool de inschrijving met een jaar verlengen, ook stilzwijgend. Oftewel, als jij niets zegt of doet zit je je leven lang bij die muziekschool en moet je elk jaar inschrijfgeld betalen.

    Als die nieuwe wet erdoor komt, dan mag de school na het eerste jaar met niet meer dan een maand verlengen. Tenminste, als de nieuwe wet wordt zoals het huidige voorstel, en dat is niet zeker.

  37. Beste Arnoud ,

    Omdat ik de ondoordachtheid van het huidige wetsvoorstel niet kan geloven t.a.v. sommige branches die hun bestaan bouwen op jaarcontracten nog ??n keer deze vraag in een iets andere vorm . Stel de wet komt er in de huidige vorm door ,….kan ik als bedrijf toch na een jaar dienstverlening ( muziekschool ) met de klant een contract voor een jaar met een andere titel afsluiten bijv. het eerste jaar vioolles , en dan het volgende jaar onder de noemer podiumkunst of iets dergelijks zodat je een nieuw ( oorspronkelijk ) contract afsluit ? Mogen straks jaarcontracten helemaal niet meer ?

    Met vriendelijke groeten ,

    Eddie

  38. Nee, zo moeilijk hoeft het niet. Het gaat om stilzwijgende verlenging, dus zonder dat de consument iets doet. Doet de winkel na het jaar een expliciet aanbod dat de consument aanvaardt, dan zit hij er weer voor een jaar aan vast. Je kunt dus mensen vragen om bij te tekenen, en dan heb je geen last van deze nieuwe wet. Maar doet het bedrijf niks en verlengt het abonnement/lidmaatschap automatisch, dan kan de consument na het eerste jaar er per maand vanaf.

  39. Ik kreeg van de week een voicemail met de boodschap dat ik euro 370,06 moet betalen, omdat ik een abbonement had op een sportschool. Ik heb idd van juli 2008 tot juli 2009 netjes automatisch incasso betaald.

    Maar wat blijkt nu: Er werd geen automatisch incasso meer gedaan vanaf juli, en dacht ik dat het daarmee afgedaan was. Ook heb ik geen brieven gekregen over waarschuwingen of verlenging of wat dan ook.

    Vanaf het moment dat mijn officiele abbonement afliep, juli 2009, hebben zij de incasso stopgezet maar wel het abbonement stilzwijgend verlengd, verwachtend van mij dat ik het elke maand zelf ging over maken! Zonder enig bericht dan ook!

    Ik ben dan ook naar de sportschool geweest om in ieder geval mijn huidige abbonement op te zeggen. Maar zelfs dat kon niet! Dat had ik 2 maanden van te voren moeten doen! Nu duurt ’t weer tot juli 2010! ik zou ’t kunnen opzeggen, maar dan zou ik alsnog moeten betalen tot die tijd!

    ’t is belachelijk hoe ik er zo dik in ben getrapt! Ik ga zowieso de Onbudsman raadplegen, want dit is echt oplichterij.

  40. Hoi Sarina,

    De Ombudsman raadplegen heeft niet zoveel zin. Die is namelijk bedoelt als je problemen met de overheid hebt waar je zelf niet uitkomt.

    Je zou wel naar Kassa, Radar of de consumentenbond kunnen stappen. Of ermee dreigen, bedrijven zijn vaak bang voor slechte publiciteit.

    Maar ik denk niet dat je dit oplichterij kunt noemen. Een bedrijf mag best de incasso stopzetten. Wat niet mag is (zonder waarschuwing vooraf) extra kosten in rekening brengen omdat je het daarna niet elke maand zelf hebt overgemaakt.

    Het valt me wel op dat dit alweer over sportscholen gaat. Blijkbaar toch moeilijk om dat vol te houden 😉

    Waarom eigenlijk niet zo’n abonnement vlak na het afsluiten alvast opzeggen. Dan hoef je er niet aan te denken het rond de vervaldatum op te zeggen. Het maakt toch niet uit dat je 11 maanden voor het eind alvast opzegt? Je kunt dan desondanks die 11 maanden toch gebruik blijven maken van het abonnement?

  41. Beste Arnoud ,

    Is er inmiddels bekend uit welke branches gereageerd is op dit wetsvoorstel ? Ik vernam vanuit mijn werkkring dat vanuit de culturele branche gereageerd zou zijn en dat er wijzigingen komen voor diverse branches zoals de muziekscholen en andere culturele instellingen ? Ik heb hier mijn twijfels bij want het voorstel ligt naar mijn weten in de eerste kamer en daar is g??n amendement mogelijk ?

    Met vriendelijke groeten ,

    Eddie

  42. Ik heb er niet specifiek naar gekeken, wellicht is via http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/30520initiatiefvoorstelvan_dam het een en ander te vinden. Hier staan alle kamerstukken (1e en 2e Kamer) over het onderwerp. De EK kan het wetsvoorstel natuurlijk afwijzen als ze vinden dat belangen van bepaalde groepen onevenredig geschaad gaan worden.

    En trouwens, er staat al een uitzondering in voor verenigingen: die hoeven alleen maar op hun site duidelijk uit te leggen hoe je opzegt. Zij kunnen je dus nog steeds per jaar verlengen. Het idee was dat de ALV daarover kan beslissen, dus als voldoende leden verlenging per maand willen dan gebeurt dat.

  43. beste arnoud,

    ik heb vorige maand mijn fitness abonement schriftelijk op gezegt maar kreeg na een week een e-mail terug dat mijn abonement nu nog tot 1-03-2011 moet betalen want ik moest 3 maanden van tevoren opzeggen dus ik was 6 dagen te laat ben ondertussen al weer 2jaar lid kan ik hier iets tegen doen alvast bedankt gr dennis

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.