Afgeleide werken bij Openstreetmap (1)

openstreetmap-logo.pngOp de discussielijst van het OpenStreetmap project een interessante discussie over het mixen van kaartgegevens uit verschillende bronnen. Een bedrijf had data uit het Nationaal Wegenbestand (NWB) en data uit de OpenStreetmap kaartgegevens gebruikt om kaarten mee te maken. OpenStreetmap gegevens zijn beschikbaar onder Creative Commons BY-SA, zodat afgeleide werken ook Creative Commons moeten worden. Hier vallen heel wat blogs over te schrijven, maar deze vond ik wel interessant om mee te beginnen:

Freek wrote:<br/>

Ik heb het niet over jouw opmerking m.b.t. de accuraatheid van de NWB data. Ik <br/> heb het over mijn observatie dat de NWB laag OSM data bevat. Niet de straten <br/> voorzover ik kan zien, maar wel landuse e.d. <br/> Dat is interessant want hiermee hebben ze het NWB CC-BY-SA gemaakt 😀

Zo eenvoudig gaat dat niet. Ten eerste is mij niet duidelijk waarom deze combinatie een afgeleid werk zou zijn van de OSM-data. En ten tweede: zelfs al is dat het geval, dan is het niet zo dat die afgeleide werken automatisch ook onder de ShareAlike voorwaarden vallen. ShareAlike wil zeggen alleen dat wanneer je een afgeleid werkt maakt, je het resultaat alleen maar mag verspreiden onder diezelfde voorwaarde. Doet iemand dat niet, dan pleegt hij contractbreuk (of licentieschending, hoe je het maar wilt noemen). Maar het is geen automatisme dat CC-BY-SA dan op het resultaat ‘plakt’. ShareAlike is geen virus.

Overigens is het Nationaal Wegenbestand al enkele jaren terug gewobt: deze overheidsinformatie is vrij beschikbaar dankzij de Wet Openbaarheid van Bestuur. Alleen is de beslissing over hergebruik destijds aangehouden tot 2009. Nu is het volgens mij al een tijdje 2009, dus hopelijk komt daar snel een uitspraak over.

Arnoud

10 reacties

 1. Ik vind de tekst helder. Wat hier (denk ik) bij nogal wat OSM-ers tot frustratie leidt, is dat OSM de mogelijkheid biedt om straten van een maximum snelheid te voorzien (wat ook gebruikt wordt) en dat hier als het ware omheen gewerkt wordt, door kennelijk op een ander manier de maximumsnelheden “op de kaart” te krijgen.

  Uit bovenstaande tekst concludeer ik dat dat juridisch waterdicht kan zijn, maar het lijkt me heel dicht te zitten bij het ontwijken van de contractuele verplichting om onder de Share Alike verplichting uit te komen.

 2. Hier wordt wel een interessant punt ter tafel gebracht, want veel van die data wordt verzamelt op kosten van de belastingbetaler. Dit kan weleens een probleem gaan vormen bij het outsourcen van overheidstaken naar private ondernemingen.

  Even een zijsprong, want hoe zit het met verantwoordelijkheid? Als ik mijn TomTom zou kunnen laden met de data van wat OSM nu zelf heeft aan data over maximumsnelheden dan zie ik een paar plekken waar ik mijn rijbewijs kan kwijtraken (of een hele goede poging doe) als ik zou blind uit zou gaan dat deze correct is. Dit was me trouwens ook al opgevallen bij oudere TomToms die geen/voldoende updates krijgen en je vrolijk 120 KM laten rijden op een 100 KM traject.

 3. Je kunt de maximumsnelheden data ophalen onder de disclaimer dat je er geen /nieuwe/ navigatie data van maakt, maar er alleen oude data mee aanvult.

  Achter de schermen wordt dan ook overlegd hoe we de NWB vlakken op OSM wegen kunnen koppelen om in ieder geval alle wegen die nog niet zijn getagd met iets te voorzien dat beter is dan overal 50 op te zetten. Het NWB is niet perfect, het bevat bijvoorbeeld een groot aantal snelheidsreducties voor stoplichten niet. En bevat data van bijvoorbeeld ‘de nieuwe kaart’ voor wegen niet nog niet eens bestaan.

  Persoonlijk zie ik de tiles van maximumsnelheden.nl als remix van twee bronnen, echter ik kan Arnouds gedachtegang wat betreft ‘creatief werk’ ook volgen. Ik vind zelf dat die twee bronnen eigenlijk voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn zonder restricties, maar zover is het nog niet.

 4. @Hans: De persoon achter het stuur lijkt me verantwoordelijk voor het beoordelen de verkeerssituatie, waaronder het lezen van borden langs de weg. De TomTom is een ondersteunend apparaat, niet verantwoording-wegnemend.

  Anders krijg je idiote verwachtingen, zoals updates als er ergens dichte mist hangt…

 5. Er zijn mensen (zoals ik) die er niet van overtuigd zijn dat het genereren van tiles een creatief werk is en je er dus ook geen CC-licentie op kan plakken . Heeft iemand daar wel eens serieus naar gekeken?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.