Rechter verbiedt noemen bestandsnaam usenet-uploads

Het noemen van de bestandsnaam van uploads op usenet is een schending van het intellectuele eigendomsrecht, zo vatte Tweakers het samen. Eyeworks productions heeft via een zogeheten ex parte verbod (een procedure zonder hoor en wederhoor) bij de rechtbank Den Haag voor elkaar gekregen dat usenetcommunity FTD een aantal spots betreffende de film “Komt een vrouw bij de dokter” moest verwijderen, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag. Opmerkelijk daaraan is dat op FTD geen films of wat dan ook worden aangeboden; mensen posten berichtjes om elkaar te wijzen op downloadbaar materiaal op Usenet.

De advocaten van Eyeworks (waaronder Dirk Visser die toch beter zou moet weten) hebben bij de rechtbank Den Haag betoogd dat het schrijven over een downloadbare film op Usenet een “openbaarmaking” (publicatie) van diezelfde film is. Dit is apert onjuist, zoals ook herhaaldelijk de afgelopen zes jaar in de rechtspraak is uitgemaakt. De laatste keren waren in de Pirate Bay- en Mininova-zaken, waarbij diezelfde Visser namens BREIN te horen kreeg dat een torrentlink geen openbaarmaking is.

FTD heeft mei vorig jaar een bodemprocedure aangespannen tegen stichting BREIN om voor eens en altijd duidelijk te krijgen dat voor eigen gebruik downloaden van Usenet legaal is en dat het praten over downloadbare films en muziek niet tegen de wet kan zijn. FTD is dan ook zeer verbolgen dat Eyeworks een voorschotje neemt op deze rechtszaak en FTD aanspreekt met een claim die lijnrecht tegen de vaste jurisprudentie ingaat. In een kort geding op woensdag 19 (eerder is niet mogelijk) zal FTD vorderen dat het bevel ongedaan gemaakt wordt.

154 reacties

  1. @Simon, het verbaast mij eigenlijk ook een beetje dat er niet getwijfeld werd over de illegaliteit van de eerste uploads maar de laatste dagen begin ik steeds meer af te vragen wie deze eerste uploads moet hebben “gelekt”. Vraag is alleen of dit ook daadwerkelijk aangetoond moet worden of dat gewoon het beginsel “onschuldig tot het tegendeel is bewezen” geldt. Als we het aannemelijk kunnen maken dat de uploads zijn uitgevoerd door een distributeur dan is de upload in beginsel legaal. Kan namelijk gewoon een onderdeel van hun marketing-strategie zijn geweest. Dus wat mij betreft moet Eyeworks maar eerst eens onderzoeken waar die upload vandaan komt en aantonen dat deze ook daadwerkelijk illegaal is. Ik weet zelf nog niet precies waar ik op zal stemmen. De Piratenpartij is een optie maar straks krijgen ze misschien wel 8 zetels en gaven de opinies een vertekend beeld omdat niemand graag bekent een piraat te zijn. (En wel grappig, want ik ben juist geen piraat! 99.9% van wat ik heb is legaal gekocht en de rest heb ik mijn twijfels over.) Alleen jammer dat de PP niet veel zegt over hun andere standpunten. Hypotheekrenteaftrek, bijvoorbeeld. Of de vreemdelingenwet. Of de criminaliteitsbestreiding. Twee zetels zou mooi zijn maar als de PP te groot gaat worden, stem ik liever ergens anders op…

  2. @Wim(#142):

    Ik zeg dan ook ???bijna??? en ik ben het ook niet eens met de uitspraak. Maar voor de rechter was het kennelijk genoeg en de betreffende rechter houdt zich kennelijk zoveel bezig met dit soort zaken dat hij er zelfs een cursus in geeft.
    Nee, de rechter gaf een ander argument. Ook een fout argument, maar een ander argument. Zie mijn eerdere reacties.

  3. @Wim Die 8 zetels van de PP kwamen uit een onderzoek naar het stemgedrag in het middelbaar onderwijs. PVV zou daar zelfs de grootste worden. En een partij die zegt niet aan de hypotheekrente aftrek te morrelen, doet het op een andere manier; het Eigen Woning Forfait (vroeger Huurwaardeforfait). Zo is het de afgelopen jaren gegaan en is de aftrek verder beperkt. Op de pot HRA gaat toch bezuinigd worden, want het is een kostenpost van 11 miljard. Ik denk dat we ook steeds meer naar een mediacratie toegaan.

    Ik vind het juist prettig dat de Piratenpartij smal georienteerd is. Ik ben van mening dat het auteursrecht in zijn huidige vorm misbruikt wordt door grote mediaproducenten. Net als octrooien en patenten. Zie de absurde licentie- en patentruilhandel in rechtszaken in de VS. Auteursrecht is ordinaire handel geworden, en aan de oorspronkelijke geest van de Auteurswet wordt voorbijgegaan. We moeten ervoor waken dat dit niet overwaait naar Nederland.

    Maar terugkomend op de zaak; Misschien is het in het hoger beroep inderdaad mogelijk om de (il)legaliteit van de eerste uploads aan te (laten) tonen, en dit fundament van de zaak in ieder geval onderuit te halen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.