Valt een nieuwe auto onder de Wet Koop op Afstand?

Een lezer wees me op Auto.nl waar je goedkoop nieuwe auto’s kunt kopen. (Ik reis altijd per OV, vandaar dat ik ’t niet zelf gezien had.) Origineel concept: een nieuwe auto via internet. En dan komt de juridische vraag: valt dat dan onder de Wet Koop op Afstand? Oftewel, mag je die auto dan binnen zeven werkdagen na ontvangst terugsturen (terugrijden?) naar de webwinkel?

Ik zou zeggen van wel. Een auto is een product als ieder ander, en bij de koop van een (nieuwe) auto gelden geen bijzondere wettelijke regels (behalve dan rond het kentekenbewijs maar dat is hier niet relevant). En het artikel over het recht van retour (art. 7:46d BW) noemt wel een aantal uitzonderingen, maar geen die over auto’s gaan.

De enige die relevant kan zijn, is de “maatwerk-exceptie”: zaken die “zijn tot stand gebracht overeenkomstig specificaties van de koper”. Bij een nieuwe auto is het gebruikelijk dat je bepaalde opties kunt afnemen. Wanneer die opties wijzigingen aan de auto impliceren (lichtmetalen velgen, een ingebouwde GPS-navigatieunit, stoelen in bepaalde kleur) dan is de auto daarmee maatwerk geworden en mag de aankoop niet meer worden geannuleerd. Een auto die compleet standaard is, is echter geen maatwerk. Ook niet als hij speciaal besteld wordt bij de importeur.

Een twijfelgeval treedt op bij de kleur. Dat is ook iets dat bij meubels speelt: als je mag kiezen uit tien voorgedefinieerde kleuren, dan lijkt me er geen sprake van maatwerk. Dat meubel of die auto wordt dan niet gemaakt op jouw kleur. Maar als je een kleur zelf opgeeft (“PMS kleur 282 alstublieft”), dan is sprake van jouw specificatie en dus een maatwerk-bank of -auto. Ik ben er nog niet uit wat er gebeurt als men niet tien maar tienduizend kleuren voordefinieert (bv. een kleurenwaaier of colorpicker). Is dan sprake van maatwerk?

Arnoud

57 reacties

 1. Als je 10 kleuren meubels hebt, mag je verwachten dat de klant begrijpt dat er sowiso wel blauwe stoelen worden geproduceert. Of hij dat nu vraagt of niet. Als je 10.000 kleuren autos hebt, mag je verwachten dat de klant begrijpt dat de PMS kleur 282 speciaal voor hem wordt gemaakt en dat ze niet van elke kleur er een aantal op voorraad hebben. Niet?

 2. Maar als je gewoon een auto uitkiest die al is geproduceerd en gewoon bij een dealer staat te wachten om verkocht te worden. Al is hij nog zo speciaal, ze kunnen nooit volhouden dat jij om die uitvoering hebt gevraagd. Ka trouwens wel een dure grap worden voor de web-dealer. Als zijn concurrent hem een oor aan wil naaien vraagt ie zijn hele familie / kennissenkring om daar auto’s te kopen en te retourneren. En een auto die al op kenteken staat wordt toch niet meer gezien als nieuw en is dus meteen een stuk minder waaard.

  Heeft iemand al voorbeelden gezien van leveranciers op afstand die op deze manier “aangevalllen” zijn?

 3. Als de auto in tien kleuren kan, het interieur in tien smaken en de motor specificaties in tien versies, dan is het aantal mogelijkheden al snel vrij groot. Een auto is om deze reden al snel maatwerk. Ook als negentig procent vooraf al los wordt gemaakt.

  In mijn ogen (en dat is dus niet volgens de huidige wetgeving) zou hier wel de zeven dagen bedenktermijn moeten bestaan, en zou die reden eigenlijk ook bij kopen bij een dealer moeten bestaan. Een auto baseer je tenslotte niet op de buitenkant maar op de gebruikerservaring en dat proefritje is dan niet voldoende. Vergelijkbaar met de ‘Joy Riding Reclame campagne van BMW.

  Maar zou je een reden moeten hebben om de auto niet te accepteren. Blind retourneren zoals je online in die zeven dagen mag, is eigenlijk altijd onnodig om aan te bieden.

 4. Je mag een product gewoon gebruiken in de 7 dagen, toch? Dan is het wel aardig om voor je vakantie even dat busje te kopen, en voor je jaarlijkse midlifecrisis op de boulevard even die hippe sportwagen. En aangezien auto.nl niet wijst op die 7-dagen-regeling, wordt de termijn verlengd naar 3 maanden als ik het goed begrijp.

 5. Je mag een product niet gebruiken. Je mag ook geen kleding vijf dagen dragen, even wassen en dan retour sturen dus dat mag je ook niet bij een auto. Het moet in de originele staat retour gezonden worden en daar is de wetgeving behoorlijk streng in. Bij een auto is gebruik vrij duidelijk aantoonbaar.

 6. De auto wordt pas tot stand gebracht (gebouwd) door de fabriek nadat de bestelling voor die auto ontvangen is. Ook als het om de meest basis-uitvoering gaat die er is, hij zou niet (zo) gebouwd zijn als de koper niet specifiek die versie besteld had. Ofwel : ook die basisversie zonder extra’s wordt tot stand gebracht overeenkomstig specificaties van de koper.

 7. Auto’s zijn toch h?t voorbeeld van lopendebandproductie? Ik heb nog nooit gehoord dat een auto pas gefabriceerd wordt nadat de consument hem bestelt. Ik zie juist hele containerschepen en parkeerterreinen vol met auto’s die wel geproduceerd maar niet verkocht zijn, vanwege de economische crisis.

 8. Als ik kijk naar die specificaties zijn het volgens mij niet per se dingen die de fabriek moet doen. Bijna allemaal dingen die achteraf geinstalleerd/aangepast kunnen worden. Behalve de keuze tussen 3 of 5 deurs (en zelfs dat weet ik niet zeker), maar twee types is eenvoudig genoeg om op voorraad te hebben.

 9. @Arnoud(2): Dat maakt niet uit. De klant mocht op basis van het beperkte kleuren aantal er vanuit gaan dat niet zo was. Zie 3:35 BW. Praktisch levert het verder ook geen probleem op voor de verkoper; de verkoper zal niet lang hoeven wachten tot dat er een klant langs komt die ook blauw wil.

  @Anders Floor(6): De wet koop op afstand maakt geen verschil tussen uitproberen of gebruiken. Daarom kan de verkoper zich niet tegen de ontbinding verweren door te stellen dat jij het product gebruikt hebt. Het is ook maar goed dat de wet dit onderscheid niet maakt want dat voorkomt veel discussies, immers, wanneer is iets gebruikt en wanneer is het slechts uitgeprobeerd?

  @Dirkjan(8):

  Het moet in de originele staat retour gezonden worden en daar is de wetgeving behoorlijk streng in.

  Dat is anders nergens zo in de wet geformuleerd. Artikel 46d lid 1 eerste volzin: “Gedurende zeven werkdagen na de ontvangst van de zaak heeft de koper het recht de koop op afstand zonder opgave van redenen te ontbinden.” Ik zie geen tenzij’s of mitsen.

 10. @Alex Niet in het wetboek misschien maar ongetwijfeld in jurisprudentie. Ik heb het niet bij de hand dus zal je niet kunnen overtuigen. Maar als het was zoals jij het stelt zou ik dus een T-shirt kunnen kopen, deze gebruiken om mijn auto flink mee te wassen, om deze daarna in een zak te stoppen en retour kunnen sturen, zonder opgave van reden.

  In mijn(fantasie)wereld is het Nederlandse recht niet enkel wat letterlijk in het wetboek staat maar bestaat het deels ook uit wat je logischerwijs mag verwachten.

 11. Dit staat op de site van auto.nl (onder veel gestelde vragen)

  Geldt bij het kopen van auto???s via auto.nl ook de Wet koop op afstand? Nee. De auto die je koopt op auto.nl is door jou persoonlijk samengesteld. Daardoor valt deze niet onder de Wet koop op afstand. Meer informatie over de Wet koop op afstand lees je op de website ConsuWijzer.

  Kortom: dit klopt niet, want de auto’s zijn in eerste instantie niet persoonlijk samengesteld !! Heb ook nog gekeken naar moment van betalen (wellicht dat je moet betalen indien je de auto afhaalt, hiermee ontwijk je ook wet koop op afstand), maar dit is ook niet van toepassing

 12. @Dirkjan: Uit het Messner-arrest blijkt dat je het moet lezen als “uitproberen”. Natuurlijk zit daar een grijs gebied aan. Als er schade optreedt door uitproberen, dan mag je nog steeds retourneren maar je moet wel een vergoeding betalen voor de schade.

  @Roy: Het moment van betalen is irrelevant. Je hebt een koop op afstand zodra je het aanbod aanvaardt via een telecommunicatiedienst. Als je onder rembours iets koopt bij Bol.com, geldt ook gewoon de regeling van retour.

 13. @Dirkjan(14): Dit is een zwaktebod. Eerst gaf je aan dat de wetgeving hierover streng was, en nu er niets over in de wetgeving staat verleg jij jouw focus op de jurisprudentie, zonder daarvan iets te citeren. Feitelijk geeft je nu aan dat het niet mag omdat jij vind dat het niet zou moeten mogen.

  @Arnoud(16): Nee, in Messener arrest was de conclusie dat de richtlijn zo moet “worden uitgelegd dat het zich verzet tegen een nationale wettelijke regeling die in algemene zin bepaalt dat de verkoper bij tijdige herroeping door de consument, van die consument een compenserende vergoeding kan eisen voor het gebruik van een middels een overeenkomst op afstand verworven goed.” Verder had de verkoper slechts onder bepaalde omstandigheden recht op een vergoeding voor het gebruik.

 14. Als je een auto vergelijkt met een computer. Dan zou je kunnen beargumenteren dat als je een auto koopt met ligt metalen velgen airbag en abs. Dat dit te vergelijken is met een computer die samengesteld is uit standaard componenten. Je zou het dan kunnen retourneren, maar dat je dan wel assemblage kosten moet betalen.

  Ook zou je kunnen beargumenteren dat als je een stoelen met de PMS kleur 282 wil, dat je dit zou kunnen zien als een speciale bestelling voor jouw, want de autodealer heeft deze stoelen niet op voorraad. En de fabriek waarschijnlijk wel. Waarschijnlijk houd de fabriek namelijk een vooraadje van elke kleur stoelen op voorraad, voor snelle levering. Dus dan is de stoel niet speciaal voor jou gemaakt.

 15. Als jij de auto hebt gekocht met de verwachting elke week naar Itali? te rijden, dan vind ik een ritje naar Itali? uitproberen. Misschien maken ze in Itali? wel de wegen van dode knuffelberen, en kunnen Nederlandse schokbrekers daar niet tegen.

 16. @Around Auto’s zijn inderdaad h?t voorbeeld van lopendebandwerk, maar toch worden ze vrijwel allemaal naar spec van de koper gemaakt nadat ze gekocht zijn. Daarom zit er ook altijd een levertijd op. De fabrikant bepaalt wel binnen welke grenzen de specificaties moeten vallen. Het is niet mogelijk om een RAL-kleur te kiezen, je moet per se kiezen uit de lakken die de fabrikant voorschrijft.

  Omdat nog voor de bouw van de auto bekend is wie de eigenaar gaat worden en wat zijn wensen zijn, lijkt het me op zijn minst twijfelachtig dat het niet om maatwerk zou gaan.

 17. @Branko(19): De relevante juridische termen zijn hier “goede trouw” en “ongerechtvaardigde verrijking”. In volkstaal worden deze termen benaderd met uitproberen, waar in dit geval het gebruik onder valt dat nodig is om een goede indruk te krijgen van de auto, en gebruiken, waar in dit verband het overige onder valt.

  @Branko(21): Dat valt niet onder “normaal gebruik”, dus je kunt je niet zomaar beroepen op die verwachting. Daarnaast geld dat er misschien ook nog wel minder vergaande manieren zijn om te toetsen of de auto geschikt is voor dat gebruik. Zoals een landweg opzoeken of een ritje naar Belgi?, waar ten slotte de wegen niet in de beste condities verkeren.

 18. Een riskante conclusie, overigens. Want als een auto kopen via Internet maatwerk wordt wegens de extra’s die je in laat bouwen en zo, dan vraag ik mij meteen het volgende af: Bij ECI kun je boeken bestellen en aangeven dat je ze verpakt wilt hebben in cadeau-papier. Betaal je extra voor, maar goed… Het kan. Maar als je je bestelling dan laat inpakken, is het dan opeens maatwerk geworden en mag je daarna het boek niet meer binnen 7 dagen retourneren?

  En zo bedacht ik mij dat iets eenvoudigs als cadeau-papier er juridisch gezien een een andere situatie kan creeren. πŸ™‚

  Ik vind het lastig om te bepalen waar de grens tussen maatwerk en standaard-product nu eigenlijk ligt. Overal zouden webwinkels dan extra opties kunnen toevoegen om zo het product “maatwerk” te noemen. Hoe ver kun je dan gaan?

 19. “Sluit u een dienst af die u meteen wilt laten beginnen? Bijvoorbeeld een abonnement voor mobiel bellen? Dan hebt u geen bedenktijd.” Ik denk dat dit geldt voor bijvoorbeeld ‘rijklaar maken auto’

  @24 de verpakking tast het boek niet aan. dus ik denk dat het boek dan terug mag, maar de verpakking niet. het extra’s dat je voor het verpakken betaalt, ben je kwijt.

 20. @Arnoud Je schrijft dat het punt van kentekenregistratie hier niet relevant is, maar dat vraag ik me af. Ik denk dat we hier te maken hebben met de ‘persoonlijk van aard’ uitzondering en dat het herroepingsrecht dus niet geldt. Bear with me, mijn redenering volgt hieronder.

  Ik veronderstel dat de nieuwe auto’s nog geen (Nederlands) kenteken hebben. Er moet dus eerst een kentekenbewijs worden aangevraagd en pas daarna kan de auto op naam van de koper worden gezet.

  Economisch is dit relevant: op het moment dat een kentekenbewijs wordt aangevraagd voor een auto, is er een datum verbonden aan de auto. De verkoper zal het aanvragen van een kentekenbewijs zo lang mogelijk willen uitstellen, omdat die datum een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Ook zal de verkoper willen kunnen aanbieden dat de auto voor het eerst op naam van de koper wordt gesteld.

  Wat is nu juridisch het lastige: als koper krijg jij de auto pas mee als er een kenteken is dat op jouw naam staat. Op dat moment zou de afkoelperiode ingaan (“ontvangst van de zaak”). Vervolgens besluit de koper binnen 7 dagen dat die auto toch niet is wat hij wilde en stuurt de auto terug naar de verkoper. De verkoper krijgt vervolgens iets anders terug dan hij geleverd heeft: niet auto vrij op naam, maar auto die al op naam gesteld is. En dat zie je terug in de prijs: als mensen een nieuwe auto willen kopen, willen ze ook een nieuwe en niet een die al eerder op naam van iemand anders heeft gestaan. Die auto is dan alleen nog te verkopen voor de prijs van een tweedehands auto.

  En dan is dus eigenlijk de vraag: wat koop je als je een auto online koopt? Als er mee in Nederland meteen wil kunnen rijden heb je een kenteken nodig en tenaamstelling en dat moet iemand regelen die bij de RDW geregistreerd is (dat zal de koper meestal niet zijn volgens mij). Je koopt dus niet een standaardproduct, maar een product dat persoonlijk van aard is: een auto die op jouw naam staat.

  Kortom, als de online dealer je een auto zou leveren zonder kentekenbewijs en tenaamstelling en er geen sprake zou zijn van specificaties, zou het herroepingsrecht van toepassing zijn naar mijn idee. Nu je een auto koopt om meteen mee te kunnen rijden geldt het herroepingsrecht volgens mij niet.

  Overigens regelt nieuweautokopen.nl het anders: zij stellen dat het herroepingsrecht alleen geldt in de zeven dagen nadat je de bestelling hebt geplaatst (zag ik op hun website) en dus niet vanaf het moment dat je de auto krijgt. Dat is dus gewoon hun eigen regeling en heeft niets te maken met de Wet Koop op Afstand.

  Wat is jouw idee?

 21. Als men de mogelijkheid zou bieden een proefrit te maken, zou dat de situatie dan nog veranderen? Je zou dan immers kunnen stellen, dat men de mogelijkheid tot uitproberen al biedt voordat tot bestelling/koop wordt overgegaan. Zo te zien biedt Auto.nl deze mogelijkheid niet (het lijkt me ook wat lastig te realiseren voor een webwinkel).

 22. @Rutger: Een proefrit klinkt als beperkter dan de zeven werkdagen die je volgens de wet krijgt om het product uit te proberen. Dus nee ik denk niet dat dat genoeg is. Aan de andere kant, m??r doen met de auto dan wat je in een typische proefrit zou mogen lijkt me al snel een onredelijke manier om je uitprobeerrecht te gebruiken.

  @Nathalie: Ik denk niet dat het kenteken registreren onderdeel is van de koop. Ik koop de auto zodra ik ja zeg tegen het aanbod (art. 6:217 BW), ongeacht wat ik verplicht ben bij de RDW. En ik b?n niet verplicht bij de RDW het kenteken over te zetten in alle gevallen waarin ik een auto koop.

  Of bedoel je dat het overzetten van het kenteken of het monteren van dat kenteken de auto tot maatwerk maakt, zodat het recht dan vervalt?

  De WKA zegt duidelijk dat de zeven werkdagen ingaan na ontvangst van de zaak, dus wat Nieuweautokopen.nl daar zegt lijkt me niet volledig.

 23. @Rutger en @Arnoud, ik vraag mij af of je nog wel op afstand koopt indien je naar de winkel gaat om eerst een proefrit te maken. Vanaf dat moment is de afstand weg. Anders is het als je bij een webwinkel een bestelling doet en deze in de winkel ophaalt. De koop is dan “op afstand” besloten. De proefrit komt juist voor de aankoop en omdat je dan in de winkel komt, zou het “afstand”-deel wel eens kunnen komen te vervallen omdat je in de winkel de koop bevestigd of aangeeft dat je de koop later per email zult bevestigen.

  Auto’s kopen… Een jaar geleden dat ik dat heb gedaan. In de winkel het model gezien wat ik wilde hebben en na aanschaf even moeten wachten omdat hij nog uit de fabriek moest rollen in de door mij gewenste kleur en zo. En dat is het bijzondere bij het kopen van een nieuwe auto: zodra je bepaalt welke kleur je wilt wordt het al maatwerk. πŸ™‚

 24. @Wim: Een koop is een koop op afstand als je hem sluit via internet. En daarvan is sprake als je via internet hoort wat je koopt en je je “akkoord” ook via internet terugcommuniceert. Als je een offerte krijgt, die je na een proefrit tekent in de showroom dan is het geen koop op afstand want de handtekening is dan het moment van sluiten.

 25. @ Arnoud De vraag blijft: wat koop je als je ‘ja’ zegt. Je koopt een nieuwe auto, die rijklaar is. En als je een auto koopt die rijklaar is, koop je een auto die op naam gezet is en dus persoonlijk van aard is.

  Het gaat ook niet om het overzetten van het kenteken, maar om een kenteken aanvragen (voor het eerst) en daarna op naam stellen. Je mag niet rijden zonder kenteken en nieuwe auto’s hebben nog geen kenteken. Dus, wat koop je?

  @ Arnoud en Rutger Eens met Arnoud dat een proefritje wel wat beperkt is. Wat wel zou kunnen volgens mij: als online dealer de auto bestellen nadat de klant die via internet heeft gekocht, de auto wel leveren aan de klant, maar de levering onder jezelf houden. De koper vervolgens 7 dagen bieden om de auto uit te proberen en pas daarna de auto op naam zetten. Je zit dan wel een beetje met de wettekst ‘ontvangst van de zaak’ want is daar sprake van bij een cp levering? Maar je handelt dan wel in de geest van de wet volgens mij. En zolang de auto nog niet op naam is gezet, is die nog niet persoonlijk van aard.

 26. @Arnoud, dus als ik naar een winkel ga en een ijskast uitzoek, maar eerst aangeef dat ik thuis nog moet overleggen en dus over een uurtje zal bellen om te zeggenm of ik hem koop of niet, wordt het dan meteen “koop op afstand”? Logisch gezien wel, natuurlijk. Kom ik meteen met een ander scenario: ik bestel een nieuw bed bij een beddenwinkel en ik bestel hem. Afrekenen doe ik bij levering. Echter, de winkel brandt uit en mijn bed gaat in rook op. De winkel belt mij op en geeft aan een ander bed te hebben, precies hetzelfde model maar niet gebroken wit maar ivoor-wit. Of dat veel uitmaakt? Nee, lever mij dan dat bed maar, geef ik vervolgens door over de telefoon… Is het dan opeens ook een koop op afstand geworden? πŸ™‚

  @Nathalie als je een nieuwe auto koopt, koop je bijna altijd maatwerk. Okay, een showroom-model kun je misschien direct meenemen maar in de meeste gevallen gaat de order naar een fabriek en zetten ze daar de auto verder in elkaar, spuiten het in de gewenste kleur en klaar. Lijkt mij maatwerk… Het lijkt mij dan wel dat de autodealer de klant hier wel over moet inlichten over het feit dat de auto nog in elkaar gezet moet worden en dus pas na een week of twee klaar is.

 27. Zij dekken zich op alle manieren in op de website, door alsmaar te zeggen dat de auto speciaal is samengesteld, ook bij het kopje ruilen e.d.

  Quote vanaf de site: “Onze prijzen zijn lager omdat we minder kosten maken doordat we alleen nieuwe auto’s verkopen en geen ingewikkelde bijproducten of tweedehandsauto’s”

  Hieruit zal ik afleiden dat ze juist standaard auto’s verkopen i.p.v. samengestelde …!?

  Zo kan je elk product wel beoordelen als “speciaal samengesteld”, anders kan je het ook niet produceren

 28. @Arnoud maar wat dan voor een winkel die ook via marktplaats verkoopt? Of een winkel die wel een website heeft maar geen verkoop-mechanisme op die site? Via de telefoon zouden mensen dan met informatie van de website alsnog bestellingen kunnen doen en er zijn tegenwoordig best veel winkels met een (eenvoudige) website. En het voorbeeld met het bed is interessant omdat de winkelier op dat moment dus wel een methode voor koop op afstand aanbiedt! Immers, het gewenste bed kan niet geleverd worden, dus verkoopt hij telefonisch een ander bed. πŸ™‚ Doen we het nog leuker: een winkel wil uitverkoop houden en opent daarvoor tijdelijk een webwinkel. Gewoon voor twee weken en daarna is’ie weer weg. Is dat dan ook koop of afstand? πŸ™‚

  Best leuk om de grenzen op te sporen. πŸ™‚

 29. Maar een winkel die ??k een webshop heeft, sluit met jou een koop op afstand als je je eerst in de winkel ori?nteert en dan bestelt via de webshop. Zelfs als je dat in de winkel zou doen.

  Ik moet opeens denken aan de webwinkel CoolBlue die daarnaast ook in enkele plaatsen een echte winkel heeft. Zo heb ik in de vestiging in Rotterdam wel eens aankopen gedaan en dat is dan grappig want de verkoper zit dan achter een PC met daarop de site van hun eigen webwinkel! Je kunt in de winkel zelf iets uitzoeken of samen met de verkoper op de site zoeken en hij geeft dan extra informatie. Maar als je dan ook daadwerkelijk iets koopt dan gaat dat via die site! De verkoper maakt een order aan en stuurt deze door naar het magazijn, rekent af met de klant en geeft de klant een uitdraai mee waarmee hij het product bij een tweede balie op kan halen! Koop op afstand dus in een echte winkel! Geniaal, want het levert natuurlijk wel extra voordelen op voor de klant!

 30. Het kentekenbewijs van een auto moet op naam van de koper komen te staan op het moment dat de auto verkocht wordt. Deze handeling maakt nog niet dat er spraken is van maatwerk, omdat er aan de auto zelf feitelijk niets veranderd. Iedere winkelier houd een administratie bij en het zou onredelijk zijn om dat aan te voeren om onder het herroepingsrecht te komen. Op het moment dat de auto op jouw naam staat heb je deze in bezig, ongeacht of je deze in je feitelijke macht hebt, maar bezitten en ontvangen zijn twee verschillende zaken; ontvangen slaat m.i. op de feitelijke macht. Het kenteken zelf hoort bij de auto.

 31. @ Wim ten Brink, #32: Auto’s kan je best als niet maatwerk koop. Ik heb dit zelf gedaan en ken ook anderen die dit hebben gedaan. Die auto staat dan in de showroom, maar soms hebben garages ook een voorraad op hun parkeerterrein staan om wat voor reden dan ook. Soms wil je gewoon geen weken wachten op een nieuwe auto.

  Een webshop zal dat echter wel uit zijn hoofd laten. Gewoon iedere auto op maat bestellen, anders is het gewoon niet uitvoerbaar met de wetgeving over koop op afstand in het achterhoofd.

  Die wetgeving is op zich mooi voor dingen als fitness apparaten waarmee je op TV wordt platgegooid. Iets wat je in een impuls koopt. Maar je mag er toch vanuitgaan dat iemand die iets duurs als een auto koopt dat niet in een impuls doet. Naar mijn mening mag de wet voor dit soort zaken dan ook best een uitzondering maken. Alhoewel je dan wel weer een discussie krijgt over waar je de grens legt.

 32. @Elroy, de vraag is natuurlijk ook of je een showroom-model ook daadwerkelijk als nieuw kunt beschouwen. Er kunnen namelijk tientallen anderen in hebben gezeten die wel interesse hadden maar uiteindelijk niet kochten. Dat je een paar weken moet wachten omdat de fabriek de auto nog uit moet poepen is vervelend, maar je weet dan wel zeker dat er geen vettige vingers in zitten van andere potentiele kopers. πŸ™‚ Plus, een showroom model kan gebruikt worden voor proefritjes en dan staan er vast een paar honderd kilometers op de teller. Eentje rechtstreeks uit de fabriek staat op 0. Dan heb je als eigenaar ook echt het gevoel dat je de eerste bent die erin rijdt.

  Tja, een webwinkel met een voorraad auto’s is niet handig. Tweedehands, okay. Maar nieuwe auto’s bewaren voor klanten van een webwinkel? Dat zie ik niet snel gebeuren. En zoals ik al eerder aangaf, als je al een bepaalde kleur bestelt wordt het al maatwerk, simpelweg omdat de fabriek hem in die kleur moet spuiten voor je hem krijgt. Wordt allemaal in elkaar gezet terwijl je erop wacht. Om die reden zie ik de wet “koop op afstand” ook moeilijk grip krijgen op webwinkels die nieuwe auto’s verkopen…

  Ik geef overigens toe dat ik mijn nieuwe auto behoorlijk snel heb gekocht. Mijn vorige auto was beschadigd na een ongeluk en hoewel de tegenpartij naar mijn mening schuld had (want zijn auto reed en ik stond bijna stil) kon ik niet aantonen dat ik niet mede-schuldig was. Kon ik kiezen: auto laten repareren of inruilen voor een nieuwe. Dus naar de dealer gegaan, leuke zuinige auto gezien met een prijs binnen mijn budget en met veel mooie extra’s en een half uur later had ik een nieuwe auto! Nou ja, toen begon ik met de dealer het contract op te stellen, wat ook de nodige tijd in beslag nam. Kon gewoon de kleur en diverse andere extra’s kiezen en moest even een paar weken wachten tot de fabriek hem af had gebouwd Maar nu precies 1 jaar en 5 dagen geleden had ik dus mijn nieuwe auto met 0 kilometers op de teller! Fantastisch! (En 60 kilometer later bijna de eerste deuk erin… Gelukkig: bijna…)

 33. @Elroy: De wet koop op afstand is helemaal niet bedoelt om mensen te beschermen tegen impuls aankomen, maar om mensen die op deze manier kopen dezelfde of vergelijkbare mogelijkheden te gegeven als mensen die IRL een product kopen. IRL kun je een proefrit maken, dus dat moet je ook kunnen bij webwinkel.

 34. Ik volg met veel belangstelling de discussie. Dank aan een ieder voor zijn bijdrage πŸ™‚

  Zo te zien opereren we nogal in een “grijs gebied”. Uiteraard hebben we onze juristen (die veel van de auto- en internetindustrie afweten) er van te voren zeer uitvoerig naar laten kijken. We zijn uiteindelijk op onze huidige formulering uitgekomen. Het nadeel als je ergens de eerste in bent dat er soms geen vastomlijnde “spelregels” zijn of jurisprudentie waar je op terug kunt vallen. Natuurlijk willen we fair zijn richting de consument en willen we ons aan de wet houden. Mocht dus blijken dat onze uitgangspunten in deze onjuist blijken te zijn zullen we die aanpassen.

  Ik ben benieuwd waar jullie uiteindelijk op uitkomen…

 35. @39: Jij stelt dat de auto voor jou op maat wordt gemaakt omdat hij in de door jou gekozen kleur wordt gespoten. Maar dat ben ik niet met je eens; er worden namelijk maar een beperkt aantal kleuren voor een specifieke auto aangeboden. (je komt niet aanlopen met een kleurenwaaier waarop je aangeeft welke kleur je wilt zoals Arnoud ook al aangeeft.)

  Het is waar dat de auto pas geproduceerd wordt nadat een klant een bestelling heeft geplaatst, maar het product wordt niet aan jouw wensen aangepast, jouw “wens” is namelijk voorgedefinieerd door de fabrikant van de auto.

  Dit zou betekenen dat ieder product dat een “just-in-time” productieproces heeft niet onder de WKA zou vallen, en dat lijkt me niet juist.

 36. @Jeroen, er zijn inderdaad een beperkt aantal kleuren maar dat komt niet omdat dit door de voorraad bepaald wordt. Het kan zijn dat ze bepaalde kleuren wel op voorraad hebben maar noodzakelijk is het niet. Is het niet op voorraad dan wordt een auto die wel al in de grondverf staat gewoon in de gewenste kleur gespoten. (Bij mijn auto had ik 9 kleur-opties, allen beschikbaar.) Overigens, met bedden kan precies hetzelfde gebeuren. Laatst een nieuwe Auping gekocht waarbij ik in de winkel uit een kleurenpalet de kleur kon kiezen. Er waren zo’n 14 kleuren beschikbaar en ook hier ronden ze gewoon een half-fabrikaat af met de verfspuit. Natuurlijk, zoals je zegt is verven een “just-in-time” actie en kun je je afvragen of dit wel of niet onder de WKA zal vallen. Het probleem is alleen dat een klant een kleur kan kiezen die achteraf heel impopulair blijkt te zijn. Als deze wordt teruggegegev aan de winkel dan zit de winkelier met een auto die hij nauwelijks verkocht krijgt… Misschien kun je het ook vergelijken met een webwinkel zoals Dell, waar je zelf je eigen computer-configuratie kunt bepalen. Dell zet het dan in elkaar en dan kun je discussieren of het wel of geen maatwerk betreft en dus wel of niet onder de WKA valt. Voor de webwinkel is het wel klantvriendelijker om de WKA te volgen, maar of het moet?…

 37. @Wim: Dat een webwinkel of fabrikant blijft zitten met een product dat niet zo populair is, is toch geen reden om af te wijken van de WKA? Datzelfde gebeurt met een artikel dat wel wordt verkocht door de webwinkel, maar niet standaard op voorraad is. Heel sneu, ik vind het rot voor ze, maar naar mijn mening is dat een ondernemersrisico, en niet een risico voor de consument.

  Maar dan zou je een willekeurig product ook niet meer mogen uitproberen, want dat is ook heel erg zielig voor de webwinkel; ze blijven namelijk zitten met een product dat niet meer volledig nieuw is, en dus minder waard is. Ik zou in ieder geval geen koffiezetapparaat willen hebben dat al een keertje door een andere klant uitgeprobeerd is.

  Allemaal heel erg sneu, zielig en vreselijk voor de webwinkel, maar het risico van dergelijke acties zouden ze moeten doorberekenen in hun prijzen. Dat ze dat niet doen (omdat ze nou eenmaal goedkoper willen zijn dan de winkel bij jou om de hoek) is hun eigen keuze, onderdeel van hun eigen business model.

  In het geval van auto.nl is dat maar mijn mening precies hetzelfde. Ook hier maken ze zelf de afweging auto’s op deze manier te willen leveren, en daar hoort nou eenmaal een risico bij. En zoals Marque Joosten hierboven aangeeft (sportief trouwens om je in de discussie te mengen!) hebben ze een afweging gemaakt en zijn ze tot deze conclusie en bijbehorende formulering gekomen.

 38. @Jeroen, als het gaat om een product met een lage waarde, dan geef ik je wel gelijk. Maar een nieuwe auto heeft al gauw vijf cijfers tussen het euroteken en de komma en dan kun je ook wel wat terughoudendheid verwachten van de klant. En het probleem is dat de winkel niet met het product zou blijven zitten indien de klant deze niet had besteld. Het zou best kunnen dat ze het uiteindelijk aan een ander kunnen verkopen of als een showmodel kunnen gebruiken, maar wenselijk is het niet en gezien de prijs van het product zou je als consument toch een beetje beter na moeten denken. Het is voor de consument natuurlijk wel wenselijk dat de auto-webwinkel zich aan de WKA zal houden. En ik denk ook dat het in de meeste gevallen ook niet al te belangrijk zal zijn. Natuurlijk zijn er wel de nodige redenen waarom een klant binnen de door de WKA gestelde tijd de auto niet meer kan teruggeven, zoals beschadigingen en slijtage die tijdens het “proefrijden” zijn ontstaan. Juist om die reden hebben autodealers juist showroom-modellen en aparte auto’s voor die proefritten, zodat de klant echt een gloednieuwe auto krijgt. Plus, als je een nieuwe auto koopt en dan gaat proefrijden, dan verbruik je benzine. Benzine die je met je nieuwe auto meekreeg. Als je de tank bij teruggave niet opnieuw vult dan zul je daar een vergoeding voor moeten geven.

  En is het sneu voor de consument als de WKA in deze gevallen niet geldt? Ja, maar we praten hier niet over een aankoop die je zomaar toe beslist. Klanten hebben daarnaast voldoende middelen om bij de dealer een proefrit aan te vragen.

  Ik vraag mij verder af of bij auto’s de klant voor de leverings-kosten moet opdraaien, omdat het leveren van een auto best kostbaar kan zijn. Ten minste, als je je auto thuisbezorgd wilt hebben. Je moet dan heel veel postzegels op de auto plakken… πŸ˜‰

 39. @Wim: maar wat is dat het verschil met een webwinkel die een product ‘speciaal’ voor jou zal moeten bestellen omdat ze het normaal gesproken niet op voorraad hebben? Die webwinkel zou er ook niet mee blijven zitten als jij het niet besteld zou hebben. En dat valt gewoon onder de WKA…

  Ik zie niet zo goed in waarom je de rechten van een consument moet beperken omdat het anders zo zielig en sneu is voor de webwinkel. Stel dat jij een auto bestelt in een normale showroom, en een week na ondertekening van het koopkontrakt wil je van je aankoop af. Hoe groot denk je dat de kans is dat de betreffende handelaar je kosteloos de koop laat annuleren? Ik gok dat hij je aan de annuleringskosten zal houden die in het koopkontrakt staan vermeldt. Ook heel erg sneu, maar zo werkt het nou eenmaal.

 40. maargoed, wat is het nou? Arnoud zegt wel koop op afstand, de website zegt geen koop op afstand.

  Er staan ook inderdaad wel een heleboel opties bij vrijwel alle auto’s, dus het is wel snel een ‘zelf samengesteld product’. Maar hoe zit het dan met de autos met versnelde levertijd? http://www.auto.nl/Keuzehulp1/Direct-rijden/ Deze autos zijn volgens de website al samengesteld, dus kan ik concluderen dat deze wel, en de zelf samen te stellen auto’s niet onder de bedenktijd regeling vallen? Of toch maar eerst een auto kopen, en dan proberen deze terug te brengen?

 41. Een auto die op jouw specificatie wordt gemaakt of gecustomized, valt niet onder de Wet Koop op Afstand. Als ik op Auto.nl kijk, lijkt het erop dat hun uitgangspunt is dat elke auto op jouw specificatie wordt samengesteld: er staat niet “Koop nu” op de knop maar “Stel je auto samen”. En je krijgt dan de configurator, ook als je een standaardauto uitkiest.

  Juridisch gezien is het argument dan “omdat wij u opties boden, is het maatwerk – zelfs als u alle opties op de default liet staan”. Dat gaat me wat ver: dan is een boek kopen met optioneel een kadoverpakking ??k maatwerk, immers jij koos dan (stilzwijgend) voor g??n kadoverpakking door gewoon “bestellen” te klikken.

  Voor de prijs van een auto kon een proefproces op dit punt wel eens de moeite waard zijn.

 42. Bij een tweedehands auto ontdekt op de site van een merkdealer en bij een merkdealer via email gekocht, zou kopen op afstand niet gelden! Artikel 7:46a vab BW zegt; a. De overeenkomst op afstand: de overeenkomst waarbij, in het kader van een door de verkoper of dienstverlener georganiseerd systeem voor verkoop of dienstverlening op afstand, tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een of meer technieken voor communicatie op afstand;

  Conclusie bij deze tweedehands auto gaat het niet om een door de verkoper georganiseerd systeem voor de verkoop op afstand. De verkoper heeft enkel een advertentie geplaatst. Normaliter zal op basis hiervan een bezichtiging en een proefrit plaatsvinden, waarna eventueel een koopovereenkomst tot stand komt. Het gaat hierbij aldus om een ???normale??? overeenkomst. Dat deze auto in dit geval ongezien is gekocht, is weliswaar ongebruikelijk maar verandert niets aan het feit dat het om een ???normale??? koopovereenkomst gaat. Er is immers geen sprake van een georganiseerd systeem voor de verkoop op afstand. Gezien vorenvermelde heeft de koper dus geen herroepingsrecht binnen 7 dagen.

  Mijn vraag is nu, is het bovenstaande juist en kan ik dus niet binnen 7 dagen zonder kosten deze overeenkomst ontbinden?

 43. Ik denk dat het klopt, mits je inderdaad pas na de proefrit het definitieve akkoord zou geven. Bij verkoop van tweedehands producten wordt meestal de advertentie niet als aanbod gezien maar slechts als “uitnodiging om te onderhandelen”, omdat jij het product zult willen zien en de verkoper ook wil weten met wie hij te maken heeft.

  Idee hierachter is dat het product nu uniek is, dit in tegenstelling tot winkels met schappen vol identieke producten.

  Als op de site staat “koop online een tweedehands auto” dan zou ik hun uitleg moeilijker kunnen accepteren. Immers, “koop online” impliceert dat je koopt en niet dat je slechts een afspraak voor een proefrit maakt.

  Wat bedoelen zij met “ongezien is gekocht”?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.