Een pakketje bij de boze buren

Een lezer vroeg me:

Onlangs bestelde ik een sinterklaaskadootje via internet. Dit is bij de buren twee huizen verderop afgegeven, en dat is heel vervelend want daar hebben we op zijn zachtst gezegd een forse ruzie mee. Dat pakketje krijg ik dus niet terug. Mijn moeder is langsgegaan om uit te leggen dat het een kadootje was, maar daar wilden ze niet naar luisteren. Wat nu?

Ai. Ruzie met buren is iets dat je écht wilt vermijden, want het levert een van de grootste vormen van irritatie en derving van levensvreugde op.

Juridisch gezien is het vrij simpel. Dat pakketje is niet van de buren, en dat weten ze. Ze moeten het dus afgeven aan de werkelijke eigenaren. Je zou in theorie zelfs kunnen spreken van het misdrijf verduistering: het onder je houden van een goed zonder dat je daar recht op hebt (art. 321 Strafrecht).

Praktisch gezien wil je absoluut niet die juridische route bewandelen. Je krijgt je pakketje er niet mee terug (in ieder geval niet voor Sinterklaas) en aangifte doen wegens verduistering zal de relatie zeer zeker niet verbeteren.

Toch op een of andere manier het gesprek aangaan en kijken of je de relatie kunt verbeteren is vrees ik de enige optie. Of het pakket nog een keer bestellen en het elders laten bezorgen.

Een tip voor de volgende keer: laat er “alléén huisadres” op vermelden, en dan zal Post.nl het niet bij de buren afgeven. Althans, dat is de bedoeling: soms heb je van die zó behulpzame postbestellers dat die het toch doen. Die mogen in de Zak Naar Spanje.

Arnoud

86 reacties

 1. Een tip voor de volgende keer: laat er “alléén huisadres” op vermelden, en dan zal Post.nl het niet bij de buren afgeven.

  Utopie

  Vroeger was dat inderdaad zo, Arnoud. Vroeger….

  Tegenwoordig probeert de pakjesbezorger bij mij in de wijk op mijn vrije maandag álle pakketjes van héél de straat bij mij achter te laten. Lijkt alsof ze per bezorgd pakketje betaald worden. 🙂

  1. Heb laatst een artikel gelezen dat bezorgers bijna geen tijd meer krijgen per pakketje en inderdaad niet betaald krijgen als het pakketje niet wordt afgeleverd, dan telt het niet als productie. Daarom zullen ze er inderdaad zoveel mogelijk aan doen om de pakketjes ergens af te leveren 😉

   1. Inderdaad. Volgens mij krijgen de bezorgers per bezorgd pakket betaald. Niet aanwezig betekent dus minimaal twee maal werk voor één keer loon. Ik gebruik dan zelf ook liever gewoon diensten als PakjeGemakje, dan haal ik het na het werk wel even op.

 2. Wat is dit nou voor een flutadvies!?!? Zeker weten wel aangifte doen!! Het is zoals je zegt verduistering. En wat boeit de relatie nou is die toch al slecht is. En als dat niks wordt stel je de verzender aansprakelijk. Zij hebben in prinipe verkeerd gehandeld door een bestelling voor jou aan iemand anders te geven.

   1. @Arnoud: Wat een goedkope opmerking. Je zou beter moeten weten dan dit soort conclusies te trekken die nergens op gebaseerd zijn. Ik (en wat overige mensen in de straat) heb wel degelijk in het verleden last gehad van een boze buurman.

    Ik laat me gewoon niet afschrikken door boze buurmannen die boe roepen. Ik kom op voor mijn rechten en laat me niet chanteren en afschrikken door eventuele gevolgen. En een drol door de brievenbus?!?!? Kom op zeg!! Is dit werkelijk het niveau waarop je je adviezen geeft???

    1. @Hugo: Ga weg met je goedkope ad hominem. Ik krijg dágelijks mensen met burenruzies in de mail, dus ik weet waar ik over praat. Het is écht een bijzonder nare situatie. Je zit er elke dag mee, je ontkomt er niet aan. En niet iedereen is zo weerbaar dat ie het conflict aangaat én erin slaagt het op te lossen. Veel mensen lijden in stilte onder burenterreur.

     En ik ben het nu even zat, het persoonlijk aanvallen zonder onderbouwing. Vertel me waarom mijn advies nergens op gebaseerd is (met argumenten en zonder termen als “flut”) of je doet niet meer mee in de discussie vandaag.

     1. Je adviseert mensen om niet op te komen voor hun rechten, maar te buigen voor mensen die ze chanteren. Schaam je! En juist als je niet zo weerbaar bent, juist dan moet je naar de politie stappen om het op te lossen. Daar zijn wijkagenten voor!

      En het persoonlijk aanvallen zonder onderbouwing, daar deed je even hard aan mee. Van mij zeggen dat ik er geen ervaring mee heb, dus niet weet waar ik over praat. Als je het niet met mij eens bent, bekritiseer dan mijn opmerking, niet mij persoonlijk!!

      En opmerkingen als ‘of je doet niet meer mee’, daar ben ik helemaal niet gevoelig voor. Als je de discussie niet winnen kan, moet je met betere argumenten komen en niet mensen wegjagen.

      1. Oké, je gaat vrolijk verder met persoonlijk aanvallen. Opmerkingen als “Wat een goedkope opmerking” of “Je zou beter moeten weten” en “schaam je” gaan niet over de inhoud, en “Is dit werkelijk het niveau” al helemaal niet. Daar doe ik niet aan mee.

       Ik had je gevraagd inhoudelijk te reageren, dat doe je niet. Dus dan mag je nu niet meer reageren. Het kan me niet schelen wat je daarvan vindt – en je insinuatie dat ik de discussie niet kan winnen en dáárom je blokkeer, is verwerpelijk. Jíj begint met op de man spelen, dan verlies je het recht te spreken van “winnen”.

      2. Ik denk dat je in elk conflict erg goed moet bedenken wat je doel is. Dat moet je op zo’n moment niet alleen zien als het pakketje. Er is ongetwijfeld veel aan vooraf gegaan die ervoor heeft gezorgd dat deze situatie zo is gekomen. Een mooi doel zou zijn: zorgen dat de verstandhouding zo is dat het niet langer de vraag is of je een toekomstig pakketje krijgt van deze mensen. De ruzie is natuurlijk de schuld van de buren, niet van iemand anders, altijd! Zij kunnen zich niet normaal gedragen en ja, dan is het niet zo gek hoe daarop gereageerd wordt, toch? Tot zover het verhaal dat beide buren over elkaar vertellen. Beide mensen, gezinnen wellicht, leven vanzelfsprekend in hun eigen belevingswereld. Mediation, wellicht zelfs door de buren die jullie beide delen, zou een heel mooie optie kunnen zijn. Een politieagent zou hierin ook zo’n rol kunnen spelen. Moeten beide partijen wel bereid zijn om het doel te delen.

       Het doel van een aangifte zal ook het stoppen van dit soort dingen zijn? Je kunt je afvragen of je dan de volgende keer geen andere (niet strafbare, doch heel vervelende) acties krijgt. Denk goed na welk middel je inzet bij welk doel.

       Wellicht een leuke casus voor de rijdende bindend adviseur. 🙂

     2. Arnoud geeft hier een uitstekend advies incluis mogelijke doch realistische consequenties, gebaseerd op levenservaring. De keuze om koste-wat-kost ‘het recht’ te handhaven is uiteraard aan de vraagsteller zelf. De welhaast absolute verdediging van ‘het recht’ zoals door Hugo beoogd komt mij wereldvreemd voor. @Hugo, kijk de film ‘Nothing but the truth’ over voet bij stuk houden.

    2. @Hugo: Jij hebt dagelijks ruzie met je buren en stuurt dus constant terecht de politie bij hun over de vloer? Klinkt als een prettige sfeer in de wijk of flat.

     Zelf ben ik het met Arnoud eens, bij burenruzie is het alarmeren van de politie nou niet echt een wenselijke stap. Voor een buur is het veel te makkelijk om op kleine manieren iemands leven zuur te maken. En de politie zal wel heel snel genoeg hebben van dat constante gebel van die ‘ene zeur’.

     Kijk, als het om grote dingen gaat, okee, zoals vernieling, letsel of bedreiging; haal de politie erbij. Zoniet, kalmpjes aan en vraag jezelf af of het de moeite echt waard is.

     1. @SpacyRicochet: Waar komt deze conclusie nu weer vandaan? Ik (en overige buren) heb enkel en alleen in mijn studententijd te maken gehad met een buurman die niet helemaal spoorde. Voor de rest heb ik nooit problemen met mijn buren. Wat gaat dit over?!?!

      En ik heb ook niet gezegd dat je bij een burenruzie direct naar de politie moet stappen, maar wel als iemand spullen van je achterhoudt.

     2. Je moet natuurlijk niet voor ieder klein dingetje de politie gaan bellen. Maar verduistering van eigendom is wat anders als niet meer met elkaar spreken of een keer een scheld kanonnade.

      Ik heb wel ervaring met wat een buren ruzie betekent en heb van dichtbij gezien dat niets doen niet leidt tot het ophouden van de pesterijen. Sommige mensen zijn gewoon niet meer voor rede vatbaar. Die moet je gewoon aanpakken. Daar had Hugo wel zijn enige punt, dat hij ‘iets’ beter had kunnen brengen. Op een gegeven moment is gewoon de maat vol en moet je niet meer alles slikken.

 3. Waarom zou je aangifte doen cq het op willen/moeten halen bij je buren? De afzender heeft niet geleverd zoals afgesproken (kan me tenminste niet voorstellen dat afleveren bij de buren 2 huizen verderop als optie stond aangegeven). Vanaf welk huis is een buur geen buur meer eigenlijk? Of kan dat de hele straat zijn en de straat met je achterburen?

 4. Je kunt ook gaan klagen bij de verzender, want die draagt het risico voor problemen bij de bezorging. De verzender is de contractpartij van post.nl (of een andere koerier) en als (niet-) ontvanger kun je juridisch niet veel beginnen.

  @Erwin: ja, post bestellen gaat tegenwoordig op uur- of stukloon. De ervaren mensen die trots waren op hun verantwoordelijkheid om de post dagelijks betrouwbaar te bezorgen zijn “wegbezuinigd”.

 5. vraagje: Ik woon in een studentenhuis, elke kamer heeft zijn eigen huisnummer en brievenbus, maar we hebben wel een gezamenlijke voordeur. Als ik een pakketje bestel en een huisgenoot neemt het pakketje aan, is hij dan bij mij afgeleverd of niet? Je zou namelijk kunnen zeggen dat hij bij een ander huisnummer is afgeleverd, die van mijn huisgenoot. Maar hij is tegelijk ook bij mijn voordeur afgegeven. En ter informatie, mensen die aan de deur komen handelen wij bij de voordeur af, we laten ze niet doorlopen naar de kamerdeuren. Niet dat ik hier problemen mee zou gaan krijgen, aangezien je natuurlijk niet in een studentenhuis gaat wonen waar je je huisgenoten niet vertrouwd met dit soort dingen.

  1. Late reactie, maar hij is niet op jouw huisnummer afgegeven. Helaas letten veel winkels en bedrijven niet op en gebruiken het algemene adres. Ik woon bijv. op nummer 22-nogwat (omwille van privacy vermeld ik niet het nummer achter de streep) maar regelmatig worden dingen geadresseerd als 22 (dus het hele gebouw). Dan wordt het een stuk moeilijker om te zeggen dat het niet bezorgd is op jouw adres…

 6. De bovenstaande vragen zijn terug te voeren op de vraag: wanneer is een pakket nou “bezorgd”? Op het moment dat de post het aan wie-dan-ook heeft afgegeven, of het moment dat het in handen komt van de ontvanger? Hoe zit het juridisch met buren, huisgenoten in een studentenhuis, familieleden die toevallig op bezoek zijn, etc.? Of zijn hier geen juridische grenzen voor en hangt het af van de voorwaarden van de postbezorger?

  1. Die voorwaarden van de postbezorger worden, zover ik weet, nooit aan van tevoren aan de klant overhandigd, dus mij lijkt dat hij dan niet aan die voorwaarden is gebonden. Sterker nog, de voorwaarde horen bij de overeenkomst tussen de verzender en het postbedrijf, dus hij is er nooit aan gebonden.

  2. Het is een interessante vraag: kan de verkoper verantwoordelijk worden gehouden voor onbetrouwbare huisgenoten van de klant?

   Ik zou zo zeggen van wel: de klant kiest namelijk niet altijd zijn eigen huisgenoten (studentenflat, gedeelde toegangsdeur, e.d.).

   1. Juridisch gezien is het criterium of de koper de indruk heeft gewekt dat de ontvanger bevoegd was, of iets formeler “of het risico voor rekening van de koper dient te komen” (art. 3:37 BW). Bij iemand in mijn huis die de deur opendoet, heb ik die indruk gewekt. Ik moet geen mensen pakketjes laten aannemen in mijn huis als ik niet dat risico wil lopen. Ik zal dus met mijn huishoudelijke hulp moeten afspreken dat ze niet opendoet óf ik moet haar vertrouwen dat ze netje het pakketje op tafel zet (je moet je hulp sowieso vertrouwen dus dat gaat goed).

    Met buren zijn die afspraken moeilijk te maken. Die zijn er gewoon, en als je ruzie met ze hebt dan heb je een probleem. Het is de gewoonte dat pakketjes bij je buren worden afgegeven maar ik vind toch niet dat je daaruit kunt concluderen dat het bij mij aangekomen is. Alleen als ik zélf aankruis “mag bij de buren afgegeven” dan moet ik het risico dragen dat ze de boze buurman kiezen of een huisgenoot van mijn buurvrouw die het pakje verduistert.

    1. Arnoud, jij hebt het over andere mensen in jouw huis en buren. Hoe zit het met ‘huisgenoten’ in een studentenflat. Want mijn huis is daar eigenlijk mijn eigen kamer, die heeft ook een eigen huisnummer (die ik heb opgegeven als adres). De huiskamer, gang, voordeur en overige ruimtes zijn gedeeld. Zou je deze ‘huisgenoten’ kunnen zien als buren, want ze wonen niet op hetzelfde adres als jouw. En je hebt ze niet altijd zelf gekozen (bv. geplaats door de verhuurder)

     1. Het is lastig om hier algemene regels voor te geven; het hangt er van af wat een bezorger ziet bij de voordeur en welke conclusie hij daar redelijkerwijs uit mag trekken. “Bezorger drukt op bel van nummer 41, bewoner van nummer 37 hoort dat, doet de voordeur open en neemt pakje aan.” Is het pakje nu redelijkerwijs correct bezorgd? Het is de voordeur van nummer 41 doorgegaan. “Bezorger dumpt pakje op benedenverdieping in trapportaal” betekent naar mijn mening dat het niet correct bezorgd is.

      1. Naast de voordeur zitten 12 brievenbussen met aparte huisnummers erop, ik vind dat de postbode ervanuit mag gaan dat de voordeur dus voor meerdere nummers is. Zeker aangezien we maar 1 deurbel hebben. Dus hij kan dan niet zomaar de aanname doen dat het pakketje bij het correcte adres aankomt.

       1. Ik denk dat ie daar wel vanuit mag gaan als er maar 1 deurbel is. Als er 12 bellen zouden zijn en hij drukt op een willekeurige dan is het anders maar met maar 1 bel mag hij ervan uitgaan dat het pakket juist bezorgd is.

        1. N.P., ik ben het met je eens, maar ik denk niet dat een rechter altijd tot dezelfde conclusie hoeft te komen; hij/zij kan andere feiten in zijn overwegingen betrekken. “Het is algemeen bekend dat in junks wonen die de inhoud van verduisterde pakketten verkopen om hun verslaving te bekostigen.” Vergeet niet dat de post klachten registreert en onderzoek doet naar de oorzaak van een klacht. Post.nl kan (en hoort) de bezorgers in te lichten over gevoelige situaties in hun wijk.

  3. @Freek, de bezorgovereenkomst is een overeenkomst die de verkoper met een derde sluit om de levering af te ronden. Levering is compleet wanneer het bestelde goed in het bezit van de koper is; wanneer de koper het goed kan aanraken. (Er zijn andere definities van afleveren, ik vind “het goed is in de woning van de koper” ook een geschikte.)

   Achterlaten op “een willekeurig adres elders in de woonplaats van de koper” is, naar mijn mening, niet bezorgen. Het afgeven aan iemand die zich presenteert als vertegenwoordiger van de koper (bij zijn voordeur) kan ik wel (redelijkerwijs) als bezorgen zien.

  4. Uit eerdere blogs van Arnoud staat een -schijnbare- tegenstrijdigheid:

   Het is [de afzender] zijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat pakketjes aankomen, en hij moet TNT Post aanspreken als het verkeerd bezorgd wordt.
   maar ook:
   TNT Post aansprakelijk stellen voor kwijtgeraakte post is erg moeilijk. Wie hun algemene voorwaarden erop naslaat, zie dat ze alleen aansprakelijk zijn voor aangetekende zendingen (50 euro bij post en 500 euro bij pakketjes).
   Het advies om alles aangetekend te laten versturen blijft blijkbaar nog steeds van kracht:
   Verstandiger is dan ook om de bestelling aangetekend te laten versturen (“met handtekening retour”). Dan moet de ontvanger tekenen, en aangezien jouw buurman niet voor jou mag tekenen, heb je zo meer controle over waar het pakket terechtkomt. Iets lastiger ligt het bij een huisgenoot. Als een huisgenoot van jou het pakket aanneemt, dan mag de postbode veronderstellen dat die huisgenoot gemachtigd is om pakketjes in jouw naam aan te nemen, tenzij er “uitsluitend de geadresseerde mag tekenen” op het pakket staat (de duurste optie bij aangetekend versturen).
   (repost, mijn reactie leek niet door te komen. Sorry als hij er dubbel op komt).

   1. Wat is de tegenstrijdigheid? De verzender moet TNT (post.nl) aanspreken, en hij zal dan tegen de beperkte aansprakelijkheidsstelling van Post.nl aanlopen. Dat is niet tegenstrijdig volgens mij. Het is wel frustrerend want de partij die je moet hebben, is contractueel (en wettelijk) niet aansprakelijk. Maar het is niet anders.

    Het blijft verstandig om aangetekend te versturen. Maar goed, dat is duurder dus iedereen kiest toch maar voor gewoon de post (ik zelf ook) en gokt dat het goed gaat.

    1. Hier moet ik toch even om lachen. Je hebt gelijk, maar je moet wél een jurist zijn om te schrijven “Je moet bij tante Post zijn om je geld terug te krijgen” en dezelfde zin te vervolgen met “volgens de regels krijg je van tante Post geen geld terug”.

   2. Mijn handschrift is in de beste omstandigheden al een ramp, een consistente handtekening is voor mij niet mogenlijk. En zeker niet op een klembord dat ik met een hand vasthou. Ik heb een tijdje volkomen willekeurige handtekeningen gezet bij het ontvangst van pakketjes e.d. Bezorgers controleren nooit of het wel je echte handtekening is. De verzender heeft dan wel een handtekening, maar niet een die maar 1 de verte lijkt op die van mij. Ik snap niet waarom er zo veel waarde wordt toegekend aan een handtekening. Laat bezorgers een vingerafdruk opslaan ofzo. Dat is ook te vervalsen, maar het valt een stuk meer op.

 7. In dit geval zou ik aangeven bij de leverancier dat het pakket niet geleverd is. Tot ik, de beoogde ontvanger, het heb ontvangen is het immers niet geleverd. Als de leverancier dan vraagt wil ik best aangeven dat het bij de buren twee huizen verderop is afgelverd en die weigeren het af te geven. Feitelijk is hier de leverancier de gedupeerde omdat het pakket verduisterd is voor hij kon leveren; dan moet de leverancier ook de aangifte doen lijkt mij.

   1. Toch kan aangifte doen in een buren ruzie nodig en nuttig zijn. Sommige ruzies los je niet op, maar de vuile streken van je buren liggen wel vast. En als die dan naar de woningbouw vereniging gaan om over jou te klagen is dat echt reuze handig. Als de relatie dusdanig verstoord is dat het toch niet meer goed komt zou ik dan ook niet aarzelen aangifte te doen.

  1. Ik zou het ook aan de verkoper melden en het aan de verkoper overlaten hoe hij het verder oplost. De verkoper kan bij “tante Pos” klagen over het niet bezorgen, zelf contact opnemen met de “boze buurman”, aangifte doen van verduistering en/of een vervangend cadeau opsturen. Als het een beetje meeloopt is alles voor 5 december geregeld.

 8. Enkele leuke dingen van de heren postbezorgers van tegenwoordig: – als ze beweren het te hebben afgeleverd en hebben ze het dus op hetzelfde nummer afgeleverd in de verkeerde straat! (is bij mij gebeurd) – de postbezorger zelf de handtekening zet (!) en het pakket in de gang van een bedrijvencomplex zet (meerdere keren gebeurd (met soms pakketen van 1500+ euro) en geklaag bij PostNL helpt niet), omdat ze te lui zijn om 4 verdiepingen (we hebben een lift) omhoog te komen…

 9. Zou het niet tijd worden voor een “GPABDB” sticker voor bij de Nee/Nee sticker op de brievenbus? Staat voor “Geen Pakketjes Afleveren Bij De Buren”… Ja, dat moet beter kunnen.

  Een Nee/Nee/Nee/Nee sticker dan maar, wat staat voor: * Geen reclame * Geen ongeaddresseerd drukwerk * Niet mijn pakketjes afgeven bij buren * Niet mij vragen pakjes voor de buren aan te nemen

  Maakt de boel ook niet echt duidelijker…

   1. offtopic, in Alkmaar heeft iemand een apart blauwe brievenbus. Met op zijn normale brievenbus de tekst “blauwe brieven in de blauwe brievenbus”. Klein probleempje, hij heeft de blauwe brievenbus op ruim 4m hoogte opgehangen. Ik moest wel lachen toen ik dat las.

     1. Op Texel woont ook zo’n grapjas.

      http://www.flickr.com/photos/47676341@N00/304491108/sizes/z/in/photostream/

      Overigens, wij verzenden veel pakketten op contract met o.a. de TNT. Klagen heeft helaas erg weinig zin. Ook wij nemen het risico en verzenden als basis pakket. In gevallen als deze wordt het gewoon opnieuw toegestuurd en zullen wij gaan klagen bij ontvanger/TNT. De klant hoort hier geen partij in te zijn, wij kiezen voor de TNT (of UPS).

 10. Volgens mij hebben we hier eerder een discussie gehad die heel erg raakt aan deze. Het ging toen over de vraag hoe het zat als je aangeeft ruzie met de buurman te hebben en de post het pakketje toch bij jou achter laat. Ben je dan gerechtigd om e.e.a. in de vuilnisbak te kieperen? Ik kan de blog in kwestie alleen niet vinden.

  1. Klopt, en de clue was dat je niet verplicht bent om andermans pakket aan te nemen en dus gewoon nee moet zeggen als je dat niet wilt. Accepteer je het pakket toch, mag je het pakket niet weggooien want je neemt dan bepaalde verantwoordelijkheid.

   1. Discussie had het er ook over dat je weigert het pakje voor de buren aan te pakken en de bezorger het dan maar voor jouw deur zet of in jouw tuin gooit. Dan is het in principe niet jouw verantwoording maar zit je nog wel opgescheept met een pakje dat je niet wil.

    Ik denk dat de Postwet gewoon op dit punt aangepast moet worden en pakketjes dus nooit meer bij de buren afgeleverd mogen worden, tenzij de buren een verklaring kunnen tonen dat ze toestemming hebben gekregen om een pakketje in ontvangst te nemen voor de bewoner. (En die verklaring moeten ze dan ook bij de bezorger inleveren. Voorbeeldbrief als PDF op Internet, downloaden, afdrukken, invullen en aan de buren geven voor als je weg bent.)

    1. Ik denk dat de Postwet gewoon op dit punt aangepast moet worden en pakketjes dus nooit meer bij de buren afgeleverd mogen worden

     Ja, laten we dat doen voor die paar keer dat het fout gaat en de miljoenen keren dat het goed gaat…..

     Beter lijkt het me als je bij een webshop aan kan geven dat het niet bij de buren afgeleverd mag worden (waarschijnlijk met extra kosten).

     1. PTT Post TPG TNT Postnl heeft tegenwoordig een faciliteit hiervoor: als je bij de eerste bezorgpoging niet aanwezig bent krijg je een briefje met een URL waar je voor tien uur ‘savonds kunt aangeven wanneer je de tweede bezorgpoging wilt hebben. In dit systeem kun je natuurlijk geen permanente regelingen aangeven en je kunt zeker niet aangeven dat het niet bij de buren mag; dat zou veel te nuttig zijn voor klanten.

     2. Da’s een discussie over opt-out tegenover opt-in. Ik wil gewoon standaard nooit dat een pakje dat voor mij bedoeld is bij mijn buren wordt bezorgd. Ik ben namelijk teveel pakketjes op dergelijke wijze krijtgeraakt omdat mijn buren niet alleen het pakketje aannamen, maar ook even de mededeling van de postbezorger uit mijn brievenbus gingen vissen zodat ik nog steeds van niets wist. Aangezien er meerdere bedrijven zijn die aan postbezorging doen, wil ik dus een opt-in systeem bij de postbezorger, en niet een opt-out systeem bij de webwinkel. En hoewel ik een sticker-systeem voorstel denk ik niet dat pakketbezorgers daar echt op gaan letten…

      De paar keer dat het fout gaat? Bij mij dus al enkele keren, wat vervelend wordt als je dat steeds bij de webwinkel moet uitleggen.

      Maar goed, tegenwoordig komen er steeds meer verhalen van postbezorgers die het niet zo nauw nemen met hun werk. Post die in de sloot wordt gedumpt, trouwkaarten die worden verscheurd… De concurrentie bij de postbezorging zorgt ervoor dat de kwaliteit ervan behoorlijk verslechtert…

     3. Ik woon in Denemarken en daar kun je op de site van de Deense postbezorger aangeven hoe je je pakketjes bezorgd wilt hebben: Bij de buren, of op een relatief veilige plek op de oprit / tuin (met korte beschrijving waar dan precies), of liever helemaal niet. Overigens worden ook veel pakketjes bezorgd bij een benzinestation in de buurt. Meestal is dan de bezorging gratis, en de wandeling van 5 minuten neem ik dan wel voor lief.

 11. En mijn brandhout ligt aan de zijkant van het huis onder zo’n afdakje. Nou woon ik op een vrij rustige locatie, maar iedereen kan daar dus bij (logisch, de postbode kon er ook bij). En dit was dus gewoon de eerste poging…

 12. Dan deze variant: De besteller kan zijn pakje niet kwijt en laat dat bij mij achter. Al 4 weken lig ik op de loer om te zien of de ontvangster thuis is, en ik het pakje kwijt kan. Terugsturen kan helaas niet, want er staat geen verzender op het pakket. Wat nu: 1. afwachten tot de ontvangster eigenlijk haar gezicht laat zien
  2. pakje openmaken en zo verzender achterhalen en terug te sturen 3. pakje weer inleveren bij de post en is het hun zorg
  4. pakje in plastic zakje aan voordeur hangen 5. pakje in de prullenbak en dus weggooien (past niet bij mijn karakter en staat me erg tegen)

  1. Ik neem alleen een pakje aan als de postbode een briefje in de bus doet dat het bij mij bezorgd is. Ik weiger namelijk om zelf postbode te worden en het 10 keer aan te bieden terwijl er niemand thuis is.

   In dit geval zou ik een briefje in hun bus doen. Als er dan over een week of 6 nog niemand is gekomen dan wellicht optie 4.

   Ik denk dat je het namelijk juridisch niet open mag maken (of geldt briefgeheim niet voor pakketjes?) en ik betwijfel of de postbode het pakket weer aan neemt van je (tenzij je een nieuwe pakketzegel er op plakt).

 13. Het ligt natuurlijk aan de aard van de burenruzie maar als het echt ernstig is altijd aangifte doen. Heeft waarschijnlijk geen zin om het pakketje terug te krijgen maar is wel dossiervorming en dan kan in de echt nare gevallen wel van pas komen.

  1. Veel plaatsen kennen naast de politie ook een buurtregisseur en deze speciaal getrainde politie-agenten kun je benaderen voor dit soort buren-conflicten. (Of de wijkagent.) Weet eigenlijk niet precies het verschil tussen een buurtregisseur en een wijkagent, maar ik vermoed dat een buurtregisseur een extra diploma “Buurtregie” heeft. 🙂

   Door aangifte te doen escaleert de kwestie alleen maar. Door de wijkagent/buurtregisseur te vragen om eerst te bemiddelen kan de kwestie mogelijk vriendelijker opgelost worden. Even de agent opzoeken, vragen of hij mee wil lopen om het pakketje op te halen en als dat kan, doen. Kan de buurman nog steeds weigeren, maar of hij dat dan nog doet?…

 14. Aangezien ik veel werk van his uit doe, is het bij de vaste bezorgers van DHL, UPS, Hermes en andere koeriers bekend, dat wij met een aantal buren die overdag veel weg zijn hebben afgesproken de pakjes in ontvangst te nemen. Een enkele voorwaarde, wij betalen geen rembours, tenzij de betroffen buur ons tevoren het geld in een enveloppe heeft gegeven. Dat funktioneerd uitstekend en op die manier krijgen we ook nog eens een goede fles wijn of zo als “danke schön”.

  En nog even een paar reacties terug naar de burenruzies: soms is het gewoon verstandiger om de boze buurman gewoon boze buurman te laten zijn. Politie en mr. Visser lossen niet werkelijk iets op.

 15. POSTNL heeft nu de regeling voor niet bij de buren bezorgen. De afzender van het pakket dient een sticker ( Alleen huisadres) bij het postkantoor van POSNL te halen, deze op het pakketje plakken en een electronische (wat dat is verteld POSTNL niet ) melding doen aan POSTNL. Volgens POSTNL is dit de enigste manier om een pakketje niet bij de buren af te laten leveren. Als nu alle bedrijven die pakketjes verzenden deze regeling ook aan hun klanten als mogelijkheid aanbieden is het probleem van de baan. Bij buren, waarmee men ruzie heeft of helemaal niet kent, een pakketje op halen is nooit leuk.

  1. Wat is dat nou weer. Eerst hadden ze een keuzeding online, daar hielden de bezorgers zich al niet aan en nu weer een sticker? Laat ze eens ophouden en die dingen gewoon bij jou bezorgen of je zelf laten kiezen welk postkantoor je het op kan halen. Ja, ik weet dat ze dat beweren te doen, maar bij mij in de wijk kan je wel kiezen maar is er maar 1 kantoor waar ze het heen brengen en dan bezorgen ze alsnog vaak bij de buren… Die club is gewoon nconsequent en onbetrouwbaar.

 16. Geweldig dat dit onderwerp ook op deze website wordt behandeld, dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik heb een soortgelijk probleem: Ik ben beta-tester van een groot internationaal electronica bedrijf en vorige week zou ik een beta-unit ontvangen uit het buitenland. Echter, ik had gisteren nog niets ontvangen en heb het FedEx trackingnummer opgevraagd bij verzender. Nu blijkt uit de gegevens van FedEx dat het pakket na aankomst in Nederland is afgegeven op een heel ander adres (zo’n 30km verderop) en een onbekend persoon heeft getekend voor ontvangst. Volgens de tracering van FedEx zou het in mijn woonplaats zijn afgeleverd, maar het adres bestaat alleen in een andere plaats 30km verderop. Ik heb inmiddels een claim ingediend bij FedEx en zo ook de verzender. Ik heb niets te verliezen, het bedrijf echter wel omdat het gaat om bedrijfsgeheim. Kan hier ook aangifte (misdrijf verduistering) voor worden gedaan aangezien iemand willens en wetens een pakket heeft aangenomen dat persoonlijk aan mij is geadresseerd?

  1. Dat lijkt me niet zo ongebruikelijk; ik kijk meestal niet op het etiket voordat ik een pakket aanneem van de bezorger. Ik kan me moeilijk voorstellen dat het accepteren alleen al strafbaar zou zijn.

   Het lijkt me dat er pas sprake is van verduistering als de ontvanger het pakket, na een verzoek van de verzender, niet terugstuurt danwel niet toestaat het pakket te laten ophalen.

   Ik vraag me af of de ontvanger verplicht is om het pakket uit zichzelf terug te sturen, en zo ja, doet hij dat niet, is er dan al sprake van verduistering?

   1. Belangrijk is of het verkeerde adres ook op het pakketje stond. Zo ja, dan is de verzender gewoon de schuldige. In de andere gevallen moet FedEx erop aangesproken worden waarbij ze in dit geval (extreem gevoelige informatie) misschien tot een hoge schadeclaim veroordeeld kunnen worden, maar dat is tussen afzender en FedEx. Sowieso, dat zal wel een zakelijk contract zijn zodat de risico’s die FedEx loopt toch behoorlijk beperkt zullen zijn. Voor jou zou het geen gevolgen moeten hebben maar je moet wel even bij de afzender melden dat FexEx heeft gefaald en jij graag een nieuw pakket wilt ontvangen om te testen. Dan kunnen zij de schade bij FedEx gaan claimen. Misschien kan FedEx het pakket nog ophalen bij dat verkeerde adres zodat het alsnog goed terecht komt. Misschien is het bij een eerlijk persoon afgeleverd die heeft ontdekt dat het niet voor hem is. Die zijn er namelijk nog. 🙂

  2. Er is geen sprake van verduistering enkel omdat je een postpakket aanneemt dat niet voor jou is. Het wordt pas verduistering als je weigert het af te geven aan de bedoelde ontvanger. (Formeel: als je gaat doen of het je eigendom is.) Het lijkt me redelijk dat je als ontvanger die ontdekt dat het niet voor hem is, in beweging gaat komen als de bedoelde ontvanger er niet komt. Maar nergens in de wet staat dat je meteen moet gaan bellen.

   Ik gooi het in eerste instantie altijd op incompetentie in plaats van kwade wil, dus ik gok dat het ergens in een postkamer staat waar iemand die op vakantie is, moet zeggen naar wie dit pakket moet. Of het zwerft nu tussen afdelingen met “kennen jullie ene Johnny?” erbij geschreven.

   Heel veel meer dan blijven najagen zie ik niet als opties. Aangifte doen zou kunnen, als de politie overtuigd raakt van de waarde van het product dan kunnen zij wellicht een onderzoek starten en zij kunnen meer dan jij.

 17. Ik kan mij voorstellen dat sommige bedrijven grote paletten geleverd krijgen en je dan tekent voor alles tegelijk bijvoorbeeld. Echter, ze hadden er inmiddels achter kunnen komen dat het pakketje niet voor hun bedoeld was, onbekende naam, heel ander adres. Mijn telefoonnummer staat er zelfs op, en ook de contactgegevens van de verzender! Zodra je er dan achter komt dat het niet voor jou bedoeld was, dan bel je even neem ik aan? Ik kan zelf niet achterhalen waar het precies is afgeleverd, omdat op dat adres blijkbaar tig bedrijven zijn gevestigd. Ik heb slechts een voorletter + achternaam en handtekening, en een straat + nr. De bijbehorende postcode is die van mij, maar dat klopt totaal niet met de straat. Hopelijk kan FedEx daar meer duidelijkheid over geven en ik wacht natuurlijk eerst even af wat zij ervan zeggen voordat ik overga tot andere stappen. Toch wel heel slordig vind ik.

   1. Blijkbaar was dat dan onduidelijk: alle gegevens waren correct (zoals altijd), op de afleverbevestiging staan mijn gegevens er 100% correct op 🙂 Ik heb uiteraard contact gehad met de verzender. Bij FedEx kunnen ontvangers (en zelfs een 3e partij) ook een claim indienen, dat staat duidelijk in de instructies. Omdat we in een hele andere tijdzone zitten gaat het eenmaal sneller als ik hier lokaal ook een claim indien, in ieder geval laten proberen het pakket terug te halen (uit handen van vreemden). En als het een eerlijk persoon was geweest had ie al lang kunnen bellen/mailen met afzender of mij bellen, of FedEx zelf. De vrachtbrief bevat alle relevante info, dus ook de informatie dat het niet voor de getekende bestemd was 🙂 Het is niet 1, 2, 3 te zien dat het om een beta-unit gaat, maar als je even googled op model dan zul je zien dat het nog niet bestaat, dus het bedrijf zou zomaar een hogere schadevergoeding kunnen eisen.

    1. Tja, pakket is afgeleverd bij een bedrijf, toch? Het kan best zijn dat een medewerker het heeft aangepakt maar niet wist voor wie het bedoeld was binnen het bedrijf. Het ligt dan mogelijk op een kast bij het secretariaat stof te verzamelen zonder dat iemand er naar omkijkt. En nee, niemand die ook even gaat bellen want ze hebben vaak meer te doen. Betreffende de schadeclaim die je kunt indienen… Het pakket is vast voor een bepaald bedrag verzekerd en dat kun je dan claimen als waarde. Wil je meer? Dat zal lastig worden. Schade die ontstaat doordat het beta-model te snel de publiciteit haalde? Toon dan eerst maar aan wat die schade precies is, in euro’s. Daarna kun je proberen om ook dat bedrag te claimen, mits het daadwerkelijk de nieuwsmedia haalt. Anders is die schade er gewoon niet…

     1. Schade die ontstaat doordat het beta-model te snel de publiciteit haalde? Toon dan eerst maar aan wat die schade precies is, in euro’s. Daarna kun je proberen om ook dat bedrag te claimen, mits het daadwerkelijk de nieuwsmedia haalt. Anders is die schade er gewoon niet…

      En zelfs als het wel in de media komt: toon maar eens aan dat de nieuwsberichten de verkoopcijfers niet hebben geholpen.

      1. Dat klopt allemaal wat je zegt, en in eerste instantie gaat het niet om het geld maar echt om het apparaat terug te krijgen. FedEx bezorgers moeten gewoon de straat en huisnummer + plaats goed checken. Er kan overigens flink wat schade ontstaan als een concurrent het in handen krijgt. Als ik zomaar ergens wat vertel over een beta-unit word ik al aangepakt, laat staan iemand die het bewust verkoopt aan een geinteresseerde partij. Ik hoop dat je, Bastiaan, begrijpt wat een ‘beta’ is. Een concurrent kan dan productinformatie in handen krijgen van het bedrijf en bepaalde nieuwe technologie via reverse-engineering alsnog als eerste op de markt brengen 🙂 Uiteraard heb je dan ook te maken met patenten en dergelijke, de hele mikmak… Hoe dan ook we kunnen net zo moeilijk doen als we willen en alle ‘als’ situatie gaan bespreken en wat daarna zou kunnen komen, punt is dat FedEx er alles aan zou moeten doen het terug te halen. Zo niet, zou een aangifte een mogelijkheid kunnen zijn.

       1. Hoe dan ook we kunnen net zo moeilijk doen als we willen en alle ‘als’ situatie gaan bespreken en wat daarna zou kunnen komen, punt is dat FedEx er alles aan zou moeten doen het terug te halen. Zo niet, zou een aangifte een mogelijkheid kunnen zijn.

        Ik denk dat er vooralsnog geen sprake is van een strafbaar feit; niet van FedEx en ook niet van de ontvanger. Daarom hebben we het vooral over als-dan situaties gehad in deze discussie.

        1. FedEx heeft gewoon een hele grote fout gemaakt. Dat staat gewoon als een huis. Ik lees elders dat als je een pakket krijgt en het niet aan jou geadresseerd is, je dan op den duur wel een strafbaar feit pleegt als je het niet teruggeeft als verzender daar om vraagt. Eventueel kan FedEx daar ook om vragen aangezien het voor ons lastig is de precieze ontvanger te identificeren. En wie weet waar het pakketje nu ligt. Ik werk er niet en dat weten ze daar vast ook dus een werknemer zou het eventueel mee naar huis genomen kunnen hebben 🙂 Wat betreft de verdere als-dan, ik wacht de reactie van FedEx af, hopelijk kunnen die wat betekenen.

 18. De afzender betaald om het pakket bij de GEADRESSEERDE af te leveren. Iemand die zegt dat het geen probleem is als het ergens anders wordt afgegeven, heeft waarschijnlijk ook geen problemen met inbreuk op privacy want “toch niks te verbergen”….. Het moet niet gekker worden in dit land.

 19. ik vind de kans dat een pakket al bij de buren kan worden afgegeven al zeer kwalijk. Wat als de buren zeggen nee hoor kijk de handtekening maar daar staat piet jansen en ik heet willem van de boer…gaat post .nl dan de rechtzaak betalen ?? Weg je xbox of laptop of erger je horloge van 30 ooo euro want daar loopt je asociale bierzuipende buurman mee!!! Ik gebruik voortaan kiala ..meer privacy en kost maar 4 euro tot 15kg!!! geen post nl meer voor mij tot ze dit oplossen.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.