Italiaans Hooggerechtshof verbiedt Windowsbelasting

Het Italiaanse Hooggerechtshof heeft de Windowsbelasting verboden, meldde Free Software Foundation Europe onlangs. Dat wil zeggen: men heeft het ongeldig verklaard om bij de verkoop van een laptop verplicht een Windowslicentie af te laten nemen. Vrijwel iedere laptop wordt geleverd met Windows, ongeacht of de klant dit nu wil of niet. En klanten die dat niet willen, kunnen meestal geen geld terug krijgen voor de kosten van deze licentie. Dat steekt mensen die geen Windows willen, dus dit arrest is een mooie opsteker.

De Windowstax is een berucht overblijfsel van de tijd dat Microsoft zijn monopoliepositie misbruikte. Men stond onder meer leveranciers van computers alleen toe om Windows te verkopen als iedere computer met Windows zou worden verkocht. Hoewel dit vandaag de dag niet meer verplicht wordt door Microsoft, is de praktijk bij veel winkels nog wel dat je een laptop alleen met Windows kunt krijgen.

De EULA van Windows vermeldde (tot voor kort in ieder geval) dat wie dit niet wilde, de EULA mocht annuleren en zijn licentiegeld kon terughalen bij de verkoper. Die clausule blijkt in de praktijk een grote verrassing voor computerverkopers, en het aantal mensen dat met succes dit kon afdwingen is volgens mij op de vingers van één hand te tellen (zonder dat je trucjes met binair vingertellen hoeft uit te halen). Grotendeels volgens mij omdat verkopers er geen zin in hebben of niet weten hoe ze de vergoeding terug kunnen krijgen van Microsoft.

Vaak wordt als juridisch argument gebruikt dat je de computer én de Windowslicentie hebt gekocht, een bundelverkoop of koppelverkoop dus. Koppelverkoop is legaal in Europa tenzij de verkoper misbruikt maakt van zijn machtspositie om zo de koppelverkoop af te dwingen. Microsoft heeft zo’n machtspositie en mocht om die reden geen Internet Explorer bundelen met Windows.

Echter de computerboer op de hoek heeft geen machtspositie op de markt voor computerverkoop en mag dus bundelen wat ze wil. Je kunt naar de concurrent als hij niet biedt wat je wilt – of dat nu laptop+Windows is of systeemkast+toetsenbord in plaats van kale laptop of alleen systeemkast. Dat is althans de gedachte. Maar waar je heus genoeg leveranciers kunt vinden die je losse systeemkasten willen verkopen, is het aantal leveranciers dat Windowsloze laptops verkoopt tamelijk beperkt.

Waarom toch? Is het een inschatting uit de praktijk dat nietwindowswillers een te kleine groep is? Koopt men in bij groothandels die dat denken? Is deze markt niet interessant?

In Nederland leidt de Windowsbelasting of Windowstax met enige regelmaat tot ophef maar ik heb nog nooit gehoord van iemand die in Nederland een rechtszaak won hierover. Dit Italiaanse arrest is dan ook een mooie opsteker en zou een zwaarwegend argument moeten zijn bij een Nederlandse zaak. Formeel is zo’n arrest geen jurisprudentie bij ons maar omdat de uitspraak gebaseerd is op Europese regels, kun je het wel degelijk als argument gebruiken. Nu nog iemand die het wil proberen.

Arnoud

55 reacties

   1. Het principe, daar gaat het dan om. Als ik een macbook koop (dat is wel een hele dikke ALS) dan wil ik er beslist geen OSX op. Ook al is het gratis. Als ze er geen Windows op willen zetten, dan koop ik zelf wel een licentie, maar de laptop moet LEEG zijn als ik dat wil.

   2. Een OSX licentie is al een tijdje gratis… jij wil nul euro terug vragen?

    Een OEM licentie is in die zin ook gratis. Je koopt een computer en voor het OS hoef je niks extra’s te betalen. Net als bij OS X. OS X is ook gebonden aan de hardware net als een OEM windows versie.

 1. is het aantal leveranciers dat Windowsloze laptops verkoopt tamelijk beperkt.

  In iedere moderne computerwinkel kun je tegenwoordig toch ook MacBooks kopen? Of gaat het specifiek om softwareloze laptops? Je kunt toch ook geen softwareloze auto kopen?

  1. Laten we niet computers altijd vergelijken met auto’s 😉 Ook in dit geval gaat dat niet op, omdat de software voor een auto meestal specifiek gemaakt is voor de hardware (vandaar dat het geen OS genoemd wordt, maar firmware). Bij een laptop ligt dat heel anders – er draait generieke software op, en je kunt er zelf aan sleutelen. En het is geen ding met vier wielen waarmee talloze dodelijke ongelukken worden veroorzaakt 😉

 2. Er zijn ontzettend veel winkels waar jij een standard laptop kunt kopen ZONDER windows. Dat heet de Apple Store. En als je wilt kun je via parallels zelfs OSX en Windows tegelijk draaien via een virtual machine.

  Maar ja, je zal als consument eens 5 minuten marktonderzoek moeten doen. Daarnaast bied Dell ook al zeer lange tijd laptops aan met daarop standaard een Linux distributie. Alleen heeft Dell ik dacht zo’n jaar geleden aangegeven dat vrijwel niemand van die optie gebruik maakt..

  1. Precies, in iedere middelgrote stad zit tegenwoordig een Apple reseller. Ook kun je vaak Chromebooks kopen bij de PC-boeren. Het 99%-monopolie wat Microsoft ooit had op de consumentenmarkt is lang en breed aan het dalen, en daarmee is ook de noodzaak om er iets aan te doen een beetje verdwenen. Vroeg of laat gaat de monopolist achterover hangen en maakt een reeks slechte(re) producten (Windows Vista, Windows 8), en dan springt de concurrentie weer in.

 3. Als je off the shelf wil kopen wens ik je heel veel sterkte om een laptop zonder windows te vinden. Als de klant er genoegen mee neemt dat er een levertijd van 1-2 weken is, dan is het mogelijk om een op maat samengestelde laptop te bestellen… Tenminste, bij onze distributeur. Af distri is het dus wel leverbaar, maar omdat de meeste mensen een pc met “gewoon” windows willen is het niet standaard.

  De gemiddelde reseller heeft voor de rest heel weinig keus.. Voor hem/haar is het voorraadrisico te groot. Tenzij de klanten van de reseller juist net de windows-haters zijn.. dan niet.

  1. Je hoeft helemaal geen Windows-hater te zijn om Linux op je systeem te willen hoor. Ik zou met alle liefde bijvoorbeeld Linux draaien op mijn laptop, als Adobe es over de brug komt. Maar dan vind ik Windows 7 nog steeds een heel fijn OS.

 4. Een opsteker voor de leveranciers die het al wel netjes regelden. Toen ik mijn laptop kocht kon ik, behalve uit verschillende hardware-opties, ook kiezen uit diverse verschillend geprijsde besturingssystemen waaronder een paar linuxsmaken en enkele windowsuitvoeringen. Geen besturingssysteem behoorde ook tot de mogelijkheden. In levertijd maakte het niet uit: twee werkdagen van besteling tot verzending.

  Daarnaast een belangrijke opsteker voor alternatieve besturingssystemen. Zodra er actiever een keuze wordt gevraagd, zodra explicieter wordt dat men betaalt voor onderdelen, kiezen mensen verrassend vaak voor alternatieven. Zie hoe het gegaan is na ontkoppeling van IE. Dat komt de creativiteit, innovatie en kwaliteit ten goede.

 5. Toch zie ik de noodzaak niet. Goed, misschien staat op 90% Windows voor geinstalleerd. Maar vergeet niet dat ook 90% van de gebruikers er uiteindelijk toch wel een of ander (meer of minder legale) versie van Windows er op zal zetten…

 6. Vaak wordt als juridisch argument gebruikt dat je de computer én de Windowslicentie hebt gekocht, een bundelverkoop of koppelverkoop dus.

  Het is eigenlijk maar zeer de vraag of er uberhaupt sprake is van koppelverkoop. Het OS kan gewoon gezien worden als een noodzakelijk onderdeel van een computersysteem. Je koopt toch ook geen televisie of smartphone zonder besturingssysteem.

   1. De software voor een TV of smartphone of andere electronica kan heel goed door een ander bedrijf gemaakt worden dan de hardware. Dat de software op een apparaat gelicensieerd wordt door een ander bedrijf is dus totaal geen probleem om onderdeel te zijn van een product. De software is gewoon een onderdeel van een systeem net zoals dat voor de hardwareonderdelen van diverse leveranciers geldt.

 7. Als ik een PC koop, dan kijk ik eigenlijk alleen naar de hardware die er in zit, en naar de prijs. Specifiek bij laptops zie ik dat laptops met Linux of zonder OS vaak duurder zijn dan windows-laptops; waarschijnlijk hebben de windows-laptops het voordeel van massa-productie, en is dit voordeel groter dan het nadeel van de licentiekosten.

  Ik heb nog niet naar Dell gekeken, maar eerlijk gezegd koop ik liever anoniem in een fysieke winkel. Ik heb reden om aan te nemen dat ik bij de NSA bekend sta als “extremist” (ik gebruik namelijk TOR), dus de kans bestaat dat ik “op maat gemaakte” hardware krijg, die ik liever niet heb. Bij anoniem winkelen in een fysieke winkel kan dat niet.

  Op een PC met voor-geïnstalleerde windows zet ik Linux erbij, waarna Linux mijn primaire OS wordt, en windows alleen nog voor een paar games nodig is. Op een PC zonder OS zou ik zelf een goedkope(*) windows en Linux installeren; op een PC met voor-geïnstalleerd Linux zou ik de voor-geïnstalleerde Linux verwijderen, omdat ik meer vertrouwen heb in een zelf-gekozen distributie.

  Er zijn tegenwoordig niet zo veel games meer die ik per sé wil spelen, dus voor mij wordt Linux-only aantrekkelijker. Daarmee wordt het ook aantrekkelijker om het licentie-geld van een voor-geïnstalleerde windows terug te vragen.

  (*) Je weet wel 😉

 8. grote verrassing voor computerverkopers

  Eindelijk. We hebben verkopers er vaak op aangesproken dat die informatie simpelweg gegeven moet worden. Ze hebben toch een plicht om de juiste prijsinformatie te te verschaffen. De klant wordt onjuist voorgelicht. Ze vonden het allemaal een heel slecht idee.

  Maar bundelt de computerboer wel? Dat doet toch de fabrikant, die verkoopt de hardware en software onder licentie. Probleem is dat je ook nog eens vooruit betaalt aan de verkeerde partij, je zou pas wat schuldig moeten zijn als je op Ja klikt bij de installatie, pas dan ga je een overeenkomst met Microsoft aan. Het zijn economisch en juridisch twee verschillende transacties. Dan moeten er ook twee prijzen zijn. Hardware en aftikken voor de software naar keuze. (Windows 100 euro, Linux gratis)

  Afgelopen decennium minimaal 5 computers met Windows Vista,XP en 7 gekocht en linea recta Windows software verwijderd, zonder uiteraard een cent terug te krijgen. 500 euro door de afvoer. Geen wonder dat Bill Gates miljoenen schenkt.

  Vergeet ook niet Microsofts hopeloze ondersteuning voor open standaarden op het internet de afgelopen 15 jaar , die webbouwers tot zoveel aanpassingen verplichtten dat de kosten van websites tot wel 40% hoger uitvielen. Microsoft heeft de wereld meer gekost dan Griekenland en de bankencrisis bij elkaar.

  Oplossing: – Verbied gekoppelde verkoop van hardware en software, tenzij de software vrij en open-source is en dus verwijderd / aangepast kan worden. – verbied proprietary software voor gebruik op het internet. Wees transparant, eerlijk en open.

  1. Maar bundelt de computerboer wel? Dat doet toch de fabrikant, die verkoopt de hardware en software onder licentie.

   Je gaat een overeenkomst aan met de computerboer dus die bundelt. Dat hij het ergens anders vandaan haalt, is zijn probleem, moet ie maar beter inkopen.

   1. De computerboer koopt een Acer in. Ongebundelde Acers bestaan niet, Acer heeft ons ooit verteld dat ze middels een afspraak met microsoft alleen gebundelde computers verkopen in Nederland. Kan de computerboer hoog en laag springen.

    In de voorwaarden van Windows:

    Door de software te gebruiken gaat u akkoord met deze voorwaarden. Indien u niet akkoord gaat met de voorwaarden, mag u de software niet gebruiken. U dient in dat geval contact op te nemen met de fabrikant of installateur om te informeren naar het gehanteerde retourenbeleid. U dient zich te houden aan het beleid. Dit kan uw rechten beperken of vereisen dat u het volledige systeem waarop de software is geïnstalleerd retourneert.
    Waar staat verkoper/computerboer? En hoe is het mogelijk dat iemand zich dient te houden aan het beleid, terwijl die niet akkoord gaat? Wat voor regel is dat.
    LICENTIEVOORWAARDEN VOOR MICROSOFT-SOFTWARE WINDOWS 7 HOME PREMIUM Deze licentiebepalingen zijn een overeenkomst tussen u en · de computerfabrikant die de software bij de computer levert, of · de installateur van de software die de software bij de computer levert.
    Ook raar dat je blijkbaar moet kiezen met wie je de licentie hebt. Verkoper staat nergens genoemd, maar kan in sommige gevallen natuurlijk installateur zijn (MyCom huismerk)
    Als u updates of supplementen direct van Microsoft ontvangt, is niet de fabrikant of installateur, maar Microsoft de licentiegever.
    Blijkbaar heb je eerst een overeenkomst met de fabrikant, maar als Microsoft dan een update pusht (wie krijgt Windows updates via de fabrikant), is opeens Microsoft de partij met wie je de overeenkomst hebt. Of heb je dan een overeenkomst met Acer en alleen voor de updates met Microsoft?

    1. De computerboer koopt een Acer in. Ongebundelde Acers bestaan niet, Acer heeft ons ooit verteld dat ze middels een afspraak met microsoft alleen gebundelde computers verkopen in Nederland. Kan de computerboer hoog en laag springen.

     Hij hoeft niet te springen. Als de computerboer telkens geld terug moet geven bij de Acers dan heeft hij twee keuzes. Hij maakt Acers duurder dan de concurrent (waar het inmiddels wel kan) of hij zegt tegen Acer dat hij geen Acers meer verkoopt totdat ze ongebundelde versies gaan verkopen. Dan heeft Acer ook twee keuzes, of de NL/EU markt verlaten of gewoon ongebundelde versies verkopen. Ik vermoed dat ik weet wat Acer gaat doen.

    2. Hoeveel consumenten begrijpen dit nog? Je zoekt een mooi apparaat uit (met Windows volgens de sticker op het apparaat), gaat een koopovereenkomst aan met de winkel, en daarna wil je Arnouds blog kunnen lezen. Vervolgens blijkt er een overeenkomst nodig met de fabrikant en/of de installateur? (wie is dat uberhaupt?), en uiteindelijk is er nog een overeenkomst met Microsoft nodig en moet je daarbij ook de nodige gegevens verstrekken. Grrr… Ik heb het blog eerst nodig om de wirwar van overeenkomsten enigszins te kunnen begrijpen 🙂

   2. Je gaat een overeenkomst aan met de computerboer dus die bundelt. Dat hij het ergens anders vandaan haalt, is zijn probleem, moet ie maar beter inkopen.

    Computerboer verkoopt jou laptop MET windows. Deze kan ook stellen dat Windows onderdeel uitmaakt van het product wat aan wordt geboden. Als jij geen windows wil kan je ook besluiten om het product niet te kopen.

  2. Oplossing: – Verbied gekoppelde verkoop van hardware en software, tenzij de software vrij en open-source is en dus verwijderd / aangepast kan worden.

   Dan kunnen er dus geen smartphones, tablets, televisies, printers, en auto’s meer verkocht worden aan mensen die geen operating system kunnen installeren. Onwenselijk en bovendien onwerkbaar.

   1. Dan kan je toch gewoon een telefoon/printer verkopen met geïnstalleerd open source OS. Kan iedereen gelijk kijken of er backdoors of andere spionagesoftware in verstopt is.

    Via een jaarverslag leg je toch ook verantwoording af, en je bent transparant over de ingrediënten in de jam doordat je E-nummers op het etiket moet vermelden. Waarom niet transparant zijn over software?

   2. Tuurlijk wel, er wordt toch niet gezegd dat er geen OS meer verkocht mag worden, alleen geen verplichte koppel verkoop.

    Dus TV € 569, software € 30,- samen € 599. Speciale aanbieding, nu gratis software erbij!

    Wat mij betreft zou het voor alles mogen gelden waar software op zit. Vrijwel niemand zal een wasmachine zonder software kopen en waarschijnlijk zal de software gratis zijn.

    Overigens is het dan wel zo dat je twee verschillende dingen koopt en als je de bundel koopt (product + software) dan mag je die software dus ook gebruiken zoals je wilt. Dit om te voorkomen dat de software altijd gratis is maar stiekem toch verwerkt in de prijs van het product (zoals nu bij laptops).

  3. – Verbied gekoppelde verkoop van hardware en software, tenzij de software vrij en open-source is en dus verwijderd / aangepast kan worden.

   Verbied dat er toetsenborden gekoppeld mogen worden meegeleverd met computers tenzij het toetsenbord aantoonbaar een gratis onderdeel was van de computer.

   Het is belachelijk dat toetsenborden zo maar worden meegeleverd. Je kunt zelfs geen laptop vinden zonder toetsenbord. Dat beperkt ook de concurrentie want ik kan niet even goedkoper een laptop kopen in duitsland omdat die een rare toetsenindeling heeft.

   En hoe zit dat met computerschermen….

 9. De Windows-tax lijkt ook deels een regionaal verschijnsel te zijn. Zo zijn in Duitsland een minderheid van de notebooks beschikbaar zonder OS c.q. met Linux. (Bij twee grote webshops betreft het 162 van de 1267 notebooks en 111 van de 840, waarbij opgemerkt moet worden dat de meeste modellen tweemaal voorkomen: met en zonder Windows.) Het gaat hierbij om modellen van grote fabrikanten als Acer, HP, Levovo en MSI.

 10. Maar waar je heus genoeg leveranciers kunt vinden die je losse systeemkasten willen verkopen, is het aantal leveranciers dat Windowsloze laptops verkoopt tamelijk beperkt. Waarom toch? Is het een inschatting uit de praktijk dat nietwindowswillers een te kleine groep is? Koopt men in bij groothandels die dat denken? Is deze markt niet interessant?

  Ik denk dat dit met het oog op de verkoop van bijkomende software gebeurt. Waar bij Linux de standaardsoftware meestal open-source (en gratis) is, is het bij Windows veel eenvoudiger om lucratieve softwarepakketten bij nieuwe computers te verkopen, zoals virusscanners en office-pakketten, bij voorkeur natuurlijk met een abonnement.

 11. Overigens is het zeker niet zo dat de softwarelicentie bij gekoppelde verkoop het toelaat om geld terug te krijgen hiervoor. (Dit zou ik een beter alternatief vinden dan de softwareloze verkoop van computers.) Dit is alleen mogenlijk bij de volledgie softwarelicentie. Computers mét Windows voorgeïnstalleerd krijgen echter de OEM versie van Windows mee, en in die licentie wordt dit expliciet uitgesloten.

  Ik vind het wel jammer (ikzelf wilde geen Windows hebben op mijn laptop) maar wel logisch, net als je als consument ook wenst dat je TV of tablet met software komen en de wed sluit daar mooi op aan. Dat in Duitsland Linuxlaptops een stuk meer worden aangeboden is slechts een kwestie van vraag en aanbod. ‘Wij’ moeten ze kopen en dan volgende die computerfabrikanten echt wel.

 12. Formeel is zo’n arrest geen jurisprudentie bij ons maar omdat de uitspraak gebaseerd is op Europese regels, kun je het wel degelijk als argument gebruiken. Nu nog iemand die het wil proberen.

  Kudo’s voor die Italiaan, maar dit lijkt mij een hoop tijd en moeite voor een refund van EUR 140,00. Ben bang dat er zo een verschil blijft tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.

 13. Microsoft heeft zo’n machtspositie en mocht om die reden geen Internet Explorer bundelen met Windows.

  Ik moet hier toch eerlijk bij zeggen dat ik nog nooit een pc met Windows aangeschaft heb waar geen IE bij zat. Zou ik ook niet willen. Niet omdat IE nou zo’n fijne browser is, maar je moet toch érgens beginnen. Want hoe downloadt je iets zonder browser? Ik kan dat wel, maar de meeste lieden niet 🙂

  Dus ik weet niet van wie ze dat niet mochten, of waar ze dat niet mochten, of van wanneer tot wanneer ze dat niet mochten… Maar ze doen het dus toch.

 14. Nu wordt er hard geroepen over alles los verkopen en keuzevrijheid. Dat vind ik mooi, leuk en aardig. Maar uiteindelijk zou dit kunnen betekenen dat het OS er pas in de winkel op kan worden gezet. Dit zal met zich meenemen dat de pc die aan wordt gekocht uiteindelijk duurder wordt. Het losse OEM pakket is namelijk een stuk prijziger dan de hier genoemde euro 75 (zonder bronvermelding) voor een OEM die af fabrikant wordt geinstalleerd. Dit terwijl het percentage pc’s wat een ander besturingssysteem dan windows draait hier in de regio niet ontzettend groot zal zijn..

  Dan nog even dit: als je een ander OS dan het meegeleverde wil kunnen installeren, dan ben je vaak nog afhankelijk van fabrikanten om de nodige drivers te leveren. Dat valt soms toch wel wat tegen.

  1. Het losse OEM pakket is namelijk een stuk prijziger dan de hier genoemde euro 75 (zonder bronvermelding) voor een OEM die af fabrikant wordt geinstalleerd. Dit terwijl het percentage pc’s wat een ander besturingssysteem dan windows draait hier in de regio niet ontzettend groot zal zijn..

   Ik zie niet in waarom een OEM-pakketje meer zou moeten kosten dan 1 euro (voor de fabrikant). Natuurlijk moet de winkel met een zonder-prijs en een met-prijs moeten gaan werken. Waarom dat lastig zou zijn, is mij niet helder.

   Dat is natuurlijk niet de enige mogelijkheid. De laptop kan voorgeinstalleerd kunnen worden met een 14-dagen probeerversie en kan zichzelf verwijderen wanneer de koper geen geldige licentie erbij heeft. (En als Microsoft zelf probeerversies van zijn OS ter download aanbiedt, lijkt me dit geen probleem.)

  2. Het losse OEM pakket is namelijk een stuk prijziger dan de hier genoemde euro 75 (zonder bronvermelding) voor een OEM die af fabrikant wordt geinstalleerd

   Losse OEM licentie kost 60 euro voor een student en 80 voor een standaard versie van Windows 8.1 De duurdere retail versie van Windows 8.1 kost zelfs al onder de honderd euro: https://www.megekko.nl/product/952063/

   OEM versies van Windows 8.1 die zijn voorgeinstalleerd door fabrikanten kosten naar schattingen tussen de 0 en 50 euro aan licenties afhankelijk van de versie en het volume van afname van een fabrikant.

   1. Maar waar je heus genoeg leveranciers kunt vinden die je losse systeemkasten willen verkopen, is het aantal leveranciers dat Windowsloze laptops verkoopt tamelijk beperkt. Waarom toch? Is het een inschatting uit de praktijk dat nietwindowswillers een te kleine groep is? Koopt men in bij groothandels die dat denken? Is deze markt niet interessant?

    OEM versies van Windows 8.1 die zijn voorgeinstalleerd door fabrikanten kosten naar schattingen tussen de 0 en 50 euro aan licenties afhankelijk van de versie en het volume van afname van een fabrikant
    Blijkbaar heeft Microsoft ooit gezegd: Acer, als je alleen maar computers met Windows verkoopt kost de licentie 20 euro, anders 50 euro. Dan is het rekensommetje snel gemaakt.

    Overigens zou het toch de schijn van prijsdumping hebben als Microsoft iets voor zowel 50 euro als 0 euro verkoopt.

    1. Waarom toch? Is het een inschatting uit de praktijk dat nietwindowswillers een te kleine groep is? Koopt men in bij groothandels die dat denken? Is deze markt niet interessant?

     Ik denk wel dat dat het probleem is. Sowieso is de markt van linux gebruiker heel klein en zelfs de linuxgebruiker willen voor het grootste deel wel een Windows laptop in een dual OS configuratie. Veel linux gebruikers zijn bovendien ICT’ers van beroep die vaak een laptop van de zaak hebben. De vraag naar laptops zonder voorgeinstalleerd OS is waarschijnlijk niet meer dan 0,2 tot 0,4% van de markt. Bijzonder laag dus. En het aanbod zal wel ook in die orde van grootte zijn.

     1. Sowieso is de markt van linux gebruiker heel klein

      Hoe kom je daar bij? Android is Linux gebaseerd, de meeste thuisservers (NAS) draaien op Linux, internet servers, routers, en zelfs TomTom’s. Linux is juist het meest gebruikt..

      Voor desktops en laptops is het anders. Dan kan je zeggen consumenten blieven Linux niet, of je kan zeggen Microsoft heeft een dikke vinger in de pap en zijn marktmacht misbruikt, door bijvoorbeeld fabrikanten fikse kortingen te bieden wanneer ze alleen computers met Windows OS op de markt brengen. Waarom heeft Microsoft boetes gekregen van ruim een miljard euro? Omdat ze fout geparkeerd hebben?

      Zelf vinden we Linux een bevrijding boven Windows: makkelijker programma’s installeren, makkelijker updaten, en vooral door verlost te zijn van half werkende voor-geïnstalleerde programma’s als firewall, virusscanners, malware jagers en andere programma’s die continu met pop-ups naar upgrades (en geld) hengelen.

      Een aantal mensen ge-upgrade van XP naaar (X)Ubuntu. Iedereen blij, met gesloten portemonnee een snellere PC.

      Maar ja, als je in de winkel geen keus hebt, de verpakking zegt dat alleen Windows werkt, en je ook nog eens software moet verwijderen van en gloednieuw apparaat. Dat is toch een barrière (brug te ver) voor de meeste consumenten ?

      Wat is mis met een OS op een USB stick, die je in een nieuwe PC steekt? Heb je gelijk een back-up, in plaats van dat hopeloze ge-emmer als je harddisk het begeeft en je toch je Windows wil behouden.

      1. Waarom heeft Microsoft boetes gekregen van ruim een miljard euro? Omdat ze fout geparkeerd hebben?

       De boetes van de EU die Microsoft gekregen heeft hebben vooral betrekking op het vrijgeven van serverprotocollen van hun fileservers domainserves, echangeservers en active directory servers. Slechts een klein deel van de EU boetes had betrekking op windows clients voor gebruikers en dat ging dan nog alleen over de media player in windows.

       Dus niet omdat ze Windows OEM versies leveren aan fabrikanten die computers produceren

       1. Exact. Microsoft heeft dus in ieder geval op ander vlakken geprobeerd de concurrentie uit de markt te drukken. Je vergeet trouwens de half miljard boete voor het dwarszitten van concurrentie op het Windows desktop-platform.

        Kijk ook naar Microsofts Activex oplossingen voor Zuid Korea. Een ramp.

        Of naar bedrijven die niet van Explorer 6 afkomen. Door ex-werknemers van Microsoft is een bedrijf opgericht om tegen betaling bedrijven te helpen om naar een modernere browser over te stappen. Blijkbaar is het indertijd zo ontworpen dat het alleen maar op Microsoft Explorer 6 draait en niet op browsers van de concurrentie (en ook niet op nieuwe browsers van MS)

        De producten van Microsoft lijken wel drugs. Je moet betalen om eraan te komen en betalen om eraf te komen.

  3. Dan nog even dit: als je een ander OS dan het meegeleverde wil kunnen installeren, dan ben je vaak nog afhankelijk van fabrikanten om de nodige drivers te leveren. Dat valt soms toch wel wat tegen.

   Je kan als fabrikant natuurlijk best zeggen dat de machine gemaakt is om te werken met Windows en dat daar drivers voor bij zitten. Als je het koopt zonder Windows, is het natuurlijk wel je eigen verantwoordelijkheid om het werkend te krijgen (bijv met OS drivers). Zolang de fabrikant maar geen drempels op werpt om de hardware ook te laten werken met andere OS’en.

   1. Dit is ook een moeras: Windows gecertificeerd.

    Wel eens opgevallen dat op verpakkingen vaak staat: Systeemeisen: Windows Vista, 7 etc Terwijl het prima werkt met Linux. Is dat geen misleiding?

    Microsofts beleid is/was ook enorm milieu-onvriendelijk, omdat drivers altijd los bij accessoires geleverd moeten worden.

    Koop een Wifi-adapter ter grote van een nagel. Zit altijd in een enorme verpakking met mini-cd met verouderde Windows driver. Al die meuk smijt je gelijk weg, enorme verspilling, alleen maar om op elke verpakking een Window logo te krijgen.

    1. Dat kun je Microsoft niet aanrekenen. Het zijn de fabrikanten die denken dat ze daarmee de consumenten laten denken dat het wel goed komt met hun Windows-ondersteuning (hoe brak drivers ook kunnen zijn – in het bijzonder voor Wi-Fi kaarten, dus mooi voorbeeld :P)

     Ik weet niet in hoeverre dit een beleid van Microsoft is, maar het zijn uiteindelijk de fabrikanten die een doosje om een product heen maken. Maar ook: het is aan jou om dat dan netjes te recyclen.

     Alleen die driver-cd’s daar moeten we es vanaf.

     1. Dat is de vraag. Misschien moeten bedrijven, willen ze Windows Gecertificeerde producten leveren, juist een fysieke driver bijleveren, en ook een Windows logo op de verpakking vermelden. Elke logo-vermelding is toch reclame lijkt me, en dus is een verpakking voordelig voor Windows. Microsoft heeft die toeleveranciers gezien het marktaandeel van Windows toch in een soort houdgreep. Zonder Windows-gecertificeerd te zijn werkt het niet in Windows, en verkoop je niks, en om Windows gecertificeerd te zijn moet je voldoen aan door MS gestelde eisen.

      Of daar misbruik van gemaakt is? Het zou zo maar kunnen. Wat ons opvalt is dat altijd de goedkoopste produkten in winkels alleen Windows Gcertificeerd zijn, en duurdere devices soms ook OS en Linux support bieden. Terwijl bijna alles wel onder Linux werkt.

      1. Het is Microsoft niet aan te rekenen dat ze een succesvol certificeringsprogramma hebben. Het staat de Linux community vrij om fabrikanten te benaderen en hen over te halen om hun producten te certificeren voor Linux of voor een specifieke distro, waarna die een pinguïn of rood hoedje op hun verpakking mogen plaatsen.

       Waarom gebruik je structureel “wij” en “ons” ? Toch geen pluralis majestatis hoop ik?

       1. pluralis modestiae.

        Dat het milieuonvriendelijk verpakt wordt lijkt een feit, waarom is de vraag? Misschien ligt dat aan de afspraken die gemaakt worden.

        Waarom zet Acer Acer raadt Windows aan. op al hun sites. Dat is toch een deal, dan zijn er toch afspraken gemaakt. Het gaat er niet om dat op de verpakking staat dat het werkt met Windows, maar staat dat het alleen maar werkt met Windows (requirements)

    2. Een van de problemen is natuurlijk dat er geen Linux is maar dat er heel veel smaakjes zijn. Als je zegt dat het onder Linux werkt en net dat ene smaakje doet vervelend dan heb je een probleem als fabrikant. Ook het feit dat Linux (althans mijn Ubuntu) elke 6mnd met een nieuwe versie komt helpt misschien niet mee. En je kan er natuurlijk opzetten dat de LTS versie ondersteund wordt maar de meeste particulieren draaien die volgens mij toch niet.

     1. Ik vind LTS anders wel prettig: het is zo’n gedoe om elke 6 maanden je systeem weer overhoop te gooien, en maar moeten hopen dat je tevreden bent met de nieuwste user interface wijzigingen. Het is het gewoon niet waard: meestal krijg je niet echt belangrijke nieuwe functionaliteit in zo’n release.

      Ik draai nu trouwens Debian stable. Loop ik waarschijnlijk nog wat verder achter dan Ubuntu LTS, maar dat stoort me niet zo.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.