Bescherming van een handelsnaam op internet

Dat een merknaam beschermd is, weten de meeste mensen wel. Maar ook de handelsnaam, de naam waaronder iemand zijn onderneming drijft, is beschermd. Zo’n handelsnaamrecht is een bijzondere eend in de intellectuele eigendomsbijt: er zijn geen eisen dat de handelsnaam uniek, nieuw of onderscheidend is. Het feit dat je jezelf “Slagerij Piet” noemt, is genoeg om bescherming voor de handelsnaam “Slagerij Piet” te krijgen. Als er dan het risico op verwarring bestaat bij klanten, moet die andere Piet ophouden zijn slagerij ook “Slagerij Piet” te noemen.

Slager Piet hoeft daar niets voor te doen. Registratie van de naam is niet verplicht voor deze vorm van bescherming. Wel is de handelsnaam geografisch beperkt. Slager Piet in Eindhoven kan niets doen tegen slager Piet in Amsterdam (of omgekeerd).

Toevallig vroeg iemand me vorige week hoe dat nu uitpakte met handelsnamen voor webwinkels, en nu is er een vonnis waarin precies zo’n handelsnaamgeschil speelde. In principe zijn webwinkels niet beperkt tot een specifiek geografisch gebied, dus kan slagerpiet.nl dan optreden tegen slagerijpiet.nl?

In deze zaak ging het om de bedrijven Netline en Netlin, die allebei IT-gerelateerde producten verkochten via een webshop. De namen leken dusdanig veel dat er verwarring bij het publiek te verwachten was. In het vonnis werd geen aandacht besteed aan de vraag in welk geografisch gebied de bedrijven opereerden; kennelijk veronderstelde de rechter dat dat voor beide bedrijven heel Nederland was. Netlin moest dus het gebruik van die naam staken en bovendien de domeinnaam netlin.nl afstaan aan Netline.

Nou zou je nog kunnen zeggen dat “Netline” een redelijk unieke naam is voor een bedrijf, en dat Netlin dus beter had moeten opletten in het handelsnaamregister. Maar een handelsnaam hoeft niet uniek te zijn. In januari van dit jaar won Thuisbezorgd.nl bijvoorbeeld een zaak tegen Thuisbezorgen.nl. “Thuisbezorgd” is een volstrekt beschrijvende naam voor een bedrijf dat thuisbezorgt natuurlijk. Toch moest Thuisbezorgen ophouden met haar gebruik van die domeinnaam, omdat die verwarring stichtte met haar handelsnaam. Thuisbezorgen mocht de domeinnaam wel houden, maar alleen voor activiteiten gebruiken die anders waren dan die van Thuisbezorgen.nl.Thuisbezorgd.nl.

Arnoud

11 reacties

 1. Citaat uit bovenstaande blog: “Thuisbezorgen mocht de domeinnaam wel houden, maar alleen voor activiteiten gebruiken die anders waren dan die van Thuisbezorgen.nl.”

  Bedoeld zal zijn: “… anders waren dan die van Thuisbezorgd.nl”?

 2. Vraag: Iktart mijn praktijk Fysiotherapie kerckebosch in Zeist. Mijn conculega geeft aan dat hij (Fysiotherapie Hoge Dennen-Kerckebosch) wil dat ik mijn naam verander. Is dat noodzakelijk? Kan mij dit problemen geven? Moet ik veranderen? S.

 3. Twee bedrijven in dezelfde branche en in hetzelfde geografische gebied mogen niet dezelfde naam hebben. Hetzelfde geldt voor namen die verwarrend veel op elkaar lijken. Ik kan me voorstellen dat dat opgaat bij Hoge Dennen-Kerckebosch enerzijds en Kerckebosch anderzijds. Het lijkt me dus niet verstandig om met deze naam te gaan beginnen.

 4. De Kamer van Koophandel kan je inzicht geven in reeds bestaande bedrijsnamen, maar het kan altijd zijn dat er iemand net een paar dagen eerder was.

  Het punt is dat hetzelfde geografische deel (Kerckebosch) beide namen zit. Dat kan de indruk wekken dat de twee bedrijven aan elkaar verbonden zijn (bv. afdeling Hoge Dennen en hoofdkantoor). En dat mag niet.

 5. vraag; ik heb moeten constateren dat een concurrent mijn dienst die uniek is (de enige) nu ook aanbied op internet onder haar eigen handelsnaam en domeinnaam. Deze dienst en mijn winkelnaam gebruik ik in mijn bedrijfsvoering. In mijn Website, columns een artikel, socialmedia. Bovendien bezit ik ook de domeinnamen. Mijn handelsnamen staan bij kvk geregistreerd. Zij heeft ook nog letterlijk mijn tekst overgenomen van mijn site en zij is gestegen van pagina 3 naar pagina 1 onder mij. het enige wat ons onderscheidt is haar eigen handelsnaam/domeinnaam. Zij zit fysiek in flevoland en ik in amsterdam. Door internet vervagen fysieke grenzen. Ik heb het idee dat ze om de hoek zit met dezelfde naam voor dezelfde dienst. Ik ben al een tijd bezig om die naam op de kaart te zetten en zij lift behoorlijk mee en als mensen van mij gehoord hebben en mij zoeken op die naam weleens bij de verkeerde terecht kunnen komen.

 6. @ jeanine:

  Je stelt niet echt een concrete vraag, ondanks het eerste woord. Maar goed, je wilt neem ik aan weten wat je hieraan kunt doen.

  Ik ben zelf geen jurist, maar het lijkt me dat het klakkeloos overnemen van teksten een auteursrechten inbreuk is en niet kan.

  Maar afgezien daarvan mag iemand normaal gesproken natuurlijk best onder een andere naam en domeinnaam dezelfde dienst leveren. Per slot van rekening gebeurd dat zoveel (er zijn meerdere bakkers, supermarkten, webshops met electronica, advocaten enzovoorts). Een specifieke dienst is naar mijn idee niet beschermd. Bovendien, als ik je site bekijk, zijn de diensten die je aanbiedt op zich niet zo uniek. Hoogstens het totaalpakket en de manier van presentatie.

  Dus ik denk dat het enige wat je kan doen is zorgen dat ze jouw teksten niet gebruikt. In eerste instantie wellicht door haar daar op aan te spreken. En als dat niet helpt eventueel via juridische weg.

  Misschien heeft Arnoud hier nog wat aan toe te voegen.

 7. jeanine, tegen het aanbieden van een dienst die jij ook aanbiedt is juridisch niet veel te beginnen (concurrentievrijheid); je moet je maar onderscheiden door betere kwaliteit te leveren, te adverteren, etc. Je maakt mogelijk een kans waar het gaat om handelsnaaminbreuk (Zet eerst de feiten op een rij: welke namen, wanneer door jou geregistreerd, wanneer gebruikt; wanneer door je concurrent geregistreerd.) Neem een advocaat in de arm om de juridische mogelijkheden in kaart te brengen. Het letterlijk overnemen van een tekst kan auteursrechtinbreuk zijn, maar kun jij aantonen dat jij de oorspronkelijke auteur bent (of, dat de concurrent het overgenomen heeft). Dit is ook voer voor een jurist.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.