Opzeggen van een overeenkomst op afstand

Een lezer had een abonnement op een niet nader te noemen betaalwebsite genomen en wilde daar weer vanaf. De site eiste echter dat hij een papieren brief stuurde via aangetekende post om de overeenkomst op te zeggen. Maar mag dat eigenlijk wel?

Opzeggen van een overeenkomst is in principe vormvrij. Dat wil zeggen dat je op elke manier mag opzeggen, dus ook mondeling of per e-mail. Via de algemene voorwaarden kan het bedrijf strengere eisen stellen. Zo is het niet ongebruikelijk om te eisen dat je schriftelijk moet opzeggen, en vaak ook nog met een zekere opzegtermijn. Sommige bedrijven eisen zelfs een aangetekende brief, maar dat is al snel onredelijk bezwarend (art. 6:237 sub m BW).

Artikel 267 van boek 6 bepaalt dat als een overeenkomst langs elektronische weg is gesloten, hij tevens door een elektronische verklaring kan worden ontbonden. Zelfs wanneer is afgesproken dat je een stuk papier op de post moet doen. Het bedrijf kan niet in de algemene voorwaarden afwijken van deze wettelijke regeling, omdat deze net zo dwingend is als artikel 6:227a dat zegt dat het elektronisch sluiten van overeenkomsten rechtsgeldig is. Zie ook de Memorie van Toelichting bij de laatste wijziging van dit wetsartikel (pagina 60).

Natuurlijk kan het bedrijf nog wel steeds een opzegtermijn hanteren om de opzegging/ontbinding rechtsgeldig te laten zijn.

Arnoud

10 reacties

  1. Naar aanleiding van bovenstaande: als het bedrijf waar ik mijn website gehost heb (>9 jaar geleden online aangeschaft) eist dat: 1. de opzegging schriftelijk plaatsvindt — middels speciale formulieren — en 2. vergezeld van een kopie van mijn paspoort, is dat dan onredelijk bezwarend?

  2. Martijn, heb je (schriftelijk) bericht van ontvangst van je opzegging? Een emailtje met daarin de procedure is goed genoeg.

    Stuur een briefje terug met “uit Uw email/brief van [datum] blijkt dat U mijn opzegging op [datum] in goede orde ontvangen hebt. Hoogachtend ….”

  3. Ik stuurde een mailtje “hoe kan ik opzeggen?” en kreeg als antwoord dat het zo moest. Ik weet nog niet zeker of ik het onredelijk bezwarend vind, maar ik denk het wel. (Uiteindelijk zal ik het formulier gewoon invullen, paspoort invullen en opsturen. Maar wellicht met een aantekening erbij.)

  4. Martijn, vroeger was het vaak zo dat je je wel online kon aanmelden, maar dat je vervolgens formulieren kreeg die je per post of per fax moest opsturen. (oa de sidn wilde een schriftelijke vrijwaringsverklaring voor de domeinnaam). In dat geval zal de overeenkomst niet langs elektronische weg gesloten zijn, en kun je dus ook niet verlangen dat je die elektronisch kunt opzeggen. Maar ik weet niet of je na >9 jaar nog kunt nagaan hoe het destijds gegaan is.

  5. Nee, ik weet het inderdaad niet zo precies meer (al vermoed ik van niet, en het domein staat ook gewoon op hun naam zoals toen gebruikelijk was), maar het was een algemene reactie die nergens melding maakte van mijn specifieke situatie.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.