Hoe word ik rijk met mijn idee?

Een lezer vroeg me:

Ik heb een idee bedacht dat volgens mij echt super origineel en waardevol is. Het moet alleen nog worden uitgewerkt. Dus nu dacht ik, ik laat het vastleggen en dan kan ik het verkopen voor veel geld. Maar wat is de beste manier, en hoe promoot ik het idee?

Deze vraag, in diverse varianten, krijg ik zo ongeveer elke week de laatste tijd. Ik snap waarom mensen het vragen, maar ik ben toch wel erg skeptisch over de achterliggende gedachte.

Een idee heeft op zichzelf nul waarde, hoe origineel of creatief het ook is. En nee, een depot voegt daar niks aan toe. Van een idee naar een uitgewerkt concept kost een hoop tijd en geld, en het is en blijft een open vraag of dat concept ook echt een succes gaat worden. In de situatie van de vraagsteller worden alle risico’s in feite bij de koper gelegd, en die mag daar nog geld voor betalen ook. Ik zie werkelijk niet in waarom dat een aantrekkelijke deal is.

Als je je idee uitwerkt, dan ligt er een concreet iets waar potentiële kopers wat van kunnen vinden. Het kan dan zeker een commercieel aantrekkelijke deal zijn om te betalen voor die uitwerking, want dat spaart je tijd en geld die je anders nodig had gehad om die uitwerking zelf te maken.

Rijk worden van een idee alleen kun je dus wel vergeten.

Arnoud

23 reacties

 1. Maar goed, wat als het idee nu iets softwarematigs betreft? Stel, ik als software engineer bedenk een goed idee voor een nieuw soort software. Een variatie op Twitter of zoiets. Er van uit gaande dat mijn zaken met mijn huidige werkgever duidelijk zijn geregeld en mijn werkgever hier dus geen aanspraak op kan maken, hoe moet ik dan verder?

  Tja, als software ontwikkelaar dien je dan het idee eerst verder uit te werken. Het begint eerst met een beschrijving in grote lijnen van wat het systeem moet gaan doen. Daarna begin je met het beschrijven van de diverse functionele onderdelen zonder hierbij al te technisch te worden. Dan kun je vervolgens de belangrijkste technische onderdelen in elkaar zetten totdat je iets hebt wat je idee kan demonstreren. En als je dan een complete “ontwikkel-cyclus” hebt doorlopen, heb je iets wat je bij potentiele kopers kunt aanbieden, waarbij je ze het gehele traject kunt demonstreren.

  Alleen is er nog een ander probleem. Het is erg lastig om een idee te patenteren. Dus als je je idee bij iemand anders voorlegt dan bestaat de kans dat ze er mee vandoor gaan. Daarom is het handig als je het gehele traject al uitgewerkt hebt, zodat je alvast een voorsprong hebt. En deze voorsprong is meer geld waard dan het idee zelf. En natuurlijk bestaat de kans dat je een patent op je idee krijgt, al kan dat even duren. Een patent moet je daarnaast blijven verdedigen en anderen zullen proberen aan te tonen dat jouw idee niets nieuws is. Dat iemand anders het al eerder heeft bedacht. En dan eindig je met een idee dat geen waarde meer heeft.

  Dus als je een goed idee hebt, probeer het dan eerst een complete uitwerking te geven tot een werkend prototype voordat je het probeert te verkopen. Als het hierbij gaat om software dan zijn de investeringen niet al te hoog en is het in principe mogelijk om zelf al een deel uit te werken. Met een UML modelling tool kun je het idee functioneel en technisch in mooie diagrammen uitwerken. Met Visual Studio of Delphi RAD Studio kun je ook nog een een “proof of concept” schrijven die de basis van jouw idee weergeeft. Hoeveel je zelf van dit project kunt uitvoeren en in hoeverre jij afhankelijk bent van anderen om het een en ander uit te werken hangt volledig af van je eigen kennis op dit gebied. Het loont dus om in ieder geval het een en ander te weten over UML en een beetje programmeer-ervaring kan ook geen kwaad.

  Overigens, als programmeur heb ik vaak te maken gehad met mensen met goede ideeen maar geen ervaring met hoe deze uitgewerkt moeten worden. Vaak wordt deze uitwerking zwaar onderschat, ten opzichte van het idee zelf. Mijn taak is het vooral om een idee zo snel mogelijk uit te werken tot iets bruikbaars. Wat ik daarbij vooral opmerk is hoe eenvoudig bepaalde details van een idee over het hoofd worden gezien. En dan vooral de presentatie van gegevens naar de gebruiker. Maar ook de convertie van gegevens tussen verschillende formaten of iets “eenvoudigs” als beveiliging.

 2. Als programmeur vind ik het volkomen normaal dat iemand met een idee niet meer wil betalen dan de werkzaamheden voor implementatie. Mijn irritatie is dat heel veel mensen met een “goed idee” juist de programmeur willen laten delen in het succes, dan wel het falen. Ik wil gewoon betaald worden voor m’n werk, en niet voor mijn inkomsten afhankelijk zijn van het succes van andermans idee. Misschien komt dat ook doordat ik de idee?n vrijwel nooit zo goed vind als de bedenker zelf, en de kans op commercieel succes vaak laag inschat…

 3. Wil je 100% van een kleine taart of een kleiner deel van een grote taart?

  De beste bescherming is het idee in de kast leggen. Je houdt dan 100%. Maar – van een h??l klein taartje.

  Je kunt het ook gaan uitwerken/ openstellen / delen. De taart wordt dan veel groter, want je maakt kans op succes. Maar je aandeel zakt onder de 100%.

  Sony heeft destijds gekozen voor bescherming van de MiniDisk. Een fantastisch product dat er al was v??r dat MP3 bestond, voor USB-sticks, v??r iPods. Maar door hun gesloten opstelling hebben ze 100% gekregen van een klein gebleven taartje.

  Philips (+ Sony !) heeft met de CD vanf het begin de zaak open gesteld. De CD is daardoor h??l groot geworden. Philips heeft een deel daarvan gekregen. Aanzienlijk m??r dan Sony voor z’n MiniDisk.

 4. @Arnoud, als programmeur vind ik het helemaal niet erg om per uur betaald te worden in plaats van mee te delen in de “winst” die een product kan opleveren. Want ik weet dat de persoon met een goed idee afhankelijk zal blijven van goede programmeurs. Als ik goed werk oplever dan zal hij mijn kennis en ervaring met het product niet kwijt willen. Ik word dan zelfs een onderdeel van het idee en draag in principe bijna geen financieel risico. Als het idee niet de gewenste winst oplevert kan ik altijd overstappen naar een andere opdrachtgever. Ik ben er niet van afhankelijk. Maar iemand die programmeurs niet meer betaalt dan de gemaakte uren heeft een grote kans dat ervaren programmeurs niet voor hen gaan werken. Dan is de kans groot dat ze een onervaren programmeur moeten aannemen en hun gehele idee op een fiasco uitloopt.

  Heb al vaak genoeg gezien hoe projecten stuk gingen doordat er onervaren programmeurs mee aan het werk gingen. Heb in enkele gevallen zelf nog redding moeten geven bij dergelijke projecten, en kreeg daar ook meestal weer een goede vergoeding of bonus voor terug. En vaak is dit weer een wijze les voor diegenen die dachten dat iedere idioot kan programmeren…

  Helaas zijn er vandaag de dag veel mensen die zichzelf voordoen als ervaren programmeurs. Je ziet hierdoor ook steeds vaker de nodige IT projecten falen, ook al is het idee zelf uitmuntend.

 5. @Branco: TV-show bedenkers: Het “Big Brother” concept.

  Delen in de winst? Als programmeur heb ik mijn vaste lasten en ik heb een salaris/uurloon nodig om rond te komen. Bij een marktconform uurtarief heb ik de luxe dat ik 20% op een spaarrekening kan zetten, dus een deel van mijn beloning in de vorm van een aandeel in het success van de onderneming krijgen is een optie voor me.

  1. Ben free Lance spel app,product en bordspel ontwikkelaar ,auteur heb een app uitgedacht voor blinden mensen,

   Uitleg: schut met je smartfone en hoor dag datum en tijd, heb nog tal van meerdere mooie app ideen, Huggy buddy app,mijn geheim,call me app etc.

   Heb ook een upgrade voor WhatsApp bedacht maar weet niet hoe ik dit kan aanbieden aan de makers van WhatsApp zonder dat ze het gewoon gebruiken zonder mij er voor te betalen.

   Heb een gebruiks artikel voor bij het spel skylanders computer game uitgedacht, maar hoe kan ik dit nu aanbieden bij Activision…

   Heb twee spel shows compleet uitgedacht maar weet niet wie ik moet benaderen hiervoor. The sound voice master The battle of the master chefs, Alles is compleet uitgewerkt, net zoals 2 New revolutions bord games. Peace commander Rederij tycoon

   Heb al wel twee boekjes geschreven die momenteel via mijn uitgeverij wereldwijd uitgebracht zijn, en via bruna en bol.com te bestellen zijn. Titel Uw Hemelse schatkamer Mobile SMS berichten meet-date-love

   Uieindelijk wil ik met mijn royalty’s die ik in 2017′ hoop te ontvangen gaan gebruiken om met alles te gaan knallen,

   Graag zou ik een eerlijk persoon als zaken partner willen hebben die met al mijn ideeën mij tot steun zou zijn,zodat al mijn uitgedacht ideeën die kleine ruwe diamanten zijn, wij samen deze kunnen slijpen tot heuse diamanten.

   Zou zelfs al mijn uitgedachte bordspellen willen omzetten tot app spellen.

   Hoop u een beetje te hebben ingelicht betreffende mijn probleem waar ik mee zit.

   Vriendelijke groet,

   Jos spelthuis,

 6. Goede ideeen zijn er zat in de wereld van Televisie. Ook in de wereld van het verhalen vertellen (boekschrijvers, filmproducers, etc.) zijn best veel nieuwe ideeen terug te vinden. Maar op een gegeven moment beginnen nieuwe ideeen wel een beetje op oude ideeen te lijken. En dan blijkt gewoon dat jouw goede idee al eerder is bedacht door iemand anders. Alleen, die ander heeft gefaald om het idee tot een succes uit te werken. En nu is het jouw taak om het idee tot een succes te maken. Als jij faalt, dan zal vroeg of laat iemand anders op hetzelfde idee komen…

 7. Grinnik, ik heb meer dan eens het “voorrecht” aangeboden gekregen om een “nieuw idee” op zijn beveiligingswaarde te toetsen en dat duidelijk op te schrijven (mijn vakgebied). Natuurlijk gratis van mijn kant uit, want het was immers een “brilliant nieuw idee”, waar ik in de gloed van dat idee alleen al mijn brood kon verdienen. Maar dan moest ik wel eerst een NDA tekenen die misschien het beste samen te vatten was als “ook al wist je het al, nu is het geheim en mag je er niets meer mee”.

  Ehm nee dank je. Vooral omdat je aan de beschrijvingen die je toch hoort, al weet dat ze een idee hebben dat helemaal niet nieuw is en waarvan je al herhaaldelijk hebt gezien waarom het niet werkt (qua beveiliging of qua commercie).

  Innovatie is hard werk. Het begint misschien met dat brilliante idee, maar het succesvol als een product/dienst in de markt zetten, dat is het moeilijke bloed-zweet-en-tranen werk. Als idee-hebber raad ik je zeker aan om er in te geloven, maar als je er niet het geld voor over hebt (of iemand anders zo ver krijgt dat er voor over te hebben), dan ben je er op zijn zachts gezegd nog helemaal niet.

 8. Mathfox, ik vermoed dat niemand slechts een idee verkoopt: je zult dan toch op zijn minst met een uitontwikkeld concept moeten aankomen.

  Maar inderdaad, in de TV-wereld verkoop je dat concept vervolgens, omdat je niet zomaar zelf een verkoopkanaal opzet.

 9. Branko, als programmeur ben ik gewend aan projecten waar tientallen programmeurs jaren aan werken… Als je een TV-concept weet te verkopen dat je met drie man in een week uitgewerkt hebt, zie ik dat als “Een idee”. (Er wordt in die branche waarschijnlijk net zo hard gewerkt als in de software-ontwikkeling, maar aan kortere projecten.)

 10. Laatst met een geheel werkend programma de boer op geweest. De mensen die je benadert blijken 0,0 interesse te hebben om het zelfs maar serieus te bekijken. Als je niet al tot hun kring behoort moet je ontzettend veel geluk hebben om aan de bak te komen. De mensheid (en met name de marketing mensen) worden steeds dommer.

 11. Een paar jaar geleden werkte ik voor een werkgever met twee hele mooie ideeen. Het ene idee betrof een applicatie waarmee facturen aan betalingen werden gekoppeld, zodat bedrijven die duizenden facturen per week moesten verwerken dit enorm snel konden doen, ook al had men bij de betaling enkele kleine fouten aangebracht in b.v. het factuurnummer of bedrag. Dat scheelde heel war werk voor personeel. Een ander goed idee was een pakket waarmee multinationals gewoon intern konden bankieren, wat erg handig is met internationale betalingen, waar de bank normaal erg veel geld voor rekent. De software zorgde ervoor dat als een vestiging in Nederland een betaling moest doen in America, dat een Amerikaanse vestiging deze betaling dan deed. Dan wordt het namelijk een locate betaling waar dus bijna geen kosten aan verbonden zijn. Door van al deze betalingen een goede boekhouding bij te houden konden bedragen tussen de internationale vestigingen tegen elkaar worden weggestreept en moest alleen nog de rest worden overgemaakt. Bij multinationals die maandelijks veel geld doorsluizen leverde dit al snel een voordeel op in de tientallen miljoenen per jaar. (En meer!)

  Beide zeer goede ideeen die goed werden uitgewerkt. Het bedrijf verdiende fors geld en mijn werkgever kreeg het te hoog in zijn bol. Hij liet een nieuw bedrijfspand bouwen en kocht een aantal andere kleine IT bedrijfjes op om zo genoeg personeel bijeen te krijgen om het nieuwe pand te vullen. (Er was eerst nog geen 40 man personeel.) Maar ja, bij het aankopen van die nieuwe bedrijfjes had het meeste programmeer-personeel weinig zin om mee te verhuizen naar een nieuw pand. Maar management verdiende lekker dus die gingen wel mee. Voor het nieuwe pand kwam opeens het halve bedrijf in de dagelijkse file terecht en al gauw verloor het bedrijf meer technisch personeel, plus een aantal verkopers. Maar ja, management verdiende nog steeds goed genoeg, wat uiteindelijk resulteerde dat iedere programmeur zijn persoonlijke manager had! Technisch gezien een onhoudbare situatie, want het product werd er niet beter van, maar al die managers bleven hun zakken maar vullen.

  Uiteindelijk ben ik er weggegaan voordat het bedrijf echt diep in de financiele put terecht kwam. Ze gingen bezuinigen en de helft van het lease-wagenpark werd ingeleverd. En natuurlijk waren het weer de programmeurs die hierbij als eerste hun auto verloren. Resultaat was dat het bedrijf met alleen managers overbleef en een half jaar na mijn vertrek was het failliet verklaard, waarbij de curator nog probeerde om de werknemers die nog wel in dienst waren te behouden in een poging een herstart te doen. Maar ja… Het ervaren personeel was weg en de managers presteerden niets en konden niets.

  Kortom, zelfs als je een goed idee hebt uitgewerkt tot een goed product, dien je toch nog voorzichtig te blijven met hoe je omgaat met je programmeurs. Je idee is alleen maar iets waard zolang je de technische kennis in huis hebt om het uit te werken.

 12. @Victor, dat is een bekend probleem wat ik als programmeur zelf ook heb ondervonden. Je idee uitwerken tot een werkend geheel geeft je alvast een voorsprong op de mogelijke competitie en geeft je alvast enkele mogelijkheden om het te patenteren. Maar daarna moet je het ook nog eens zien te kunnen verkopen en dat is net zo lastig. Maar goed, voordat je de huid verkoopt, zul je toch echt eerst de beer geschoten moeten hebben…

 13. Mijn ervaring is ook dat hoe lovender deze mensen hun idee aanprijzen, des te slechter de idee?n zijn. Gevalletje Dunning-Kruger wellicht.

  Ik kan niet zeggen dat “echt super origineel en waardevol” me echt hoopvol stemt. Hoewel ik vermoed dat die “lezersmail” is samengesteld uit (of ge?nspireerd op) meerdere mails.

 14. ” Juerd | – Mijn irritatie is dat heel veel mensen met een ???goed idee??? juist de programmeur willen laten delen in het succes, dan wel het falen. Ik wil gewoon betaald worden voor m???n werk, en niet voor mijn inkomsten afhankelijk zijn van het succes van andermans idee.

  ” Arnoud Engelfriet | – “Oh ja, dat is nog erger: wilt u het gratis doen en dan straks 50% van de winst krijgen. Nou, nee.”

  Interessant! Het business-model dat jullie willen is: eenmalig betaald krijgen voor je werk, en dan klaar. En jullie willen niet: delen in een eventuele toekomstige winst.

  Waarom vind ik dit interessant? Omdat het model dat jullie (terecht) zo krachtig afwijzen, juist het model is dat door het auteursrecht/de auteursrechtenorganisaties bij muziek juist verplicht is voorgeschreven! Bij een liedje, laten we zeggen het Smurfenlied, moet je tot in de eeuwigheid de componist blijven betalen voor zijn ongelofelijke uitbarsting van creativiteit. Wie suggereert ‘betaal die componist gewoon eenmalig uit, en klaar!’ wordt als cultuurbarbaar en ‘piraat’ neergezet.

  Arnoud, hoe kijk jij hier tegenaan? Zie ik deze tegenstelling juist?

 15. @Pieter H: daar had ik niet expliciet aan gedacht toen ik dit schreef, maar ik vind het wel een goede vondst. Waarom zou een programmeur per uur betaald worden en een fotograaf per kopie? Je doet werk, dat kost uren en daar laat je je voor betalen (of je spreekt een projectprijs af zodat je klant niet achteraf schrikt van de vele uren). Kun je daar niet van rondkomen, dan moet je jezelf nog eens achter de oren krabben.

  Het nadeel van dit model is natuurlijk dat foto’s en teksten duurder worden, omdat je nu in feite in 1 keer betaalt wat je anders over een periode van jaren betaalt. Een uitgever kan de kosten richting de auteur uitsmeren over alle jaren waarin het boek verkoopt, en moet als we dat kopietjesmodel afschaffen een bedrag ineens betalen.

 16. Niet alle programmeurs worden per uur betaald. Er zijn best veel free-lance programmeurs die per project worden betaald. Maar betalen per uur is vaak eenvoudiger, waarbij dan een bonus gegeven kan worden indien de programmeur het project binnen een bepaalde tijd weet af te ronden. In principe zou je een fotograaf met een digitale camera ook gewoon voor enkele uren in kunnen huren met de opdracht om zo veel mogelijk goede foto’s te maken. De klant kan dan later de foto’s digitaal bekijken en zo de fotograaf vertellen welke foto’s er in een foto-album opgenomen moeten worden en welke ze in het groot willen hebben. Overigens kan een fotograaf ook per uur betaald worden als het gaat om het bijwerken van foto’s. Voor mij is fotograferen een hobby maar een van de truken die ik gebruik is dat mijn camera is ingesteld om steeds 5 foto’s vlak na elkaar te nemen. Ik kan dan de beste foto van die vijf selecteren of beter, ik kan de beste foto nog iets verder verbeteren met PhotoShop om b.v. iedereen in een portretfoto naar de camera te laten kijken.

  Maar ik denk dat een deel van dit per uur/per foto betalen gewoon een historische achtergrond heeft. Zeker omdat een fotograaf een fysiek object oplevert terwijl de programmeur alleen een digitaal product maakt. (Maar digitale fotografie brengt fotograven al dichter bij programmeurs…)

 17. Zou graag wat informatie willen hebben,over wat voor iedee het geacsapteerd,of gepast zou zijn,,,ik heb namelijk bapaalde iedeeèn,reclamespotjes,en program´s,,met vriendelijke groeten Nordin A

 18. @Nordin, stap 1: Let op je spelling, ook als je online aan het posten bent. Een enkele spelfout is niet erg, maar wat je net hebt gepost zit dusdanig vol fouten dat anderen je ideeen misschien niet serieus zullen nemen. Er zal overigens best een reden zijn voor die spelfouten en als je dyslectisch bent kun je b.v. Microsoft Word gebruiken om de spelling te corrigeren van wat je schrijft. Een andere methode is het gebruik van een dicteer-recorder of memorecorder om je ideeen gewoon in te spreken in plaats van op te schrijven. Sommige van die dicteer-recorders kun je vervolgens in combinatie met spraakherkenning gebruiken om een leesbare tekst mee te produceren. Ik ben je niet aan het afkraken maar gewoon goed advies aan het geven. Een idee is, zoals gezegd, niets waard als je het verder niet uitwerkt of uit laat werken. Daarvoor zul je afhankelijk kunnen worden van andere mensen en die moeten gewoon goed gebruipen wat jij wilt. Want een idee hebben is niet genoeg. Je moet ideeen ook overbrengen aan anderen, en die anderen moeten eenvoudig kunnen begrijpen wat jouw idee is.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.