Moet je controleren of iemand minderjarig is?

minderjarigEen lezer vroeg me:

Naar aanleiding van de discussie over minderjarige forumleden vroeg ik me af: hoe kun je als forumbeheerder controleren hoe oud een lid is? Je kunt toch moeilijk zeggen: “Registreren is gratis,maar we willen wel even een kopie van je paspoort!” En wat gebeurt er als ik het niet controleer en de ouders erachter komen?

Je hebt gelijk, dat is bijna niet te controleren. In de praktijk gaat het meestal goed, omdat je er niets van merkt dat iemand minderjarig is. Een 14-jarige kan ook prima discussiëren op een forum of meedoen aan een spel. Als de ouders erachter komen, dan kunnen ze eisen dat zijn account wordt verwijderd, en dat moet je dan doen als beheerder.

Pas als er dingen betaald moeten worden (abonnementen, diensten etc) wordt het echt relevant hoe oud iemand is. Want als iemand nog geen 18 is, moeten zijn ouders toestemming geven voor die transactie, tenzij het volstrekt normaal is dat iemand van die leeftijd die transactie aangaat.

Een 14-jarige die Habbo-meubi, mobiel beltegoed of Runescape-punten koopt, kan dat doen zonder toestemming want dat is volstrekt normaal vandaag de dag. Maar als hij acht jaar is, denk ik dat de ouders het wel terug kunnen draaien. Al was het maar omdat Habbo zelf verbiedt dat je meedoet onder de 12 jaar zonder toestemming. Een webhostingabonnement bij een 14-jarige vind ik een twijfelgeval.

Een ander punt is publicatie van persoonsgegevens. Die 14-jarige kan dingen over zichzelf publiceren die de ouders niet online willen hebben. De ouders kunnen te allen tijde eisen dat die informatie eraf gaat, en kunnen vaak zelfs de site aansprakelijk stellen omdat het erop stond. Dit volgt uit de Wet Bescherming Persoonsgegevens, die hier erg ongenuanceerd streng over is.

Arnoud

9 reacties

  1. Hoi Arnoud, In de laatste alinea schrijf je dat de site zelfs aansprakelijk gesteld kan worden voor publiekatie, doch in een eerdere alinea geef je aan dat het voor een site-beheerder bijna niet te controleren valt of iemand nu wel of niet ouder is dan voorgeschreven? Dus dan vraag ik me af in hoeverre je het een site beheerder dan kunt aanrekenen dat die informatie er op is gezet door een 14-jarige?

  2. Dat vraag ik me ook af, Sjoerd 🙂 Dit is niet wettelijk geregeld, en in de praktijk steekt iedereen de kop in het zand lijkt me. Ik vermoed dat het vooral goed gaat omdat je voor zo’n aansprakelijkheidsstelling naar de rechter zal moeten en dat vinden veel ouders te duur. Of ze zijn bang dat hun kind dan op allerlei andere sites terechtkomt in het kader van nieuwsverslaggeving over die rechtszaak.

  3. Hoe kom je er als site-beheerder achter wie de ouders van een lid zijn? Kan ik claimen dat die “Arnoud Engelfriet” een jochie van 12 is waar ik de vader van ben, en dat ik zijn blogposts offline wil hebben?

    Om maar een aansprekend voorbeeld te noemen… 🙂

  4. Wat je zegt over publicatie van persoonsgegevens is volgens mij alleen juist als het gaat om zogenaamde bijzondere persoonsgegevens (die iets zeggen over ras, geloof, seksuele geaardheid, gezondheid). Daar is in de regel toestemming voor nodig, en bij kinderen onder de 16 komt daar de toestemming van de ouders voor in de plaats (art. 5 Wet bescherming persoonsgegevens). Dit artikel zegt niet dat voor elke verwerking van persoongegevens van kinderen onder 16 jaar toestemming van de ouders nodig is: alleen maar in die gevallen dat de Wbp altijd toestemming van de betrokkene eist. Het is dus ook niet juist dat voor deelname aan een forum de toestemming van een ouder nodig zou zijn.

  5. De grondslag voor de verwerking moet in artikel 8 Wbp gevonden worden, en in geval dit artikel 8 sub a is (toestemming) moeten de ouders de toestemming geven.

    Afgezien van artikel 8 sub a zie ik echter geen grond om persoonsgegevens te verwerken bij een forumlid. Dat het “noodzakelijk is voor de uitvoering van een overeenkomst” lijkt me niet, het feit dat het forum vraagt om die gegevens maakt die gegevens nog niet noodzakelijk. Subs c-e zijn evident niet van toepassing. En de noodzaak uit sub f gaat m.i. ook maar discutabel op; het Cbp vindt in haar richtsnoeren in ieder geval van niet.

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.