Je ex zet foto’s van je kind online, wat nu?

Een helaas veel voorkomende vraag:

Mijn partner en ik zijn gescheiden. Nu wonen de kinderen bij mij, maar hij (soms zij) is het daar niet mee eens en is een site (of een Hyve of een weblog) begonnen waarin hij zijn ongenoegen daarover spuit. Dat is tot daaraan toe, maar hij heeft er nu ook foto’s (soms filmpjes) van de kinderen bij gezet. Dat wil ik niet, zeker niet nu hij er allemaal rare teksten over hen bijzet. Kan ik daar als ouder iets tegen doen?

Persoonlijke gegevens over een minderjarige, inclusief hun naam en portretfoto’s, mag je alleen publiceren met toestemming van de ouders. Ja, ook als je zelf de minderjarige bent. En ja, al die kinderprofielen op Hyves, Habbo en elders schenden de privacywet. Maar dat terzijde.

Het probleem is hier dat de twee ouders nu verschillende opvattingen hebben: de ene ouder vindt het prima dat het kind met naam en gezicht op internet te zien is, en de andere wil het niet hebben. Als de publicerende ouder geen ouderlijke macht meer over het kind heeft, dan is het duidelijk dat deze fout zit als hij (zij) tegen de wil van de ouder-verzorger ingaat.

Het komt ook voor dat beide ouders formeel nog de gezamenlijke macht hebben over de kinderen. Dan is het vrees ik niet goed geregeld wat er moet gebeuren als de ene ouder toestemming geeft voor een publicatie en de andere deze weigert. De Wet Bescherming Persoonsgegevens houdt hier geen rekening mee, en ik kon ook niets vinden over deze problematiek in de jurisprudentie.

Op grond van het portretrecht zou je als verzorger wel iets moeten kunnen doen aan de foto’s: het privacybelang van het kind is evident, en er is weinig tot geen rechtvaardiging te bedenken waarom je bij zo’n protestsite een foto van je kind moet laten zien. Die foto’s of films zijn dus wel weg te krijgen. Maar de naam en leeftijd en dergelijke? Dat wordt heel erg moeilijk vrees ik.

Dit zijn van die zaken waar je eigenlijk geen juridisch antwoord op zou willen hoeven geven. :S

Arnoud

22 reacties

 1. Hyves gebruikersvoorwaarden: Door deze gebruiksvoorwaarden te accepteren, garandeer je dat je zestien (16) jaar of ouder bent of toestemming hebt van je ouders of voogd voor het aanmaken van een account.

 2. @Pieter, en dat is juist het probleem. De ene ouder vindt het geen probleem terwijl de ander tegen is. Welke wil, en dus recht, prevaleert?

  Ik zou als ouder die tegen dergelijke publicaties is de websites in kwestie aanschrijven met de melding dat betrokkene minderjarig is en dat de ouder geen toestemming geeft voor de openbaarmaking van de foto’s van de minderjarige. Ik verwacht dat websites als cu2, hyves etc de gok niet wagen en de boel verwijderen om problemen te voorkomen. Ik ben van mening dat de belangen van het kind hierin zwaarder wegen en het kind in deze beschermd dient te worden. Een probleem is het wel want welk kind kan er nog op school komen zonder online identiteit?

 3. Volgens mij is het redelijk eenvoudig vast te stellen of de publicatie van de gegevens van het kind rechtmatig is, wanneer ??n ouder dit niet goed vindt en de ander wel. Toestemming is een positieve formulering, dus zodra er ??n wettelijk vertegenwoordiger (ouder of voogd) is die de toestemming voor publicatie van de gegevens van het kind geeft (of deze zelf publiceert), dan lijkt mij de publicatie rechtmatig. Uiteraard mits de belangen van het kind niet worden geschaad.

 4. Je wilt niet weten hoeveel ouders via internet ruzies en voogdij- / gezagskwesties uitvechten omtrent de kinderen en de kinderen daarvoor ook gewoon gebruiken.

  Wij vragen altijd wie het ouderlijk gezag heeft. Als beide ouders dit hebben dan vangen ze bij ons bot en dienen ze het zelf uit te vechten. Als een der ouders aan kan tonen dat de andere ouder (die de foto’s heeft geplaatst) geen gezag (meer) heeft dan verwijderen we de foto’s. Als men niet bereid is om bewijs te leveren dan gaan wij er vanuit dat de ouder die de foto’s heeft geplaatst hiertoe gerechtigd is.

 5. hallo, ik heb een vraag.

  mijn dochter gaat zeer spoedig op vakantie met haar vader naar een camping, nu is me via mijn dochter van 9 ter ore gekomen dat er een cameraatje op haar slaapkamer is geplaatst. tegen haar is gezegt dat is voor de dieven….. en als ze in haar blote billejtes loopt zouden er net als in de sims blokjes voor komen te staan…. we weten allemaal dat blokjes bijgewerkt worden natuurlijk. ook ben ik de hoofdverzorgende, en tegen mij is niets gezegt of gevraagd over het filmen van de slaapkamer op vakantie??? mag dit zo maar? het zit me niet lekker dit is geen recreatie film….

 6. bedankt voor uw reactie.

  mijn ex man heeft mijn dochter erkent, maar ik heb nooit getekend oor ouderlijk gezag, het gaat hier niet om de biologische vader. we zijn wel 5 jaar getrouwd geweest misschien dat hij daardoor automatisch ouderlijk gbezag heeft gekregen dat weet ik niet

 7. dit is geen reactie, maar een vraag! Mijn schoonfamilie maakt filmpjes van foto?s en zet deze op youtube. Op deze foto?s zijn ook onze 3 kinderen te zien. Wij willen absoluut niet dat onze kinderen op youtube te zien zijn, maar hebben geen contakt meer met mijn schoonfamilie. Staan wij in ons recht als we willen dat dit wordt verwijderd?

 8. mijn dochter word met foto en al op de hyves van de nieuwe vriendin van har vader gezet. haar vader heeft hier geen mening over en ik vind dat niet nodig. het is mijn kind en iet die van haar. moet ze er zelf maar 1 produceren. omdat zij zegt dat zij ook een beetje haar moeder is. ik heb al een aantal keer vriendelijk gevraagd om dit niet te doen. dan waren de foto’s in ene weer verdwenen en even later stonden ze er weer. voor de zoveelste keer. vandaag kreeg ik een tip dat er weer foto’s van mijn dochter op stonden. ik weet niet wat ik moet doen. als ik er iets over zeg rent ze met een veel erger verhaal naar mijn ex toe. nog net niet jankend. en dan heb ik t weer gedaan. ik probeer mijn kind te beschermen. wat moet en kan ik hier aan doen? heeft iemand een tip of wijze raad?

 9. het dochtertje(4 jaar) van mijn zoon staat met de vriend van zijn ex vriendin als profielfoto op hyves,publiekelijk. Deze ex schoondochter en haar nieuwe vriend zijn beide verslaafd.mijn zoon kan door deze parasieten niet eens meer zijn kind zien. Gelukkig is ze nu voorlopig veilig ondergebracht bij familie in het buitenland.Het kleine meisje heeft heel veel ellende en mishandeling meegemaakt,mijn zoon is totaal gebroken,en toch mag de foto op hyves? Ze hebben nu nog gezamelijk gezag over het meisje.Een ieder kan die foto zien,het is een kleine stad waar mijn zoon woont.Dit is toch misselijkmakend? Wie kan mij vertellen wat te doen om die foto en de verdere ellende over het kleine meisje te laten verwijderen. vriendelijke groet ,een hele bezorgde oma

 10. Ik heb bijna hetzelfde probleem als nona. Maar bij mij gaat het om de nieuwe vriendin van mijn ex-man en haar dochters. Ze hebben alle 3 foto’s van mijn dochter op hyves staan zonder mijn toestemming. Ik heb aan mijn ex-man gevraagd ze te verwijderen en hij vindt het mooie foto’s dus verwijderd ze niet. En omdat het zijn hyves-account niet is moest ik maar verder overleggen met zijn vriendin. Die vind het ook mooie foto’s dus verwijderd ze niet en haar dochters hoeven dat ook niet van haar. Wat kan ik doen, waar moet ik beginnen. Het is mijn dochter en ik wil die foto’s niet op internet. Haar vader heeft daar geen mening over en laat het aan zijn vriendin en haar 9 en 14 jarige dochter over. wat natuurlijk al gekkenwerk is. Ik heb de dagelijkse zorg over haar en ze woont bij mij en er is over die foto’s nooit contact geweest verder. Ze hadden voor haar ook een hyves-account aangemaakt maar dat heb ik na veel omwegen met wachtwoorden en email-adressen eindelijk kunnen verwijderen. De hyves van de vriendin is een open hyves en van haar jongste dochter gedeeltelijk afgeschermd. Kunt u mij helpen???

 11. GROOT PROBLEEM, ik zou gewoon mijn best voor mijn kind doen , en de vader heeft nu eenmaal net zoveel recht als jij, maar als hij (en zy)er een potje van maakt dan zou ik dit alles bewaren en voor je het weet zyn ze groot en komem ze er zelf wel achter.(ALS JE ALLES MAAR BEWAARD)

 12. ik heb dit probleem ook mijn ex heeft geen ouderlijk gezag maar wel een hyves aangemaakt voor mijn zoon van 1!!! waar foto’s openbaar op staan iedereen kan ze zien en opslaan op hun pc.

  Ik heb hyves een mail gestuurd maar ben bang dat die niet reageren. Is dit wettelijk verboden?? dus als ik mijn advocaat bel moet hij hier wat tegen doen?

  groetjes

 13. De nieuwe vriendin van mijn ex is fotografe. Nu werd ik er door kennissen op geattendeerd dat mijn kinderen gepubliceerd staan in een (commerciele) folder voor vrijetijdsbesteding hier in de regio. Kennelijk heeft ze al eerder de kinderen als model gebruikt voor diverse opdrachten.

  Ik wil niet dat mijn kinderen gebruikt worden voor commerciele doeleinden. Mogen de kinderen zonder mijn toestemming gefotografeerd worden en in een folder/internet gepubliceerd worden zonder mijn medeweten of toestemming?

  Waar valt dit onder en wat kan ik er aan doen? Welke stappen kan ik ondernemen?

Geef een reactie

Handige HTML: <a href=""> voor hyperlinks, <blockquote> om te citeren, <UL>/<OL> voor lijsten, en <em> en <strong> voor italics en vet.